Selasa, November 13, 2007

Apalah Pak Lah dan Zam gelabah sangat dengan Gelombang Kuning?



Sebaiknya Husin letakkan juga You-Tube ucapan pergulungan Pak Lah semasa Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini. Oleh kerana tidak ada terjumpa, sidang akhbar ini pun cukuplah.

Husin pening kepala tengok Presiden UMNO dan Perdana Menteri kita. Awat tak steady dalam menguruskan Gelombang Kuning ni. Permit untuk perhimpunan adalah di bawah kuasa polis untuk mengeluarkan. Kenapa perlu disebut dalam ucapan pergulongan di atas pentas UMNO? Ini bukan urusan UMNO tetapi urusan polis.

Sepatutnya cukup dengan membuat komen dalam sidang akhbar untuk mengatakan pihak polis tidak memberi permit. Katakanlah itu terpulang kepada polis. Nampak sangat Pak Lah tidak tahu membezakan bidang kuasa Polis, Menteri Dalam Negeri dan Presiden parti politik.

Sekarang pasti pembangkang akan kata polis ikut cakap UMNO. Ini memalukan dan menjatuhkan martabat pihak polis sebagai badan profesional yang sepatutnya bebas dalam menjaga keselamatan dalam negeri. Orang kini dah melihat bagaimana polis perang sesama sendiri antara Tan Sri Musa Hasan dan Dato Ramli. Yusof.

Sekarang orang takut nak buat laporan polis. Takut pada dua perkara - BPR suruh umum aset/harta dan charge tak jaga anak. Maklumlah 90% rakyat Malaysia tipu income tax. Kedua, budak-budak sekarang terlalu bertenaga dan susah hendak dikawal. Kalau sebat anak yang nakal dan degil, dah kena kes dera anak.

Yang jadi persoalan, macam mana nak jawab kepada tuduhan kata-kata UMNO dan Dato Wan Farid tidak terlibat dalam peristiwa buruk di Batu Buruk, Terengganu.

Ini kes bodos bodos betul! Tidak fikir panjang.

Dahlah PM/Presiden UMNO fumble giler. Lihat dan baca Menteri Penerangan kita menjawab wartawan asing untuk mmberi penerangan. Macam mana dia dapat Tokoh Kewartawanan.



Transcript of Malaysia's Information Minister's interview with Al Jazeera News on the Bersih Protest.

Minister: I commend yo-yo-your journalists trying to project... to exaggerate more than what actually happened. That-that-that-that's it. We are not the-the and I-I congratulate your journalists behaving like an actor, that-that's it...

Reporter: As you say that, sir, we're watching scenes of protesters being sprayed by chemical-filled water!

Minister: YA! I am watching! I'm here! You've been trying... trying to do it this - to do this everywhere but in Malaysia people are allowed to, you know? We know our police head our colleague... Police have whatever allowed the procession to go to the Istana Negara, you know? Do police, first police, like, they handle them, they attack them, they... the police don't, don't, don't fire anybody?

Reporter: Our correspondent came back to the office, sir, with chemicals in his eyes!

Minister: You-you-you-you are here with the idea, you are trying to project, what is your mind! You think that we Pakistan, we are Burma, we are Myanmar. Everything you-you are thinking! WE ARE DIFFERENT! We are totally different!

Reporter: Well unfortunately when you refuse to let people protest, it does appear so.

Minister: Ya ya we are not like you! You-you have earlier perception, you come here, you want to project us like undemocratic country. This a democratic country!

Reporter: So why can't people protest then, if it's a democratic country?

Minister: YES, PEOPLE PROTEST! People do-do... of course they protest. We are allowing them protest, and they have demonstrated. But we just trying to disperse them, and then later they-they-they don't wanna disperse, but later our police compromise. They have compromised and allowed them to proceed to Istana Negara! Police, our police have succeeded in handling them gently, right? Why do you report that? You take the opposition, someone from opposition party you ask him to speak. You don't take from the government, right?

