Khamis, Oktober 07, 2010

Raya nak habis


Lepas sebulan kita berpuasa,
Sebulan pula rumah terbuka,
Bila makan kenalah berjaga,
Takut air kencing jadi air gula.

Banyak sangat open house pun bukan bagus pun.

Ada orang itu tak setuju terus dengan open house. Apa yang tidak kena dengan dia? Baca sini.

10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

raya ni meletihkan, merobakkan poket dan merosakkan manafaat dari puasa.

unproductive to celebrate sampai 30 hari.

1 atau 3 hari cukuplah!

zahari1950 berkata...

Alah..masanilah nak ajak rakan, handai taulan datang menjenguk rumah. Dilain kali masing-masing dengan haluan sendiri.

Lagipun berkumpulni merapatkan lagi silatulrahim sesama seagama dan sesama manusia.

Cuma kita kena ikut nasihat Husin Lempoyang tentang makanni. Diakan saudagar unta dari Baghdad..banyak tempat dia dah pegi, sudah tentu banyak pengalamannya he.he

putera.makasar berkata...

nak ajak kawan datang rumah untuk beraya ye..
nak tunjuk kat kawan yang bini aku pandai pilih langsir baru,karpet baru,dinding rumah di cat baru.
atau pun nak tunjuk kat member yang aku ada orang gaji baru dari indon,lawa pula tu.
lepas musim raya ni...ramai yang cekik mee segera hari2.
kredit kad dah pakai tahap maksimum.bayar cuma minima
bagi yang kerja ada kuasa,bolih la tunjuk kuasa anda..
tahan je mana2 indon,bangla,nepal apa saja asal masyuk.
cuma hati2..
jangan jadi kawan2 yang di jeti tu.
kerana nak kaya cepat,lupa diri.
akhirnya kena cekop.
tapi nasib baik kena tak buang kerja.cuma tukar jer.
cool la dulu,lepas ni buat lagi.
ala apa nak heran,yg dok kat atas tu lagi besar kawah dia.
dia orang bolih takan yg dibawah tak bolih.
nak bagi tip cara2 nak masyuk.."kalau yang datang tu bawa borang minta kelulusan..katakan camni tau..."nak sain camna ni, pen tak ada...bawa pen dapatlah sain dan lulus..ni pun encik tak faham ke.
orang kastam penah wat keje ni.

Tanpa Nama berkata...

Tuan Husin,

Azmin Dayus berniaga karipap Shamsidar lagi untung dari kamu jual unta lar bro

Apa komen Tuan Husin?

zahari1950 berkata...

Jangan begitu jauh berperasangka. Yang dia ajaktupun kawan-kawan yang biasanya dah kenal antara satu sama lain.

mat saga berkata...

ok en. usin... dah baca dah artikel tuu... kesimpulan nya... di arab sana ada hari raya je... tapi kat malaysia nie ada

- hari raya, kueh raya, baju raya, duit raya , kasut raya, langsir raya, sofa raya, rendang raya, mercun raya, tudung raya, songkok raya, mangkok raya , pinggan raya , karpet raya , bunga raya, capal raya , open house raya , drama hari raya , 30 hari beraya dan macam-macam raya lagi laaa....

cam mane nie en. usin.... banyak duit dah abis dah nie..

azman berkata...

Assalamualaikum sein..

Ana ade kenal dengan ramai kawan dan mereka mahu dtg berhariraya di rumah ana, mcm mana ana mahu layan mereka kalau mereka mahu dtg ikut suka hati mak bapak dorang saja? kan lebih baik ana bagi satu masa saja? supaya mereka tahu menghargai masa.(Masa itu emas) tak gitu sein?

Kalau ente takut kencing ente tu banyak gula ente kenalan kencing selalu atau ente minum campurkan garam ...hehehe... berani?

jebat berkata...

Tuan Husin.

Yang buat rumah terbuka tu sebab biasanya rumah nya TERTUTUP. Taku barang nya hilang.

Bagi kami orang kampong, rumah sentisa TERBUKA, siapa nak datang diterima dengan mesra (mengikut adat kebisaan)

Memanglah hari raya 30 hari.
Artinya dalam masa tersebut kita boleh bermaaf-maafan.

Tanpa Nama berkata...

Ass...samin
uuuup Assalamualaikum Tuan yang empunya unta...

Meng Tak Joo

Tanpa Nama berkata...

tu lah. banyak sangat baca blog lama-lama jadi goblok.

tapi sebangang-bangang blogger pro-UMNO, bangang lagi blogger pro-pembangkang.

apa nak kisah sangat pasal rumah terbuka?

Islam suruh umatnya beri makan kepada orang. Nabi saw sendiri pun menganjurkan kita beri makan kepada orang. Ikutlah nak bagi apa pun, nak panggil majlis apa pun.

Sibuk pasal adat, pasal makan semeja dengan orang tak kenal, kenapa nak ziarah time raya saja bla bla bla....

Apa ke bodohhhh....