Isnin, September 13, 2010

Khairy tunda penubuhan Omak

KUALA LUMPUR 13 September: Penubuhan Organisasi Melayu Anti perKasa atau singkatan Omak terpaksa ditunda ekoran kehadiran yang rendah disebabkan perayaan hari raya yang masih disambut.

Encik Khairy Jamaluddin yang merupakan pengasas Omak dan bakal menjadi Protem Presiden tidak menjangka orang-orang Melayu masih lagi berhari raya pada hari ketiga Syawal semalam.

Khairy menyalahkan Perkasa kerana enggan menerimapakai tradisi barat yang meraikan Krismas untuk hanya satu hari.

Dalam kenyataannya, Khairy menerangkan Omak ditubuhkan untuk menggembelingkan tenaga anak-anak muda Melayu yang "pandai tapi kurang bijak" bagi menentang agenda Melayu yang mahu dibawa oleh mana-mana pihak, khususnya Perkasa.

Ide ini datang semasa sedang minum dengan Zaid Ibrahim di Work-In-Progress Bangsar.

Kumpulan pengasas Omak dengan kerjasama bekas-bekas penghuni Tingkat 3 dan Ethos Consulting sedang mengenalpasti anak-anak muda sedemikian yang telah mereka tempatkan di tempat-tempat strategik dalam GLC seluruh negara.

Ditanya wartawan kenapa mereka tidak bekerja dengan MNC atau berniaga, Khairy menerangkan mereka ini telah khusus dilatih untuk hanya menyamun GLC. Terangnya lagi, walaupun mereka percaya pada meritokrasi dan persaingan, mereta turut percaya mereka perlu dikecualikan syarat tersebut.

Khairy turut ditanya kenapa tidak menggunkan Kimma yang merupakan pertubuhan bersekutu UMNO sebagai landasan. Dia tidak menafikan ada usaha-usaha sedemikian. Namun namanya tidak sesuai kerana pihak Kimma mahu digunakan persatuan bersekutu mereka bernama Persatuan Ushawan KIMMA atau nama singkatan PUKIMMA.

Ianya terlalu mencerminkan keperibadian saya, kata Khairy.

Kebanyakkan anak-anak muda yang bakal menyertai Omak adalah bekas penuntut-penuntut dari Oxford University, Cambridge University, Warwick Univerisity, Bristol University, Imperial College, London School of Economics dan lain-lain Universiti ternama di Britain.

Menurut Khairy, Omak menentang tindakan rasis kumpulan Melayu untuk menuntut hak Melayu. Namun Omak menyokong dan menggalakan mana-mana kumpulan-kumpulan dan parti-parti bukan Melayu untuk membuat tuntutan kerana Omak percaya undi mereka lebih ramai.

Omak bercadang membuat laporan ke NST dan Malaysian Insider setiap kali Perkasa membuat laporan polis.

Mesyuarat penubuhan telah ditunda kepada cuti Hari Raya Haji pada 17 November. - Agensi Husin Lempoyang

24 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Omak ke Pukimak ke Perkasa ke Umeno ke, ini org semua kalau ajal sampai memang kena humban ke neraka jahanam, period.

Tanpa Nama berkata...

PAS dan PKR masuk dulu beb tanpa dikira bicara

Tanpa Nama berkata...

Tak ada muka lain ke selain muka2 HAWAR dua tiga ekor tu????

Tanpa Nama berkata...

Ada kekawan kata Perkasa bakal menjadi parti politik - dikenali sebagai Parti Perkasa Malaysia atau singkatannya "PEKASAM". ha ha ha...

dlines berkata...

kenapale bedul tu sakit hati dengan PAS DAN PKR.kita dok sebok cakap pasal umnongok dan perkasa kenapa pulak sebut2 hal orang lain..sebab bangsa sengal dan telan kahak umno seketurunan.

Kenn berkata...

..... dan DS Najib wajar mencontohi Datuk Onn Jaafar, apabila beliau sebagai Presiden UMNO tidak lagi memperjuangkan matlamat perjuangan orang Melayu dan Bumiputera apabila membiarkan UMNO berselisihan dengan Perkasa.