Reporter: Why did you not break up these protests...

Minister: Pardon? Pardon? Pardon?

Reporter: Why did you not break up these protests more peacefully?

Minister: I can't hear you! I can't hear you!

Reporter: Why did you not break up these protests more peacefully?

Minister: No we-we are! We... this protest is illegal! We don't want..this... the... NORMALLY...

Reporter: OK, so let me return to my former question. Why is this protest illegal?

Minister: YA! It's a illegal protest because we have the erection in Malaysia. It's no-no point on having a protest! We are allowing to every erection... every five years never fail! We are not our like, like Myanmar, not like other country. And, and you are helping this. You Al-Jazeera also is helping this, this forces. The, you know, these forces who are not in passion, who don't believe in democracy!

Reporter: Alright, many thanks for joining us.

Minister: I don't, ya, you, Al-Jazeera, this is, is Al-Jazeera attitude. Right?


Cuba lihat macam mana Menteri Penerangan kita menangani wartawan Al Jazera. Malunya ... tak steady langsung. Dahlah tu rupanya dia gagap dan tak tahu cakap orang putih. Baik hantar dia ke kelas Sains dan Matematiks di sekolah. Kalau dapat hantar ke sekolah dan menguasai bahasa Inggeris pun, macam mana nak betulkan gagapnya.

Itu pun nasib baik dia tak sengau. Bayangkan ... nyo nyo ...

Dah lah Ketua Penerangan UMNO macam tu, Menteri Penrangan mcam itu. Perdana Menteripun lebih kurang sama tak tahu memberi penerangan juga.

Inilah dia yang YB Dato Shabery Chik cakap jemaah Menteri terbesar di dunia. Besar saja harap, akai tak ada. Gelabah pulak tu. Macam mana dia dapat anugerah Tokoh Wartawan?

Kalau Husin Lempoyang PM dan Presiden UMNO, Husin tak akan cakap di Persidangan UMNO tapi masa sidang akhbar. Nasib Husin baik sedikit kerana tak ada menantu yang bercakap di Perhimpunan Agung UMNO. Polisi Husin adalah anak dan menantu tak dibenarkan pegang jawatan dalam UMNO.

Lain pula Pak Lah, menantu cakap pasal perhimpunn, dia pun nak ikut cakap apa yang menantu cakap. Nampak sah ikut cakap menantu. Budak hingus tu tak tahu beza urusan kerajaan dan parti, pasal dia kaup semua ... baik kerajaan punya atau syarikat punya. Tuan Penasihat 20%!!!!

Sebagai Presiden UMNO, Husin akan kata UMNO pun menyokong pilihanraya yang bersih. Husin akan minta polis membenarkan perarakkan dan hantar ahli-ahli, Pemuda, Puteri dan Putera untuk sama-sama berarak. Habis apa pembangkang nak cakap lepas tu. Tumpul terus hujah-hujah mereka.

Ada sesiapa nak jadi Campaign Manager Husin Lempoyang untuk tahun depan? Kelayakkan utama adalah mesti boleh dapatkan 30 pencalunan.

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

jawab mcm budak-budak. Aku yang dengar pun jadi malu...

Tanpa Nama berkata...

Pak Lah takut lar...tengok body language dia pun tahu...and the smirk + look of disgust on his face...

Hamizi berkata...

kelakar lah... dua-dua pelawak... macam mana lah UMNO nak maju, ambik pak lawak jadi pemimpin... malu-malu...

dulu lecturer english aku ada bagitau... kalau nak cakap english tak payah laju-laju macam speed boat... tadak markah...

pikir dulu baru jawab... itupun kalau akal boleh pakai le... takut ada kat kepala lutut je tu yang bodoh amat...

p/s: sapa nak jadi campaign manager untuk hussin ni... aku tukang vote je boleh lah, pasal tak pandai english macam zam & mad taib...

