Jumaat, Disember 18, 2009

Petua buat Bung dari Cacing


Cucu dan Kakak ikut Atok balik kampung masa cuti sekolah. Suka Cucu dapat balik kampung. Mana tidak. Di kampung bebas ke sana sini. Tak macam rumah mereka di bandar yang sentiasa terkongkong dalam gate berkunci.

Kampung ada macam-macam permainan semulajadi. Panjat pokok, main sungai dan macam-macam gitu.

Masuk kebun getah cari kelopak buah getah dan biji getah untuk dijadikan mainan. Dalam kebun kelapa sawit cari serangga kumbang dari celah-celah pokok kelapa sawit. Disimpan dalam kotak seperti binatang peliharaan.

Pelepah batang pisang boleh di iris-iris tepinya dan dibunyi 'letup-letup' jadi macam machine gun. Sementara pelepeh pokok pinang boleh diduduk untuk ditarik ke sana sini.

Macam-macam hiburan mainan budak kampung. Sambil tu tolong Atok dan Nenek pun seronok juga.

Satu hari Atok ajak Cucu pergi mancing di jeti tepi pantai. Di ajak ikut untuk tunjuk cara cari cacing buat umpan. Caranya dicangkul tanah yang lembab-lembab sedikit dan pecah-pecahkan tanah dengan tangan untuk cari cacing dalam tanah.

Melihat cacing keluar dari lubang-lubang, Cucu hairan dan tanya Atok macam mana cacing boleh duduk dalam lubang. Atok terangkan cacing keluar lubang untuk cari makan dan diam dalam tanah bila cuaca panas. Dia tanya Cucu, mana susah. Nak keluar lubang atau masuk lubang.

Cucu jawab senang masuk lubang. Keluar susah.

Atok kata keluar senang. Masuk susah pasal nak masukkan cacing dalam cacing lagi susah dari tarik cacing keluar lubang.

Cucu tak setuju dan nak buktikan pada Atok. Dia masuk rumah dan naik ke bilik Kakak. Dibawa hair spray Kakak ke kebun. Lalu dia sembur seekor cacing dan terus jadi keras. Dengan senang ditolak cacing masuk balik tanah.

Terdiam Atok. Senyum dia lihat kepandaian Cucu menjawab. Zaman moden.

Tapi senyuman Atok juga ada maksud lain.

Esok hari Kakak nak bersiap ikut Nenek pergi ke Majlis Orang Kahwin. Dia puas cari hair spray dia satu rumah. Ditanya adiknya Cucu, dia kata dah letak balik dalam bilik.

Lalu dia tanya nenek kalau nampak.

"Ada, malam tadi Atok bawak masuk bilik. Ada dalam bilik nenek."

Kakak tanya, "Nenek pakai ke?"

"Tak. Atok kau. Tapi dai tak pakai pada rambut."

---------------------------------

Buat Bung Mokhtar yang disahkan YB Mohmad Aziz sebagai sudah sah, kami ucapkan tahniah atas kesediaan menambah kerumitan hidup. Kalau ada hadapi kesusahan dengan Zizie, hair spray adalah petua dari Husin.

37 ulasan:

amirhamzah64/ 64أمير حمزه berkata...

kah kah kah....jangan hina bung Moktar bro....Takut nanti zetti yang tak terlayan. hehehe

Kecuali la Bung Mukhtar ada kencing manis....yang tu kena pakai hair spray dan cream pelincir. huhuhu

red rooster berkata...

Uchin,
...hang ni memang pandai. Kalau Bung Mokhtar baca, dah tentu dia offer jadi penasihat khas.. heheheh.

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

Sekadar renungan,
-Inika contoh perangai dan tingkahlaku pemimpin islam Umno!!!!Bukan saja tidak " kelihatan bersih" jauh sekali "berkelakuan bersih"....jauh api dari panggangla......
-umpan duit untuk tarik hati pengundi untuk tutup kes sepertini dah tak berapa jalanla......geno geng umno islam sabah????


-orgkampungje!

orang bandar berkata...

orangkampungke

luar topik.

nampak sangat kaki propaganda. biarlah dia nak kahwin.

engkau tu pak lebai, nampak buku lali dah stim giler.

bRAVEhEART berkata...

Kah kah kah....sambung kah kah kah amirhamzah64, dapat jugalah nenek merasa atuk setelah sekian lama, terima kasih kepada idea genius cucu. Terima kasih juga kepada Tuan Husin kerana meletakkan blog saya dalam link tuan, dan blog tuan istimewa di laman blog saya ~ bRAVEHEART

kluangman berkata...

