Sabtu, Disember 04, 2010

MEB, model pembayaran tinggi?


Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Abdul Razak semalam melancarkan Laporan Model Baru Ekonomi (MBE) Untuk Malaysia - Bahagian Akhir. Ia melengkapkan pelan hala tuju Program Transformasi Ekonomi (ETP) kepada model pendapatan tinggi.

Tidak sampai sehari. Orang Iban Sibu masih dapat kerja gaji RM16 sehari dari taukeh kilang papan untuk bayar tambang RM10 sehala ke Sibu. Kenaikkan pendapatan masih jauh dari nak dapat dilihat.

Harga minyak dan gula pula yang naik dulu. Awat rancangan MAPEN lagu macam tu?


Depa bunyikan begitu canggih mendodoi. Depa kata selaraskan harga.

Kepala bana Mak hang!

Ngaku sajalah harga barang naik. Kalau nak kata selaras, patut selaraskan harga barang dengan pendapatan. Baru nama selaras.

Husin rasa pelik betoi ... dua hari nak buang undi di Galas, harga minyak naik. Sehari lepas PM lancar Laporan MEB, harga minyak, gula pulak naik.

Harap bunyi canggih-canggih bukan niat orang tentu nak kaburkan mata rakyat yang kurang faham. Niat PM nak dahulukan rakyat, orang ni nak dahulukan siapa?

Wow! Memang untung jual orang dari jual unta

22 ulasan:

benci tau berkata...

benci betui bila tgk majlis gomen yang mewah mcm ni. kata nak majukan negara tp membaziaq tak tentu pasai. lps tu speaking org putih. semua paham bahasa melayu la . ada la 2-3 kerat mat saleh.melayu la sgt..

airman_1 berkata...

senang saja this is free country you like you joint you don't, go to the other side let an war to become pm and lks to become dpm kah..kah..and i will follow your foot step

Tanpa Nama berkata...

halo usin

teh 12baht segelas, roti canai 7baht sekeping, minyak gasohol 95 32 BAHT SATU LITER....tambang lori barang 100kilo dari bangkok ke hatyai (jarak 1000km) hanya 200baht.

Yang cekik darah kat malaysia ....siapa pemborong? siapa punya penggankutan lori? siapa jual spare part lori?

Menteri pengankutan siapa ..... minyak naik 5 sen, barang naik???

Time kita lihat siapa cekik darah siapa....

Fikir2

Tanpa Nama berkata...

yang dibagitau negara berpendapatan tinggi, yang kita dpt negara bersara hidup tinggi... yang berpendapatan tinggi.. puak tu jugak la... kalau gitu baik aku mengemas rumah dari pegi mengundi PRU13... PKR tak boleh harap.. BN pun masih berkurap...

Tanpa Nama berkata...

kalau naik harga minyak... tak abih dok banding ngan thailand dan indon...awat tak banding ngan brunei? mmg krajaan skang nih tak baper bleh nak harap...tp pembangkang lg tak bleh harap... itu jer ler pilihan yg ada...

Ryzal72 berkata...

Assalamualaikum Seng,
Saya pun pening....kita faham bahawa kenaikan akan berlaku tetapi kita tidak menjangkakan pada bulan disember. Bulan disember adalah bulan kritikal bagi para ibu/ayah. Bulan inilah kita akan berbelanja untuk beli baju dan peralatan sekolah. Januarri bayar pula yuran sekolah...yuran sekolah agam...bla...bla... alih2 MESRA sungguh kerajaan NO. Sementelah lagi hujung minggu ni nak berkonvensyen BN, koensyen tentanga apa lagi..the feel good factor was gone by the wind.Apa punya Turr laaa....btw, sapa la pemikir2 agung PM. Very cheap strategy Bro.DO THE RIGHT THINGs BUT AT THE WRONG TIME!!!!! Saya kadang2 pelik.

anti bohmau berkata...

assalamu'alaikum pak usin,

aku kata takpa la naik sikit, sikit, 5 duit, skupang, daripada tangguh, tangguh, tup tup naik pat lima kupang atau seghinggit, dua!

ayaq kosong pun 3 kupang segelaih, padahal ayaq belambak dlm negara ni! sikit2 nak menyabit dgn minyak! nak ikut orang siam, indonesia meniaga di negara depa murah2 memang takmo.

kemarin pi pasar tani, cabai melaka duabelaih biji seghinggit????? gila apa orang menjuai ni??

bRAVEhEART berkata...

Saya pun tak tau nak kata apa, tp jauh dalam hati memang tidak bersetuju dengan kenaikan harga barang walau apapun alasanya. Bagaimanapun, barang saya tu saya akan sentiasa pastikan boleh sentiasa naik, hehehe! WOW!

