Ahad, Julai 15, 2012

Bekalan air rendah sila jimat air


Hari Khamis lepas Husin pergi ke Forum Air pasal risaukan ternakan unta ana..

Baru Husin faham bahawa bekalan air di Lembah Klang sudah rendah dan kritikal. Loji Sungai Langat 2 perlu dibina sekarang tetapi Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim tidak mahu keluarkan development order.

Ianya bukan dibiayai oleh kerajaan negeri dan bukan menelan satu sen pun duit kerajaan negeri. Hanya untuk memastikan bekalan air cukup. Kerajaan negeri pun sudah komplen kata kilang dan pembangunan tidak dapat dijalankan sebab tidak cukup air


SYABAS tidak boleh dipersalahkan bila air tidak cukup kerana mereka hanya mengedarkan air.

Katanya salah seorang Pengarah Besar SPAN, kalau kerajaan negeri nak kendalikan sendiri loji tersebut seperti loji Sungai Labu pun tidak apa. Harga loji jual air pada SYABAS pun kerajaan negeri tentukan sekali supaya murah.

Walaupun ia dapat dibina sekarang, loji hanya boleh beroperasi pada tahun 2016.

Timbalan Menteri Dato Noriah Kasnon memberitahu tahap air dah kritikal masa sekarang ini juga. Dah berapa tahun kerajaan pusat beritahu kerajaan negeri tentang ancaman ini.

Mungkin ramai tidak sedar tapi katanya Dato Noraih, orang lama dalam Kementeriaan sedar asal malam saja air yang keluar dari paip 'meleleh', tak kuat.

Senyum pendengar yang kurang faham maksudnya.

Ketika sesi soal  jawab, salah seorang hadhirin kata, susah untuk beritahu orang ramai bahawa Selangor sedang berhadapan dengan masaalah air.

"Isteri saya pegang dan belek 'batang paip' tak nampak pulak bocor. Dia bukak saja paip, cepat saja air 'terpancut' keluar," tambahnya lagi.

Susah untuk meyakinkan orang ramai untuk minta kerajaan negeri akui masaalah air dan benarkan loji Sungai Langat 2 dibina.

Diakhir majlis, Dato Noh pula kata kalau tak diselesaikan msaalah air ini, susah kamu yang muda-muda nak mandi pagi Jumaat.

Terdengar ada yang jerit dari belakang, "Yang tua pun tahu nak mandi juga!"

Dah kesitu semuanya bila bab air.

Apa pun, bersedia kita hadapi masaalah air dan mulalah berjimat-jimat. Husin harap rakan-rakan letakkan logo di atas di blog masing-masing untuk ingatkan pembaca akan masaalah air.

Wow! Tiada air ana banyak rugi, lama-lama unta pun misti minum.

17 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Husin

Macam mana khalid nak percaya bekalan air kritikal, rahimah kata paip khalid masih boleh pancut hehehe . . .

Bila agaknya video khalid cengkerama dgn rahimah nak keluar?

Tanpa Nama berkata...

Yang tua2 yg hanya papi meleleh tu, tak payah suruh teman bukak paip malam2.

Jimat air beb . . .

Tanpa Nama berkata...

orang ramai pasti hairan
apakah sebenarnya krisis
antara syabas dengan kerajaan selangor

kesahnya bagini:
ketika united malaya national organisation
menguasai selangor
air ini macam tanah felda telah diswastakan
air yang dulunya milik negara
air yang dulunya milih orang ramai
telah di swastakan
air telah diagihkan kepada kroni

kroni ini bertopengkan syarikat syabas

bila kaerajaan pakatan mengambil alih
bila buku dibuka
bila dinilai kemabli
maka dilihat semuanya tidak betul

maka kerajaan pakatan selangor ingin
mengambil alih kembali air ini
dari dimiliki oleh kroni
untuk di kemablikan ekpada rakyat

inilah ibu krisis
inilah yang direbutkan

pakatan mahu aiar untuk milik orang ramai
gerombolan mahu milik air untuk kroni

TIDAK ADA KEKURANG AIR
sebanrnya tidak ada krisis
ini sengaja dibuat buat
ini sengaja dijadikan berita
untuk kacau kerajaan selangor

WASAPADA
apabila pilihanraya datang nanti
syabas akan kacau air
ini taktik telah dilakukan di chile 1974
ketika menjatuhkan kerajaan allende

di chile air sengaja dicatu
di chile kereta sampah tak bergerak
di chile kereta sampah semua tayar di bocorkan

justeru semau anak muda yang pro pakatan
semua anak muda yang anti gerombolan bersedia

gerombolan akan melakaukan apa saje
untuk memastikan kuasa terus ditangan mereka.........

