Selasa, Julai 14, 2015

Dasar Ekonomi OPPO


Kejadian Low Yat yang mana dua anak muda Melayu mencuri talipon Lenovo sebuah kedai dan dikejar hingga tertangkap dan dipukul di hadapan kedai Oppo telah dilihat sesetengah pihak sebagai manifestasi fenomena kemiskinan bandar dalam masyarakat Melayu.

Keadaan menjadi begitu terhempit untuk memiliki sebuah talipon bimbit hingga anak Melayu terpaksa mencuri untuk dapat menggunakan perkhidmatan talipon. 

Ekoran itu, sudah ada pihak melihat keadaan ini begitu meruncing hingga ianya mudah menimbulkan ketegangan dan perseteruan antara kaum. Jika ianya tidak dibendung, ia boleh merebak menjadi kejadian-kejadian pergeseran antara kaum yang lain pula.

Justeru itu, ada pihak melihat kewajaran darurat diumumkan dan Dato Najib melantik Tan Sri Muhyiddin sebagai Pengerusi Majlis Gerakan Nasional ke II. Arwah bapa Dato Najib, Tun Abdul Razak merupakan Pengerusi MAGERAN pertama tahun 1969.

Majlis ini akan dianggotai oleh pelbagai ketua-ketua masyarakat, parti-parti politik, pihak keselamatan, dan pihak pentadbiran kerajaan. MAGERAN II perlu mancari satu penyelesaian jangkamasa pendek dan panjang dalam menangani masaalah jenayah dan sosio-ekonomi yang merupakan latarbelakang kepada kejadian di Low Yat.

Kejadian Low Yat ini menunjukkan dengan jelas bahawa pandangan puak-puak liberal dalam pelbagai parti politik dan NGO yang menafikan fitrah perkauman di Malaysia adalah salah. Sentimen perkauman masih menebal dan perbezaan sosio-ekonomi mengikut kaum boleh dengan sekelip mata menimbulkan pergaduhan kaum. 

Tidak hairan satu dasar afirmatif baru untuk orang Melayu yang tidak mampu punyai henfon dan juga rungutan Zahra yang merasakan dirinya patut hidup mewah dengan ijazah undang-undang yang tidak mendapat pengiktirafan perlu digubal. 

Sesuai benar keinginan untuk sentiasa bertongkat digubal menjadi dasar yang dipanggil Dasar Ekonomi OPPO sebagai mengambil sempena kedai henfon di mana anak muda Melayu itu dilanyak beramai-ramai oleh peniaga-peniaga cina.  

Wow! Tidak mampu gunalah payphone

30 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tragedi LowYatt menunjukkan ramai Melayu kini dalam keadaan amat tersepit dalam kemiskinan, jika terdesak akan melakukan apa saja termasuk merusuh untuk melahirkan rasa tidak puas hati, atau membalas dendam ketidakadilan ekonomi. Sedikit saja percikan api akan membakar dan menghasilkan amokan yang sukar dipadamkan. NGOs dan parti politik terlupa hal ini, dan mereka akan diperingatkan dengan percikan2 api sehingga ia membakar tidak terkawal.

Tanpa Nama berkata...

bajet akan datang akan ada bantuan telefon pintar 1malaysia untuk pemuda melayu yang ingin mempunyai telefon pintar tapi tak mampu beli sebab penjual jual telefon pintar mahal dan klon. nak beli kat kedai ori lagi mahal. untuk yang kurang mampu, subsidi 6% akan diberikan, dan dikembali bagi membayar gst. semuanya dalam mimpi bajet.

kluangman berkata...

Melayu kalau setakat miskin, tidak akan mencuri.

Melayu kalau miskin + hisap dadah...gerenti mencuri

Melayu kaya + ada jawatan + ada kuasa + ada pengaruh + tamak + haloba akan mencuri + menyamun + merompak + songlap

Gabenor johor berkata...

Dan melayu juga yang curi Tabung Masjid..tetapi bangsa mereka pun ada yg mencuri cuma mereka x dedahkan sahaja..dan kita pun x nk mendedahkan kecurian yg mereka lakukan

Tanpa Nama berkata...

Melayu bersatu bila anak Melayu kena pukul disebabkan curi handset
Melayu bersatu bila orang Cina dikatakan menipu dalam jual-beli gadget di Low Yat
Melayu bersatu bila orang Cina pukul anak Melayu yang dituduh curi handset

TAPIIIIII
Melayu tak nak bersatu bila seorang Cina - Jha Low menipu berjuta-juta Ringgit
Melayu tak nak bersatu bila seorang Melayu menipu pasa isu 1MDB
Melayu tak nak bersatu bila seorang perempuan Melayu menerima berjuta ringgit ke dalam akuan peribadinya
Melayu tak nak bersatu bila seorang lelaki Melayu menerima berbilion Ringgit ke dalam akauan peribadinya
Melayu tak nak bersatu apabila Tabung Haji diguna oleh seorang Melayu untuk menyelamatkan 1MDB
Melayu tak nak bersatu bila Ringgit jatuh ke tahap teruk akibat skandal-skandal yang berpunca dari Melayu

Apa yang besarnya MELAYU ini yang KIAN LAYU.