Mustaqim berkata...

Memang tak boleh diharapkan PM kita ini utk kesejahteraan rakyat terutama org Melayu. Apa tidaknya MEB ini zero agenda org Melayu cuma utk seluruh org Malaysia. Jadi jelas hak kita dinafikan. Biasiswa ke Univ sudah dikongsi dgn org lain.

Nak buat lah lagi Tuan Husin? Harga brg2 akan naik terus. Kalau minyak mentah bulan Jan 2009 turun USD36 per barrel, minyak petrol kita tak turun pun. Semua penjilat PM spt budak Kelabit, Idris Jala, penyamun gelap Nor M Yakcub dan ahli akedemik A Husni M Nanadzlah tak akan sama dgn pemikitan Tun Det.

Tun Det berani pinjam duit utk kesejahteraan rakyat terutama org Melayu. Mungkin ramai 'argue' utk kroni dia ttp tempias tu ada ke masyarakat marhaen juga kan?

Kalau PM kita memang 'play safe guy' secara politik dan pribadi dia tak akan 'gamble' takut2 'back-fired' Jadi buat apa nak pinjam takut KPI jatuh. Yg sengsara org Melayu nantinya. Kita akan jadi sama dgn Indonesia - org Cina yg 1.5% boleh kuasai ekonomi Indonesia dan sekarang cuba mengatur politik pula. Akan ada org bersuara org Indonesia pemalas sebab itu tak berjaya? Ini pemikiran 'neocolonialism' yg sengaja menjatuhkan kewibawaan golongan marhaen. Sama seperti PM kita hari ini menaikan Dato' Wee Yiaw Hin sebagai President of Exploration & Production Petronas. Beliau kelulusan Civil Eng. (bukan Petroleum) dilantik menjadi tonggak explorasi & pengeluaran minyak negara! Dia budak Shell marketing saja sezaman Tunku Mahalel malah Tunku Mahalel lebih bijak rasa saya! Saya syorkan ganti semua top executive Petronas dgn orang puteh lagi bagus kot? Macamlah org Melayu tak ada pengalaman dan kepandaian?

Sebagai org Islam & Melayu kita harus berpegang kepada Al-Quran Surah Al-Baqorah ayat 120; "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu)."

PM kita rasanya dgn memberi semua hak kita kpd org bukan Melayu, BN akan dapat undi dari org Cina and India. Begitu sempit otak PM kita lebih kurang sama dgn Pak Lah al Bodowi. Percayalah yg memenangkan BN dan UMNO dan PKR dan PAS adalah org Melayu sendiri. Tolong lihat matematik pilihanraya sebenarnya.
Org Cina (majoriti) dari zaman Tunku Abd Rahman lagi tidak bersama kita!

PM kita tengah syok sendiri setelah menang di Galas dan Batu Sapi lupa rakyat terutama org Melayu ingin bersatu menguatkan kedudukan politik tanahair. Jelas PM kita ini dayus jatidiri.

Jadi MEB ini seharusnya ditolak oleh org Melayu........

Bukan Rakyat didahulukan ttp Org Melayu dikorbankan oleh PM Najib Al Dayus ini..........untuk Pencapaian Pribadi diutamakan.........

balut_skek berkata...

takpa la sin...ni la namanya rakyat didulukan...memang rakyat la kena dulu..hehehe...psst!!barang hang naik tak ?

Tanpa Nama berkata...

Pantet le PM hang ni Sin...memang pantet punya Melayu...

Bangang ko apo... Tak makan saman ke..5 negeri orang dah ajar...

Confirm aku swing lagi next time...Lantak le..Jubor ke..Sepet ke...

Cibai punya gomen...

Tanpa Nama berkata...

Apa guna nya rakyat berpendapatan tinggi tapi kuasa membeli rendah

Ringgit Malaysia sekarang dah jadi Rupiah Malaysia

Ini lah akibatnya dapat PM play safe dah termakan lelehan Mr Rosmah Mansor

Aku dah give up dengan si dahi licin ni. Nasihat yang dia terima menjahanam kan orang melayu yang rata 2 berpendapatan rendah

Aku nampak ada satu grand design dari punah-sihat Idris Jalang yang nak kan orang melayu bangkit dan marah kan BN

Kalau macam ni, aku akan buat U turn pangkah parti lain.

Aku nak buat undi protes pangkah parti baru " Parti Kuda Mabuk " si Zaid pun tak apalah...janji aku dapat balas dendam pada PM pengecut (telor dah di makan rosmah)

Tanpa Nama berkata...

