Khamis, November 19, 2009

Bila mahu selesai kerja?


Samy Velu memanggil sidang akhbar.

"Saya ada mahu kasi sedikit kenyataan ringkas. Banyak orang sudah ulang-ulang cakap sampai sudah masuk telinga saya. Mereka kata saya sudah pencen. Sekarang saya mahu jelaskan sini bahawa saya belum meletak jawatan dan masih Presiden Yem May Si.

"Banyak kerja saya mahu kasi selesai. Saya tidak boleh fikir pasal pencen lagi. Tumpuan kami adalah untuk memperkukuhkan parti.

"Dengan ini, isu kedudukan jawatan saya harus dianggap selesai."

Seorang wartawan wanita bertanya, "Dato Seri, Di Perhimpunan Agong MIC baru-baru ini, Dato Seri sudah katakan sudah ada pelan peralihan kuasa. Adakah perkara ini termasuk dalam perkara-perkara yang sudah selesai?"

Samy Velu menjawab, "Oh ... itu awak ingat jugakah. Peralihan kuasa memang perlu diselesaikan. Saya sudah memberi commitment and I intend to stick by it.

"Apa juga saya mesti selesaikan kerja dahulu sebelum saya boleh fikirkan mengenai penyerakan jawatan. Saya tidak mahu dianggap meninggalkan masaalah kepada Yem Mai Si. Saya bukan liabiliti pada Yem Mai Si. Itu UMNO, bukan saya."

Samy tidak menjawab. Seorang wartawan lelaki muda cuba cara lain untuk dapatkan dia jawab. Tapi soalannya jauh sangat dari topik.

"Kerja apa yang Dato Seri maksudkan sedang dilakukan oleh parti?"

Jawab Samy Velu, "Semua orang cakap pasal perubahan dan pembaharuan. Kita pun kena juga buat.

"Usaha paling utama adalah dalam merealisasikan semangat 1Malaysia: Rakyat didahulukan dan Pencapaian diutamakan. Dari dahulu kita sudah usahakan Yem Mai Si untuk menjadi lebih people and performance oriented. If they are not, they will not be effective in partaking their duties. Saya bertanggungjawab memastikan Yem Mai Si diperkukuhkan."

Lagi jauh lari jawapan Samy mengelak. Seorang wartawan veteran pula soal, "Orang ramai merasakan Dato Seri perlu beri tumpuan untuk menentukan masa peralihan kuasa dan pengganti Dato Seri?"

Soalan yang sudah tidak boleh konar lari.

Samy Velu kata, "Ini mesti isu yang dibangkitkan oleh pembangkang. Kita tidak boleh melayan kehendak pembangkang. Lebih 20 tahun saya berhadapan dengan pembangkang. Mereka ini tidak guna.

"Sampai berapa rumah saya ada di Australia pun mereka mahu kasi buat isu. Dia orang sudah tuduh saya ada sebuah rumah di Australia. Saya sudah kata mereka salah dan ia satu fitnah. Saya ada dua rumah di Australia.

"Apa punya suratkhabar awak? Boleh kasi ulang soalan"

"NST"

Wartawan veteran mengulang, "Tahun berapakah Dato Seri akan mengundur diri dan memberi laluan kepada Timbalan untuk mengambilalih jawatan Presiden?"

"Oh itu macam direct awak tanya ka. Ini macam saya kena jawablah.

"Saya sudah katakan saya akan habiskan tempoh jawatan pada 2012. Kalau kerja saya habis cepat, saya boleh turun lebih awal pada 2010. Jika tidak selesai kerja, saya akan kekal hingga seperti dijanji pada 2012."

Cepat mencelah seorang wartawan India dari Tamil Nesan, "Ya wana wana wanaaaa Dato Seri, if you still haven't finish you program in 2012, what happens?"

Mesti kroni selamatkan keadaan untuk bos. Jawab Samy, "My work is a priority. We must be flexible. 2015 also can."

11 ulasan:

Sadiq Sepakraga berkata...

Samy ambik berpuloh juta lepas. Say anak pergi haji kena dgn media. Tak adil. Saya boleh kasi syurga. Mat hindu ni hanya pergi neraka. Kalau nak ke syurga, masuk DAP atau PKR dulu.

Raziman berkata...

Nak duduk selama2nya la tu Sin.

wanbaki berkata...

"Itu 'date' tuhan juga tau, saya sudah cakap ini nyawa wuntuk Mey yai si juga. itu 'date' saya juga tatau. pati kalu mau itu number kena tanya itu anuar because he always said "i heve a number"....

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
HRP berkata...

Putera MIC suka hisap dada. Puteri MIC suka derma dara.

Dr.Sid berkata...

nama wa siddiq..bukan sadiq..hahaha

Tok Jerai berkata...

Dulu masa aku darjah 2, punyalah pandai aku, bila kawan2 tanya:---

MIC tu apa?,
Aku jawab,"Melayu,India,China"
MCA tu apa?
Aku jawab,"Melayu, China, Arugrek"
UMNO tu apa?
Aku jawab,"Ugama, Melayu, Negeri, Orang"

Kawan2 ternganga mulut....nah ambik ais kepai sebelah...

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Ramlan Aziz berkata...

Bila pegang kuasa, bukan senang nak lepaskan brader.

Sam-y-bulu berkata...

1 Samy

Duit tol didahulukan Saham Maika diutamakan

Tanpa Nama berkata...

kaum india ni 5 peratus aje dalam negara- tapi di dalam
rejim mat ngantuk depa 4 jawatan menteri/timbalan menteri. ada universiti perubatan . mana dapat wang? wang ihsan di kebas daei duit
minyak kelantan=negeri termiskin di
malaysaia ke? lagi geng dia dahlah
buat hal kat kg medan- geng melayu
semua gi penjara dan mereka bebas lagi
dapat rumah . pampasan wang thanks
to member tun mahathir.

lagi sothi'bangsakurangajar'nathan
berani panggil melayu 'hati busuk'
di parlimen apabila kp kesihatan
kata universiti mereka tak standard.
heboh punya heboh =mereka dapat kelulusan ala 'malaysia bolih ' yang diterajui olih mr mahathir juga -member mereka