Sabtu, Januari 24, 2009

Now everyone can ...


Slogan Air Asia yang sering kita dengar adalah "Now everyone can fly."

Dengan Sime Darby menjelaskan mereka hanya menjual tanah dan Air Asia yang akan membina Airport, tidak lama lagi layaklah ditukar slogan menjadi "Now everyone can own airport."

Tetapi penjelasan ini mengesahkan Sime Darby telah berbohong dalam pengumuman mereka pada Januari 5hb, 2009 kerana kerajaan mengesahkan kelulusan untuk membina LCCT belum muktamad. "Now Government can fry Musa Blackheart and Sime Darby."

Inilah dia ... Malaysia Boleh!

Air Asia ini nampak gayanya semua yang dimintak dapat. Mintak laluan MAS, dapat. Mintak tiap-tiap hari slot awal sebelum MAS, dapat.

Mintak Rural Air Service (RAS), dapat. Tak mahu RAS, MAS dapat balik (dengan kapalterbang kemek).

Tak mahu bayar MAS maintenance, Penerbangan Malaysia Berhad bayarkan RM80 juta. Tak mahu bayar Airport charges, tak apa RM110 juta saja. Mintak diskaun, dapat.

Tak mahu buka counter lebih, salahkan airport buka gate sikit. Tak peduli orang beratur dan tunggu lama, salahkan Airport kecik. Tak kisah delay, salahkan airport (bukan kelambatan punggah barang pakai Bangla.) Tak mahu pakai Aerobridge, dapat jalan atas tarmac (walaupun salah dari segi undang-undang).

Minta lebarkan airport, dapat di Ipoh, Melaka dan lain-lain tempat. Tak mahu pakai peduli mak dia, dapat (sebulan saja guna airport Ipoh.)

Akhirnya boleh mintak Airport, nampak gaya ada yang nak dapatkan. Percayalah, akhirnya permintaan untuk lihat kapalterbang berlanggar di udara, tentu dapat.

Air Asia dapat.

Macam mana pun tiket tetap murah.

Tapi tak lama lagi nak masuk airport, kena 'entrance fee'. Nak duduk, kena 'sitting fee'. Nak berjalan dalam Airport, kena 'walking fee'. Nak ke tandas, 'maintenance fee'.

Nak beratur beli tiket, kena 'queuing process fee'. Nak troley, kena 'troley service fee'. Nak guna tangga kapalterbang, kena bayar 'take-off fee'.

Nak tengok senyum stewardess, kena 'smiling fee'. Nak mengurat, kena ' pimp fee.'

Inilah dia ... Malaysia Boleh. Air Asia dapat.

Wow! Now everyone can cry.

31 ulasan:

ipv6 berkata...

I concur wth the honorable Husin Lempoyan

Zubli Zainordin berkata...

Husin Lempoyang,

hebatnya, macam sama jer hujungnya...

Now everyone can try

Now everyone can buy

Now everyone can fly

Now everyone can fry

Now everyone can cry

Malaysia Boleh!!!

Sutera Timur berkata...

Dari awal lagi dah nampak tuah Air asia ni ....Semuanya nampak mudah atau dipermudahkan .Dulu bila KLIA siap rasanya pasti masalah penerbangan akan selesai dan kerajaan boleh cover balik cost bila Air ASIA guna atau sewa dengan AIRPORT BERHAD ,tapi nampaknya AIR ASIA tak mahu guna klia..nak buat sendiri pula...apamacam AIRPOT MALAYSIA ada untung tak nanti....bila air Asia nak nak berdikari dan perlukah ada banyak airpot ditempat yg sama? Bahaya tak dari segi keselamatan semua....entahh la ..den pun macam kelabu je...siapa boleh tolong jawab.....

Tanpa Nama berkata...

adakah ini kerana ah ngau yg lembap?
bukan ah ngau tu cool,
adakah ini semua kerana ah ngau yg pemalas?
bukan ah ngau tu kerjanya teliti
adakah ini semua kerana ah ngau yg lambat bertindak?
bukan ah ngau tu rajin, kerjanya terlalu banyak.

hentam sajalah ah ngau kau punya pasal orang boleh pikir macam2

amacam tuan husin boleh jual ker ah ngau ni?

