Selasa, Jun 21, 2011

Sam tak setuju pejabat di bangunan tinggi


PKR terpaksa keluar dari bangunan mereka yang ada. Tuan punya bangunan sudah tidak bayar Bank bayran bulanan, maka Bank mahu lelong.

Satu Jawatankuasa pengurusan bangunan telah ditubuhkan bagi tujuan untuk mencari pejabat baru sebagai ibu pejabat PKR yang baru. Pengerusinya Saifuddin Nasution. Antara ahlinya adalah Tian Chua, Eli Wong, Sam, Jonah, dll.

Jawatankuasa perlu mengenalpasti kawasan yang strategik. Kemudahan dan keselamatan perlu sesuai. Faktor-faktor lain pun perlu dikenalpasti.

Dalam perbincangan, timbul satu cadangan agar ambil pejabat di tingkat-tingkat tertinggi sebuah bangunan yang tinggi. Lokasinya mesti di tengah Kuala Lumpur supaya apa saja berlaku akan mendapat perhatian media dan orang ramai.

Bincang punya bincang, ada soalkan mengenai lokasi tengah Kuala Lumpur. Ada kata bukan saja dapat perhatian media dan orang ramai, orang-orang UMNO, SB, dan lain-lain akan intip mereka sentiasa.

Lokasi itu ditolak dan mereka setuju cari belah-belah Selangor. Sebaiknya yang tidak jauh dari highway. Semua setuju dan beberapa bangunan dicadangkan dan faktor kemudahan dan keselamatan dibincangkan.

Tengah-tengah bincang, Sam Kemetot yang selama ini berdiam saja mula bersuara.

"Saya tak mahu bangunan tinggi sangat."

Eli Wong jawab, "Alah apalah you takut Sam ..." Jawatankuasa terus tidak peduli dengan rungutan Sam Kemetot.

Sam bersuara lagi.

"Nanti teruk saya kena jalan ..."

Saifuddin pula menegur, "Apa yang kau susah Sam. Kan ada lift tu..."

Masing-masing terus tidak peduli dengan rungutan Sam dan berbincang.

Tiba-tiba Sam bangun dan terus jerit naik angin, "Aku tak mahu bangunan tinggi. Dengarlah! Adalah sebabnya!"

Dia terus keluar meninggalkan mesyuarat. Semua orang terkejut, tak faham kenapa bangunan tinggi menjadi isu besar untuknya.

Saifuddin pun hentikan mesyuarat, "Takpa ... kita dah banyak bincang. We work on what we discuss first. Let's have a meeting next week. Kita cari masa sesuai untuk semua minggu depan."

------------------------------

Saifuddin tanya Jonah, "Kenapa Sam tu, Jonah?"

"Dia memang problem bila naik bangunan tinggi."

"Kenapa?"

Jonah terangkan, "Dulu masa saya kenal dia, dia pernah duduk satu kondo di Tingkat 35. Masa tu, orang hairan dengan Sam ni. Bila dia naik dengan orang ramai dalam lift, dia akan berhenti di Tingkat 35. Tapi bila dia naik lift sorang-sorang, dia naik sampai tingkat 30 dan naik tangga sampai ke Tingkat 35."

Saifuddin hairan, "Pelik eh?"

"You tahulah Sam. Dia tak akan cerita ...

"Satu hari balik dari pejabat lewat malam, saya ekori dan intip dia. Lift takda orang. Maka saya nampak Sam bertonjet nak tekan button lift. Barulah saya faham."

Saifuddin masih tak faham. "Entah aku masih belum faham."

"Sam tak capai nak tekan buttin tingkat 35, boss. Paling tinggi dia capai adalah untuk tekan button 30!"

Saifuddin terus tersenyum langsung ketawa terbahak=bahak lalu menutup mulut dengan tangannya.

"Jadi boss, kalau letak pejabat Tingkat 40. Mahu dia terjun nanti ..."

Saifuddin ketawa lagi. Kah kah kah ha ha ha ...

"OKlah ... kita cari bangunan 30 tingkat ke bawah saje lah."


* Ilham dari Cikgu Man pendek. Hingga bertemu lagi. Terima kasih

9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

I like.

hahahahahaha

little napolean berkata...

hehehe.... 1 lagi, Sam takut terkencing dlm seluor.... hehehehe

Bingai @ Bangang berkata...

Sin,
Kat Menara Berkembar Petronas tu banyak lagi ruangpejabat untuk disewa. hehehe

kluangman berkata...

Pihak pengurusan telah mencipta kaedah baru untuk orang yang bermasalah seperti Sam.

Untuk naik ke tingkat 35, mula mula Sam hanya perlu tekan 30, lepas tu tekan no. 5, semuanya berjumlah 35, Sam akan sampai dengan selamatnya...

Kehkehkehkehkeh

Tanpa Nama berkata...

Bangunan Felda ada berapa tingkat ?

Aku Ada Nama berkata...

Jeez I almost burst a hernia laughing so hard...i can just picture him jumping up and down trying to reach the button. Omg what a sight!

nzain

keisuke berkata...

mmg menjadi lawak Sin.. lama kawe baca baru nak paham.. hahaha...

Kama At-Tarawis berkata...

kluangman - oh God, i like your solution! adoii sakit perut ketawa..

Tanpa Nama berkata...

anon@11:29 AM

ooooppss this anon is vertically challenged like sam ketot agaknya

atau anon ni biasa dgn pampers adult size takut terbasah seluar