Khamis, Ogos 29, 2013

Anak Nazri interbiu kerja


Sesiapa nak kerja dengan kerajaan perlu hadapi interbiu. Anak Dato Nazri Tan Sri Aziz Yeop, Nedim pun perlu harungi proses yang sama untuk jadi Pegawai Khas atau bukan Pegawai Khas(?).

Ketika itu, ada Pengarah lain yang interbiu kerana tidak mahu kelihatan berat sebelah jika Nazri interbiu sendiri. Sampai-sampai saja, Nedim dijemput masuk bilik dan duduk di kerusi di hadapan Pengarah tersebut.

Pengarah itu tanya, "Awak Nedim Dato Nazri Aziz?"

Nedim angguk dan kata, "Ya Tuan."

Pengarah itu minta lihat semua kelulusan dan dokumen yang ada padanya. Nedim berikan.

Dia angguk-angguk menunjukkan puashatinya pada butiran yang dilihat. Nedim rasa yakinlah bahawa tiada halangan untuk dia kerja dengan bapanya.

"Baiklah! Melihat semua ini, tiada halangan untuk awak kerja di pejabat Menteri. Menurut surat ini, awak memohon jawatan pegawai khas. Boleh beritahu saya apa yang awak faham dari tugasan awak?" tanya Pengarah.

Nedim pun jawab, "Tugas pegawai khas selalunya tuan adalah ....."

Yakin sekali Nedim jelaskan.  Maklumlah keluarga politik dan bapa serta datoknya ahli politik. Pasti ini pengetahuan am biasa untuknya.

"Rasanya peranan apa yang sesuai untuk awak?"

Nedim jelaskan dia ada cakap dengan ayahnya dan ayah ingin dia jaga hal kawasan. Jika dia ambil peranan di pejabat, ada konflik kepentingan. Turut dijelaskan, dia tak ambil gaji dari jawatan ini.

"Baiklah hal kerja dah settle. Cerita sedikit tentang latarbelakang dan minat awak."

Nedim pun cerita dan sesi interbiu dah jadi sesi borak kosong sampai tahap Pengarah mula gelarkan dirinya sebagai "uncle" pada Nedim. 

Uncle pun tanya tentang gambar-gambar Nedim dengan wanita-wanita yang tersebar merata Internet. Lalu dijelaskan Nedim bahawa itu masa silamnya. Dia kini sudah berkahwin dan ada anak.

"Takpe, "uncle" pun dulu hebat juga. Banyak gelfren..." Tak mahu kalah Pengarah.

Senyum kedua-dua.

"Kalau betul engkau playboy, cerita pada uncle. Mana bahagian wanita yang paling sensitif."

"Oh tu ...  Apa ni... Alah ..." Nedim terkial-kial tak ingat.

"Alahai uncle, saya tahu tapi tak ingat. Jawapannya di hujung lidah saya malam tadi ...."

Wow! Nak periksa jawapan mesti sedia hujung jari.

13 ulasan:

Awanama berkata...

anak menteri ... senang dapat kerja.

anak marhaen ... 9A pun belum tahu masuk universiti.

Anak cina takde A, dia salahkan kerajaan

kluangman berkata...

Tak logik le huchin.. interview mesti ada dua tiga orang, kalau sorang sama sorang al mukaddimah al liwat.

Interview pegawai khas parlimen mesti dibuat di pejabat pusat perkhidmatan parlimen - pengarah datang menyondol tertunduk tunduk duduk depan Pegawai Khas untuk menginterview !!!

Baru ada klas interview anak menteri.

Awanama berkata...

NAZRI AZIZ contoh melayu liberal....golongan yg sedang di perjuangkan oleh Anuar ibrahim & sekutunya di Malaysia sekarang ini....

Awanama berkata...

Nazri melayu opportunis.

Masa tun m dia pertahan tun m. Masa pak lah dia tahan tun pak lah. Masa najib dia pertahan najib.

