Sabtu, Januari 05, 2013

PAPA umum 'duit hangus' ambil amah


PAPA, persatuan yang mewakili agensi-agensi pengambilan amah asing telah mengumum menenetapkan harga RM6,700 bagi menggaji amah asing.

Oh ... barulah Husin faham pengambilam amah untuk membantu suri rumah berkait rapat dengan Papa.

Nampaknya RM6,700 baru duit hangus. Belum lagi mas kahwin, hantaran dan lain-lain .... eh eh kelain pulak.

Menurut laporan The Star, tambahan belanja sebanyak  RM1,800 perlu dibayar sebagai pinjaman kepada amah asing ini membayar yuran pencarian tempat kerja yang perlu dibayar di Indonesia.

Bagi amah yang inginkan gaji lebih besar, PAPA tidak menyebut mengenai peluang pekerjaan di rumah orang besar-besar, ketua korporat dan Menteri.

Kalau ada perkhidmatan lain yang diperlukan dari amah, mungkin pada masa depan, Papa perlu menuntut disediakan tanah dan rumah bungalow.

Wow! Lagi mahal bila Mem hantar tiga dari empat amah pulang

11 ulasan:

Awanama berkata...

Apa cerita bomoh Mona fendey jadi maid pulak, Sin????

Lagi baik Ummi aida

Awanama berkata...

duit tu buat kawin orang siam je lah, leh kecek kelete

Awanama berkata...

http://minaq-jinggo.fotopages.com/?entry=2123982

Rais dah jawab

Awanama berkata...

Asalamualaikum...
hemm...kater la ek...amah tu suh wat keje seme ngak tao buk...suh wat len p wat len...boleh potong gaji tak...amah lari boley claim duit idak....naper tak amik jew org m'sia....sabah sawak kew..dulu dgr felda nk wat kursus penyelia rumah aka amah...buat jew lew...aper takot org nak kater....org m'sia suker na nak takot aper org kater.....

Kuala Lumpur berkata...


Kenapa majikan Malaysia tidak mengambil terus maid dari Indonesia?Kerajaan Indonesia membenarkan jika Majikan mengambil terus dari Indonesia.Yang memberi penginapan,makan dan gaji bukan PAPA!PAPA cuma agen lintah darah

Jolobak Jolobu berkata...

Papa Rais pasti perlu jawab. Betul-betul mengesyakkan.

Baca di http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/10/19/jingga13-dakwa-bekas-amah-rais-kini-hidup-mewah/ atau tekan FMT SINI

Masih lagi kah UMNO mahu winnable candidate sebgini yang blogger UMNO sendiri anggap sebagai minda yang otak layak jadi peralatan muzium, tangannya lagi panjang dari bandwith YTL, dan hati sebusuk daging busuk dalam peristiwa Israq Mikraj?

Kalau UMNO tak ubah-ubah, kita kasi ubah!!!

Awanama berkata...

Kalau takde orang gaji, maznah kena bersihkan rumah macam mona fendey kikiki

Halus kau husin, halus kau sindir

Kuala Lumpur berkata...

jika bawa maid dari indonesia tanpa melalui PAPA, kos membawa masuk maid cuma kurang dari RM 2500 per maid.

Kuala Lumpur

Awanama berkata...

Untuk PAPA recruitment rate, Duit kawin tu conversion rate .... BTW what is the rate of conversion hah

bRAVEhEART berkata...

Tuan, ini kompeni tuan ker? Kahkahkah! http://uragdrrulug.blogspot.com/2013/01/hangat-mati-semasa-tunjuk-perasaan.html

Awanama berkata...

tuan,

yg tuduh org gaji rais balik indonesia jd kaya raya tu tak tahu ka tukaran matawang kita ke indon menjadikan bibik tu jutawan otomatik bila balik kampung?

saya ambik bibik 2 tahun, bila dia balik memang dia jd jutawan!! buat rumah baru, beli kereta 2nd-hand & hantar anak yg tak pernah sekolah ke sekolah lagi!!! tak pelikla jika mrk jd kaya! apalagi kerja di rumah menteri 4,5 tahun!!!

saya bayar masa tu (2010) 450x3.75 (tukaran rm ke rupiah) x 24bulan = 40.2juta rupiah!! tolak perbelanjaan tiket dia & barang keperluan dia bawa balik utk keluarga (rm1,550) jd 34.5juta rupiah dia bawa balik kampung nun jauh di jawa timur!!! sah jutawan! bukan 1 @ 2juta tp puluhan juta!!!

jadi jgnlah sangka mrk tak boleh kaya raya!!