Tanpa Nama berkata...

heh heh ...........kalaulah setiap lelaki hanya boleh erection every 'five years'................tentu sedihkan .

Zam kalau kau nak erection every five years tu kau punya pasal .......... jangan babitkan org lain.... Aku tak rela .............Tidakkkkkkkkk!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Kalau lah husin jadi PM (atau Menteri Penerangan)

Reporter: So why can't people protest then, if it's a democratic country?
Husin: Afa? ana x dengar? Ohhh.. Meniaga unta lagi bagus dari meniaga orang.

Reporter: SIR, you are not answering my questions,..So why can't people protest then, if it's a democratic country?
Husin: afa? 500dinar? Yahooo!!

bendera merah berkata...

"Sebagai Presiden UMNO, Husin akan kata UMNO pun menyokong pilihanraya yang bersih. Husin akan minta polis membenarkan perarakkan dan hantar ahli-ahli, Pemuda, Puteri dan Putera untuk sama-sama berarak. Habis apa pembangkang nak cakap lepas tu. Tumpul terus hujah-hujah mereka"
Bro lempoyang wa calonkan bro jadi MT umno..untuk tahun depan..pencalonan dari bahagian kg.Medan dan kg Baru. Bro lempoyang lagi pandai dari zam..zam ..ala kazam..al ghaib..bro jual unta lagi senang maa dari jual barang buatan malaysia sekarang ni, baru la saya faham maksud bro lempoyang.

Brunt Council berkata...

Pak Lah bukan saja bercakap di atas platform parti berkenaan urusan yang sepatutnya urusan polis sahaja tak boleh campur aduk parti politik.

Dia juga tidak sepatutnya bercakap untuk pihak DYMM SPB YDA.

Zam sekarang kena jawab kerana mencaci beberapa negara jiran dan sahabat - Thailand, Burma dan Pakistan.

Adakah ini bermakna Malaysia dengan terang campor tangan dalam hal negara lain dan berpihak kepada pihak Thaksin di Thailand, pihak Sami, Au Sang Su Kyi dan Barat di Myanmar, dan BEnazir Bhutto di Pakistan?

Zam kata kita adalah pro American.

Jawab Zam jawab ...

Orang gagak tak boleh dibiar cakap ... dia merapu.

BigDogDotCom berkata...

Dulu memanglah Zam Maidin tokoh wartawan. Kemampuan kewartawananya sebagai agensi media pro UMNO memang terserlah. Namun, professionalism sebagai pemberita juga tidak ketara di'gadai'kan, hanya kerana mendukung perjuangan parti.

Hari ini Zam sudah menjadi Menteri Kabinet yang menjaga soal propaganda. Semua professionalism sebagai wartawan yang mula dari bawah hingga ke Pengarang Kumpulan telah 'hilang' dan 'tiris', kerana keghairahan untuk menduduki tempat yang mempunyai kuasa dan sanggup mengampu Kepimpinan PM YDP Abdullah , walaupun kepimpinan ini lemah.

Kini, warga kewartawanan sudah hilang hormat kepada Zam, kerana bulat bulat 'menjual diri' hanya kerana kuasa.

* PM YDP = Perdana Menteri Yang Disalah Pilih

tunku berkata...

aku cuma nak komen mengenai zam dimana dia menyebut malaysia bukan pakistan , bukan myanmar. sebagai seorg menteri dia tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan begitu. sekiranya kedua2 negara itu mendengar maka mereka semestinya akan membuat protes kerana zam memburukkan negara mereka.
mengenai pak lah cakap pasal perhimpunan kuning tu , aku rasa tak salah dia cakap di mana pun kerana dia menteri yg bertanggungjawab.
tapi apa pun pak lah and zam SUCKS.

Husin Lempoyang berkata...

Tunku

I do not differ with you on the legitimacy of Pak Lah to talk on the party platform about the demonstration.