Dia hanya anjing menyalak

Awanama berkata...

takde hal DS Nazri lantik anaknya sendiri jadi pegawai khas untuk jaga kawasan Parlimennya di Pdg Rengas.tak salah,lantik anak isteri jadi Secretary,jadi pegawai khas sendiri tanggung,rasanya salah pasal ape duk di pej.Menteri Pelancongan? tu pej. kerajaan duduk lah di pej.Ahli Parlimen Pdg Rengas.ngape PM dan KSN tak cakap boleh atau tidak Nedim duk di pej Menteri kerana Nedim bukan penjawat awam.

Awanama berkata...

Kalau jadi pegawai khas kawasan parlimen...Apasal namanya ada dalam kementerian website? Apa kena mengena jaga kawasan parlimen tapi tulis kat kementerian?

Pandai spin si Nazri ni...macam le orang lain bengap.

Awanama berkata...

orang undi umno kerana tak mau aljubori jadi pm,tu aje....

Awanama berkata...

Bapak borek anak rintik, takut aljubori semua melayu kena kencing. Lepas tu pakat komplen.Padan muka hampa semua wahai lembu......

Wan Mat Saman berkata...

Sin,

Aku tak nak kutuk sangat si Nedim ni sebab aku pon ada anak jantan. Takut mulut celupar, anak aku tak tau lagi peel dia di masa hadapan. Nauzubillah... Pelihara la anak anak aku. Mahu pengsan aku kalau anak aku macam...

Awanama berkata...

Cerita tak habis. Mana dia bhgn wanita yg paling sensitif... Lidahnya kot.

esa adam berkata...

Aku suka dialog yg kau buat tu lempoyang cuma kau tertinggal satu aja.

Yang dihujung lidah tu betul tapi yg dihujung jari tu lagi hebat.

peon MOT berkata...

Husin

Matlamat anak nazri jadi pegawai khas di kementerian pelancongan adalah semata mata Nazri nak cekau bajet projek visit malaysia year 2014 (VMY 2014)

MO mereka senang sahaja dan ini ramai orang luar tidak nampak.

Bajet MOT (kem pelancongan) akan di bentang di parlimen pada setiap tahun dan akan di luluskan selepas di bahas.

bajet tahunan MOT ini adalah standard tiap tahun ie over head expenses, A&P, event, promo items dan yang berkaitan...

TETAPI yang orang luar tidak tahu adalah apabila ada VMY maka akan ada bajet tambahan atas nama promosi, events, merchandise dan berkaitan yang tidak di masukkan sewaktu perbahasan di dewan.

Biasa nya akan ada satu urusetia adhoc khas yang akan mengendalikan bajet ini dan biasanya mereka ini akan di pinjam kan dari agensi kerajaan yang lain selama sepanjang kempen VMY. Ketua urusetia ini biasanya akan di pinjamkan dari EPU bagi menjalankan urusan urusetia.

Dan ketua uurusetia ini boleh sign LO atau PO dalam satu jumlah yang agak tinggi bergantung kepada size projek itu.

Seperti biasa projek akan di pecahkan kepada beberapa pakej kecil bagi memenuhi matlamat mereka ini.

INGAT bahawa urusetia ini duduk di bawah kementerian dan bukan Tourism Malaysia

Si menteri sudah tahu akan lubuk ini dan meletakkan anaknya untuk mencekau apa yang boleh dan bekas menteri jugak mahu tumpang sekaki masuk lubuk walaupun CSL sudah kata tidak boleh.

Kau ingat apa bodoh sangat la anak si anazri nak duduk kat pejabat kerajaan dan si Ng Yen Yen terhegeh hegeh nak jadi pengerusi Tourism Malaysia.

kalao kau tak percaya kau tanya lah
budak Tourism Malaysia yang perlu merayu nak dapat bajet tambahan untuk penuhi KPI mereka semepena VMY.

Jangan tanya budak kemeterian pasal silap hari bulan depa tumpang sekaki.

USIN... projek ini bukan dapat tiap tahun... tapi bila datang kena sebat kasi habis ...

jual VMY lagi untung dari jual unta la

longjack2006 berkata...

Bapak Burit anak ikut je