Ahad, Oktober 24, 2010

Sejarah satu keluarga Cina


Ini kisah satu keluarga Cina beranak lima orang di China pada akhir tahun 1920an. Nama anak-anak mereka ialah Chu, Bu, Hu, Su dan Fu.

Keadaan negara China yang berkrisis semasa itu membuat mereka mengambil keputusan untuk berhijarah ke Ameriak Syarikat.

Untuk memudahkan mendapatkan visa tinggal, anak-anak mereka mengambil nama orang Amerika. Chu menjadi Chuck. Bu bertukar menjadi Buck. Hu ambil nama Huck.

Su dan Fu tak jadi berhijrah, lalu ambil keputusan pulang balik ke China ...

29 ulasan:

merah_s berkata...

moral dari cerita ni apa ya? Maaf tak dapat nak dibayangkan huhuu..

ZubizaBazAzieu @ zba berkata...

Salam,

Buat pengetahuan bro....mengikut catatan bibliography Ah Piew dlm Sejarah Melayu....Su dan Fu tak jadi balik China.....
Diorang patah balik dan singgah di Pulau Pinang sambil menetap disana....bagi tujuan untuk senang bergaul dgn kaum Sir Francis Light mereka menukar nama macam adik beradik mereka jugak...
Setelah Inggeris keluar dari Tanah Melayu,mereka terpaksa mengguna nama asal mereka bila bergaul dgn bangsa sendiri utk tujuan peniagaan...Su Lan Cau dan Fu Ci Bai....merekalah yg pertama dlm catatan sejarah membuka rumah urut traditional di P.Pinang.....Rumah Istirehat Suck Dan Fuck.


p/s merah s...moral cerita ini ialah kaum Su & Fu dari dulu lagi dah tak ada moral...mengikut catatan ah piew yg saya baca

Tanpa Nama berkata...

Amelika tatak mau telima itu busuk punya nama maaaa.......

Busuk-busuk itu, lain timpat pigi...Sijangkang ka ,Kucai ka , mana ka...

Tanpa Nama berkata...

Keturunan Su dan Fu ada manyak di Jalan Alor lo

Tanpa Nama berkata...

Hahahahhahah..talak guna,lu punya lawak kasi gua guling2 kelawa maa !!!hahahahaha..

Tanpa Nama berkata...

bROTHER LAMPOYANG HUSSEIN,

Saya tak faham ini cerita..manyak pusing-pusing.Tolong celita lah

Tanpa Nama berkata...

Lim dan Ma pulak bercadang nak berhijrah ke India, jadi nama mereka bertukar jadi Limgam dan Madey.

Rascal

Askar Melayu berkata...

Kalau dia pindah tentulah namanya bertukar jadi Suck & Fuck. Bukan gitu Sin?

tungkaran hati berkata...

...dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung! Kalau anda rasa disini (Islam dan Melayu jadi kebencian!)pergilah kenegara lain yang anda mahukan! Melayu sememangnya bencikan KOMUNIS dan keturunannya.

Tanpa Nama berkata...

kahkahkah...siot je hang husin

Cina skg gigih boh nama mat salleh. Teringat Ah Kow pilih nama Matt, panggilnya Matt Kow...bila sebut laju2 bunyi mcm mad cow plak..kihkihkih

abdul wahub berkata...

Assalamualaikum Ya Tuan Husin Lampoyang!

Haa..itu Su & Fu serupa ana lah..tukar nama..masa ana jumpa ente dulu ana tukar namalah..jadi Jamal Pak Tongko! Ente banyak pandailah Sin..banyak lawaklah!

Tanpa Nama berkata...

haha haaaaa

Immigresin kena lah check lebih sikit bila tengok paspot yang guna nama
Su dan Fu.

Bu yang pi amarika tu nama tukar jadi Bush.

Tanpa Nama berkata...

Su itu nenek Eli Belukar ,Fu atok kepada Theressa Kok , Chua Soi L(S)ek dan Namewee.

Tanpa Nama berkata...

Su itu nenek Eli Belukar ,Fu atok kepada Theressa Kok , Chua Soi L(S)ek dan Namewee.

Tanpa Nama berkata...

Su itu nenek Eli Belukar ,Fu atok kepada Theressa Kok , Chua Soi L(S)ek dan Namewee.

Tanpa Nama berkata...

Sepupu mereka Li dan Di yang ikut berhijrah ke Amerika juga akhirnya pulang ke Tongsan dan kemudian berhijrah ke Malaya membuka rumah urut di Chow Kit ,Lick and Dick lumah ulut.