Husin, aku ada jual ubat kuat dari normal ke double dan tripple- siapa berminat sila hubungi - promosi lah pulak....

Tapi kalau semua pakat pakat pakat beli spray - punahlah bisnes aku kahkahkahkah

Antu Seruan Nusantara berkata...

Dalam saudara kita merayakan Raja Sehari (lagi ?) marilah kita sama-sama mengambil sejenak waktu untuk merenung.

Saudara-saudara ku!
Mari kita renungi bibit bibit penyatuan semula orang orang Melayu.

Saudara-saudara kita yang tidak berparti, atau berparti bebas, yang dalam UMNO, yang dalam PAS dan yang dalam PKR.. di mana jua.. marilah kita bersama-sama membimbing saudara-saudara Melayu yang terkeliru sehingga telah menjadi ahli DAP, saudara-saudara kita yang telah termakan pujuk rayu tipu helah Malaysian Malaysia, yang berselindung di sebalik meritokrasi dan berbagai helah itu..

Ingatlah, secara politiknya kita hanya ada UMNO dan PAS yang tidak bertegur sapa..

Secara politiknya puak-puak pelampau mereka sudah diam-diam bekerjasama. Mereka ada DAP, Gerakan, MCA, Gabungan 7 persatuan yang amat kiasu..

BANGKITLAH MELAYU.. bersama-sama keturunan cina, india dan lain-lain yang cintakan negara ini.. Bangkitlah.. kita lenyapkan golongan ultra kiasu yang sedang merancang untuk merampas negara ini..

armouris berkata...

tahniah Bung Mokhtar ada isteri no 2!! info tentang seks suami isteri kat sini - Isteri Pura-pura Orgasma

Tanpa Nama berkata...

BERHATI-HATI BUNG....Jangan sampai terpakai spray nyamuk.....mati terus.

JIM.

Tanpa Nama berkata...

bila nak keluar jenaka pasal Khir Toyo pulak ...?

Tanpa Nama berkata...

brader khir toyo bukan flavour skrg la.

buat apa?

pencinta kebenaran berkata...

"Sekadar renungan,
-Inika contoh perangai dan tingkahlaku pemimpin islam Umno!!!!Bukan saja tidak " kelihatan bersih" jauh sekali "berkelakuan bersih"....jauh api dari panggangla......
-umpan duit untuk tarik hati pengundi untuk tutup kes sepertini dah tak berapa jalanla......geno geng umno islam sabah????


-orgkampungje!"

orangkampung..walaupun sy x brapa setuju lah dgn tindakan bung mokhtar ni tapi at least dia kawin secara halal bukannya berbuat zina..kan x buat dosa tu namanya..

Khun Pana aka johanssm berkata...

Kita hidup ada berapa tahun?
Tak banyak tahun oi.
Beri lah peluang kepada Bung hidup happi happi .
Kalau Bung buat kenduri, kita bawalah hair spray 1 atau 2 kotak.
Kalu dia happi..batang pon happi..opps Kinabatangan happi.

Shamsul Yunos berkata...

I asked KJ's cybertroopers to list just one good thing that he has done for the country and Umno... if you want to read the list they sent (its quite funny, the list) follow the link
http://marahku.blogspot.com/2009/12/why-so-many-people-find-khairy.html

Sidik Segaraga berkata...

Wow husin,

Nampaknya saudara bung mokhtar kena makan ma'jun kuat untuk menambahkan tenaga..

alongboting berkata...

Di Kg Beting,Atok Teh Jakpa dgn cucunya Azfar sedang menyapu sampah di bawah pokok rambutan.Tiba2 Azfar ternampak seekor cacing sedang keluar dari lubang.Atok mencabaa Azfar dengan mengatakan akan memberi Azfar RM10 jika berjaya memasukkan cacing tersebut ke dalam lubang cacing.Azfar berlari ke dalam rumah dan membawa spray rambutnya lalu menyepray cacing tersebut dan berjaya memasukkannya. RM10 bertukar tangan

alongboting berkata...

