Khamis, Jun 18, 2015

Strategi baru, Peranan sama PKR


Dengan DAP mengumumkan Pakatan Rakyat sudah tamat, PKR sama menurut untuk umumkan PR sudah mati. Pelbagai analisa dan ramalan senario politik pembangkang akan dibuat, namun PKR akan berada dalam keadaan yang susah.

Selama ini, PKR bergantung pada jentera PAS yang kini bakal terbelah dua - pecahan saja tidak diketahui besar mana. Dengan tercampak jauh semua pemimpin Anwarinas luar cai, kumpulan golongan ulamak berkemungkinan lebih besar dari kumpulan Anwarinas.

PKR selama ini berperanan menjadi gam yang melekatkan kedua-dua PAS dan DAP yang ideologi jauh sangat berbeza. PKR juga yang akhirnya merenggangkan dengan cuba masuk campur dalam politik dalaman PAS.

Pada tahun-tahun 1990an dulu, peranan yang dimainkan oleh PKR sebagai gam pelekat dimainkan oleh Parti Melayu Semangat 46. S46 ada hubungan nikah mutaah dengan PAS dalam Angkatan Perpaduan Ummah. Dibelah sana, S46 bersekedudukan dengan DAP dan PBS dalam Gagasan Rakyat.

Jika PKR dan DAP tuduhkan satu pakatan baru dengan PASMA, DAP akan jadi kuasa dominan ke atas  PKR tanpa Anwar Ibrahim dan PASMA yang pecahan lebih lemah dari PAS. Datin Seri Dr Wan Azizah hanya Ketua Pembangkang boneka.

Untuk PKR kekal berperanan, taktik Semangat 46 boleh digunakan oleh PKR yang berbilang kaum dan ugama:
  • Dengan DAP, ada persamaaan antara ahli-ahli Cina dan penganur Kristian Evangelis
  • Dengan PAS, masih ada bibit-bibit persamaan antara aktivis-aktivis Islam
  • Dengan PASMA, ada persamaan dalam selera.
Selera apa tu?

Syyy! Kurang pahala puasa jika disebut

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Pasambor... orang penang panggil pasamboq

Quantum Metal Consultant berkata...

Bagaimana dengan selera pengundi.. (?)
Sejarah menunjukkan serpihan PAS tidak sampai ke mana..
Serpihan UMNO seperti Semangat 46 sudah hilang, PKR tak lama lagi..

Parti lama seperti MCA, Gerakan sudah jadi kelab mahjong..
MIC kedai tuak
UMNO (?)
Syyy! Kurang pahala puasa jika disebut

Tanpa Nama berkata...

Bisinglah kau orang. baik pergi belajar mandarin atau kantonis atau pun hokkien.

azman berkata...

Assamualaikum wbt sein..

Hang percaya tak? kalau Allah kata "KUN FAYA KUN", maka akan terjadilah perpecahan yang tidak pernah diimpikan oleh dua ekor pondan anwar ini..
Wallahua'lam.

Tanpa Nama berkata...

Strategi baru nampaknya tak jadi. PKR kena ikut kehendak DAPig

Melayu tak lupa berkata...

Skrg crita katon PR nampak salah menyalahkan.

Semua lupa puncanya dap besar kepala masa perlantikan nizar jamaluddin dan lagi besar kepala masa kajang move utk ketepikan pas.

Pkr menurut saja cakap DAP. Anwarinas jadi babi dalam kandang pas.Semua ingat pkr diterajui melayu tapi sebenarnya cina keling yg kuasai perungkat akarumbi.

Ibu.Karina Safah berkata...


PENGAKUAN SAYA BERSAMA KELUARGAKU INI BUKAN CERITA ATAU PUN REKAYASA BENER-BENER TERBUKTI SAMA SAYA.
Terima kasih sebesar-besarnya yang kami ucapkan kepada mbah warjoh yang telah memberikan keberhasilan dan keberuntungan bagi keluarga saya.berkat bantuan beliau saya sekarang sudah hidup tenang karena suamiku sudah punya usaha tambak yang luasnya sekitar 5 hektar kurang lebih. begitupun juga saya dirumah buka warung sembakau dan sekarang pun saya sekeluarga tidak di kejar-kejar hutang lagi. mulanya keluarga Kami di berikan angka gaib hasil ritual dari mbah warjoh yang sangat Jitu 100% dijamin tembus.sehingga keluarga saya sekarang merasa tenang lagi.sekali lagi terima kasih mbah jasamu dikeluarga saya tidak akan terlupakan.Jika anda butuh angka gaib hasil ritual mbah warjoh silahkan Tanyakan aja Pada mbah dinomer hp beliau di: 0851 4534 4218 Terima kasih.