Rabu, Disember 24, 2008

Baiyi tak setuju dibicara


Husin terbaca blog Dato Fuad Hassan, bekas exco Kerajaan Negeri Selangor, adik IGP, Tan Sri Musa Hassan, adik pelakun hensem Jalaluddin Hasan, dan anak Ustaz Tan Sri Hassan Azahari.

Dulu Husin suka dengar ayah dia ajar mengaji Al Quran di radio. Rancangan itu akan bermula dan berakhir dengan satu lagu Arab, "Salamun Qadi Nullahi Mai Yu Sama ...". Husin selalu ingat dia menyebut berkali-kali, "Mastura, ulang lagi." Kalau ustaz yang ajar Husin, sekarang dah jadi al Hafiz. Bukan saudagar unta jual orang.

Hari Ahad, Dato Fuad memberi penerangan mengenai malapetaka Bukit Antarabangsa. Maklumlah orang Keldaian asyik main tunjuk jari. Rakyat tak faham, kita sabar. Nah, sekarang kena si Khalid gagap jawab kenapa tak ada pemantauan selama 9 bulan! Ak ak ak ak ...se se sebenarnya saya pa pa pan ... tak pantau.

Tulisan dia semalam mendedahkan sesuatu menarik dan lucu (baca sini). Dia memberi komen mengenai tulisan Ahli Parlimen Kapar dari PKR, YB S. Manikavasagam di blognya sini.

Manikavasagam menyatakan undang-undang sodomi adalah satu undang-undang tidak adil warisan penjajah. Human Rights Watch telah menegaskan undang-undang warisan penjajah ini adalah paksaan nilai moral zaman Victorian. Undang-undang yang telah diperkenalkan di India pada tahun 1860 telah diguna pakai oleh 66 negara dalam dunia.

Kesian, Hindraf ini kecewa rakyat India telah dinafikan hak untuk berju*or hampir 150 tahun. Baik suruh rakan seperjuangan Hindraf di India saman kerajaan British beberapa trillion. Begitulah logik keadilan sejagat ala Barat dan pemahaman mereka mengenai hak asasi manusia. Diri manusia padahal hak tuhan.

Cerita pasal hak peribadi, ini ada kisah mengenai seorang baiyi. Kalau anda tukar karakter kepada makhkluk lain macam b.a.b.i. atau lain-lain apabila nak cerita pada orang lain, itu hak asasi manusia anda. Tapi ini bukan cerita mengenai rakan kita yang mempunyai nama samaran Piggy Singh :)

Si Baiyi ini baru kahwin. Semua okay, mula berumah dan tangga, dapat anak, mula keluarga dan seterusnya. Tapi lama-lama kemesraannya dengan isteri sudah membosankan. Dia ajak isterinya cuba stail lama dan dicuba sodomi.

Bini tak suka, tapi pasal kena layan si suami, ditahan saja. Suami pulak suka. Keraplah dilakukan. Oleh sebab anu si baiyi tu besar, si isteri tak tahan ... sakit. Lama-lama, terpaksa diberitahu si suami baiyi ini. Tapi si baiyi ini nak juga.

Sampai satu masa, si isteri tak mahu lagi. Baiyi balun juga kat situ. Rupanya cedera. Isteri masuk hospital dan dah teruk keadaan di bahagian itu. Buat polis repot dan jadi kes mahkamah.

Masa hari bicara, hakim mahkamah bertanya kepada baiyi, "Adakah anda mengaku salah di atas tuduhan sodomi ini?"

Baiyi memberontak, "Saya tak setuju saya dibicara! Mahkamah tak ada hak untuk bawa saya ke mahkamah!!!!" Marah betul dia.

Hakim tersentaklah baiyi yang dituduh menghina mahkamah sedemikian. "Awak tahu tak awak dituduh di bawah undang sekseyan ... akta ... ?

"Polis telah menyiasat dan pihak pendakwa kerajaan membuat failing, Mahkamah mendapati cukup kes untuk bicara awak. Awak ada faham ke tidak?!" Naik suara hakim.

"Itu saya ada faham tuan. Saudara saya banyak juga loyer." jawab baiyi

"Sebelum mahkamah diteruskan, awak perlu menjawab sama awak salah atau tidak. Kalau tidak, kita bicara dan loyer awak akan lawan pendakwa untuk tentukan bukti pendakwa betulk atau tidak.

"Sekarang awak jawab salah atau tidak bersalah?"

Baiyi menerangkan, "Dia bukan macam itu, Yang Arif. Kalau saya salah parking, saya faham kerajaan boleh denda. Kalau saya curi barang orang, saya tahu salah. Itu orang punya.