Kama At-Tarawis berkata...

hehehe, I like this entry of yours, Honorable Husin. Very entertaining. You ni memang very talented with words. Saya peminat setia... :)

Tanpa Nama berkata...

Salam sin,
1.Air asia ni kira fast learner
2.Money talk louder than common sense
3.Tony kata A&P investment 2%-3% drp revenue
4.Tapi percayalah banyak lagi dibelanja untuk lobby 'infotainment' pakai brek kapal atau kepala anjing
5.Seminggu sekali Chivas Regal
6.Pegi mampus pada keselesaan & flight delay
7.Kalu boleh nak servis ktrbng kat ah keong bawah pokok ceri,kedai potong,murah sikit
8.Boleh *#!% dgn accountability janji untung!
by Lebaikudin

Nasirudin Anjud berkata...

Dear Husin,

Malaysia boleh, Husin pun boleh.
Air Asia dapat Fly, Husin dapat Cry.
Husin ada seringgit dapat beli unta, Tony ada seringgit dapat beli Air Asia.
Sime Darby Watch dapat backing saudagar unta, Tony dapat backing budak Kennysia.
Kami dapat tengok wayang lesing-melesing.
Wakakaka..

ahlang berkata...

salam tuan husin..

den raso x salah airport kat labu tuh..
airport tok low cost terminal..
kalau tuan husin dah kayo sok.. bukak satu lagik airline low cost..bersaing secaro sehat..
tgk cm mano tony leh berjayo.. bukan den suko bona ngan tony tuh..tp mano yg elok tok memajukan diri kito..elok diambik pengajaran..

tak yah la kito nak mengutuk air asia..
kita owang melayu kono bukak minda..
carik jalan cam mano nak berjayo..bukan asyik 24jam hasad dongki..

mintak maaf la komen den nie..
den tak ado share pun ngan air asia ko sime darby ko..

samo2 la kito bukak mato..
kek mano kito owang melayu..

line talipon 012 sapo punyo?
low cost sapo punyo?
bank2 bosa2 sapo punyo?

den bukak racist..tp sekadar owang melayu biaso yg ingin melihat melayu di sanjung..

salam setiakawan
-ahlang-

satD berkata...

:)

Tanpa Nama berkata...

Nampak gayanya orang Malaysia nak ikut cara Yahudi 1000%. Berniaga mesti untung tipu sana sini.

Tak usah mengarutlah, kalau nak sangat bagi Air Asia bukak airport kat Labu. Bagi sama MAS operate domestic flight dari Subang Airport - gerenti bungkus Air Asia.

Ini semua belanja pakai duit rakyat nak bagi rakyat makin susah. Sekarang ini orang Malaysia lebih pandai dari Yahudi.

Yang bodohnya orang Melayu UMNO sokong Pak Lah jadi PM bagi hancur Melayu, bagi kaya Tony Fernandez, bagi kaya Patrick Badawi.

Orang Melayu yang paling bodoh kat dunia sampai hari ini ialah Tun Mahathir sebab pilih Dollah Badawi! Tah apa benda yang dia pikir masa lantik Dollah Badawi.

GOMO berkata...

TAMPA NAMA BERKATA SAID.....
Orang Melayu yang paling bodoh kat dunia sampai hari ini ialah Tun Mahathir sebab pilih Dollah Badawi! Tah apa benda yang dia pikir masa lantik Dollah Badawi.

KAU NI YANG BANGANG LAGI BEBAL!!!
BILA TUN LANTIK PAK LAH JADI PM???

BENGONG!!! CAKAP TAK PAKAI OTAK!!!
SEBELUM MENGELUARKAN KENYATAAN TU KAU BELAJAR DULU BAHALOL!!!

