Sabtu, Januari 14, 2012

Pemimpin amanah, bersih dan berani

Di Konvensyen Pakatan Rakyat ke 3, Tok Guru Dato Nik Aziz Nekmat diuumumkan sebagai pemimpin yang bersih dan amanah.

Pasti mereka berharap rakyat lupa Nik Aziz menerima tiket haji dan umrah yang bernilai RM65,000 dari seorang kontraktor yang mendapat kontrak kerajaan.

Atas tuduhan kesalahan sama, Dr Khir Toyo baru disabitkan salah bawah kanun keseksaan Seksyen 165.

Lim Guan Eng diumumkan sebagai pemimpin bersih dari rasuah. Pasti ada menganggap rambut kaum Tionghua yang lurus, maka serba serbi mengenainya itu lurus.

Pasti ada rakyat tidak tahu bahawa orang lurus tidaklah boleh selalu kena tangkap berbohong dan mememutarbelit fakta.

Mungkin ada mudah percaya Guan Eng kasi 70% kontrak pada Melayu. Kontrak kelas F lojiklah. Kenapa ada lagi 30% bukan Melayu untuk kontrak F?

Bagi kontrak class C, B, dan terus ke atas, adakah kontraktor Melayu yang dapat?


Apatah lagi nak kata dia bersih dari rasuah jika PDC hanya jual tanah pada pemaju, projek sPice dimajukan tanpa tender terbuka dan lain-lain penutupan, dan masaalah dengan projek parking.

Dato Seri Anwar Ibrahim diumumkan sebagai pemimpin yang berani. Maklumlah dia sentiasa diingati sebagai pemimpin yang menghayati seruan "lawan tetap lawan."

Masaalahnya ... kalau dialah bakal Perdana Menteri, kenapa tidak diperkenalkan juga sebagai pemimpin amanah, bersih dan tidak rasuah?

Mungkinkah rakyat masih ingat dia tidak amanah kerana hilangkan jam Omega.

Dia tidak bersih kerana salah laku anunya yang bengkok masih diyakini ramai.

Dan, dia lakukan rasuah untuk mengumpan pembacuh kopi dengan karipap dan holiday di Hong Kong.

23 ulasan:

Awanama berkata...

Kenapa sapa hari ini polis belum mengesahkan siapa dalam video itu?
Ya atau tidak, simple answer.
Kalau nak tunggu time PRU13, people doesn't buy anymore.

Awanama berkata...

lucu la...kalau bewak tu jadi PM aku nak baling dengan taik ko tengok le nanti...hehehe

Real1Malaysia berkata...

Cuba kita bandingkan dengan list di bawah ni..

1. PKFZ RM12bill

2. Submarine RM500mil

3. Sime Darby RM964mil

4. Paya Indah Westland RM88mil

5. Posmalaysia (transmile) RM230mil lost

6. Eurocopter deal RM1bil waste?

7. Terengganu Stadium Collapsed RM292mil

8. MRR2 repair cost RM70mil

9. Maybank Overpay for BII RM4bil

10. Tourism – NYY kickback RM10mil

11. 3 paintings bought by MAS – RM 1.5M

12. Overpayment by Sport Ministry -RM 8.4M

13. London‘s white elephant sports complex — RM 70M

14. MRR2 Repairs – RM 70M

15. MATRADE repairs — RM 120M

16. Cost of new plane used by PM – RM 200M

17. InventQ irrecoverable debt – RM 228M

18. Compensation for killing crooked bridge — RM 257M

20. Lost in selling Augusta — RM 510M

21. Worth of AP given out in a year – RM 1.8B

22. Submarines (future Muzium Negara artifacts)- RM 4.1B

23. PSC Naval dockyard – RM 6.75B

24. The Bank Bumiputra twin scandals in the early 1980s saw US$1 billion (RM3.2 billion in 2008 ringgit)

25. The Maminco attempt to corner the world tin market in the 1980s is believed to have cost some US$500 million. (RM1.6 billion)

26. Betting in foreign exchange futures cost Bank Negara Malaysia RM30 billion in the 1990s.

27. Perwaja Steel resulted in losses of US$800 million (RM2.56 billion).

28. Use of RM10 billion public funds in the Valuecap Sdn. Bhd. operation to shore up the stock market

29. Banking scandal of RM700 million losses in Bank Islam

30. The sale of M.V. Agusta by Proton for one Euro making a loss of €75.99 million (RM 348 million)

dan banyak lagi...

Awanama berkata...

mat sabu tak dapat apa2 ke..

Truthseeker berkata...

Real 1Malaysia

Sila tunjukkan mana satu kes rasuah?

Mana satu kes yang masih outstanding dan boleh ditebus kerugian?

Mana satu dah disiasat dan didakwa mahkamah?

Mana satu yang tidak jelas apa kesalahannya?

Soalan cepumas buat masa :

Mana satu kesalahan UMNO? Maknanya mana satu polisi kerajaan UMNO buat adalah memang salah dan rasuah?

Mana satu kesaahan individu dan tidak ada kena mengena dengan polisi UMNO atau polisi kerajaan pimpinan UMNO?

