Rabu, November 26, 2008

Mesyuarat Pertama Majlis Fatwa Rakyat

Tahun 2013.

BN kalah pada PRU 2012 sebab Dolah dikekalkan sebagai PM dan pengundi tidak yakin dengan Pemangku Presiden UMNO masa itu, Ali Rustam. Macam mana dipusing Dolah, Najib tak jadi PM.

Sehingga 2012, Khairy adalah Menteri Kewangan II kepada Abdullah. Pada Mac 2009, dia menang Ketua Pemuda tanpa bertanding.

Jawatankuasa Disiplin telah mereka tindakan disiplin dan terus tidak melayakkan Mukhriz dan Dr Khir Toyo untuk bertanding. Jawatankuasa tersebut terdiri dari Kalimullah, Kamaluddin, Anuar Zaini, Dr. Vincent Lim, dan Khairy sendiri. Merekalah yang menyelit 80 orang Khairy dalam senarai calun untuk pilihanraya 2008 hingga terlepas 5 negeri. Merekalah yang mengatur senarai untuk pilihanraya 2012 hingga kalah.

BN kalah juga disebabkan Khazanah Nasional dijual murah-murah kepada Singapura oleh ECM Libra dan semua kontrak kerajaan diberi Scomi dan TRC.

Yang anihnya, Pakatan Rakyat menang tetapi Gwo-Burne yang jadi PM.

Anwar tak bertanding kerana masuk penjara kerana kes liwat II pada tahun 2010. Dia terlepas peluang untuk jadi Perdana Menteri.

Gwo-Burne simpati kepada Anwar. Dia usahakan untuk dapatkan keampunan Agong. Bagi mengelakkan Anwar mencabarnya apabila keluar, Gwo-Burne letak Anwar sebagai Pengerusi Majlis Fatwa dan ada isu-isu panas yang akan menyusahkan Anwar.

Nama bukan lagi Majlis Fatwa Kebangsaan, tetapi Majlis Fatwa Rakyat, untuk bersesuaian dengan Pakatan Rakyat.

Anggota Majlis adalah Zulkifli Nordin (Timbalan Presiden), Norhayati Kaprawi, Wakil Sister-in-Islam (Cadangan Setiausaha Agong), Zaid Ibrahim, Malik Imtiaz, Mat Sabu, Tan Lian Hoe, dan Sami-Sami Hindu dan Buddha.

Mesyuarat pertama bermula.

Anwar: Saya tidak mahu bercakap dahulu, tetapi ingin anda semua meluahkan fikiran masing-masing mengenai term of reference kita. Cuma ... ingin umumkan Saudara Zulkifli Nordin sebagai Timbalan Pengerusi dan mencadangkan Saudari Norhayati Kaprawi, Wakil SIS sebagai Setiausaha Agong.

Zaid Ibrahim: Saya rasa term of reference kena tunggu dan lihat. We do it as we go along. Kalau Dolah dapatkan orang untuk lompat, keadaan boleh berubah. Saya dah biasa tiga bulan jadi Menteri. Isu-isu ini hanya hobi sampingan untuk saya. Yang penting, firma guam saya terus dapat kerja kerajaan macam WPI.

Saya hanya ingin tekankan bahawa pihak kajian fatwa perlu mendefinasi kembali arak dari takrif yang ada ia-itu sesuatu yang memabukkan. Sebotol Chivas Regal tak memabukkan saya. Adakah Chivas haram?

(Semasa itu, Zaid sudah menjadi ahli parti Gerakan)

Malik Imtiaz: I agree. A jug of beer should not be haram. It doesn't affect me.

Pardon me for speaking in English. I am supposed to be snobbish and do not know Malay. I had planned to go to Oxford after completing my Bacceleareate at UWC, Singapore. But I end up studying at UIA because my father's tandoori and cloth merchant business sagged in 1986.

They say I am God-send to the legal profession. May I state irrevocably that the Syariah Court is an inferior court to the Civil Court.


(Zul Nordin kelihatan gelisah dan hendak bercakap tetapi Anwar tendang kaki memberi tanda sabar.)

Anwar: It is outside this Council to look into matters of the law per se, but I will take note. Siapa lagi?

(Salah satu repertoire Anwar yang sebagai ahli politik adalah tidak tegas pendirian dan mencari ruang untuk tukar pendirian atau cari alasan.)


