Rabu, Mei 30, 2018

Boleh tak AJK surau jadi "Council of Elders"?


Kononnya "Council of Eminent Person" atau "Council of Elders". Dalam bahasa Melayu, boleh diterjemah sebagai Majlis Orang Hebat-Hebat atau Majlis Orang Tua-Tua.

Memang hebat-hebat ...
  • Bekas Gabenor Bank Negara, 
  • Billionaire Melayu (Bekas Menteri Kewangan)
  • Taikun perniagaan
  • Professor Economy
  • Bekas Chairman Petronas
Hebat hingga kuasa mereka tidak perlu disebut dalam Perlembagaan. Mereka mengatasi Kabinet. Tiada General Order menentukan kuasa dan tatacara.

Hasil penyelesaian:


  • Wujudkan tabung bayar hutang negara.


Rupanya janji capati dan rakyat kena keluar duit untuk selesaikan masaalahnyang mereka jadi penyebab.


Wow! Boleh juga AJK surau jadi ahli council.



14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hidup lagi ko ya...hahahaha. ada lagi unta yang nak jual

Tanah Melayu Kini berkata...

Yerla.. senang sikit nk collect duit kroni utk bawak masuk balik ke malaysia..
Declare derma..
Mathir tk yah nak jawab atau bagi alasan duit siapa bagi..
Mmg bijak putar belit mathir ni.. tk genuine economist..
Pandai main catur.. amik yg ni tutup yg tu..
Tak payah nak jawab macam najib kena..

Tanah Melayu Kini berkata...

Setuju tu. Dan amat musykil..
diaorg.. tk wujud dlm perlembagaan..
Rasanya mathir nnt usulkan kat dewan rakyat utk wujudkan klaus baru dlm perlembagaan dan draf level kuasa yg ada.. tapi dap suka ka.. buat kerja org lain nak tegur.. siapa suka? Bawak keta bini tegur pun dah marah..
Dan kuasa plak.. highest level and nobody questioned their authority.. punya la terror.. suruh minta derma dr rakyat.. ingat nk menyenangkan rakyat.. menyusahkan lagi ader la..

Tanpa Nama berkata...

Adalah lebih afdal sekiranya duit kita disedekahkan kepada rakyat Palestine kerena mereka lebih memerlukan...

Tanpa Nama berkata...

Masih ada orang kalah dah tu bodoh cam kau ni hehe

Tanpa Nama berkata...

Bhahaha... Mmg lawak la.. Nak tanya jugak brapa kjaan byr gaji mrk semua tu? Takan buat keje pree kot..hahaha.. Byr mahal2 utk pikir akhirnya jwpn ialah rakyat kena derma.. Tp puak2 ni licik kemain tabung tu pun entah2 wayang je.. Ada udang di sebalik batu

Tanpa Nama berkata...

Sepatutnya kerajaan bantu rakyat,ini sebaliknya.Lain2 perkatan jln rosak/hospital tak lengkap/rakyat nak tonton world cup/sekolah tak lengkap/kereta menteri rosak dan sebagainya: Guna Tabong Rakyat..

PUTRA CHUBADAK berkata...

Sepatutnya kerajaan bantu rakyat,ini sebaliknya.Lain2 perkatan jln rosak/hospital tak lengkap/rakyat nak tonton world cup/sekolah tak lengkap/kereta menteri rosak dan sebagainya: Guna Tabong Rakyat..

Tanpa Nama berkata...

penjawat awan yg dpt rm400 tu tlg la derma blk pd kjaan ye sbg tanda sokongan anda pd kjaan yg memerintah..ramai tu penjawat awam yg tlg PH kempen dlm grup wasap..so jgn buat2 tak tahu plak

Tanpa Nama berkata...

menerusi catitan anda jelas tahap pemikiran anda

Abdul Karim Mohd Yunus berkata...

Tabung kutipan derma hanyalah utk mengaburi tujuan sebenar iaitu hendak menyamun harta spt petronas, kwsp dll seolah2 dah tak ada sistem pengurusan dalam pinjaman..macam terdesak sangat kena bayar dalam dua tiga bulan lagi.
Lepas ni kita akan lihat beberapa tokeh akan menderma berjuta malah berbillion.. Jadi sebagai menghargai jasa mereka, akan dianugerahlah projek besar dgn perjanjian berat sebelah selama berpuluh tahun spt dalam kes IPP dulu..ah eng pun dulu pernah kata petronas rugi rm19 billion setahun berkaitan ipp.
Yg paling utama tabung ini adalah saluran halal untuk duit yg selama tahun lepas di parking atas nama proksi/kroni di luar negara..kalau tak silap ada dap perak buat report kata org tua yg akan main mahjong dgn LKYew ini, mempunyai kekayaan lebih satu trillion.

Tanpa Nama berkata...

Sore loser and sour grape ahli-ahli umno ini ... cian.

Tanah Melayu Kini berkata...

Circle of elderly...

Tanpa Nama berkata...

Circle of Viagra. Power.