Sabtu, November 29, 2008

Cerita Temenggong Jugah Pergi London


Pada tahun '60an zaman P Ramlee dulu, ada seorang pemimpin dari Sarawak bernama Tun Jugah Anak Barieng (1903 - 1981) atau sering dipanggil semasa itu Temenggong Jugah. Beliau merupakan Ketua Utama Orang-orang Iban selama 55 tahun dan digelar Apai bermakna bapa.

Temenggong Jugah atau kita panggil Apai untuk pendik memenangi kerusi ahli Parlimen pada pilihanraya Malaysia pertama pada tahun 1963, dan menjadi Menteri Hal Ehwal Sarawak.

Kalau tengok gambar Leo Moggie, berbeza dari Temenggong Jugah. Kenapa Leo Moggie tidak bangga dengan pakaian jatidiri Iban? Dengan luaran Iban, dia berperanan dalam sejarah awal negeri Sarawak. Besarnya Apai kepada Orang Iban hingga Yayasan Orang Iban diberi namanya untuk mengenangkan jasanya.

Ceritanya, Tunku Abdul Rahman membawa Apai ke London untuk rombongan rasmi melawat Queen Elizabeth II. Itu adalah pertama kali dia ke London. Dia tidak tahu berbahasa Inggeris. Queen menjemput mereka ke satu Majlis Malan Malam di Raja di Buckingham Palace.

Hidangan pertama adalah sop. Pelayan itu menghidangkan Apai sop. Apabila dilihat mangkuknya sudah habis, pelayan itu bertanya, "Would you like any more soup, sir?"

Apai tak tahu nak cakap apa. Dia tak faham apa yang dikatakan, cuma faham perkataan soup. Ingatkan dia ditanya sedap ke tidak sop itu, dia hanya mengangguk dengan sopan sambil menyebut, "Soup soup ..."

Ingatkan dia mahu lagi, pelayan itu menambah lagi sop dalam mangkuknya. Dah terpaksa dia menghirup lagi sop. Zaman itu, pantang orang membazir makanan.

Apai lihat orang lain sudah dihidangkan salad yang berisi dengan makanan laut. Cepat-cepatlah dia hirup sop itu.

Habis saja, pelayan itu berkata, "You must love the soup, sir. Would you like some more?"

Sekali lagi dia menganngguk sambil menjawab, "Soup soup ..."

Dituang lagi sop dalam mangkuk. Terpaksa Apai menghirup sop, tak mahu membazir.

Tun Dr Ismail, Tun Sambanthan dan Tun Tan Siew Sin hairan kenapa Apai masih menghirup sup. Mereka sudah habis salad dan sedang menunggu hidangan ke tiga stik. Malas bertanya kerana tak mahu malukan dia. Apai pun agak kurang bercakap.

Apai sedar orang lain dah habis hidangan kedua. Semasa dia menghabiskan mangkuk ketiga sopnya, dia lihat pelayan-pelayan lain tengah membawa masuk hidangan stik kepada mereka-mereka yang lain.

Apabila dia habis saja menghirup sop mangkuk ketiga, pelayan itu bertanya dengan hormat, "Sir, you missed the second course, and they are now at the third course, which is steak. Would you still like to have the salad or steak now? Or you still prefer more soup?"

Apai melihat kepada pelayan itu sambil bercakap, "Berapa kali kau nak kasi aku sop? Aku nak makan daging. Sop, sop, sop, nak aku potong kepala ...?"

Tun Tan Siew Sin yang duduk disebelah hampir nak tergelak. Baru faham dia tidak tahu bahasa Inggeris. Dia pun beritahu pelayan, "I believe he would like to have the steak now."

Husin bukan mahu mengingatkan kita mengenai kelemahan Temenggung Jugah.

Semasa kita nak merdeka, 70% dari rakyat yang kebanyakkan orang Melayu dan Kaum-kaum di Sabah dan Sarawak adalah miskin. Kebanyakkan rakyat luar bandar tidak ada air, dan letrik di rumah. Kemudahan sekolah kurang. Inikan nak bercakap bahasa tuan dan mem.