KAU LAH DIANTARA MANUSIA YANG BENGAP AKAL NYA!!!

anonymous berkata...

tanpa nama .. tsk! tsk! tsk!
cakap psl air asia, ke Tun engkau pergi.
Ya lah Tun byk salah.. tanpa nama memang bijak..
labu kata " cantik tak kereta tuan aku tu?"
"cantik kan?"
"macam SETAN!"

Haji Bakhil berkata...

Budak2 Air Asia ni semua sedara mara aku.

Ali Bakar tu adik beradik aku. Bapak kami dipanggil Haji Bakar Kedekut. Orang kg panggil dia Ali Pencuri.

Tony Fernandez tu anak keling yatim piatu yang diambil mak sdara aku. Nama sebenar Thilai Parapu. Mendiang bapaknya memang auta, penipu, dan suka curi rambutan dan pelam orang.

Kamaruddin Meranun ini budak sekampung. Anak tok meranun bin melanun. Pakar kewangan hebat, otak penipu. Nombor satu.

Chairman dahulu Pahmin Rejab tak ada kaitan persaudaraan. Dia diberhentikan pasal korupsi. Mana boleh bekas DG Transport pencen join jadi Chairman.

Hehehe yang lain tak korup, cuma kroni Khairy, Kalimullah, Kamaluddin.

Tanpa Nama berkata...

Saudara,

Suruh Si Tony Fernandes jual saja Air Asia tu dan buat kondom murah pulak...

NOW EVERYONE CAN FUCK!

anok ganu sabai2 berkata...

bang using,

A-antara angan dan cita cita
I-impian kini hampir jadi nyata
R-rakyat tidak terkata apa

A-alpa pada tuhan yang esa
S-sukar bezakan pahala dan dosa
I-ikut nafsu yang tamak haloba
A-akhirnya kat tangan bang using terbukalah rahsia

S-siapalah ada dibalik tabir
I-ingin sekali aku jejaki
M-milik rakyat yang tergadai kini
E-entah bila jadi milik peribadi

D-dalam wajah ku sangkakan alimi
A-andainya tersilap pilih penasihat
R-rakyat derita tidakku peduli
B-bukan salah padaku harus dilihat
Y-yang memilih aku tu buta hati

I-impianku kini jadi nyata
J-janji keluargaku mendapat harta
N-nasiblah rakyat kalau derita

hajat dulu membela melayu
demi buktikan aku ni tak dunggu
namun malang nasib diriku
menantu hantu,penasihat kayu

Tanpa Nama berkata...

Pak Lah sebagaimana biasa akan sain setuju atas mana mana permohonan sama ada nak beli kayu getah kat ladang di Gua Musang atau nak baut airport kat Labu. Cuma mereka yang memohon ini akan cakap Kerajaan dah setuju walaupun kerjaan sebenarnya belum setuju. Mudah-mudahan Kerajaan akan setuju. Ni TPM kata Kerajaan belum setuju so ini lah yang sebenar.
Jual je la KLIA pada Toni biar dia pula urus. Semua orang tak perlu bayar airport charges baik AirAsia ataupun MAS. Baru la kita semua dapat beli tiket murah atau mungkin percuma je.

Burung Jambul berkata...

Anak Ganu sabai2,

Ko dapat idea ni dari mana?

Shafiq berkata...

Dah Sime Darby tak nak uruskan lapangan terbang tu nanti, kerajaan juga yang kene ambil alih.

Duit-duit.
Kaya punya pasal.

Aziz Bertapa berkata...

Oh setia setiakawan
Bila komen, tanpa nama
Oh setia setiakawan
Alasan bagai orang gila

Oh setia, setiakawan
Kera jenglot disanjungi
Oh setia setiakawan
Pujian tipu, tiada erti

Oh setia setiakawan
Asyik pertahan hantu raya
Oh setia setiakawan
Menyamun melanun pun tak apa

Oh setia setiakawan
Dapat upah poket masyuk
Oh setia setiakawan
Tipu rakyat, sungguh seronok

Oh setia setiakawan
Masuk UMNo konon perjuangan
Oh setia setiakawan
Samun sebelum kapal karam

Oh setia setiakwan
Cerahkan jiwa dari jadi legam
Oh setia setiakawan
Dgn khairy usah jadi ikutan
Jauhi durjana musa yg hati hitam
Takuti seksa kubur, neraka jadi balasan

Bulangan berkata...