Cuma it is not smart. Tun would not have done that. He would have spoke of it during press conference and say it is the police authority and they did not give permit. So, by the Police Act, it is illegal.

TDM would not ahve gabrah macam Zam and stumble here and there like Nazri in last nite's interview. (Respect where due, Khairy did well to articulate, although he seemed a tad combative and over anxious.).

Given all these, I definitely agree, Pak Lah and Zam sucks big time. Both should resign.

SiKenit berkata...

For all the things I did not agree with Khairy Jamaluddin these past two and half years, this one I must admit I have to agree.

He did brilliantly, arguing against Malik Imtiaz Sarwar and Teymoor Nabili. Khairy hit out against the Opposition leaders are on top of heap and presented the memorandum to the HM SPB YDP Agong on the demands of the so-called "free and fair elections", who themselves are actually MPs (who have been elected to office by the same system the complained) in the Dewan Rakyat and have a 'voice' to represent their views through a formal and supreme law-making forum. They are unlike the rest who resorted to the march, who Malik described and claimed to be "citizens of a civil society", which Malik actually argued 'do not have a proper forum to express their grievances'.

So Opposition MPs who are themselves legislators/law makers defied the law (the Police Act and Penal Code) by participating (and in some way, LEADING) the Nov 11 march, deemed an illegal assembly.

Khairy also talked about no need for 'systemic changes' but instead "improving on the processes", clearly on a 'system and organisations that have worked', to preserve and provided the practice of democracy in this country, for over 50 years.

I can't say much about Nazri Aziz. who was a barrister and now a Cabinet Minister, in charge of the Parliament and management of the Justice.

However, something which Nazri said that I will agree "You can get 50,000 and I can get 1 million people, but that does not mean I am right".

UMNO did the right thing by not reacting to this. This is not 'an up-one-man-ship game', just like in the movie "Nujum Pak Belalang", "Satu untuk kau, satu untuk aku", "dua untuk kau, dua untuk aku", "satu untuk kepala bapak kau, satu untuk kepala bapak aku". UMNO should show maturity in this, as they represent the majority of the people in the country. However, some UMNO leaders like PM and Zam, say less than desirable things that made the rest of us look stupid!

Tanpa Nama berkata...

Correct, correct, correct....

along berkata...

you..you..you.. umno not well study english. let me teach you english in good way. dont you try to project the..the.. the.. pembangkang. you said we malaysia gomen domokerasi. we peace country. hahahaha

Tanpa Nama berkata...

Berikanlah jawapan.. Huraikanlah simpulan.. Biar tenang jika media asing.. Setelah kau masih gagal menjawap..

.................................

Pemberita : "Kenapa protest tersebut adalah haram?"

Zainuddin : "Ianya haram sebab kami mengadakan pilihan raya di malaysia.. tiada sebab kenapa nak adakan protest.. kami adakan pilihan raya setiap setiap 5 thn.. tak pernah gagal.. kami bukan myamar atau negara lain..anda (Al-Jazeera) pun membantu protester ini yg tidak sabar dan tidak percaya pada demokrasi.. betul? nie memang sikap Al-Jazeera.. betul? "

pemberita : Terima kasih banyak kerana luangkan masa bersama kami.

..................................

Malu.. Semalu Malunyaaaaa... Namun apa daya... kini dunia telah mula kenali Malaysia...

Tunggu apa lagi? Segala-galanya ada disini.. Jom jalan-jalan cari kebenaran.. Selamat Menyambut Tahun Melawat Malaysia 2007..

.................................

Patutkah rakyat dipersalahkan apabila kerajaan bersikap ganas? Benarkah 10/eleven disertai oleh rakyat-rakyat yg tidak faham sabar dan tidak percaya pada demokrasi?

Ini adalah satu tuduhan dan hinaan pada saya kerana sokong 1000% tujuan perhimpunan tersebut yg meminta pilihan raya secara adil walaupun tidak dapat sertai perhimpunan 10/eleven..