Selasa, Februari 01, 2011

Minta kelulusan


Proses untuk dapatkan kelulusan dari pelbagai jabatan dan agensi kerajaan persekutuan dan tempatan bagi pembangunan hartanah memang satu kerja pening kepala. Bayangkan satu pembangunan perumahan perlu kelulusan dari sekurang-kurangnya 16 jabatan dan agensi.

Bagi Cina, senang saja ... sogok duit, mudah kelulusan. Peduli haram, halal.

Kisahnya ada orang kita hadapi masaalah banjir di projek pembangunannya. Ianya berlaku setahun dua lepas rumah-rumah itu diserahkan dan sudah duduk pun.

Pasal ada satu YB duduk di tempat yang air naik, maka terpaksalah dia segerakan penyelesaian. Setelah dapat persetujuan mulut dari Dato Bandar, terus di buat satu parit bawah tanah untuk membolehkan air disalirkan dari menjadi bertajung.

Pelan masuk kelmudian dan Dato Bandar dah kasi komitmen mulut akan luluskan. Tak payah tunggu berbulan-bulan tunggu kelulusan dan banjir akan berterusan saja.

Untuk dapatkan kelulusan, kenalah satu pegawai, Haji Rahman dari satu PBT datang untuk lihat. Setiap kali minta appointment, ada saja cerita dia tidak boleh datang. Mesyuaratlah, Pergi kursus. Majlis dengan Menteri, Macam-macam.

Akhirnya setelah tiga bulan Haji Rahman berdalih, Zahari faham ... Haji ini mintak sesuatu baru dia bersedia datang. Pasal dia tak suka urus benda macam gini, dihantar site supervisor si Ah Cheng pergi nego.

"Kau offer dia RM5,000 dulu."

Ah Cheng pergi dan buka mulut sama Haji Rahman pada harga yang seperti diarah boss. Dia pulang dan beritahu boss, "Haji Rahman diam saja. Mesti dia mahu lebihlah boss."

"OK besuk kau jumpa dia lagi. Cuba dia pada RM6,000. Maksimum sampai RM8,000. Takda takpa ... aku lapor benda ini ke SPRM atau Dato Bandar."

Besuk pagi-pagi Ah Cheng pergi lagi ke pejabat Haji Rahman. Dalam pukul 9 dia dah keluar.

Masa Ah Cheng tengah sarapan, Zahari talipon.

"Amacam Ah Cheng? Berapa dia setuju?"

"Dia tak mahu wang la boss."

"Baguslah ... Apa dia mahu sebelum dia sedia datang inspect site?"

"Dia mahu itu perempuan...."

Tak habis Ah Cheng cakap, Zahari dah sanggup biayai.

"OK aku kasi duit, kau bawak Haji itu pergi Phuket. Bila dia boleh datang?"

Ah Cheng menghabiskan kata-kata, "Tak ... Haji Rahman mahu Russian ...."

"Amboi besar selera Haji ni!"

16 ulasan:

usop berkata...

siinn..,
hj ni peminat sukan tenis kot..
ye le ramai pemain tenis rusia ni come-come.. tu yg terliur..
kalau pakai duit sendiri haram hukumnya..
kut kut kalau org lain bayarkan hukumnye haruss...
tu pasti dah tertelan ubat kuat passss....

Tanpa Nama berkata...

usin

haji mesti orang pas pasal dia banyak beli ubat kuat yang diiklan di harakah daily.

mestoi negeri pakatan

Tanpa Nama berkata...

Sin,

ini Haji nomoto ke ?

Tanpa Nama berkata...

nasib baik dia mintak russian bai. kalau dia mintak ladyboy, setan pun terkejut.

marilyn berkata...

Sapa plak yg Tuan Husin tembak kali ni?

Tanpa Nama berkata...

dulu ada cerita seorang ceo tu hanya kasi sub kontrak business kalau dia dapat tiara jacquelina.

pening orang tu ... nak lakukan sesuatu yag mustahil. Tiara dah kahwin dgn orang.

nur adibah berkata...

Assalamualaikum sein

Haji Rahman?,baru mintak Rusia boss dah terkinja kinja nak bagi, sebab dia tahu ade orng yang bole bagi shurrrrga. ape nak heran ye tak?.

MELAYU kemana pon dia pegi mmg sinonim ngan RASUAH...

jebat berkata...

Sin,
Assalamu alaikum,

Pandai kau buat lawak gila Sin.
Tahukah kau dosa buat lswak begini ?

Kalau pun nak banteras RASUAH buatlah cara lain .

Memang MELAYU BERGELUMANG rasuah TERMASUK PAK MENTERI.

Tapi buatlah cerita berdasarkan Fakta. Bukan berdasarkan AUTA..

Hingga bertemu lagi... SALAM !!

Tanpa Nama berkata...

kalau pak haji itu mintak first lady malaysia, memang comfirm jahanam.

Abu Garcia berkata...

sibbaik ...tak mau cikgu mala .... mau gaduh dgn bang maarop..

Daulah-alWatan berkata...

Hj tu bukan nak buat apa2 pun..
Nak ajak buat teman tengok site jer..

Peh tu..peh tu...

Tanpa Nama berkata...

"Besar Selera"
Agaknya siapalah sekarang ni turban dia ada fesyen toncit,
Jubahnys colour coordinated,
Siapalah agaknya bilik hotel di Mekah amat mewah.
Siapa pulak yang ber besday-besday,
Siapalah dia agaknya....

Tinggalkan PAS dan kembalilah pada Islam.

pengembala berkata...

naseb baik la russia boleh la carik yang muka ala2 rusia yakni kazakstan

kalu dia mintak yang latino nak kene import lagi banyak cost tu

hahahahha

berasiam berkata...

Kalau dia mintak yang dari Iran tu, patut sangatlah sebab boleh nikah mut'ah. Lagi pun yang dari Iran siap ucap salam pada pelanggan Islam. hehehe.

Tak Payah Tau berkata...

Memang ada betul cerita macam ni.

Para pegawai sekarang dah tak heran nak ambik duit rasuah. Dia orang pun ramai yang sudah lama dah loaded kebas duit haram.

Tapi kalau tolak & hulur cipap kat mereka, maka terbeliak biji-mata dan berselior mulut mereka. Nama aje Islam, tapi adek kat bawah tu asyek gatal-gatal nak torpedo lubuk Cina ke.., lubuk Siam ke ataupun lubuk Russian.

Itulah 'standard' Islam sebilangan pegawai-pegawai kita. Bukan semua.., tapi 'segelintir besar' dari mereka.

Mampuslah kalau matlamat Dasar Ekonomi Baru negara nak dicapai selagi ada 'segelintir besar' pegawai dan pelaksana dasar kerajaan yang semacam ini.

Ini semua penyakit wahn..., kejar dunia tak ingat akhirat.

anti bohmau berkata...

macam mana nak banteras pak usyin selagi ada permintaan & penawaran?

kalau dosa tu jatuh bak seketul bata tiap kalu ingatan jahat melintas, tentu takdak manusia yg inginkan kejahatan!

kalau pahala tu bak seketul emas jatuh ditapak tangan setiapkali kebaikan terlintas diingatan, tentu semua manusia lakukan kebaikan memanjang....

ini siapa nak ampunkan puak2 ni pak usyin??