"Aisay Yang Arif, isteri saya punya pun gomen punya kah?"

Kalau ikut kerajaan PKR nanti, hak bontot manusia akan terjamin. Perdana Menteri mesti Nuar Berahe lah.

Wow! Husin sula makan tongkeng ayam.

21 ulasan:

Zubli Zainordin berkata...

Husin Lempoyang,

Kat hujungnya ada dua bunyi lagi, bunyi itu macam berkaitan cerita kha kha aa li lid n n ni.

"Salamun Qadi Nullahi Mai Yu Sama ..."

Husin Lempoyang berkata...

Zubli

... mana lu brader ari tu??? Lesen tak gold dan platinum. Ada limit rupanya.

MENGKARUNG JINGGA berkata...

Tuan Husin,

cerita tu ada sambung sikit.

Hakim kata....depan boleh, belakang tak boleh.

baiyi kata...oooooo depan saya punya...blakang gomen punya ka?

NOBISHA berkata...

1. Mastura, ulang sekali lagi! hahaha

2. Zubli pakai lesen P kot :) hehehe

Buah Geduak berkata...

ni aku nak jelaskan apa yang kau tulis tu tak clear lah berju*or. membawa maksud berjubor. kalu orang melaka cakap "main jeboh". kwang..kwang.

Piggy Singh berkata...

Tuan Husin,

Ini baiyi pun orang sudah mau jual.

It seems that tauke unta and tauke manusia itu setiakawan tak berani jual, tapi ini baiyi lumbu jaga silap cikit cakap sama-sama lumbu nanti kena jual.

Tanpa Nama berkata...

Kalamun qadimullah...

Kalam (kata-kata)

Qadim (makna qidam dlm sifat 20 ialah sedia ada - azali iaitu tanpa ada permulaan)

Allah

jadi "kalamun qadimullah"

lepas tu aku pun tak ingat dgn tepat..

Hang pi cari betui2 apa sebutan dia sebab melibatkan pujian kepada ayat-ayat Allah. Hang tu orang semayang, takut nanti dosa kerin.

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
LensaPR berkata...

lebih sangat kata kat nuar tu...

Jamal Pak Tongkol berkata...

Padanlah Nuar tentang sampai buat Reformasi.

Dr Mahathir tak akui sumbangan Anwar dalam MoF.

MoF sudah ambilalih bontot Azizan.

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Itu seloka lama, kenape mu lentung PKR dan Nuar ,gedebe mu, kok lebih make budu pede tak ada lado. gedebeng mung.

Jln Dang Wangi berkata...

Dengar cerita polis2, Anwar dah guarantee masuh Sg Buloh balik.

Pertuduhan terhadapnya cukup dan ada bukti tambahan yg tidak boleh disangkal.

Itu yang dia sedang dapatkan masa untuk lambatkan tarikh mhkamah.

Dia nak atur alibi tapi tak solid dan pasti goyang masa bicara.

Itu yang RPK dan Anwar sudah menjadi2 giler

Tak blh buat apa2 Anwar sudah masuk gomen punya lubang .... smoking gun!

haji berkata...

sin,

mcmana asal usul nama cincaluk.ada ke sesiapa tau?

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Nasirudin Anjud berkata...

Tuan Husin,

Kalau bukan Piggy Singh, Baiyi tu nama satira YB S. Manikavasagam Kah?

http://nasirudinanjud.blogspot.com/2008/12/otak-burung-unta-lagi-kecik-dari.html

Tanpa Nama berkata...

www.informasimalaysia.blogspot.com

Nasirudin Anjud berkata...

Tuan Husin,

Sekiranya tuan ada kelapangan, pantaulah blog ni....

http://mutalibmd.blogspot.com/

Banyak isi kandungannya mengenai Baiyi dan aktiviti jual orang di Sabah. Saya percaya Tuan Husin tidak akan keberatan turun ke pasar Baghdad untuk menyaksikan sendiri...

Penulisnya pula sudah memang sudah tersohor tetapi masih baru di alam blogosfera....

penyokong PR berkata...

halalkan j*boq..

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
ipv6 berkata...

Sin hang hantaq canni:
http://13root.blogspot.com/2008/12/christmas-surprise.html

Baru lahh untaaa...hahaha

Kumbang berkata...

Salam tuan saudagar...
mohon petik sedikit artikel ini ke blog Kumbang..
jangan marah ya...

ini linknya..
http://analisisringan.blogspot.com/2009/01/kalau-smanikavasagam-tak-keluar.html