Isnin, Mac 10, 2008

Esok Paginya ...

SMS ini datang kepada Husin ...


Pagi Isnin ini, Samy Velu masuk estet motong gotah. Koh Tsu Koon jadi tokey along. Shahrizat bukak tadika. Zainuddin bawak teksi. Awang Adek jadi bomoh dan hanya mampu hisip curut keling. Aziz Shamsuddin pencen bukak kodai kopi. Khir Toyo jadi tukang sapu di shopping kompleks. Wan Hashim bukak bengkel di Pulau Duyong. Tajol Rosli buat bengkel di Pengkalan Hulu, yang lain-lain biasa je, joint bangla kerja kat kilang getah ....
Sementara itu, ....


Surau di Kampung Melayu Kepala Batas ada kekosongan untuk jawatan tok imam, calun yang layak mesti lah dari anak tempatan yang tugasnya agak berat tiada ada had dan hari.

Masih menuggu untuk diisi ...


Di Zoo Negara, jawatan penjaga berok dan monyek sentiasa bersedia untuk seorang yang menyerupai dan boleh mehami bahasa monyet dan berok. Haarap dapat dipenuhi tidak lama lagi ...


Hahaha ... Husin ketawa sekejap.

Ada antara mereka adalah kawan2 Husin. Ada yang mereka yang Husin hargai dan hormati.

Ada orang-orang yang dapat kekal baik, walaupun berkuasa. Ada yang tidak berapa baik. Mereka masih penuh dengan curiga, hasad dengki dan cantas mencantas sesama rakan seperjuangan.

Ini adalah kenyataan hidup politik. Kuasa itu bukan kita yang punya tetapi tuhan. Tuhan berupaya mengambilnya kembali.

Muhasabahlah. Bagi yang sudah berumor, baikilah sisa hidup. Bagi yang muda, ada masa untuk membaiki diri dan mungkin ada peluang untuk kembali semula.

Jawatan politik adalah untuk menjaga dan berkhidmat rakyat. Ada yang lupa perkara ini.

Bagi yang dahulu pembangkang dan kini kerajaan, jangan asyik dengan kegembiraan kemenangan. Kitaran hidup sentiasa berulang. Sampai masa, kamu pun boleh menjadi seperti mereka. Ingat buku Animal Farm?

Bagi yang kini menjadi pembangkang, inilah akibatnya apabila terlalu suka "saya sokong" dan tidak boleh ditegur. Tuhan mahu anda belajar membangkang perkara-perkara yang tidak betul. Apabila sudah tahu berani membangkang perkara yang tidak betul, barulah menjadi pemerintah yang baik.

Tuhan maha adil.

3 ulasan:

Awanama berkata...

sms terbaru diterima lagi kelakar.
Beruk-beruk, monyet unka dan orang utan baru habis mengundi. Keputusannya kalau beruk sekor dari negori dilantik jaga mereka, maka ramai-ramai mereka akan beratur sepak buntotnya.
kah kah ka

Awanama berkata...

yo bro
i dont thing 'jawatan kosong utk jd penjage beruk' it should be 'jawatan kosong utk jd beruk'...i think that sounds better, isnt it?

Awanama berkata...

setuju dgn saudara
kadang2 kita perlu belajar membangkang dlm perkara yg tidak betul
mungkin ini adalah proses yg Allah Taala mau tunjukkan pd mereka yg mahu belajar