Tanpa Nama berkata...

Anon 1:17 ptg
Kesian kauuu... Macam mana Melayu nak Bersatu Kalau Maklumat yang dinyatakan berunsur fitnah.. Siasatan Belum Habis kamu dah menghukum menipu lah, menerima berbilion ringgitlah... ATAU kau memang specis yang dnyakan Oleh Al Quran Dan Hadis Iaitu Species Penghuni Neraka Jahannam... Kalau Begitu Tahniah diucapkan kerana telah terpilih kesana dengan kelayakkan memfitnah..

Tanpa Nama berkata...

Anon 1.47... biso bonar ko... belagak mcm Tuhan plk boleh jatuhkn orang tu masuk Neraka orang ni masuk sorga...hehe... ko tu yang buto... tuan akaun pun dah ngaku akaun dia punya... yang dia tak ngaku guna duit utk peribadi... teramat bangsat lah klu orang tu tk faham kenyataan yang mudah yang empunya diri bagai dah ngaku... so ko spin la apa yang patut pn namun satu ari bangkai yang busuk akan terserlah juga...

Anon berkata...

Kita salah bro...mencuri.kalau bikin kat keramat mall pun kena belasah dgn kita.

Kasi bikin dasar ekonomi oppo....apasal dia mencuri henfon lenovo?

Anon berkata...

Kita salah bro...mencuri.kalau bikin kat keramat mall pun kena belasah dgn kita.

Kasi bikin dasar ekonomi oppo....apasal dia mencuri henfon lenovo?

Tanpa Nama berkata...

Yg 42 billion dan usd700 million dah dinafikan auditor. Masih nak tuduh???

Tanpa Nama berkata...

Kata dia mengaku mencuri, lah ni dia tak mengaku mencuri dimahkamah. Betulkah dia mencuri?? Kalau dia pencuri, adakah logik untuk dia datang balik ke kedai itu.

Tanpa Nama berkata...

Semuanya salah sistem pendidikan. Kenapa sekolah vernakular tetap wujud hingga kini? Bukankah vernakular adalah kilang melebarkan jurang perkauman? Cina dgn cinanya, india dgn indianya dan melayu dgn melayunya. Vernakularlah punca orang cina malaysia bercakap bahasa kebangsaan seperti pelancong yang baru sampai dari hong kong! Cina malaysia tak rasapun mereka anak malaysia, mereka tiada jati diri malaysia. Sebab itu mereka tidak akan ragu2 menipu melayu dalam bisnes kerana melayu bukan siapa2 pada mereka, selain untuk dijadikan 'LAUK'. Selama2nyalah pemisahan kaum begini akan berlaku du malaysia kerana pemimpin yang bebal dan takut melaksanakan pembetulan atas kesilapan pemimpin terdahulu.

Tanpa Nama berkata...

Bodoh punya ulasan

Tanpa Nama berkata...

Kalau tak tahu fakta yang sah, jangan buat komen. Boleh jadi fitnah atau mengumpat, ... umpama memakan daging saudara sendiri. Dari bengang jadi bangang dan bengong.

Video yang ditunjuk adalah kejadian lain.

Budak Melayu yang dituduh mencuri tak mahu mengaku salah ... tentu ada sebabnya walaupun implikasinya dia akan dipenjara 10 tahun jika kesalahannya terbukti. Ini kerja gila. Budak Melayu pun ada hak dan maruah jika ditipu oleh budak Cina. Tindakbalas akan tetap ada jika budak Melayu didapati tidak bersalah dan budak Cina juga perlu didakwa kerana menipu. Bukan cuba menipu tetapi menipu. Jika ini berlaku, budak Cina itu perlu dipersalahkan dan didakwa kerana menyebabkan rusuhan ini ... bukan budak Melayu.

Pihak Berkuasa perlu adil dan saksama dalam menangani isu ini. Yang benar tetap benar dan yang salah akan terserlah akhirnya. Perbicaraan akan merungkai isu ini.

Untuk ketika ini, biarlah Polis dan Mahkamah menentukan kebenaran dan keadilan. Yang lain-lain tu jalankan kehidupan seperti biasa. Jangan buat kecoh. Kasihani polis Kuala Lumpur yang terpaksa dibekukan cuti mereka kerana ada di kalangan masyarakat melakukan jenayah sama ada mencuri atau menipu sehingga mengganggu ketenteraman dan keselamatan negara. Bagilah peluang mereka beraya bersama keluarga di kampung dengan aman dan tenteram. Kasihani anak2 mereka yang sudah tidak sabar untuk balik ke kampung.