Norhayati: Saya tak setuju diberi tugas Setiausaha. Ini adalah gender bias. Mengikut guru kami, Amina Wadud kami pun boleh jadi Imam Sembahyang Jumaat ...

Anwar: Ok Ok ... Yati mahu jawatan apa?

Norhayati: Timbalan

Anwar: Ini saya perlu bincang dahulu dengan Zul. Sabar dahulu Zul. Sebagai Timbalan, anda hanya cakap last sekali.

(Zul Nordin nampak tidak sabar nak bangun kerusi tetapi tangan Anwar sudah pegang peha dia menandakan jangan. Tapi terkena punai pulak. Zul sudah fikir lain macam.)

Theresa Kok: Dato Seli Anwa, saya lasa Majlis ini boleh membeli alahan kepada Masjid dan Sulau supaya titak mengumandangkan ajan pagi-pagi. Saya cadangkan supaya ajan dilakukan mengikut amalan orang Klistian pada cuti hali Ahad sahaja. Kita boleh selagamkan semua agama-agama amalkan jialah lumah ibadat pada hali minggu. Polisi agama ini bena-bena Malaysian Malaysia dan boleh lebih bejaya dali Lee Kuan Yew.

Anwar: Itu idea mungkin ideal tetapi perlu dikaji dengan lebih mendalam supaya tidak ada kekeliruan.

(Satu lagi cara Anwar tidak ambil pendirian.)

Mat Sabu: Peraturan dan amalan ugama bukan boleh macam main tukar-tukar skirt, Theresa. Orang Islam sembahyang hari Jumaat dan orang Melayu kunjung Masjid dan Surau untuk kelima-lima waktu mengikut tradisi Islam ribuan tahun.

(Zul seghiau. Dia hairan melihat Mat Sabu yang nampak lantang tetapi kurang dan berbisa. Ini mesti pasal persetujuan Pakatan Rakyat sudah kunci mulut dia.)

Tan Lian Hoe: Saya cuma hendak belitahu bahawa olang Melayu juga kaum pendatang macam olang lain. Tidak patut agama meleka dibeli kelebihan. Masaalah kita adalah masaalah kepimpinan. Kita pelu satu Obama. Saya lasa Dato Seli Anwa tidak semesti menjadi Pengelusi Majlis ini. Kaum lain pun bole. Ini masih pendilian lasis.

Anwar: Isu-isu yang dibangkitkan boleh dibincang di masa lain yang lebih sesuai. Kita bercakap mengenai term of reference sebagai Majlis Fatwa Rakyat. Kedudukkan saya adalah dilantik oleh PM. Buat masa ini, tugas saya hanya mencadangkan anda semua untuk menduduki Majlis ini dan ini telah pun dipersetujui PM.

Theresa: Kenyataan Dato Seli ini seolah-olah mengugut kami. Ini kerja sukalela ... tak boleh paksa dan ugut, ma.

Anwar: Tak tak ... itu bukan maksud saya. Baik kita jangan bertengkar. Kita teruskan mesyuarat.

Yes, Wakil Hindu?

(Ini satu taktik Anwar untuk cabut lari bagi mengelak dari debat apabila orang bersemuka dengannya.)

Samy Hindu: Saya tidak setuju ini semua. Saya ingat ini Interfaith Commission untuk menentukan penyelesaian isu antara ugama. Buat apa kita mahu terlibat dengan fatwa ugama Islam. Kita bukan Hindu Sangam. Pada kita, Hindu saja ugama. Lain bukan. Pasal kita boleh nampak itu tuhan di kuil. Dalam Masjid orang Islam tak ada apa-apa.

Samy Buddha: Kita pun ugama jugalah, Sami. Kita pun ada patung Buddha dan Dewa Cina lain.

(Zul Nordin sudah tidak tahan dengan sikap tiada pendirian Anwar dan dia terus bangun.)

Zul Nordin:Theresa, mana boleh mahu Islam sama dengan Kristian. Islam tuhan satu. Ugama kamu tuhan ada tiga, tapi kamu kata satu. Ingat apa, kopi ginseng 3 in 1?

Tan, jangan cakap banyak. Lu bawak sama saya satu orang Cina atau India yang bukan Baba atau Chettiar, yang keturunannya sudah ada di Malaya lebih dari 100 tahun?

Hindu dan Buddha sembah patung bukan tuhan. Sami Buddha, patung kamu bukan tuhanlah. Mata dia sepet. Macam mana patung kamu boleh jadi tuhan, kalau mata tak boleh tahan asap? Sami Hindu, patung kamu pun bukan tuhan. Apa punya tuhan mata begitu besar? Dia terbeliak tengok pusat perempuan India kah?