Kadang-kadang bila didesak-desak dan dimintak-mintak anak-anak, Husin keluarkan perkataan dari cerita ini, "Nak aku potong punai?" Maksudnya sunat. Berhenti mereka.

Wow! Husin lagi untung berniaga dalam aman dan tenteram dari ada potong-potong ...

44 ulasan:

sakmongkol AK47 aka Mat Tomoi berkata...

saudagar husin L.

bila Husin cakap pasal T.Juggah, saya ingat satu cerita. T. Jugah naik kapal terbang( zaman dulu punya) dgn Tunku dan beberapa kenamaan lain.
zaman dulu, kapal terbang pakai kipas. dalam penerbangan Jugah yng memakai suit, marah marah. teriak jugah:
apa hal kapal terbang ni? kita duduk dalam panas, dia orang pasang kipas di luar.

Buah Geduak berkata...

teruskan sin, moga-moga cerita ini menjadi renungan dan iktibar untuk kita semua.

Haji Bakhil berkata...

Kalau sekarang Ali Rustam, Mat Taib, Khaled Nordin, Noh Omar, Zahid Hamidi, Khir Toyo dll buat macam gitu di Istana Buckingham, ... malu oi malu.

Tolong jgn ngaku kau dtg dari Malaysia, ye

Tanpa Nama berkata...

Ada satu cerita Apai naik burung dari Kuching ke KL. Bila naik burung Apai buka kasut.
Sampai KL dia cari kasut. Rupa2nya kasut tinggal di Kuching. Apai buka kasut atas tangga burung

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) berkata...

yalah sin... dulu ok sekarang ni susah nak runding dah... sebab dah pandai lebih.

macam singa/rimau di zoo singapura tu lah. kecik dulu manusia jaga dia..bila besar panjang semuanya termasuk gigi dan taring... haaa kena baham.

itulah juga sahabat kita yang bantai sosial kontrek dan ketuanan melayu sekarang ni

Tun Masahor berkata...

temenggong jugah dah jadi Tun Jugah.
amat kaya keturunannya sekarang dan hidup penuh dgn luxurious life, siap pakai ferrari, porche.ada shopping complex dan mcm2 lagi.

Mohd Osma berkata...

Temenggung Jugah telah melalui zaman pahit maung ... jangan kita ketawa pada kelemahan diri dia ... saya sendiri mungkin akan melakukan perkara yg sama jika ditempatnya dahulu ...

RHisham berkata...

kekayaan Tun Jugah di atas usaha beliau. anak pinaknya hidup senang dah rezeki mereka.

ketuanan melayu menunjukkan orang melayu tuan kepada tanah melayu. kaum lain tetamu. tetamu mesti hormat kpd tuan rumah. orang melayu nakkan sikit penghormatan dari kaum lain. jgn pula diberi rehat di serambi, bermaharajalela di tengah rumah.

Tanpa Nama berkata...

What a joke! Kah.. kah.. kah.. Apai oh apai.

Tanpa Nama berkata...

Helo Saudagar,

Aku ada dengar cerita, bagi mengingati kisah soap itu, di sebuat hotel milik Jugah, ada menu yang dinamakan `soap kepala Jugah.'

Mek Jah berkata...

Mesej husin adalah utk ingatkan masa dulu kita susuah. Jgn leka hingga kita susah balik.

Skrg ada kelengkapan dan kemudahan macam mana tak tahu inggeris?

Hayati berkata...

tepat lagi berbisa Sin,..ramai yg tak sedar akan kesusahan dan kesulitan org lain,asyik mengejar kemewahan utk diri dan keluarga..

Pemuda IKS berkata...

Salam perkenalan,

Cerita-cerita sebegini bukan sahaja mengingatkan kita pada keperitan perjuangan di zaman dahulu malah dapat menghiburkan hati yang kian tegang dan kusut dengan kerenah politik kita. Selamat berjuang!

"Memperkasa Generasi Baru"

Pergerakan Pemuda
UMNO Cawangan Taman IKS
Bahagian Batu WP

http://pemudaiks.blogspot.com

Senyumsempoi berkata...

Beliau salah seorang bekas pemimpin kita. Kita gelak ketawa mengingati beliau namun kita tetap hormati beliau.Kisah yang sdr Husin bawa ini, yang lucu tetap mencuit hati.

bungaraya berkata...