Tanpa Nama berkata...

tak malu betul Keri..tak soda diri..semua orang da benci..mcm Pa'Lah..bila mau berundur? Tak kan mau di halau..Mac 2011?

Woi mangkok dlines..lu la mangkuk..taxda sapa mau cakap pasal Pasngok & PKRngok..Kalau Keri nak join apa salahnya..

Dapngok

Tanpa Nama berkata...

Den balek berayo gombau baru2 ni rata2 semua org rombau memaki hamun menantu sial Tun Dol kaki tidur ni,Ontah bilo dio nak berambus ntah.

Dr Butiq

Tanpa Nama berkata...

wei Kj anak bangsawan yg tolol lg bahalol....ko ingat org nk join ko ke? hanya geng2 yg tak sedar diri yg hanya belajar katn luar negara dan tak mengenang budi je yg akan ikut ko.
ko tunggu le nasib ko sikit masa lg...and remember u are nobody to we all malays/bumiputras in this country.
kehancuran ko hanya menunggu masa je....

Pendekar Berkuda berkata...

bila dah bengong campur bongok...memang bahalol....

Tanpa Nama berkata...

Kitol Jamban ni nakkan gadingan dengan persatuan penoreh penoreh getah estet baru lah agenda nya makin terserlah.

Tanpa Nama berkata...

1.Terajang keluaq je mamat ni!!
2.Kalau hampa ada teloq la!!!!!

Cucu Tok Selampit berkata...

Saya tidak kisah dengan humor ini kecuali agak keterlaluan menghina KIMMA dengan PUKIMMA. Walaupun KJ ada darah mamak, kita jangan lupa orang akan menunding jari Tun Dr Mahathirpun ada darah yang sama. Bagi saya, kita boleh mencerca peribadi tetapi bukan keturunan. Sorry.

Tanpa Nama berkata...

Tuan Husin,
Iya pun kecewa PERKASA jadi PERKASAM,
jangan si KJ jadi kambing hitam. Dia memng dah hitam cuma belum jadi kambing lagi.

Racsal

Rajahmas berkata...

salam Tuan,

mohon masukkan URL saya ke dalam bloglist tuan.

http://rajahmas.blogspot.com/

Terima Kasih.

Ana Fenin Kefala berkata...

Husin tak nak komen tentang pemberian hadiah kepada Sultan Johor kah?

Peristiwa ini mengingatkan saya kepada satu kisah zaman dulu. Pada hari keputraan raja, banyaklah rakyat mengunjungi istana dengan hadiah harijadi. Di antaranya Si Mamat yang memberi hadiah se guni tebu. Raja merasa diperhinakan lalu menyula Si Mamat dengan se batang tebu tersebut.

Dalam perjalanan pulang, Si Mamat berselisih dengan se orang kampung yang membawa se guni durian untuk di hadiahkan kepada raja. Maka Si Mamat tertawa berdekah-dekah membayangkan apa yang akan terjadi ke pada si pembawa durian ini.

Tanpa Nama berkata...

dah macam kapal sink pulak nak main tunda tunda.

Tanpa Nama berkata...

He must declare his assets B4 he talks.

Tanpa Nama berkata...

Cucu Tok Selampit ... pa nak sound2? Nampak sangat ko orang KJ.

terapi berkata...

sekali Merdeka, Tetap Merdeka ..... !!!

Tanpa Nama berkata...

aikk... nama Uni aku pun masuk gak?

Kicap Masin berkata...

Sin,

Aku setuju dgn cucu tok selampit la kali ni, rasa macam tak tergamak nak sebut KIMMA jadi PUKIMMA. Diorang takde kena-mengena dalam hal ni... yang pukimak nya cuma KJ dgn konco2 dia

Tanpa Nama berkata...

lawak la pak husin nih.harharhar..kera jantam tuh patut jadik presiden pukimma...ihihihihihi...AMMMMAAAAH!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

macam mana brader kalau lain kali
si kj balek rombau- usung dan
hunbankan dalam sungai linngi ajo

macam cita si luncai


lopeh jumpa orang kampung,usung dia
di ateh kursi-lepeh tuh bawak dia
ke sungai linngi , humbankan dia
dalam sungai

perkasa rules ok

khong khek khuat