Hoi Zaid, Melayu tak sedar diri ...
(Satu-satu dikerjakan Zul Nordin. Mat Sabu pecah ketawa terbahak-bahak. Anwar menahan dari tersenyum. Malik Imtiaz bingau dan ternganga saja. Ahli-ahli lain marah. Keadaan huru hara hampir hendak gaduh.)

Itulah ugama bukan boleh dipolitikkan dan dibincang oleh peguam dan aktivis yang tidak mengamalkan hidup beragama.

Semua ugama berbeza dan tidak boleh bercampur-campur. Masing-masing jaga hal masing-masing dan jalankanurusan sendiri.

Jangan sakitkan hati penganut ugama lain. Hormat menghormati dan berakomodasi sesama kita.

* Disunting dan kemaskini 7 am 7/11/2008

33 ulasan:

ayor lemuju berkata...

you're a genius

Azhar Abdullah berkata...

Nice shot Sin...among the best nih...

LensaPR berkata...

Entah apa apa kau merapu je, perabis bores yo

Pemuda Melayu berkata...

hahahaha lawak2..caya lu la usin

Zubli Zainordin berkata...

Super class!

Syiok baca post ini.

Macam Back To The Future!

Syiok kalau Husin Lempyang in charge semula.

Kirim salam sama itu Husin Lengkuas.

teja berkata...

Wa percaya sama lu Sin :) Bravo!

DukeOfUMNO berkata...

muahahahhahha...saya link kan blog tuan husin ke blog saya nooo...(gelak besaq aku!)

---tHe uNnaMeD---The Beginning Of Everything berkata...

Respect, ini blog yang mengutamakan perpaduan kaum!!!!

princess jiji berkata...

mesej yang hebat!hanya yang tuli dan bengap saja yang tak dapat faham!
u ada classlah!

izzati berkata...

u r superb

Hayati berkata...

nie lah kelebihan orang kita...kata2 berlapik dan beralas...tapi kalu tak faham gak..kena jugak...shoot direct to target..

Ronn berkata...

heheheheh

Tun Sri Lanang berkata...

lawak lawak juga

lawak ada makna tuuuuu...

agaknya husin lempoyang dah ambil nujum pak belalang jadi SB .

he he he .... jangan marah ha..

adam_888@yahoo.com berkata...

Pak Usin..

aku ni peminat blog pak usin towkay unta..agam kristian juga la..cuma pak usin dapat story kat mana...dan bila masa pula agama kristian ni ada 3 Tuhan???? boleh kasitau yg 2 ekor lagi tu tuhan dtg dari mana? nama tuhan 2 ekor tu sapa?...

wow!

Ayman Siddiq berkata...

PAk Usin...
Idea Yang Baik...
Isu yang hangat di urai begitu sinis dan berlapik

Ur My Man.. PAk Usinn

Oiii

ajai62 berkata...

Salam saudara Husin,

Bagai nak pecah perut saya ketawa..selonok membacanyer...tapi makna tersirat tu lebih penting... kalau ada yang tak paham2 lagi tak taulah...Tahniah husin...boleh jadi penulis skrip dan pengarah felem...

jaida

wavedancer berkata...

Alamak oi Sin
Sakit perut ana dengan anta punya projection TAPI berdebar-debar kerana ia satu projection yang amat menakutkan. Satu perkara yang mungkin terjadi dengan adanya munafik-munafik dikalangan umat Islam. Ugama dan bangsa dipertaruhkan demi kuasa politik dan kemasyhuran nama. Nauzubillah.

Tanpa Nama berkata...

aku gelak hampir nak terguling..... anwar pegang peha nordin tapi terkena punai ....mauahhahahahaha

ducky berkata...

Dah lama ducky tak rolling on the lantai gelak sampai pecah perut seperti dulu Husin tulis "Peristiwa Tan Sri Di Australia"
Please sir can I have some more ?

Tanpa Nama berkata...

See u in hell Husin. tulisan macam ni lah jadi diselam laut nanah neraka.

Hangpa Kata Hangpa Terar berkata...

kah kah kah...hantama saja la belalangggggggg.....

Topengperak_Xinwugi berkata...