Tanpa Nama berkata...

Retorik nampak!

Takkan gomen buat sesuatu tanpa sebab. Ada lah sebab2 kanapa per privatise.

Ingat state gomen cukup ke duit dan mudahkah pinjam utk baiki paip2 dan tambah kapisiti?

Kalau kerajaan dan private sector, mana yg efficient?

awer berkata...

Kerajaan nak balik pun untuk kroni. Takysh menyamar. Lihat saja sampak. Privatise juga dan pada krobi juga.

Namun, pusat sedia benarkan kerajaan selangor ambilalih tapi masaalahnya mereka nak free. Mana ada aci sedangkan usahawan melayu pinjam duit dan keluar blanja utk infra?

Komdian meteka nak pinjam duit federal govt tapi kerajaan mana ada duit sekali banyak pulohan billion nak kasi.

Khalid tak ikhlas nak. Dia cuma nak jadikan isu politik.

Tanpa Nama berkata...

sapu selagi boleh,,, bila dah tak berkuasa tengok sahaja dgn air liur yg meleleh dan mata kuyu... tapi dlm pikiran tetap ada syaitan yg tetap ingin mengigit rakyat...

Tanpa Nama berkata...

Ini vedio sangat baik untuk Tuan haji Husin siar kan di blog...sebagai satu usaha Dakwah...maklum lah tuan HUsin Pi mekah buat rukun ilsam yng ke lima...bukan pergi tenguk unta atau pergi memungut buah kurma...

http://www.youtube.com/watch?v=6a60BaIfwoY&feature=player_embedded...

ZamriDena berkata...

Tuan Hj Husin
Tatkala air berkurangan, tidak lah kurang aktiviti senggama di kalangan bumiputra itu. Arakian, jika tiada air boleh sahaja di tayammum. Maka kepentingan bumiputra di malam Jumaat akan sentiasa terpelihara. Sedangkan kesemua bumiputra yang ada paip itu teramat ingin untuk dikeluarkan air daripada paip setiap malam Jumaat mengikut upaya masing2, ada yang keluar cam air terjun dan ada yang keluar macam susu pekat. Jadi apapun kita bumiputera kena pandai jaga hak2 istimewa kita ini. Betul tak?

Tanpa Nama berkata...

kenapalah bangang sangat kome semua, tak baca akhbar media BN ke? Bukan masalah air tak cukup sebab 7 empangan melimpah ruah.ini diakui pegawai SYABAS yang menjawab semalam bahawa Pakatan Rakyat silap kununnya yang kurang ialah air yang dirawat .
Tapi kalau air dirawat alasannya apa kena mengena projek Langat 2?
Kalau air yg ada tak dirawat semaksima inikan ambil air dari Pahang.Ngok! UMNGOK?

Zamri Dena berkata...

Salam Tuan Haji,
Sebenarnya wahai pelawat blog ini, ambil maklum isu ini adalah mengenai paip bumiputra yang kurang mengalir pada malam Jumaat sehinggakan para isteri membuat aduan, ada yang pulas keluar air sikit, ada yang tidak keluar air langsung. Jadi empangan bukanlah isunya. Sabar...sabar..kita kan ada paip masing2, jadi luruskan paip, isikan air dan gunakanlah air itu dengan bijak...he he

Tanpa Nama berkata...

PKR adalah kerajaan di Selangor..... tak kan isu air pun jd sampai macam gini. Selesaikan saja dati buang masa tuduh menuduh. Rakyat nak jalnkan ibadah puasa...tak lama nanti raya pula.... Air nyk nak guna.

mat debu berkata...

Pakatan sebenarnya nak ambil sykt. ini daripda kroni umno dan beri kepada kroni Pakatan. 2x5=5x2=8+2=pakatan=umno

Tanpa Nama berkata...

layarilah laman portal web berita yang disediakan PERCUMA tanpa perlu melanggan Freemalaysiakini2 , sebarkan kepada rakan-rakan anda.

liyas berkata...

I have just signed up with AdGoggle (it's free). Join me. Click the link below to watch a short YouTube video on how you too can earn passive recurring monthly income. Decide for yourself. No obligations.

http://www.adgoggle.com/r/cYjpMQO8

James_Iha berkata...

Tidak perlunya satu lagi dam kalu masalah NRW 30% tak boleh nak selesai. Suruh Rozali pi berlibur di Sudan atau Ethiopia utk semusim dan selepas itu baru bincang dgn DPM ttg cadangan empangan baru.

Bard Simson berkata...

setuju dgn mat debu. UMNO ato PR sama sj, tamak nak kikis harta rakyat!!!

Global Products & Services Review berkata...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://tinyURL.com/UinvestWorld


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.