Alooo Tuan Husing Lempoyang,

Aku ingatkan kau tak marah dgn kenaikan harga minyak nie maklum la kau naik unta.

Apa dah jadi skrg sin ?

Najib skrg dah naik syok menang 2 PRK baru2 nie itu pasal dia buat mcm nie skrg dia ingat rakyat setuju dgn keputusan dia. Tak pe kita pakat2 tunngu PRU 13 nanti sapa yang betul2 naik minyak.....

Tanpa Nama berkata...

Aku dah naik minyak ni..

Mula dah nak nampak cantik, selak-selak kain...cis!!! masih berkurap lagi...

balut_skek berkata...

kamilah penyamun di dalam negeri..merompak dan menyamun memang kerja kami...naikkan harga barang sesuka hati..yang penting kroni happy,rakyat kami tak peduli...lalalalalalallala wooooooo woooooooooooo...

best! berkata...

http://xxxbunker.com/bearded_grandpa_enjoys_juicy_young_pussy

Kawan Husin berkata...

Sin nie bukan boleh harap sangat. Dia nak cerita pasai bekas "Permaisuri" Agong tu.... :D

Tanpa Nama berkata...

masa malam aku tengah syok2 men xbox tetiba kawan aku call

"woi dol,pegi isi minyak dow..minyak naik ni tadi aku tgk bite..kang mandi ko nak isi minyak esok!"

aku pun terus cakap "ok ok ok",di sebabkan aku mcm confident dgn najib so aku sambung aje lah mission aku dalam game tuh

esok nye aku terus nak pg isi minyak antar barang so aku tgk ron 95 minyak marhain yang aku slalu guna naik 5 sen,jadi 1.90sen

so aku pun isilah rm50,so aku kira slalu aku isi minyak yang lama rm1.85 dah tambah 5 sen setiap 1 liter so rm50 dalam rm26.315789 - rm27.027027 so aku rugi dalam rm0.711238 so aku genapkan dalam rm0.70

so kerajaan amek duit aku dalam rm0.70 untuk buat subsidi minyak neh

aku x ase membebankan aku sangat(selagi apo yang aku kira neh btoi la,kalu x betoi perbetoi kan lah ea)

tapi yang buat aku cuak adalah,alasan ni akan di gunakan oleh para peniaga untuk naikkan harga barang mcm CELAKA haram jadah

so daripada aku rugi rm0.70 sehari(aku isi minyak selang 2 hari aku hantar barang)so dalam sebulan aku isi minyak 15 kali dan aku dah rugi rm10.50

xpa xpa lagi pasai sama dengan duit top up ja,lepas ni harga barang akan naik mcm lakhanat

hari ni aku makan nasi goreng ayam kat mapley di kedai mamak klang lama dah rm6.50 tempat lain aku rasa murah kot

dalam 4 tahun lepas aku makan kat tempat yang sama baru rm3.80.bayang kan sebulan untuk satu tempat katkete ja aku dah rugi rm10.50 kat minyak masak?gula?lauk lauk lagi?dan kegunaan harian keluarga aku lagi?

sebenarnya makin aku kira makin aku geram makin buat aku menyampah kat kerajaan ni,tapi x pa dia saja nak test kita maarah ke x kot

-pengembala kambing

Adadia berkata...

Kena tanya sama Dr Mahani.

Tanpa Nama berkata...

Sin! boleh bagi aku ide macammana nak ajo diaorang nih!...barang dah berpuluh kali naik...gaji macam tu gak...patutnya negara makin maju makin makmur le kite...tiada tekanan kewangan.. kalu gaji 6k pon x boleh nak buat ape-ape..nak beli rumah kos murah tak boleh...tak kan pulak nak pakai mazda 323....nak pergi mesyuarat di KL etc...pelik aku..."Pelarasan..patutnya ade le yg. turun...' ni asik nak banding dengan negara jepun..roi canai RM50sekeping, bodo betul ment. tu..dulu naka bagi MAS untung jual le harta...aku pon reti tak payah sekolah tinggi...

Tanpa Nama berkata...

betui lah tu sin,
ETP lah konon....
=Ekonomi Tipu Melayu...ha...ha..ha
Unta kau tak selaras harga ke?
Pasaran dunia tak naik kot.


besi kuning

Abdul Wahub berkata...

Assalamualaikum Ya Tuan Husin Lampoyang!

Ana banyak ketawalah baca ente punya cherita..dulu ana suda bilang..ente tadak perchaya..ishekarang ente suda kena main la Sin..muahahaha..mari kita ketawa sama Tuan Husin Lampoyang kita..nasib baik ente punya unta tadak pakai minyak.muahahaha..