Selasa, Januari 14, 2014

PEMANDU dijangka tubuh makmal penstabilan harga kangkung


PEKAN: Dato Najib dijangka arah Dato Idris Kangkung tubuh makmal untuk lancar Program Transformasi Kangkung bagi menyelesaikan masaalah bekalan dan permintaan industri kangkung.

Ekoran serangan propaganda jahat Pakatan Rakyat mempersendakan kenyataannya berkenaan pasaran kangkung ketika berada di Kemaman baru-baru ini, Najib berkata dia faham denyutan hati rakyat.

"Saya sedia berhadapan dengan kemarahan rakyat dan akan ambil ini sebagai cabaran untuk menyelesaikan masaalah pasaran kangkung yang turun naik," katanya di Pekan selepas sambutan Mauludir Rasul di sini.

"Dalam ucapan tersebut, saya hanya mahu menjelaskan bahawa sesetengah barang turun naik ikut pasaran semasa. Pihak kerajaan tidak boleh buat apa-apa bagi barang yang sedemikian."

Pihak pembangkang telah gunakan peluang itu untuk mempersendakan kenyataannya.

Namun Najib sedia terima cabaran untuk selesaikan masaalah turun naik pasaran kangkung supaya harga sayur paling mudah diperolehi rakyat biasa dapat distabilkan dan mampu beli untuk rakyat yang tidak mampu makan asparagus dan broccoli.

Najib tidak memberitahu lagi rancangannya tetapi hanya meminta semua pihak sabar menunggu rancangan yang pasti mengejutkan.

"Kita tak boleh buat cara yang sama seperti dulu. Mesti ada pendekatan lain yang lebih mahal dan sesuai sebagai negara yang kaya."

Ramai pihak menjangka ianya pasti melibatkan PEMANDU dan Ethos Con-kangkung untuk menubuhkan makmal penstabilan harga kangkung.

Dari sumber dalaman beberapa con-kangkong yang ditanya, Dato Omar Kangk-ong sudah merancang agar makmal-makmal mengesyorkan penubuhan syarikat Kangkung Consolidated Berhad.

Ia akan menjadi landasan untuk program Consolidated High Impact Priority Economic Transformation Project atau CHIPET

Program Transformasi Kangkung telah diatur sebelum makmal untuk ambilkira New Economic Kangkong dan High Income Kangkong.

Strategi implementasi telah dibagikan kepada National Kangkong Result Asessment (NKRA), National Kangkong Economic Area (NKEA), dan Entry Point Project (EPP) khusus untuk kangkung supaya con-kangkung akan berterusan mendapat yuran con-kangkung.

Maklumat tersebut ada dilaporkan oleh blog Bigdogdotcom SINI.

Menurut Najib, Program Transformasi Kangkung tidak akan melibatkan wang rakyat. Con-kangkong akan dibayar dengan jutaan lori bekalan sayur kangkong. - Agensi Husin Lempoyang

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Professor kangkung dah ada....sekarang PM KANGKUNG PULA

Tanpa Nama berkata...

ULAMAK JUGA SUDAH ADA

Tanpa Nama berkata...

Kangkung tak naik..
tapi kalau kangkang, gerenti naik..

ke guane sin?

Tanpa Nama berkata...

Najib kangkung
Deris kangkang
JJ kengkang

jebat berkata...


Salam takzim,

Saya teingat lagu budak budak dulu

KONG KALIKONG
CINA BUKIT MAKAN KANGKUNG,

Dan,


LENGGANG LENGGANG KANGKUNG.
KANGKUNG DI RAWRAWA,
NASIBTAK BERUNTUNG
ADA MENTERI IDRIS JALA.


LENGGANG LENGGANG KANGKUNG,
KANGKUNG DI PANGKAL MENGKUDU,
nNASIB TAK BERUANTUNG,
IDRIS JADI PEMANDU,


LENGANG !
lENGGANG .
LORI DAN PEMANDU TERJUN GAUNG

NASIB AH JIB KOR !!
NASIB SATU NAJIB,
NASIB 1 MALAYSIA !!
HA HA HA HA

Tanpa Nama berkata...

King Kong ader?.. yer spenda Kingkong