Saya juga nak bercerita ketika Tengku Abdul Rahman membuang air besar diistana Queen Elizabeth. Kerana Raja British itu adalah seorang perempuan maka tandasnya direka cipta khas untuk Baginda Queen sahaja, dimana selain kemudahan tandas Baginda sama seperti tandas-tandas lain, ia juga dilengkapkan button untuk membuka Tuala Wanita sekali. Tengku hairan dengan button tersebut apabila sibuk nak cari button pencuci. Tengku tekan button tersebut. Tiba-tiba timbul tangan dari bawah memegang batu Tengku. Kerana pada kebiasaannya ia memegang Tuala Wanita.

Tanpa Nama berkata...

bukan joke..kebanyakan ment
eri di sarawak skrng 'speaking' bila bercakap lam tV...hehehhee..

Tamingsari berkata...

Husin ,
Temenggong Jugah membina empayar dengan usaha gigih beliau sendiri tanpa menjatuhkan orang lain . Tapi sekarang ini segelintir masyarakat berjaya , berkuasa dan kaya raya dengan menjatuhkan orang lain .

LensaPR berkata...

Yang berbeza Jugah dengan ali rustam ialah Jugah tak reti nak terima rasuahhhhhhhh

ketam berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
A Voice berkata...

Ketam

Jgn lupa hapuskan Anwar sekali...

Tanpa Nama berkata...

Saudagar Sin;

nak tambah cerita lagi

i) Sewaktu pertama tiba di London, ketika itu musim sejuk. Temenggung Jugah, berkata kat Tun Rahman; Kaya benar orang Inggeris ni, kat luar pun pasang "air-cond".

ii) Di hotel penginapan Tun Jugah sedang memerhatikan lif di lobi. Dia perhatikan seorang perempuan tua memasuki lif tersebut dan seminit kemudian dia lihat seorang perempuan muda keluar dari lif tersebut."Woi! dahsyat alat ni"; katanya dan terpegun.

haji berkata...

Sin,

Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. Nama Tun Juggah diabadikan pada bangunan komersial dan jalan oleh Kerajaan Sarawak. Ini satu penghormatan agar generasi ingat pada beliau. Bila agaknya nama Tun Dr Mahathir di abadikan sebagai Taman Perumahan, Menara (elokmenara petronas ditukar kepada Menara Tun Dr Mahathir) Lebuhraya dsbnya?

Anti Spam berkata...

Sin sin ... tengok tu si ketam. Dia spam sana sini tu. Kasi buang.

Tanpa Nama berkata...

Kami sekeluarga mengingati T. Jugah with fondness.
Masa saya dan adik adik maseh kecil, arwah tok kami suka menceritakan kpd kami tentang merdeka struggle dan pembentukan Malaysia. Arwah tunjuk kami gambar2, dan T. Jugah dgn pakaian asli nya sudah tentu menjadi tumpuan kami.
Malik

Tanpa Nama berkata...

damn racist making fun of tribal people

Dominique Jang'Z berkata...

jangan la kamu org mtertawa kan tu jugah....

setiap manusia ada kelemahan....

dia pn manusia...ingat semua kita x sempurna...

Tanpa Nama berkata...

mempersendakan kaum lain... Tun Jugah boleh berbahasa english dari sesetengah kamu d malaya..... beliau bukan x berpelajaran.... jgn menilai buku dari kulit. kami d sarawak tak bangga pandai english tapi sekurang2x nya lebih baik dari kamu...

ezam coffin berkata...

Kesilapan besar tun jugah menandatangani perjanjian pembentukan,malaysia,kalo x kaya raya dah bumi sarawak,mcm dkat brunai.apa la.skrg smua nak kongsi dgn semenanjung.apa lagi klcc cawangan penghisap darah wang hasil minyak sarawak!say no to semenanjung!

ezam coffin berkata...

orang semenanjung tau nak kutuk orang tapi kena dekat batang idong sendiri pirah. !anjing!

