Jumaat, September 28, 2007

Singapura Beri Ultimatum Kepada Malaysia

Berita Terkejut


Perdana Menteri teresak berjanji akan memujuk Singapura menarik balik tuntutan

SINGAPURA 20 Sept, 2026 - Kementerian Perdagangan Singapura mengeluarkan kenyataan rasmi hari ini memanggil Perdana Menteri Malaysia untuk datang ke Singapura dalam tempoh 48 jam untuk memeterai Perjanjian Ekuiti Minimum yang sudah disiapkan untuk dilaksanakan.

Difahamkan bahawa jika Perdana Menteri Malaysia gagal untuk datang dalam tempoh berkenaan, Singapura tidak akan teragak-agak untuk menarik semula semua pelaburan sedia ada yang dijangka bernilai 400 billion ringgit di Malaysia, samada yang dimiliki melalui agensi-agensi milik Kerajaannya atau milik syarikat persendirian rakyatnya.

Perjanjian Ekuiti Minimum tersebut memberi hak, antara lain, kepada agensi pelaburan Kerajaan Singapura untuk menyertai tender-tender Kerajaan Malaysia sekurang-kurangnya 60% daripada nilai kontrak yang dikeluarkan.

Sumber daripada Pejabat Perdana Menteri Malaysia di Putrajaya menyatakan Malaysia memang mempunyai tiada pilihan dalam soal ini kerana bukan sahaja menghadapi risiko kesan ekonomi yang buruk jika kepentingan Singapura menarik balik pelaburan sedia ada, malah ianya akan melumpuhkan negara.

Setakat ini di antara kepentingan strategik yang menjadi milik Singapura di Malaysia ialah yang berkaitan dengan bekalan tenaga, air bersih dan komunikasi.

Parlimen Malaysia minggu lepas telah meluluskan pindaan dalam Perlembagaan Persekutuan dengan memasukkan Perkara 636 dan telah meluluskan Akta Pelaburan Wajib dan Ekuiti Minimum Singapura bagi menyokong polisi ini sebagai suatu undang-undang. - Agensi Peneraju Press


----------------------------------

Terkejut? Dada berdebar? Itu hanya berita olok-olok.

LKT Industrial Berhad, sebuah syarikat elektronik berpengkalan di Penang telah jatuh kepada Temasek. Tabung Haji - pelabur kedua terbesar - mempunyai 19.52
peratus saham dalam LKT Industrial Bhd. Pelabur utama syarikat tersebut - dengan 23.54 peratus saham - adalah Datuk Loh Khee Lian.

Orang komen tak ada hal. Mungkin oleh kerana tidak boleh urus sendiri, maka Lembaga Tabung Haji pun jual sahaja. Taukeh utama dah jual. Nak buat macam mana?
Ambil mudah ya?

Dato Ruhanie bertanya di blog PuteraMaya sini.


Apa yang diberitakan seperti di atas adalah satu urusan korporat yang biasa. Tetapi, bila Tabung Haji adalah milik kerajaan Malaysia, pastinya penjualan sahamnya dalam LKT Industrial Bhd kepada Temasik-linked company menimbulkan tandatanya yang bukan kecil. Ini kerana LKT Industrial Bhd adalah sebuah syarikat yang strategik.

Jadi, siapakah yang membenarkan Tabung Haji menjual sahamnya GLC Singapura? Adakah ianya dirstui oleh Menteri Kewangan I? Apakah rasional dan motif saham itu dijual? Sudahkah penjualan itu dikaji daripada seluruh aspek akan kesan dan implikasinya?

Kebelakangan ini berapa banyak lagikah saham-saham GLCs Malaysia yang telah dijual atau akan dijual kepada Temasek-linked companies atau GLCs Singapura? Yang kita tau adalah Telekom Malaysia. Lagi?

