Isnin, Ogos 13, 2012

Mahfuz letih puasaSepanjang bulan Ramadan, Dato Mahfuz Omar banyak buat tazkirah di masjid dan surau. Pilihanraya nak dekat tapi tak tahu bila.

Ramai orang PAS dan PKR dah letih berkempen. Orang UMNO yang kurang berkempen pun letih dan tak sabar nak "get the election over." Kerja malas, nanti "over" kang?

Orang sekarang tak mai ceramah politik. Ramai yang di masjid dan surau. Kena Mahfuz masuk surau dan masjid dan pakai taktik tazkirah untuk selitkan kempen politik.

Dalam keletihan puasa, Mahfuz tetap ke sana kemari. Ketika perjalanan ke majlis sambil mendengar radio kereta, Mahfuz rasa terlalu lapar. Disuruh makan saja pasal lebih dua marhalah, dia tak mau.Tiba-tiba dia talipon DJ radio FM yang sedang didengarinya menggunakan talipon bimbitnya.

Mahfuz: Assamualakum ... radio FM ke tu?

Penyiar: Iye ye... betul. Dengan siapa saya bercakap ni?

Mahfuz: Saya Mahfuz Omar, wakil rakyat Pokok Sena, boleh saya buat permintaan lagu tak?

Penyiar: Aa YB ... Boleh ... Boleh ... Dato Mahfuz nak lagu apa ?

Mahfuz: Boleh tak hang tolong putaq Azan Maghrib sekarang! Saya dah lapaq sangat nih ....

Penyiar: .... (tak terkata apa)

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hehehe . . . memang mencerminkan tahap kepandaian Mr Bean yg hanya pass LCE dan kerja angkat beg di lapangan terbang Bayan Lepas.

liyas berkata...

macam2 kamu ni, tengok iklan lah
http://my.churpchurp.com/liyas/share/UMobileRaya

stone berkata...

ini baru original mamak tongkang!

timun berkata...

hahahahaha...adoiiii..makin senak perut akuu.

Tanpa Nama berkata...

Kau orang ni jangan mendengar pada Ibrahim Ali, Hassan Ali dan PAS. Dia dan orang2 PAS mengyalak macam anging betina naik berahi, tapi tak fikir dengan matang.
U tau tak apa akan jadi kalau Hudud / Hukum Syariah di laksanakan di Malaysia?
1) Money Flight (duit terbang)- duit simpanan akan keluar negara sampai ber-billion2. lebih teruk dari crisis ekonomi dulu.
2) Brain Drain- orang berpengalaman termasuk MELAYU akan keluar dari negara ni.
3) Pelaburan asing akan berhenti. Yang ada akan keluar. Siapa nak invest di negara yang mengalami "money flight" dan "brain drain"?
4) industri2 multinational yang ada akan pindah ke negara jiran macam Thailand dan Singapura. industri2 ni takkan nak berada di sini kalau ada "money flight" dan "brain drain"! tiada orang berpengalaman untuk mengendali industri!
5) industri2 local akan tutup, pertama sekali, PROTON DAN PERODUA. kalau ada prlarian duit dan brain drain, industri tutup, orang takde duit, siapa mampu beli kereta? kebanyakan pekerja PROTON dan PERODUA akan di buang kerja, dan dia orang tu semua MELAYU tau.
6)sekarang dah ada banyak graduan UiTM tak de kerja. Bila ekonomi merosot macam di atas, banyak lagi takkan dapat kerja. Instutusi pertama yang akan tutup ada la UiTM. Graduan Tak boleh dapat kerja, siapa nak belajar? Mak - bapak takde duit, siapa mampu yuran belajar, college pun tutup! Ibrahim Ali nak Bayar? PAS nak beri kerja? Dah ada cukup Ustaz dan Ustazah, nak belajar apa lagi? nak kerja apa lagi? Nak balik kampung kutip kelapa pun tak boleh, dah ada beruk, orang perkasa dan pas untuk tu!
7) ada banyak lagi kesan dan masallah dengan kesilapan ni. Cuba fikir? Pelancong asing takkan dating, industry pelancongan musnah, siapa yang susah? Melayu sendiri akan jadi tidak relevant dengan perbuatan ni tau!
Jangan buat sesuatu yang akan mengjahanamkan negara. Ugama suruh U untuk fikir dengan was-was, bukan dengar pada orang gila. Duit minyak/petronas akan kekal untuk 10tahun lagi je. nak buat apa lepas tu? Jangan benarkan saudara Melayu yang kurang akal tuk menjahanamkan masa depan kamu. Ada sesuatu dalam hidup yang tak boleh patah balik bila sudah jadi tau. Ni serius tau!
Saya dan keluarga saya selamat dan ada jalan lain, ada tempat lain. U ada ke?


Anak Indon