Tanpa Nama berkata...

Itu Su selalu suka suck.Itu Fu lagi tak baik ma. asik suka fuck

Atok Zan berkata...

SAMBUNGAN DARI KISAH SEJARAH KELUARGA CINA .....Sila lihat warta2u.com

http://www.warta2u.com/2010/10/sejarah-satu-keluarga-cina.html

Tanpa Nama berkata...

Aku ingatkan Bu tu jadi Mat Sabu. sudah salah tongkang daaa

azman berkata...

Assalamualaikum sein

Manelah ko dapat cite ni??? aku punyalah susah nak daptkan cita mcm ni.tu la pasal, cayngggg ucin..hehehehe jgn salah angap ekkk..kita same tapi tak supa kan! kan! kan!!

Penat ku hilang la sein.....

Tanpa Nama berkata...

A++++

kontolan berkata...

Mungkin Su & Fu adalah nenek moyang N.ajis kerana katanya dia tak suka jadi melayu..mungkin jugak...

Tanpa Nama berkata...

Husin lu jangan buat lawak macam nih nanti Namwee dan gerombolannya cakap lu racist...

Tanpa Nama berkata...

kat malaysia pun ada juga golongan yg bertukar bangsa, ianya disebut sebagai "eee". dari nama gandhi, sivaraju, malingam, sandeep bertukar menjadi ahmed ismael, zambree, azeez, reezal merican, madey kutty dan shahrizat. kalau ia berkahwin dengan keturunan husin lempoyang pulak, ia akan bertukar menjadi lain pulak.

kita anak melayu berkata...

Tu pasal Kit Siant takut sejarah...


BTW ini ada artikel tentang pelan transformasi ekonomi Kelantan, ada orang kata too ambitious... please comment

Pelan Transformasi Ekonomi Kelantan

Tanpa Nama berkata...

org2 tau pasal yahudi, zionist, yahudi nazi dan macamlah golongan seangkatan dengannya. semuanya suka dengan emas, perak, duit dan apa2 yg berharga.

serupalah dengan golongan ah fuck dan ah suck ni, hidup mereka siang malam, pagi petang pikir pasal emas, duit, pelacuran, ah long, bisnes atas tanah, bawah tanah,semua pun boleh aje. pun yahudi jugak.

merderma bukanlah cara hidup mereka, kalau ada yg kerja dengan bangsa ah fuck dan ah suck ni memanglah faham. gaji kita ciput tapi gaji golongan cau ci bai ni tinggi walaupun kerja nya sama aje.

diorang perkauman terlalu tebal kau tak caya kau org belajar cakap cina dan dengar baik2 bila mereka bercakap. paling best bila kau org nak beli barang di kedai mrk, barulah kau tahu siapa bangsa ah fuck ni sebenarnya.

orang kita bila nak sedar, tak tahulah sampai jadi singap pura agaknya. kita belilah barang2 kat kedai org2 melayu islam. gerenti ekonomi kita pegang semula.

anti bohmau berkata...

slam bang usin,

ni kalau ada geng dia olang pi buat lepot hamput l!!!

cit poodah!
aku pergila baca pelan tranformasi ekonomi tu! hampeh! tak boleh dibawa ke pbb langsung!

Abu Garcia berkata...

Fu & Su berhijrah ke Tanah Melayu ... dan berkahwin dgn orang melayu. Anak-anak mereka (Sepupu) berkahwin dan bekerja di istana sebagai penjaga kandang dan pencuci najis kuda. Dgn tekad usaha keras mereka bertahun-tahun maka keturunan mereka kini berjaya menjadi menteri besar di salah sebuah negeri di pantai timur ... malangnya, beliau sendiri gagal mengenalpasti asal usul keturunannya sedangkan orang sekelilingnya menyangka beliau seorang melayu. Sebab itulah tanah di Lojing digadaikannya kepada shehnya di selatan semenanjung tanah melayu.

Abu Garcia berkata...

Fu & Su berhijrah ke Tanah Melayu ... dan berkahwin dgn orang melayu. Anak-anak mereka (Sepupu) berkahwin dan bekerja di istana sebagai penjaga kandang dan pencuci najis kuda. Dgn tekad usaha keras mereka bertahun-tahun maka keturunan mereka kini berjaya menjadi menteri besar di salah sebuah negeri di pantai timur ... malangnya, beliau sendiri gagal mengenalpasti asal usul keturunannya sedangkan orang sekelilingnya menyangka beliau seorang melayu. Sebab itulah tanah di Lojing digadaikannya kepada shehnya di selatan semenanjung tanah melayu.