Majlis Minum Petang Bloggers Di Shah Alam

Perkara - Jemputan ke Majlis minum petang bloggers (sempena kongres PKR)

Tempat - Restoran Kasih, Shah Alam (Belakang TESCO Melawati)

Hari dan waktu - Sabtu (29hb.November,2009) jam 6 petang.

Berminat sila hubungi matcomot di nombor - +6016 231 9911

Semua bloggers dijemput menyertai majlis.

zubli zablo berkata...

tak habih2 merapu..rosak aqidah budak ni, dulu samakan gerakan YOGA DENGAN RUKUN SOLAT ....elok mengucap lah...

ni kira dok tampal gambar aminah wadud dok solat jamaah, apa nak promosi ka?

rosak teruk budak kanyiag ni!

Jamal Pak Tongkol berkata...

kalau patong tak cepet dan terbeliak macam mana , sin?

Forza Johor berkata...

En. Zubli Zablo...encik ni sekolah tak habis ke?...masa kecik2 terhantuk mana2 bucu meja ke?...kalau contohnya ada sesiapa kata "sampai bila nak biarkan agama kita diabaikan? nak tunggu sampai Imam sembahyang kat kuil ke?"... Maksudnya orang tu suruh semua Imam sembahyang kat kuil ke? itu lah logik en Zubli...langsung tak boleh pakai, secebis pemikiran kritis pun takde...pada dah sah2 Tuan Husin Lempoyang kita ni pensatira politik terkemuka di Tanah Melayu ni (saya salud en Sin)..budak 5 tahun pun faham lawak satire...

Pehin Seri Abdul Taib Mahmud berkata...

Aku ni kristian Juga sebelum Masuk islam dulu. Kena Masuk Islam baru dapat title Tun. Kalau tak mana dapat. Lepas nih turn aku plak. Tgu Uncle aku mampus dulu.

KALAM JAUHARI berkata...

nak tekeluau isi perut aku sin oii...tekentut-kentut aku ketawa. Macam ni kau berenti jual unta laa.

Anti-Sukj berkata...

usin,
gobin deo yg biadab, mabuk tak ada dlm senarai??

ke dah mampus kena tibai??
2 ekor aje dlm parlimen, berani bikin gegar..

Benci SUKJ berkata...

Anti SUKJ

Blog dia disenarai dlm blog pro kj tapi PM pilihan dia adalah anwar dan kj. Hari ini dia ngaku bodek pak lah.

SUKJ tu macam patong Hindu mudah terbeliak. Asal orang pandai bersyarah, dia impress.

Adakah ini satu indikasi anwar bersekongkol dgn pokloh/kj?

Gambar lain2 adalah reezal, siti zaharah, dan puteri2 yg tak ada lain tapi hanya cari yb dan menteri.

Siti zaharah dah kena tanam selama2nya dan naik sekejap bantuan anwar. Bangang dan bigau yg dia pilih. Dia ingat ct tu angelina jolie malaysia.

Aku ingat dia bijak, rupanya otak mcm patung. Pilihan timbalan adalah mat taib. Pilihan naib yg korup2 khaled dan zahid.

Asal kau jgn perwakilan cukuplah SUKJ. Harap mulut aje mcm burit berkokok.

Salam Perjuangan berkata...

Salam Perjuangan... tak tahan, lucu-lucu tapi memang real macam betul2 jadi pula keadaan tu he he he... saya dah link kan blog tuan ke blog saya... banayk juga rtikel saya hasilkan dan petik dari blog tuan... harap halalkan ;)

Tapi cerita ni macam tergantung sikitlah... macam zulkifle marah tak abis... dia kena marah semua termasuk anwar baru selesai cerita tuan ni... saya menunggu lanjutan cerita nya ya... teruskan perjuangan

http://www.idealismalaysia.blogspot.com

Husin Lempoyang berkata...

Benci SUKJ

Apa benda tu burit berkokok ... sakit perut aku.

Janganlah kau orang tibai teruk2. SUKJ tu pengunjung blog Husin. Nanti dia lari selama-lamanya. Saya tak popular nanti.

Hehehe ... ingat saya cakap amcam ini.

Hak dialah nak sokong siapa. Asal dia tak sokong zionis Israel.

Tanpa Nama berkata...

Sdr Husin

Saya rasa Sdr lupa untuk masukkan dalam cerita ini tentang perwatakkan dua Imam Besar iaitu Zainah Anwar dan Marina Mahathir.

Tanpa Nama berkata...

sin, apalah yg kau marah sgt dgn ali rustam tu. Dia kebas gefren kau ke?

budak melaka