Pada waktu yang sama, adakah kita pernah terdengar berita di mana GLCs Malaysia membeli saham GLCs Singapura? Adakah Singapura pernah termimpi untuk menjualkan saham GLCs miliknya kepada GLCs Malaysia? Mungkinkah Singapura akan berhati baik dan berbuat demikian tidak lama lagi? Atau, mungkinkah kita tunggu sehingga kucing bertanduk pun mimpi sebegini tidak akan jadi realiti?
Ini jawabnya Dato, Husin terbaca komen ini di Malaysia Today sini:

"Ismee Ismail is CEO of ECM Libra Securities. An accountant by profession, Ismee has varied commerce and industry exposure, having work experience in a public listed company, multinational company, government owned entity and government agency. Prior to joining ECM Libra, Ismee was CFO at Lembaga Tabung Haji. He began his career with Arab Malaysian Development Berhad as its Management Accountant, and subsequently joined Shell Malaysia in 1989, where he held several key finance positions, including Head of Forex and Banking. In 1998, he served with the pioneer management team at the national asset management company, Pengurusan Danaharta Nasional Berhad, as its Chief Accountant/Treasurer."
Kalau dah nampak gambaran itu, Dato pernah tanya "Pernah Tak DAP Komen Pasal WPI?".

Anwar tidak pernah kritik Abdullah Ahmad Badawi yang baik dengan Singapura. Mungkin Dato Ron baik baca komen Anwar Ibrahim dibawah ini:

Anwar believes in close ties with Singapore

Channel News Asia - August 23, 2007

Former Malaysian deputy prime minister Anwar Ibrahim said he strongly believes Malaysia should encourage close relations with its neighbour, Singapore.

From a national perspective, the closer Malaysians are to Singapore, the better for Malaysia.

Mr Anwar made these comments at a seminar on "Lessons Learnt from the Asian Financial Crisis" on Wednesday, organised by the S Rajaratnam School of International Studies in Singapore.

The 1997 Asian Financial Crisis had several victims, including the ex-Malaysian deputy PM.

The then Finance Minister's handling of the crisis led to a fallout with Dr Mahathir Mohamad, who was premier at that time.

Mr Anwar was sacked in September 1998.

Mr Anwar said Singapore is an important neighbour and any sentiments against the Republic will not be to Malaysia's advantage.

"Sometimes negotiating with the Singaporeans is a very arduous task and I had some experience in that. But we deal with Singaporeans as friends. Why this phobia about past history, and insisting on the half bridge to nowhere, you can find a resolution to the problem," said the former Malaysian deputy PM.

"We can choose to be critical about Singapore, but the problem is not with Singapore. The problem is governance and corruption; it's our foreign policy prescriptions. Playing to the gallery and inciting Malay sentiments against the Singapore Chinese leadership is, to my mind, just insane," he said.

"I said it to the Malaysians in Johor, that we better settle our problems and deal with Singapore as a very important friend and neighbour. We can choose to disagree with them or strongly protest ourselves on some issues, but don't ever make this blunder of inciting sentiments against Singapore, it will not be to our advantage," Mr Anwar added.

Mr Anwar, who is currently advisor to Malaysian opposition party, Keadilan, also spoke of his political role.

"I try to facilitate and... probably try to get the reform agenda, and there is a consensus. But they are right - this is not a personal issue and I don't think the reform agenda is tied to Anwar personally," he said.

Mr Anwar thinks Malaysia's next general election will be held before the end of this year or early next year, so as to deny his right to contest.

Rasa tidak cemasnya? Maka, janganlah terkejut dengan Berita Terkejut diatas. Ianya akan berlaku!


* Terima kasih kepada ilham dan bahan dari Fazilogic Forum MyKMU

4 ulasan:

Zakhir's Zoo berkata...

Tun (Baru) Moses Black kemungkinan besor akan dilantik Pengerusi Synergy Drive Bhd., sebagaimana dilaporkan oleh Star Biz hari ini:

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/9/29/business/19034026&sec=business

haji berkata...

Mmg tepat kata zakhirs zoo. Lagi sorang berkiblatkan Singapura.

haji berkata...

apalah masa tak tepat ni..dah dekat saur lah komputer ni rekod 10.26 am lagi! Sorrylah mkin aku tak set..Tapi dah saur dah.

haji berkata...

Bini aku yg di jakarta bagi tau, dia baca KORAN di Jakarta, dalam koran tu ada berita petisen rakyat terhadap Dolah Albad..Tapi kat sini tak ada pulak kita dgr..

Ya Allah selamatkan Tanah Air Ku.