Ahad, Mac 29, 2020

Hantar tabligh pujuk Cina, Melayu degil


Tadi sambil beratur nak masuk TESCO untuk beli belah, bersembang dengan nyonya kat depan.

Dia ada kata, "Ini semua pasal himpunan tabligh lah..."

Belum sempat saya jawab, seorang lelaki keturunan Singh jawab. Dia tak pakai turban tapi ada pakai gelang Singh dan berseluar pendek.

Dia beri jawapan padu, "Mana ada lah...

Tambahnya lagi, "Ini semua silap itu PH punya government laaa... Satu dunia sudah tak kasi itu org from China datang. Tapi Malaysia masih lagi kasi. Jemput lagi.

"Kalau tidak kita tak akan ada kes banyak ini macam... Himpunan tabligh tu kedua punya reason daaa... You tengok itu Itali, ada tabligh ker...? Hari ni USA first ranking., ada tabligh ker...? Tak der kan...?"


Nyonya terpegun.

Baiyi itu sambung lagi, "So please don't blame them totally. Kalau kita nak cari salah. Kita kena salahkan itu manusia yg makan kelawar yg bawa virus tu...

"Gomen sudah kata duduk rumah. Ada pula keluar ramai-ramai, berebut-berebut, rapat-rapat... melawan perintah polisbdan askar."

Nyonya tu tunduk dan hanya angguk angguk ja. Faham ka tidak entah lah. Saya tersenyum.

Sebab pertama saya senyum ia-lah tak ada sapa nampak seperti gitu. Syukur, ada segelintir bukan Muslim yang nampak dan sedia bela kumpulan tabligh ni.

Mungkin baiyi-baiyi pernah merasai prejudis kaum kulit putih di barat ke atas orang Islam melarat kepada mereka.

Hati kecil saya berkata, "Sekurang-kurangnya, ada juga bangsa asing yang lebih memahami sebab akalnya panjang. 

"Ada di kalangan Melayu yang akal pendek,  penuh dengan prejudis dan terikut buruk sangka macam nyonya kapiaq ni. Nak kato apo...."

Sebab kedua saya tersenyum adalah terlintas dalam fikiran untuk kita hantar kumpulan tabligh untuk nasihat orang Melayu begini.

Selain dakwah pada cina-cina yang degil di PJ, Penang, dan kawasan Parlimen Bagan, Kepong, Seputeh dan Rawang untuk dudyk rumah.

Askar dan polis pakai macam tabligh pun boleh. Tak payah guna senjata, pasti mencecet cina-cina yang takut mati masuk rumah.

Wow! Seronok jual cina-cina yang degil

3 ulasan:

XUMNO berkata...

Cadangan yang sangat baik, PAK HUSIN. Gerenti berkesan, tak perlu pakai pembesar suara, cuma jalan senyap2 dalam kumpulan degil di pasar2 dan pasaraya. Kaum ni lebih takut mati dari tak makan.

Awanama berkata...

melayu akal pendek tu macam hang la. covid gelombang kedua adalah disebabkan kita import dari luar dengan kedatangan geng tabligh yang tidak dikawal oleh menteri KDN pada waktu itu.

Awanama berkata...

Betul ke Baiyi tu cakap camtu. Dialog susun baik punya mcm penulis veteran je. Aku rasa takde pun Baiyi yg sebegitu mendalam menghalusi situasi covid19 ni. Skrip sendiri kot?