Mana satu adalah kesalahan civil servant dan corporate boys yang menyalahi polisi pihak atas?

Ada banyak lagi soalan ....

... untuk budak hingus yang hanya pandai copy and paste tanpa tahu pa u apa yang dia copy dan paste

Awanama berkata...

Apa ini?

Pandai tuduh dan senarai tapi tak boleh jelaskan?

Bodohnye ....

Haji Bakhil berkata...

Anwar tak layak dipanggil pemimpn berani. Dia pemimpin BERAHI!!!!

Real1Malaysia tak tahu apa berkata...

Baca kebodohan Real1Malaysia bahagian komentar berikut:

http://jebatmustdie.wordpress.com/2012/01/11/delusional-lim-guan-eng-is-lying-again/

Kena soal dan bantai ... tak tahu jawab

atok ko berkata...

hari tu pi mekah, pegi jalan2 je ke?

Awanama berkata...

allah yg bagi pahala bukan kao...jgn banyak soal. x suka jgn baca blok.[roy]

nama awe berkata...

Real1Malaysia

macam la nik aziz dgn anwar berahi tu mahluk malaikat, kesalahan sebesar biji sawi pun tak pernah dibuat ....

jangan la taksub sangat bro, sampai LGE kapir pun diberi gelaran Khalifah.

Ada akal guna ok.

Awanama berkata...

ehehe. Bang Aji Husin tetap unggul....teruskan perjuangamu..

Awanama berkata...

Abang Haji,

Pi Mekah dpt seru untuk betulkan PKR...kah..kah..kah..

helang berkata...

Muak! Mcm xda alasan lain. Sume ada kaitan dgn umno. Mcm xda alasan lain dlm dunia ni. Cuba la jd jantan. Ni lah akibatnya jadi gay. Diri sendiri pun celaru dgn krisis identiti. Ptuihhh!

Yg penting ada prinsip. Taklah mcm badut sarkas. Salute sbb unta x pernah jadi bahan lawak sarkas. Tahniah!

Awanama berkata...

husin pegi mekah supaya dapat nama Haji husin bukan malaikat Husin
berapa kali pun Husin pegi mekah tetap jadi manusia juga.

teruskan Haji Husin
rkyat didulukan dan rakyat juga didudikan

Awanama berkata...

ala keldai & unta lagi lama dok Mekah...Abu jahal beranak pun di Mekah...apa nak heran takat haji hussien Lempoyang...

kulatlapok berkata...

SALAM PAK HAJI HUSIN, SAYA CUMA NAK INGATKAN PAK HAJI AGAR TIDAK TERMASUK DALAM GOLONGAN "PEMFITNAH" BUKANKAH SPRM SENDIRI TELAH MENGELUARKAN KENYATAAN HASIL SIASATAN MEREKA, DATUK NIK TELAH AZIZ BEBAS DARI KES MENERIMA DUIT HAJI DAN UMRAH RM65000 TERSEBUT.

WALAUPUN DAH TAK JUAL UNTA, PAK HAJI HUSIN SEKARANG KENA BANYAK JUGA MEMBACA DAN BERISTIGHFAR BANYAK2 MOGA ALLAH MELINDUNGI PAK HAJI TERJERUMUS KE ARAH "FITNAH"
,,, MASYAALAH, WALLHUAALAM.

Awanama berkata...

Nike Ajizz bersehkan balak Kelantan.
Anuar berani meliwat.
LGE bersehkan Melayu diP.pinang

Awanama berkata...

Eh kulat lapuk...SPRM tu jatuhkan hukum duniawi je,bab kepentingan diri pandai pulak respect keputusan SPRM.

Tuan haji Hussein anda terbaik.Melahirkan pendapat yang bernas secara santai.Orang2 PKR jangan lah sibuk mempertikaikan ke Hajian orang...cuba hang pa g haji dulu...

Khalid Tak Gagap

HeroTamil berkata...

Tanpa Nama berkata...9:01 AM

hikhikhikhikhik...yea...yea...yea ..Keldai dan unta, Abu jahal beranak kat Mekah...
itu lah pasal iyer iyer sgt NICKY sanggup terima tajaan tu yer....
Sebab nak samakan dgn Keldai dan unta.

Betul lah...org kata sokong PAS bu default stupid!!

kulatlapok berkata...

hahahah... kalu kita makan buah mempelam biarlah rasa masamnya janganlah kita makan mempelam rasa daging unta...untuk Khalid tak gagap ghopernya, malangnya takut tunjuk nama, x ada blog ke?

Awanama berkata...

Anwar Ibrahim pemimpin: -
Amarah dengan reporter
Bersih di sapu bontot laki-nya
Berahi bukan dengan isteri-nya

Nik Aziz: - Failure to Launch
Hj Hadi: - Have the Bigger Paunch

Lim Guan Eng: - Raja Apekelancau!

pak menakan hang berkata...

Khalid Tak Gagap
3:08 PM,
ada duit sape sape pun boleh pg mekah, tapi pegi jalan jalan je la.. patutnya kalau dh pegi buat haji, perangai tak leh la macam babi, gelojoh tak tentu pasal, cakap tak berlapik bukti..