Selasa, Januari 06, 2009

Sedih kita sekolah

Hari pertama ke sekolah buat adik Azim. Macam belum biasa bangun pagi. Gambar diambil dari sini

Semalam Husin tengok berita di TV mengenai liputan hari pertama sekolah untukkanak-kanak darjah satu. Ada beberapa kanak-kanak telah di temuduga pemberita TV.

Dia ditanya setiap kanak-kanak, "Apa perasaan adik pergi sekolah hari ini?

Ada satu kanak-kanak yangmungkin dah biasa pergi tadika menjawab, "Best banyak kawan main."

Ada seorang lagi, "Cuma kata okay juga."

Ada seorang itu menjawab, "Sedih jugalah kita kerana meninggalkan ibu kita di rumah."

"Tapi bila balik, gembira semula"

Begitulah macam-macam cerita kanak-kanak ke sekolah. Itu adalah hari manis dalam kehidupan mereka. Syukur kita hidup dalam aman dan tidak macam mereka2 di gaza yang sedang menyambung nyawa.

Apa pula jadinya cerita tadika Kemas di Perak? MB kata fitnah. Tapi adakah MB atau DAP yang memerintah dan memberi arahan? Husin masih menunggu cerita sebenar.

Sementara itu, terdengar khabar seorang Dato yang memblog pun masuk sekolah semula semalam di Bangi. Nak buat program Master terus ke Phd. Tahniah kerana mengikut nasihat nabi. Carilah ilmu hingga ke liang lahad.

Husin nak lama mengidam nak buat Phd UiTM, tapi tak cukup pitih. Nak kaji keusahawanan perniagaan unta dan strategi pembungkusan dalam pemasaran orang.

Wow! Lagi untung jual orang dari jual unta.

23 ulasan:

Haji Bakhil berkata...

Nak tidor tu, tidor dalam kelas dik. Masa cikgu boring...

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Pala Bana mu Sin. Mu nak jual orang, Mu dah register ko dengan Halal Development Corp. Mu jual barang tanpa tanda Halal, dosa Sin.

Jenab Kokpek Besar
Pasar Payung, KT

P.S Buat apolah demo tuh tak calonkan Mat Sabu. Kena gi IJN nih buat Bye-Pas.

orang biasa berkata...

teringat pulak masa aku kecik-kecik dulu.aku dulu takde la culture shock sangat pegi sekolah sebab sebelum tu masuk tadika.jadi kiranya dah biasa la berjauhan dengan parent kejap.

macam-macam ragam boleh kita tengok bila tengok murid-murid tahun 1 ni.ada yang suka,ada yang menangis,ada takut.macam-macam lah.

kluangman berkata...

Budak kalau dah kecik kecik, nangis masuk sekolah, besar dia akan bebal macam Dolah.

IndukYati berkata...

Nak kaji keusahawanan perniagaan unta dan strategi pembungkusan dalam pemasaran orang.

nak belajar pembungkusan orang kat UiTM..mcm pernah dengar jer Sin,ekau nie lak..biar botul

Jamal Pak Tongkol berkata...

Aku setuju dgn Orang Biasa. Dolah mesti kaki nangis hari pertama.

Aku rasa dia pejenis bawak bekal botol susu. Orang KB kata dia balik sekolah tengah hari terus hisap tetek mak. Sampai darjah enam.

Itu yang sampai tua tak malu raba pompuan. Heh ... kalau tak depan kamera, dia dah sedut tetek Michelle Yeoh.

Dolah nak privatise IJN pasal dia tersilap ingat itu institut tetek gantung. kah kah kah ....

azlan berkata...

tak semestinya bila kecik hario pertama sekolah menangis,bila besar nanti tak boleh jadi orang yang hebat dan dihormati.

bukan main ayat ko ek Jamal Pak Tongkol.entah-entah ko lagi teruk sebab dalam blog pun ko boleh menuduh yang bukan-bukan.hehe.

GOMO berkata...

KERJA KOSONG DARI PAKATAN RAKYAT KHAS UNTUK ORANG MELAYU GAJI RM 2500 SEBULAN BELUM MASUK ELAUN DAN FAEDAH YANG LAIN http://gomo-no1.blogspot.com/2009/01/undilah-pas-bagi-menjamin-masa-depan.html

lintahbertulang berkata...

Masih ternanti-nanti isu sebenar berkaitan penutupan Tadika KEMAS di Perak. PAS kata fitnah. Kalau fitnah, yang kena kunci tu apa, toilet ke? Sekarang ni PAS senyap dalam isu tu. Dah tak tau nak jawab apa kot... Tu la, mulut tu lancang sangat bila dok mengata orang...

MENGKARUNG JINGGA berkata...

Tuan Husin,

Ana nak bagi komen,tapi bila ana baca komen Jamal Pak Tongkol,ana gelak lah...gelak lah ..sehingga hilang ana punya idea....masya Allah.

Jenab Janda berkata...

