Rabu, Disember 09, 2009

Johnny "Nazri" English kembali


Siapa akan terjual akhirnya?

Kalau siap ingat, gambar ini adalah gambar pertama yang mulakan konsep poster wayang sebagai poster satira politik. Gambar ini dilukis sebagai mengkritik Nazri yang pedas sekali mulutnya.

Gambar pertama ini keluar di MyKMU. Pelukisnya adalah ... takpa ambo tokse ghoyak. Sampai tiga pagi nak buat poster satira wayang pertama.

Ide ini yang kemudian disambut oleh seorang lagi orang Kelantan, Pengarah Filem dan Penyarah filem, Shieh Azidi. Dia lukiskan pelbagai poster wayang-wayang.

Sebab poster, kononnya nyawa Shieh pertama kali terancam. Ada pihak-pihak nak mengancamnya. Dia menghilang dan tidak boleh dihubungi.

Tiba-tiba Shieh kembali dan muncul blog Kickdefella.

Rocky dan Jeff Ooi disaman NST dan kuncu-kuncu Sadiq Sigaraga. Blog Kickdefella dan Susan Loone menjadi blog tumpuan Bloggers United, satu gerakan tanpa mengira parti politik, bangsa dan macam-macam untuk menentang kebebasan bersuara.

Blog-blog menjadi satu gerakan rakyat dan menyumbang menggulingkan kerajaan Sadiq Sigaraga.

Kali ini, Johnny English buat perangai lagi. Adakah ini semua akan berulang kembali?

Mungkin tidak. Johnny English yang dulu banyak poster kutuk dia kini disayangi pembangkang.

Apa cerita kebebasan bersuara apabila Zaid Ibrahim yang sama 'menyokong' gerakan menuntut kebebasan bersuara menyaman salah seorang suara kuat Blogger United, Dato A Kadir Jasin atas perkara remeh.

Zaid serupa seorang anak manja yang gaduh dengan kanak-kanak lain di taman permainan kanak-kanak. Dia kena sepuk dan balas balik tapi tak puashati kerana tak dapat sokongan dan perhatian kanak-kanak lain. Lalu boy Zaid lari ke mak dia@mahkamah.

Selain Zaid, DAP yang sokong Blogger United pula mengamalkan sikap anti kebebasan akhbar dengan melarang Utusan Malaysia hadhir di press conference kerajaan Pulau Pinang. Mereka buat alasan tapi hakikatnya mereka tahan kebebasan Utusan untuk laporkan mengikut kebebasan mereka menginterpretasi berita.

Theresa Kok dan Ronnie Liu, dua-dua adalah blogger, suka sekali mencari pasal dan mahu saman blogger serta membuat laporan terhadap blogger.

DAP juga anti kebebasan bersuara kerana Speker DAP di Selangor dan Pulau Pinang mudah sekali menggantung mana-mana ADUN yang membuat kenyataan yang mendedahkan keaiban dan menyakitkan hati mereka.

Brader Anwar Bin Ibrahim pula tak henti saman akhbar dan sesiapa saja buat kenyataan mengenainya. Dia larang Utusan dan Agendadaily dalam press conference PKR. Apa namanya kebebasan bersaura apabila hanya mahu soalan yang dia suka.

Bila ambil pendirian, selalu tidak konsisten dan asyik putarbelit untuk justifikasi alasannnya. Ini adalah penyalahgunaan pengaruh.

Nampaknya Pakatan Rakyat sudah macam kerajaan Sadiq Sigaraga. Kerajaan Sepakraga pun tidak boleh ditegur dan tidak boleh dilarang pula.

Hmmm ... lepas jual orang sana sini, tak lama lagi Sadiq Sepakraga pula yang terjual. Siapa pula menantu?

12 ulasan:

Macam2 berkata...

Najib kalau tak perbetulkan keadaan akan ditentang.

Nampak macam Najib nak rosakkan Muhyiddin.

Zahid mahu dikuatkan dan Kj dibawa masuk untyuk bantu kerjakan Muhyiddin.

Nasib baik Muhyiddin tak ambil Rashid.

Mampus dikerjakan dari dalam.

Macam2 berkata...

Sekarang kita kena bersatu dan bukan berpecah belah.

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
kluangman berkata...

Muhyiddin jadi TPM tanpa gerun, dihormati, malah disanggah...

Zahid tersenyum, KJ berseri muka..Nazri jeling tuannya kat utara..lampu hijau.

Politik unta..

Perati Aja berkata...

Tengok gambar Sadiq Sepakraga sini.

Mala petaka buruk untuk Sadiq Sigaraga ialah apabila batu jatuh atas kereta MD Ethos Consulting.

Sekarang dia kereta jatuh atas orang. Tengok sini.

Raba bontot omputih berkata...

kluangman

diatur oleh JJ di washington

armster berkata...

Salam Bro Al Camel Seller HL,

Tengok la anak Nazri mcm dlm thegutteruncensored.blogspot.com.. memang tak penah kena BTN. Lupa dia hukum tatasusila org Islam dan resam Melayu.

Tengok bro jgn tak tengok. Patutlah ayah dia tak racist.

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Nazri Siulan berkata...

siapa bini nazri?

katanya empat.

tambah dgn gundek.

dia sexist!!!!

dulu bahasa dia racist, skrg cina bingai kata dia tak rasis.

bodo cina

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.