Sabtu, September 07, 2019

Mangsa radioaktif Lynas diketemui


Ketika orang Islam tengah ada kesedaran untuk utamakan produk buatan Muslim, ada pula pemimpin berugama Islam bersuara dengan nada berlainan.

Mesti ada mangkok-mangkok social misfit yang terlalu nak jadi hero tunjuk pandai nak bersuara untuk berlainan ketika kita perlu bersatu, satu suara hanya mahu being different for the sake of being different (mahu berbeza demi untuk berbeza, bijak pun tidak).

Sebelum Fuziah Salleh, Menteri KPDNKK, Saifuddin Nasution yang pertama kata boikot tiada kesan.


Eloklah dicabar orang Islam. Bungkus kamu di Kulim Bandar Baru pada PRU akan datang.


Anwar pula jelas hanya gelembong saja dulu boleh bakar semangat orang untuk lawan tetap lawan.

Ternyata dia hati kecil dan telor dah dipegang China Doll. Tak layak jadi PM.

KEMPEN UTAMA BARANGAN MUSLIM

Tiada kempen boikot pun tetapi kempen utamakan barangan Muslim.


Cuba fikir...


Kempen boikot ini hanya rekaan Mahathir sebagai strategy propaganda strawman.


Fitnah orang atau kumpulan yang disasarkan sebagai berkata sesuatu negatif dan media serang bertalu-talu.

Kemungkinan Mahathir yang mahu mulakan boikot guna cara reverse psychology untuk porak perandakan hubungan antara kaum sebagaimana dilakukan dalam isu Zakir Naik, jawi/khat, Dong Zong dan Lynas dengan menimbulkan kemarahan orang Cina dan Melayu Muslim.

Dato Redwan, Menteri Keusahawanan pun ada komen. Dia bukan tahu apa tapi peradan nak lawan Muhyiddin.

Apabila Timbalan Menteri di JPM yang bertanggongjawab dalam hal ehwal pentadbiran agama Islam sendiri yang mencurah air ke bara semangat yang sedang bahang untuk kuatkan ekonomi Islam, ada sesuatu tak kena dengan si buntal ini.

PERTAMA


Apalah halal cert jika bukan Islam yang usahakan macam berikut:




KEDUA

Mungkin politik Fuziah Salleh bergantung kepada sokongan kewangan dari pengundi dan penyokong bukan Islam.

KETIGA

Mangsa radioaktif Lynas? 

Rasanya, Fuziah berkemungkinan berhadapan dengan kesan dari sinaran radioaktif dari kilang Lynas yang telah menjejaskan fungsi organ otak, hati dan jantong dirinya.

Masaalahnya hanya dia dan Wong Tuan Tat saja yang sakit otak, hati dan jantong. Yang kerja di Lynas pun tidak ada apa-apa.

Geigger Muller counter tidak langsong mendaftarkan bacaan radioaktif yang tinggi dan luar biasa.

Wow! Jual fitnah tak laku

2 ulasan:

Awanama berkata...

Knp menteri PH semua kata jgn boikot produk bukan islam/ bumiputra.
Tapi tak pernah pulak kata jgn boikot produk islam/ bumiputra yg telah mereka(org cina) lakukan sejak dulu lagi...

Double standard...
Kita memang beli brg buatan Malaysia tapi lebihkan dulu produk muslim.
Tak salah pun. Mcm cina lebihkan produk mereka dan hantar anak kesekolah cina...

Awanama berkata...

Sama le dgn kes Teksi sapu dulu.
Melayu buat bisnes teksi sapu salah disegi undang2.
Bila Teksi Sapu direbrand jadi Uber, Grab by others, tak pe pulak.
Camne Melayu nak berniaga.