Isnin, April 11, 2016

Perumpamaan politik Melayu


Banyak perumpamaan Melayu sudah tidak sesuai di zaman sekarang. Banyak benda-benda yang disebut orang tak tahu apa dia.

Siapa tahu pegar dalam perumpaan "Pegar makan padi" tu apa?

Maka apa kata ditukar perumpamaan beriku mengikut perkembangan politik terkini untuk mudah orang yang mengikuti politik faham:

Dulu "Bagai anjing dengan bayang-bayang",
Kini tukar jadi "Bagai Tokong beli banglo."

Dulu "Bodoh macam Lembu",
Kini tukar jadi "Umpama Rafizi Ramli tiup wisel."

Dulu "Bagai aur dengan tebing",
Kini tukar jadi "Bagai Ambiga dengan Zionis."

Dulu "Yang dikejar tak dapat, yang dikendung berciciran",
Kini tukar jadi "Nak jadi Perdana Menteri, akhirnya jadi banduan."
Dulu "Bagai pinang dibelah dua",
Kini tukar jadi "Bagai Che Det bersama DAP".
Wow! Sama-sama untung nipu dan jual Melayu

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

INGAT,JANGAN LUPA (KERANA MELAYU MUDAH LUPA-KATA MAHATHIR)DAP MENENTANG ISLAM SECARA TERANG-TERANG. UMAT ISLAM YANG BERSEKONGKOL DENGAN MANA-MANA ORGANISASI YANG MENENTANG ISLAM DIKHUATIRI, JIKA MATI........MATI "K............F........R " NA UZUBILLAH. JAGA AQIDAH LEBIH SUSAH JAGA HATI PENYOKONG.

Tanpa Nama berkata...

Ini kalau dulu lagi Tun sudah ada kawan sama DAP, mungkin ramai DAP punya leader sudah ramai-ramai masuk penjara macam itu orang suka belakang kiralah. Tapi itu DAP leader kena ingat jugalah. Kawan itu Madey lama-lama boleh kasi masuk penjara. Sekarang sudah ada keslah. Sudah boleh cerita macam on the way pegi penjara pakai itu code 165lah. Satu MB sudah kenalah. Satu lagi KM pulak akan ikut satu kali jugalah. Ada satu beza...penjara lain-lain tempatlah.

Tanpa Nama berkata...

Sin..
Aku google gambar Pak lah dan Nik Aziz, jumpa gambar paklah pimpin nik aziz
Najib dan Nik Aziz.. jumpa najib pimpin nik aziz
Atas tu kena pimpin juga..
Khalifah umar pimpin otang tua juga :D

Tanpa Nama berkata...

Sin, tolong ulas pasal laporan PAC.
Mungkin kita dpt tau berapa ramai lg jual nama melayu dan islam

kluangman berkata...

maaf sin, apa dosa Mahathir...
kalu dia silap dan salah, dia tetap tidak boleh hancurkan atau bangkrapkan negara...dia dah tak ada power...

jadi pada siapa harus kita bimbang ?yang sudah memalukan negara, yang sudah berkali kali cakap bohong, yang tidak mahu ikut cakap nabi. berhenti makan sebelum kenyang.

Jual unta bagus tapi jangan jadi unta dan makan taik unta.

pemikir berkata...


Perjuangan Tun Mahathir adalah perjuangan untuk mengembalikan pemerintahan Malaysia kepada pemimpin yang lebih bermaruah dan beramanah.

Bukan pemimpin yang mencuri wang, memimjam wang dan mencuci wang.