Jumaat, November 19, 2010

Menangis Taib Mahmud


Bagaimana boleh kalah Tan Sri Taib Mahmud?

Menurut penganalisa politik Unimas, Faisal S Hazis, hanya ada 12 kerusi dari 71 kerusi yang dianggap marginal seat di Sarawak. Peralihan 5% undi kepada pembangkang hanya akan memberi mereka 5 kerusi. Peralihan 10% hanya memberi 21 kerusi saja.

Itulah dia. Politik di Malaysia tidak boleh dilihat terlalu saintifik. Kadang-kadang kala, seni politik boleh membawa perkara diluar jangkaun.

PKR Seri Aman sudah menemui formula. Bayangkan dengan kehadhiran hanya 30 orang, Jimmy Donald boleh dapat 450 undi jawatan MPP yang ditandingi. Itu pengganda sebanyak 15 kali.

Menurut Flying Kick, penganda power sedemikian tidak memberi ruang untuk Taib Mahmud fikirkan cara untuk menangkisnya. Undi popular BN yang sekuarang-kurangnya 55% tidak cukup untuk menewaskan PKR.

Bukan senang Taib Mahmud hendak naikkan ke angka 94% untuk menjamin kemenangan untuk BN.

Wow! Pak Sheikh, tak inginkah nak jadi Ketua Menteri?

11 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Usin

kau ni lepas jadi pengapit pengantin, cakap dah macam pensyarah sains politik pulak.

tak taham ente bab ni.

Tanpa Nama berkata...

Aung San.....Suu Kyi

Pak Sheikh....KY Jelly

Yang ada persamaan....KY

muahahahaha

melayuraya berkata...

Bro Usin, pAK Seikh tgh fikeerr untuk tanding stete serawak. Fikeer juga jawatan cm, kes belum tentu lagi terlepas.

melayuraya berkata...

Bro Usin, pAK Seikh tgh fikeerr untuk tanding stete serawak. Fikeer juga jawatan cm, kes belum tentu lagi terlepas.

Tanpa Nama berkata...

Pak Sheikh kempunan bon tot je la. Orang Sarawak bukan bodoh. Tengok je muka Pak Sheikh dah terbau taik.

BN cipersalahkan oleo Anuar anak Brahim kerana kegagalan sister pendidikan negara. Macam meludah ke langit pulak leaps tu kayak hijau bertempek jatuh ke muka sender. Untapped kau pun ptui juga Sin. Manakan tidakbila dia sender perch memegang jawatan Menteri Pendidikan.

Ingat lag bahasa baku. Bank disebut bang. Habis BANGgang jugank disebut bang tap ejaan bang. Bank disebut bang. Jadi Gil satu Malaysia dibuatnya. Tapi Sekarang aku tengok dia sendiri pun take pakai lag.

Bodoh Bengal Dan goblok betul si Nuar ni la. Kenapa nak salahkan BN je sedangkan dia sender juga menyumbang secara terus terhadap kehancuran sistem pendidikan kita. Akibatnya bila Ada penyelewengan macam di Yayasan Selangor maka kita Akan den gar MB gaga salahkan BN lagi. Orang pilih dia sebab ingot dia boleh betulkan jade lebih baik tap sebaliknya berlaku pulak. Buat perbandingan dengan Babi bodoh jade bila nak pandai

Tanpa Nama berkata...

bn gerenti menang di sarawak. siapa nak beting boleh jugak, tapi haram.

pengundi berapa kerat, semua boleh settle dah.

Tanpa Nama berkata...

taib ni jelas orang sarawak mmg x suka.. punca kalah kat sibu hari tu pun sebab taib mahmud ni.. sayangnya tok jib xnak dengar pendapat rakyat pasal hal ni..

maybe taib terlalu berkuasa di sarawak.. takpelah.. kita tukar kerajaan negeri, baru padan muka kerajaan BN.

anak nanga tada

jebat berkata...

Husin Ya Husin,

mana ente dapat cerita ini ?
Pandai betul ente buat spekulasi. nanti ente kena larang masuk SERAWAK baru ente tau. baru padan muka ente duduk tersheruk tepi bandar JOHOR BARU.

kalau nak buat spekulasi biarlah berasas.

tidak kah ente dengar orang serawak menyanyi:

MAHMUD, YA MAHMUD !!
ANA FAHEBAT YA MAHMUD !!

dan disahut oleh orang johor:

HUSIN YA HUSIN,
PULAN LAH YA HUSIN.
PULAN LAH MENARI ZAJIN.

Gelombang Rakyat berkata...

Salam Perjuangan,

Saya ingin mengucapkan SYABAS kepada Tuan yang berjaya menghasilkan sebuah blog yan begitu mantap dengan artikel2 yang bernas. Saya memang mengikuti perkembangan blog Tuan sepanjang masa.

Di harap dapat memberi tunjuk ajar mengenai cara penghasilan artikel yang mantap.

Saya akan turut sama membantu dalam mendedah dan membongkar strategi kotor pembangkang.

Saya tlhpun linkkan blog Tuan di dalam blog pilihan di blog saya..

Harap Tuan juga dapat linkkan blog saya bagi memperkenalkan kepada pengunjung di blog anda..


SEKIAN, SALAM KASIH IKHLAS DARI,

Melayu CinDia
Blogger GELOMBANG RAKYAT.

http://gelombang-rakyat.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

kamu ni memang "janik" la usin.. macm org sarawak kata...

abdul wahub berkata...

Assalamualaikum Ya Tuan Husin Lampoyang!

Itu Pehin Tan Sri Taib ana ingat sudah banyak tua lah..kasi chan la pada yang muda pulak..tengok sama itu Sultan Alam Shah Bana dari Pura Chendana..sudah ambik pencen..kalu Pehin tunggu jugak..ana bimbang hamba rakyat negeri dia boleh swing..lagi syushah.