Akhir kata Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir dan batin kepada semua muslimin dan muslimat khususnya Polis kita yang terpaksa mengorbankan cuti mereka menjaga keamanan dan keselamatan Plaza Low Yat. Apalah nasib mereka ...

Tanpa Nama berkata...

melayu dah tertekan dgn GST dasar kerajaan bodo BN yg tak habis menyusahkan rakyat...dah kena tindas mesti la nak lawan..tunggu la najib.. melayu akan merusuh je bila tak puashati dan hati makin meluap...kau lakibini curi duit billion2 takpe ye...tak kira la untuk tujuan hapa..tapi masuk akaun ngko

Tanpa Nama berkata...

Orang Melayu dididik. Dia tuan. Ini tanah dia empunya.Agama dia yang benar. Hak orang lain semua bohong. Oleh dia terpilih tuhan akan dilindungi tuhan. Dia boleh buat apa sahaja. Tuhan akan bantu. Orang China dan India dia orang semua pendatang. Sepatut tidak hak. Mereka tumpang sahaja. Semua pendapatan mereka seharusnya diberi kepada orang Melayu. Kesemua mereka pandai...eh pandai tipu. Patut semua kekayaan diberi kepada orang Asal..eh orang Melayu. Apa hairanya jika anak Melayu ambil han fon dari kedai China? Ini polis pula barua. Pi kata Melayu curi. Sudah tentu mereka ini disuap oleh China kaya untuk salah Melayu. Barua besar polis. Melayu bangsa terpilih. BOleh buat apa saja dibumi sendiri!

Tanpa Nama berkata...

Saya melayu, kaya, ada jawatan besar, ada pengaruh apakah saya termasuk dalam kategori yang saudara kelaskan?

Tanpa Nama berkata...

Tak..kita tengok nanti..sapa yang akhirnya jadi bangkai busuk tu..

IBU RISKA berkata...


Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE
Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE

Tanpa Nama berkata...

Anon 1.17 Penfitnah ialah penipu. Penipu adalah munafik. Tempat orang munafik di ground floor neraka (Fi Asfali darki minna nar)...betul lah tu, masuk neraka..tuduh apa pula? ko tak caya quran ke

IBU RISKA berkata...

Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA
Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA

Tanpa Nama berkata...

Satu lagi syarat tak cukup.... tamak.. Kalau saudara ade tu then memang sah tergolonglah seperti diperkatakan

Tanpa Nama berkata...

Buang masa aje nak bersatu
Lebih baik jadi islam..
Confirm tak buat
Org yang nama islam yang buat tu...
Budaya aje islam dan beragama melayu

Tanpa Nama berkata...

Apa la lu, Allah dah khabarkan dalam alquran org macam mana masuk neraka.. So follow lah.. Lagi mau argue.. Aper tak caya Alquran ker? Ni la org kater islam itu budaya dan melayu itu agama..

Tanpa Nama berkata...

Gst 6% aje bro.. Tak de hal lah.. Tapi mangkok mangkok yang naikkan harga tu yang sepatutnyer kita belasah.. Ni salahkan gst... Buta aper? Cuba check harga sebelum gst? Then check harga sebelum kali dgn gst... Mangkok nyer peniaga ni.. Tangguk di air kroh

Tanpa Nama berkata...

Aper yang dinafikan?
Contoh : orang tanya harga ayam tapi ko cakap harga berok...
Ape hal... Kalu jawap soalan exam camtu dapat F bro.... Ni Dah slybus baru PT3 ... Agak kene jawap camtu ko... Pemikiran aras tinggi ...

IBU RISKA berkata...

Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA
Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWA GUMPALA

Unknown berkata...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

PAK JUNAIDI berkata...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Unknown berkata...

ASS..WR.WB.SAYA IBU FITRIANI TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA AKI SOLEH,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI SOLEH,YANG MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP AKI SOLEH (_0_8_2_3_1_3_3_3_6_7_4_7_) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL AKI SOLEH SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIHKLIK BOCORAN 2D-3D-4D-5D-6D-DISINIBUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL AKI SOLEH

angka;GHOIB: singapura

angka;GHOIB: hongkong

angka;GHOIB; malaysia

angka;GHOIB; toto magnum

angka”GHOIB; laos…

angka”GHOIB; macau

angka”GHOIB; sidney

angka”GHOIB: vietnam

angka”GHOIB: korea

angka”GHOIB: brunei

angka”GHOIB: china

angka”GHOIB: thailand

ANGKA TOGEL JITU 2D 3D 4D 5D 6D