Khamis, September 22, 2011

Top-up RM10, gayut sebulan


Orang kata lagi jimat pakai handphone pre-paid tapi jangan terperanjat kisah ada yang beli top-up RM10 boleh tahan sampai sebulan. Tak kisah kamu bergayut di handphone berapa lama?

Rupanya ia melibatkan kemahiran untuk crossing account dan hanya mereka di bahagian System Development Telecom saja yang tahu.

Caranya senang saja. Mohon anda semua jangan BUAT LBIH DARI 3 KALI untuk sesatu nombor, kerana ditakuti sistem akan auto detect dan batalkan nombor tersebut.

Masa terbalik adalah lakukan top-up pada hujung bulan, 25hb ke atas dalam pukul 3 am keatas. Masa itu sistem sedang di selenggara dan itulah peluangnya untuk lakukan crossing account.

Prosedurnya senang saja ...
1. Beli top-up RM 10 ... gesek nombor dan dah sedia
2. Kau orang type < ** REC 10 > , then send to 09901
3. Skrin akan keluar satu serial number 6 digit. Salin nombor tersebut.
4. Taip < ** REC 10> <123456> masukkan 6 digit tadi dan hantar ke 09902
5. Akan keluar reply "insert you top up number" dan taipkan 14 digit top-up number contohnya: <01234567891023> dan hantar ke 09903
6. Kalau berjaya, boleh guna sebulan.
Lebih kemungkinan tidak berjaya dan keluar muka Rais Yatim berikut:


Dengan tangannya yang bergulong macam sotong, Rais menyambung leteran, "Masuk toilet pun kono bayar 20 sen, ni nak top-up 10 hengget tapi pakai seumur idup plak. Banyak cantik muko ekau!

"Anak den main kontrak telekomunikasi pun kono saman"

5 ulasan:

Kenn berkata...

Eh.. macam class aje prosedurnya? Memang betui kut dapat bergayut sebulan dgn 10 hengget? heheheh...

Tanpa Nama berkata...

Mcm2 ada... mat bgla pun boleh bikin keja tu dgn wartel. Pasal tu dapat mykad & boleh undi he he he.
Itu pengalaman 10 henget prepaid kau dgn bibir rais yatim nak kato.... Sobonarnyo, rais ini byk hal lah.
Aku hantar poskad ke satu syarikat d KL guna alamat peti surat.
Ko tahu mat pos chas aku setem 80sen. Dia kata kalau hantar ke bukan syarikat baru 30sen.
Apa punya rasional da.
Kalau hantar luar negara aku paham la harga setem berbeza ikut negara.
Ini mak ai, hantar poskad tempatan pun dia nak cekik darah rakyat!
Mcmana org nak sokong kita. Jual org lagi baik lah, Sin!

Tanpa Nama berkata...

Gelak gelak sampai pocah perot den baco. hampes jo wei!

sibuyong berkata...

khua..khua..khua... nak tegolak den mbaco ee..

anti bohmau berkata...

kalau dail nombor ni gerenti boleh bergayut seumur idup: 03-4108****... (nombor zoo!)

ha ha ha.....