IbnGuys berkata...

jgn asyik nk pertikaikan pemimpin org lain..tu dh mnunjukkn anda sorg yg racis..lbih baik anda kluar dr mlaysia klau mcm ni..ataupun kpala anda akn hilang klau msuk swk..stiap pckapan mnunjukkan sikap anda..jaga adab org dgn baik bkn memperlekehkan hak org..thnks

Tanpa Nama berkata...

Biasa lh di org ni jelas sangat kt ktk org srwk.sb ktk org jauh senang dari diorng.

Tanpa Nama berkata...

ӏ blog quite often and I tгuly аppreciatе your content.
This aгtісle has rеally peaκed my interest.
I'm going to bookmark your blog and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

Here is my web site green coffee bean extract

Tanpa Nama berkata...

Hеуa i'm for the primary time here. I found this board and I in finding It truly useful & it helped me out a lot. I am hoping to offer one thing again and help others like you helped me.

Visit my website - green coffee extract dr oz

Tanpa Nama berkata...

Hello, Neat рost. There's a problem along with your site in web explorer, may check this? IE nonetheless is the market chief and a big portion of folks will miss your magnificent writing because of this problem.

Here is my blog post ... pure green coffee bean extract 800

Tanpa Nama berkata...

It's a shame you don't havе a donate button! I'd certainly donate to this superb blog! I guess for now i'll
settle for book-marking and adding your RSS feed tο my Gοogle
account. I look forwaгd to new updates and will
ѕhare this sіte with my Fаceboοk group.
Chat ѕoon!

Μy weblog: raspberry ketone dіet results (bestpureraspberryketones.tumblr.com)

Tanpa Nama berkata...

Hello there I am so gгateful I found youг blοg, I really found you by mistake, while I was researching on Askjeeѵe for ѕomething else, Regаrdlеss ӏ am here now and would juѕt likе to
sаy cheerѕ for a increԁible poѕt
and а all гound enjoyable blog (I also love thе theme/design), I
don't have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the fantastic work.

Also visit my web blog ... pure raspberry ketone side effects

Tanpa Nama berkata...

Hi there, yeah this paragrаph is genuinely fastidiouѕ and I hаve learned lot
of things from іt about blogging. thanks.

Look іnto my sitе - pure green coffee bean extract 800mg no fillers

Tanpa Nama berkata...

This design is ѕtеlleг! You mοst cеrtainly know how to keep a
гeader entеrtaineԁ. Between your wit and your videοѕ, I wаs almost moѵеd to ѕtart mу own blog (ωell, almoѕt.

..HaHа!) Excellent job. I геally loved what you had to
say, and more than that, how уou presenteԁ it.

Too cool!

Alsо ѵiѕit my weblog where to buy green coffee bean extract

Tanpa Nama berkata...

I get pleаsure from, lead tо I fοund just whаt Ι uѕed to bе having a look for.
Yοu have endeԁ my four dау long hunt!
God Bless you man. Ηave a great day. Bye

Here is my web ѕite :: green сοffee adνanсed
()

Tanpa Nama berkata...

WOW just what Ӏ was looking for. Came herе by searching foг red raspberry

Here is my blοg poѕt ... pure rasρberry ketones 500 mg :
: ::

Tanpa Nama berkata...

Eхcellent wеb ѕitе you've got here.. It'ѕ difficult tο fіnd exсellеnt writіng liκe yοurs nowadaуs.
I truly appreciate pеople lіke you!
Take carе!!

my site: ultimate raspberry ketone reviews

Tanpa Nama berkata...

Fаbulouѕ, what a wеblog it is! Thіs ωebsite givеs useful
infοrmation tο us, keеρ it uρ.


Feel free tο visit my pаge - raspbеrrу κetoneѕ ѕupplement (maciteturismo.com)

Tanpa Nama berkata...

A fascinating discussion is definitеly worth comment.
I do think that you ѕhould write morе on thiѕ ѕubject,
іt might not be a tabοo subjесt but typically
folks ԁon't discuss such subjects. To the next! All the best!!

my website :: raspberry ketone diet dr oz

Tanpa Nama berkata...

Thanκs fοг another wоnderful article.
Thе placе elѕe cоuld anуbodу get that type
of info in ѕuch an ideаl mannег of writing?

Ӏ've a presentation next week, and I am on the search for such information.

my site; pure green coffee bean extract with gca