Isnin, Jun 11, 2007

Babak Perkahwinan Seorang Perdana Menteri

"Berapa kali lafaz," tanya wartawan yang nakal.


"Sekali" jawab Pak Lah sambil tersenyum apabila ditanya mengenai akad nikahnya. Dia memang orangnya ada sense of humour.

Hai ... dah lama jawab ijabkabul, masih cekap. Mengikut sumber RPK, ini adalah ulangan. "Shoosh!!! Diam diam! Kami dah nikah, nak." Kalau ikut ceritanya, Nori tangkap mereka dalam bilek bersama-sama di Perth dan hampir menjerit. Terpaksa Pak Lah cepat mengaku untuk meredakan dan tidak menarik perhatian pegawal keselamatan.Pak Lah pun dah mintak izin Nori untuk kahwin. Itu yang seorang komentator kawan Kamal Amir, yang tak tahu peristiwa itu, berkata seorang ayah tak perlu mintak izin anak untuk kahwin.

Ada cerita lain kata KJ tangkap Jeanne dalam bileh Pak Lah di Putrajaya. Dia memarahi Jeanne, "What are you doing here?!"

Rumput dah bersih pun ... Ambil hati anak sambil dilihat dunia.

Sang Kelembai pula kata Pak Lah dah buat menggatal dengan Jeanne dan Hendon pernah dalam mengaruk suruh tunggu rumput naik sekaki. Kan Husin Lempoyang dah cerita dulu.

Ahli politik, kalau tak di sukai lagi kan tak habis-habis menghadapi pelbagai persoalan.

Si mamak di Makbol pun boleh tanya, "Macam mana brother, itu lembik punya woorang kawin sama itu lama punya menachi, boleh suuurrr ka?”

Sang Kelembai sola pasal samada Pak Lah telah mendapat sijil pengesahan doktor bersih dari AIDS. Apa pula maksud soalan itu ye? Tak baik.

Ada tanya apa perasan bekas suami dan peliknya berlaku bukan salin tikar tapi biras kahwin biras. Alah, Pak Lah kan family man dan keluarga itu sangat penting dalam hidupnya.


Sebenarnya, dia marah kerana tak dapat cemburu macam dengan Azmi Khalid kahwin Normala cun dan Affendi Nowawi kahwin Tiara yang glamour.

Orang politik kata rakyat marah, "Every Malaysian thought that PM will be announcing the forthcoming Election but instead he announced his forthcoming Er**tion."

Dengan isu sedang panas dan politik Pak Lah tak menentu, balaci-balacinya sedang sibuk memperbaiki imejnya yang mungkin di tentang di PRU dan pemilehan UMNO. Mereka merungut, "Dia bukan nak jadi calon pertandingan, tapi calon persandingan."

Ada pula rakyat merungut dengan memarahi parti pembangkang, "Kenapa PAS tu dok sibuk cek harga barang-barang naik. Pergilah cek barang Pak Lah naik ke tidak?!"

Memang ada yang mempertikaikan samada anu tu berfungsi. Bak kata, satu komentar, disebut

"After the initial e**ction, one can expect a premature e**culation. Lets not hope for any jub*lation."

Pak Lah tidak pengsan, kurang tidor. Doktor kata semua ok. Pastinya kalau tidak pasal tak cukup tidor malam, kita boleh tetap adakan early "e**ction", maksudnya pagi-pagilah.

Sampai banjir mlam tadi di Kuala Lumpur pun dikatakan petanda tak baik dari perkahwinan Pak Lah. Banjir punya hal pun, dema marahkan Perdana Menteri, "Sepatutnya Jeanne yang banjir besar, bukan Kuala Lumpur."

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Husin Lempoyang dah tak mahu dengar cakap-cakap tak baik macam ini. Sesiapa pun kahwin, kita sepatutnya mengucapkan kebahgiaan mereka.

Seperti dilaporkan komen Aspan Alias mengenai respon Ali Ketam. "Ekau kono ingat dan dongar baik-baik komen Datuk Ali Rustam maso wartawan TV tanyo tontang berito Abdullah nak menikah sekali lagi."

"Kato Ali Rustam, paling tidak kalau selamo ini bilo PM pulang dari kerjo dio sangkut baju sendiri, dan dongan berakhirnyo zaman mendudo Abdullah mako adolah orang yang membantu beliau tolong sangkutkan bajunyo.... bukan boleh buek apo-apo tolong sangkut baju dan seluar ajo."

Buat sangkut baju ke atau untuk populariti atau feel good, dia dah kahwin.

Janganlah ada cerita pasal RM50 juta compensation dan hadiah handbag RM300,000. Jeanne dah di kelilingi pacat, termasuk pacat Temasik.


Janganlah cakap pasal Pak Lah boleh dapat dua lagi menantu.

Tiada ulasan: