Khamis, Ogos 02, 2007

Masuk Kiri Masuk Kanan ...Ah ah ah ...Cari Makan

Satu babak filem P Ramlee yang sangat lucu pada saya hingga jadi ikutan sampai sekarang adalah babak bertapa di kubur dalam filem Pendekar Bujang Lapok. Masa tiga bujang lapuk sedang mertapa membaca mentara … “Mambang kiri mambang kanan …”, guru silat mereka, Pendekar Mustar datang menjerit-jerit meminta tolong nak daranya diculik.

Lucunya adalah jawapan mereka yang bersahaja … “Ah Ah Ah … dugaaaan …”. Berkali-kali Pendekar Mustar memberitahu … “Ini bukan dugaan, ini betul-betul”… bersahaja mereka meneruskan mentera … “Mambang kiri mambang kanan … Ah Ah Ah … dugaaaan …” Mereka hanya berhenti membaca mentara bula disebut Ros sudah dibawa lari.

Zaman sekarang ni, jawapan bersahaja yang sering kita dengar adalah “Ah Ah Ah … cari makan …” Oleh sebab cari makan, maka ramai sanggup berbuat benda tak betul atau ada yang menerima sahaja kata-kata, “Kita kena faham, dia cari makan.” Tak apalah, kau orang cari makan. Aku nak buat lawak.

Saya tengok perkelahian antara Raja Petra, Malaysia Today dengan Rosli, AgendaDaily lucu sekali. Dua-dua penuntut bekas MC Gay Gay … opps maaf … MCKK. Datok Nazri yang pedas tu pun MCKK. Raja Petra tak habis, kata Rosli. Ohhh gitu … maknanya Rosli dan Nazri lebih lama Gay Gay.

Masuk kiri masuk kanan … Ah ah ah cari makan …”Saya rasa perkara yang buat si Rosli hot adalah tuduhan dia adalah suara upahan UMNO dan pernah dibayar sebanyak RM200,000 oleh Dato Norzah. Raja Petra telah lama tulis perkara ni dalam Khairy Chronicle part 6 bertarikh Ogos 4, 2005. Sudah 2 tahun cerita pertalian antara Rosli Agenda Daily, Khairy, Norza, 2M, dan dua adik beradik Reformasi – Rozaid dan Rozabil Abdul Rahman dengan dua jumlah wang RM200,000 dan RM100,000.

Apa pasal Rosli baru nak hot sekarang? Buka saja di Khairy Chronicle, Malaysia Today di sini . Dua beradik Reformasi tu dah jadi orang Khairy. Alah Rosli … bak kata 2M, “ini cerita lama”. Cerita bila dah lama, sudah tidak salah. Yang salah cuma cerita baru. ... eh eh eh sindir.

Masuk kiri masuk kanan … Ah ah ah cari makan …”

Rosli ni marah dan terus cabar Raja Petra kalau dia ada telor.

Rosli, jangan kau cabar. Anak Raja Bugis ni bukan tahu takut. Buat apa kau nak bandingkan telor kau dengan telor dia, telor dia telor orang putih.

Cuba kau banding dengan telor Khairy. Tak payah dengan Khairy, eck … telor monyet berbulu dan hitam. Telor Norzah? Orang pendek selalu anu besar, tapi tanya Norza, besar tak? Tapi 2M, tak boleh lawan, sasa … sondol saja.

Masuk kiri masuk kanan … Ah ah ah cari makan …”

Cerita bab sondol ni, kamu pun boleh tahan dalam bab menyondol. April tahun ni, kamu siarkan dua email pasal Tun.
Kau cakap ada beberapa email yang pro dan kontra. Tak nampak pun? Kalau tak mahu siar, tak apa tapi tak payah cakap.

Kantul kena tangkap!!!

Masuk kiri masuk kanan … Ah ah ah cari makan …”

Sebelum kau sondol, kau memang hebat mencari isu dan memberi laporan yang seimbang. Ingat aku expose kamu pasal iklan bir sebelah berita mengenai PM lancar Islam Hadhari dah mencemar Islam Hadhari.Amat bermutu!!!!

Masuk kiri masuk kanan … Ah ah ah cari makan …”

Memang kamu terlatih dan berpengalaman dalam kewartawanan. Aku dok baca resume kamu dalam AgendaDaily baru aku faham peningkatan kamu dari bawah rupanya – tabloid Bintang Timor, tabloid Watan, dan akhirnya Utusan Malaysia. Rupa-rupanya kamu ada terlibat dalam laman web si Rehman Rashid Rectum AgendaDaily.com yang dah bungkus. Rehman ni pun Gay Gay juga ... hehehe.

Kamu dah lebih bijak sekarang dari pengalaman Rosli.

"Masuk kiri masuk kanan ... Ah ah ah cari makan ..."

Memang hebat kewartawann kamu. Aku tengah baca article “The Good, The Bad and The Ugly dalam Industeri filem” bawah ni.Sama lah kamu dengan Raja petra yang kadang-kadang guna bahasa rojak. Ini ke yang kamu belajar dari orang Anwar, Dato' Johan Jaafar di Utusan Malaysia … bahasa rojak? Kalau ikut stail Anwar Ibrahim bersarah ... rrrrojak.

Kurang-kurangnya prestation Inggeris kamu taklah macam 2M.

Masuk kiri masuk kanan … Ah ah ah cari makan …”

Saya bergurau saja Rosli. Ini semua cerita kedai kopi. Kau dah lama jadi wartawawan, benda ni semua lali dah.

Patutlah kamu nak pertahan boss kamu. Biarlah berisi sedikit, macam kamu cuba memberi penjelasan mengenai Raja-Raja suruh tamatkan kontrak Tan Sri Musa dan Pak Lah menghadap Sultan Perak. Saya saja yang tak jelas.

Jangan macam 2M buat repot polis tapi tak tahu kat mana yang salah. Jangan jadi Khairy asyik panggil monyet sana, monyet sini. Sebenarnya dia beruk hitam, yang dulu cakap lain dan sekarang cakap lain. Jangan jadi Zam, mamak nak cuba cakap Jawa dan curi modal Rocky Bru. Janganlah yang bercakap Nazri mulut murai, Shahril ular putar belit, dan Norza … anu kecik ke besar?

Patutlah orang macam kamu tahan UMNO. Patutlah orang macam kamu pertahan institusi Perdana Menteri. Pertahan Pak Lah, Rosli. Aku dan rakyat dapat geleng kepala dan ketawa selalu dengan kelucuan Pak Lah dan algojonya.

“Masuk kiri masuk kanan … Ah ah ah cari makan …”3 ulasan:

Unknown berkata...

Rosli ni cari musuh sesama Blogger????

Cari makan!

Hamizi Hamdan berkata...

rosli? siapa rosli? majistret? lawyer?

kaki bodek... cari makan...

Rockybru berkata...

Rosli bekas wartawan Utusan. Saya kenal dia. Sebelum dia meninggalkan Utusan untuk menceburi dunia bisnis, pernah juga cover assignment bersama. Bagus atau tak bagus dia sebagai wartawan, saya tak ingat. Tapi memang dia rapat dengan beberapa pemimpin Umno.

Kalau betul Agenda Daily dibiayai oleh Khairy dan Norza, Rusli boleh mengaku dan boleh juga sangkal. Sebagai pembaca, kita tak perlu percaya bulat2 dengan pengakuan dia kerana akhirnya kita akan tahu juga apa yang sahih.

Kalau ikut berader Husin Lempoyang punya analisis, hancus Rusli. But let's give him the benefit of the doubt. Kita baca terus Agenda Daily untuk mengetahui perinsip dan pendirian Rosli sebenar.

Kalau memang betul dia main-main dengan kita sebagai pembaca, kita mainkan dia.