Di Kg Beting,Atok Teh Jakpa dgn cucunya Azfar sedang menyapu sampah di bawah pokok rambutan.Tiba2 Azfar ternampak seekor cacing sedang keluar dari lubang.Atok mencabaa Azfar dengan mengatakan akan memberi Azfar RM10 jika berjaya memasukkan cacing tersebut ke dalam lubang cacing.Azfar berlari ke dalam rumah dan membawa spray rambutnya lalu menyepray cacing tersebut dan berjaya memasukkannya. RM10 bertukar tangan

alongboting berkata...

part 2: Atok tersenyum,dan tanpa berlengah meminta cucunya spray rambut tersebut.Dan menyuruh Azfar terus menyapu dan membakar sampah.Atok terus masuk ke dalam rumah dgn spry rambut.Lebih kurang 15 minit,atok keluar dgn senyuman dari telinga ke telinga.Dan memberi cucunya RM20.Azfar terperanjat beruk."Kan atok dah beri RM10 tadi". Atok secara selamba dan senyum meleret menjelaskan bahawa RM20 tu diberi neneknya pula.

alongboting berkata...

PART 3: Azfar menggaru kepalanya.Dan membetulkan rambutnya supaya tengak.Dan terus memandang atok yang tersandar di banir pokok rambutan sedang menggurut dadanya.Dan atok masih tersenyu.........m.....................................................

alongboting berkata...

Part 4: Nenek memanggil atok supaya masuk

alongboting berkata...

Part 5: ......memanggil atok masuk dan Azfar masuk kerana dah hampir maghrip. TAMAT

rama-rama berkata...

ohh!!! rupanya Bung Mokhtar belajar dengan en. husin kita lah yea. Patut lah dari komen bung "saya tak cukup handsome utk dia" sampai bila ditanye zizie tak tau nak kata apa... cuma yang terdaya "kalau Datuk kata Ya, Ya lah!!!mmmm..

Tanpa Nama berkata...

Bung, camno kalau bisnes ternak cacing & spry rambut?

Tanpa Nama berkata...

Bung,now your hair tak berminyak.Dulu berminyak berlepet macam Isa pendek.Why?Why?

Tanpa Nama berkata...

Isa pendek maso monang dulu tunjuk jari telunjuk & goyang2kan.Tahu tak apo makno eh? Maksud eh dio punyo "kinaBATANGan" masih handa.Bung,tolong Isa pendek.Ciyan dio.Manjang monung yo.Tak sampai hati den nengok eh.Tekinyam agak eh.TTaak dapek den nak nolong eh!Hanyo BUNG sorang dalam Satu Malaya yg boleh nolong.Bantu yo BUNG.

berasiam berkata...

Isa boleh tolong nyanyikan lagu "ayam den lapeh" untuk Bung.

Tanpa Nama berkata...

Bung,kasi nyanyi itu Isa pendek lagu: adu adu adu mana tahan...

Tanpa Nama berkata...

kahakhakhakhkahkakah..

hebat sangat ke spray tu?jenama apa ye?
hakhakhakhak



redazun

Tanpa Nama berkata...

jenama apa? Bungzie.From banglatipgontam

Tanpa Nama berkata...

Bungzie hairspray sudah habis di pasaran.Please tell me where i can get that 3 in 1 & hole in one stuff. I dengar it works wonder.The result wonderfullllllllll.From banglatipgontam

Tanpa Nama berkata...

A new hairspray brand is in the market.The new kid in the block is....."KinaBatang" (from the place Kinabatangan) in Sabah. The factory and office is in Kinabatangan.But beware of imitation (or copycat).A new brand of hairspray is in the market yesterday with almost the name."KenaBatang" product is from Sri gading,Johor.So customer beware.From alongLatifbeting

Tanpa Nama berkata...

....with almost the same name "KenaBATANG"

Tanpa Nama berkata...

Produk BARU SRI GADING SDN BHD: KOPI KENAbatang Plus Plus 3 in 1;tongkat Ali+ Lempoyang+Minyak Kelapa Dara Gading .Info product fr.bangLatifgontam.Tunggu di pasaran berdekatan anda.

Tanpa Nama berkata...

Teruknye ngkorang semua ni. Biarlah Bung bahagia
he he he

Tanpa Nama berkata...

Bung bulan madu kat mana?How about d Batang Berjuntai.or Batang Benar.Lepas tu naik bas Tahan Lama di Kulai dan lepas tu naik feri Naik Selalu di Pangkor.Bung tunjuk contoh dengan melancong di Malaysia.Ok Selamat menimbang cahaya mata 2010.Drpd terungpipit

Tanpa Nama berkata...

Bung,happy new year,happy honeymoon &happy happy...................to you
(tukangurutbatin)