Oh Ahlang aa... itu Air Asia malayu punya kah ? Tony Piratenandez sulah masuk melayu aa... itu macam kalu talak boleh komen diolang. Lagipun olang melayu talak expert menipu mcm itu olang mukan melayu... Lu pikil lah sandili.

Aiyeahhh berkata...

Now everone can get delayed

http://irisrants.blogspot.com/2009/01/now-everyone-can-get-delayed-by-air.html

kluangman berkata...

Now everyone can lie..

Meet Uncle Det berkata...

ape pon sebenar nya
air asia dah lakukan yg terbaik
promosi malaysia ke luar negara..
memudahkan dan meringankan rakyat sabah n serawak untuk ke semenanjung..

tu la jasa diorng..nape x bg diorng peluang..maybe ada conflict..dlm LCCT tu..

Paham Rejam berkata...

Meet uncle che det,

Air asia memang lakukan terbaik, terbaik dalam menipu dan merompak rakyat dan negara.

Pertambahan penumpang bukan ada pun. Voluem berlebih tapi lebih kepada rakyat malaysia keluar negara dari yang masuk negara.

Banyak betul apologis tanpa ilmu.

Tanpa Nama berkata...

Sin,

berselera jugak aku kat stewardess Air Asia yang cute miut tu.

Bila diorang serve , jantungku tak semena mena berdebar-debar.

Berapa 'PIMP Fee' yang kau nak caj,Sin ?

Lelaki Sepi

Jamal Pak Tongkol berkata...

Lelaki Sepi

baru aku nampak synergy drive antara business IJN dan airport air asia.

siapa yang terlalu nervous dan terstim berlebih tgk stewardess air asia yang pakai merah, skirt pendik dan stokin hitam, akan dihantar ke ijn.

Tanpa Nama berkata...

bang Cin:

Terima kasih kerana bang Cin lah penghibur sejati aku la ni.

Lepas ni kita ubah peribahasa Melayu: macam Tony minta tanah Labu. atau "perangai macam AirAsia lepas minta tanah Labu, dapat Tanah N9.

karl

Moshe berkata...

Ala sin..

Tak apalah, sudah2lah, kita rakyat hari ini dapat naik kterbang murah kerana adanya airasia, pelopor LC dan mas pun sudah tiru, rakyat yg untung naik flight macam tambang bas dan kalu booking awal dapat seringgit + tax.. dan kita pun naik kterbang macam naik bau saja !
Ini kan dimensi baru ?..heh2.

Saya rasa mesti ada konflik antara MAHB dan Airasia, kerajaan kena tolong selesaikan lah tak kan terus bagi airport baru. nanti bermasalah pula KLIA...dan apakah peranan kerajaan sebenarnya ? menyelesaikan masalah atau merumitkan keadaan ? Atau ada kroni yg perlu dikenyangkan ?

anok ganu sabai2 berkata...

burung jambul,

tak tau lah dari mana datang nya idea tu? bakpe lak, okey tak okay
pasal bila tengok je tajuk air asia ni ambe jadi banyok idea lak.kena lagi ada sangkut paut ngan bau2 menantu.menantu sapa?
pinjam kata2 nabil " pikir sendiri"

Tanpa Nama berkata...

LCCT Labu can become graveyard..
Now everyone can die...

obbi71 berkata...

Airasia memang perangai macam tu lah. Dia tau Pak Tun Mahathir rapat dengan PM, jadi dia bodek Pak Tun dengan sponsor F1 1Malaysia Team. Wow, hebat. Lepas ni, not everyone can fly. Harga dah tentu naik nak backup F1. Diharap jangan depa terikut-ikut rentak dia. Caj bagasi pun dah naik....Naik AirAsia, Naik lah caj