Abang Husin,
Kadang-kadang kita jumpa orang yg
pakai jubah.24 jam pegang tasbih.Janggut panjang.Serban besar dan berat hingga teleng kepala bila berjalan.
Orang macam ni selalunya melambangkan orang alim ulama'.Tapi bila mengutuk orang , mak oooi.Seolah-olah dia sorang yg masuk syurga.orang lain semua masuk neraka.
Janggut tak syampo. Busuk.
Aku setuju komen linntahbertulang.

Jamal Pak Tongkol berkata...

Jenab Janda

Jgn kau kutuk orang pakai serban dan janggut.

Dah tentu kau janda, cuba pula orang demikian. Ada geli2 ...

Burung Jambul berkata...

Assalamualaikum ,

Budak budak masuk darjah satu macam budak baru lahir . Suci dan bersih hati dan jiwa mereka . Harap guru guru mendidik mereka dengan nilai nilai murni dan kesopanan . Jangan bila besar menyusahkan orang dan penuh dengan hasad dengki dan caci merca ..

Wasalam..

kulopdollah berkata...

Salam HL,

Jual orang yang otaknya macam unta lagi untung..Wow!!

Zubli Zainordin berkata...

Seronok tengok gambar budak sekolah tidor ya Husin Lempoyang.

Zaman pelem P Ramlee dulu,

Ini:

Cik gu suka main bola
Hari-hari Cikgu main bola

Cikgu dah tidor mari kita main.

Itu Lah kisah Cikgu itu, siang mengajar, malam main Seks.

Achoium!

Seksafone...

Buah Geduak berkata...

jamal pak tongkol, dolah dah dua kali nikah tak kan tak puas-puas hisap kopek...kwang..kwang..kwang

Ese berkata...

Dah terlanjur cito pasal sekolah ni kan, sin, Eden taklaaa sogan nak bukak pokung dado den ni doh. Tapi eden ingat lagi maso masuk darjah satu marin, haghi haghi eden tekoncing dalam selua kau tau tak. Apo tak eh, maso tu eden tak ghoti nak poyi kek tandas. Tandas kek mano pun eden tak tahu maso tu. Lamo gakla eden berado dalam keadaan sengsaro tu. Tak salah den, seminggu duo gak lah.

Lopeh tu, dah kona kek mano tandas, takut pulak nak masuk dalam eh. Sobab apo kau tau? Sobab eden tengiang-ngiang tengok cito Hantu Jerangkong yang keluar kek TV tu. Eden cuak maso den pi koncing yo, antu tu datang seghogah den. Sampai kocut pipit den mikir kan. Langsung tahan layi seminggu duo lagi.

Eee... sekolah kocik kocik maghin sengsaro botul.

Samo ado trauma den tu terbawak bawak sampai eden dah jadi tuo ni, tak dapek den agak doh.

Oghang Ghombau berkata...

Ese

Asal tuo2 ekau tak koncing oghang.

Tanpa Nama berkata...

Salam Tuan Husin,
Sedih betul saya bila kenangkan anak masuk sekolah.Anak saya masuk sekolah tinggi.Namanya UiTM.Parkingnya jauh sin......Anak saya dapat tingkat 4.Anak pompuan masuk asrama banyak le bawa khazanahnya...Engkau bayangkan sin..ulangalik ambil barang dalam kereta 500m x 5 panjat tangga sampai tkt 4 naik turun x 3..yg 2 lg anak saya panjat... ayahnya dah somput...Masa registered computer plak off line...dah tunggu 3 jam dlm keta..UiTM mmg tak perihatin..Saya umur 40an ni terasa azabnya pikul brg jalan jauh naik turun tangga apatah lagi warga emas sampai ada yg terduduk d tangga terbatuk-batuk kepenatan...Si Abu Shah nak naik tkt 2 guna lif...Engkau bayangkan Si Abu Shah naik tangga sampai tkt 4 Gugur misai jantannya....

Tanpa Nama berkata...

Sin,Dlm beberapa perkara aku tak berapa setuju ngan Pak Lah.Tapi nak kutuk lebih lebih tu agak berlapik juga aku pasal arwah mak aku dah pesan takut mati tak sempat minta maaf.Ibadat dah tak tara mana buat apa nak tambah dosa. Citra Sari.

kluangman berkata...

Tanpa Nama...pesan tu elok sekali, nak kutuk berlapik lapik..tapi paklah and konco depa sapu tak berlapik pung..lilas, licin..

Bukan setakat 'part part' anu yang sedap je depa nak, jantung sakit pun depa nak kebas.

SIME DARBY WATCH berkata...

Saudara,

Tahniah atas kejayaan saudara dalam memperjuangkan IJN tempohari.

Perjuangan kita kali ini ialah untuk membantah sekeras-kerasnya pembangunan KLIA@EAST di Labu oleh Sime Darby dan Air Asia. Ini adalah satu percubaan untuk "membunuh" KLIA di Sepang yang dibina oleh YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad. Tun Musa Hitam sebagai pengerusi Sime Darby ingin menggagalkan semua legasi Tun Dr Mahathir. Saya harap saudara boleh melawat blog saya iaitu http://simedarbywatch.blogspot.com. Saya telah memaparkan logo "No to KLIA@EAST". Saya harap saudara akan juga menggunakan logo itu di website saudara. Terima kasih.

Din

paloi bin mulau berkata...

hehehe sia satu malaysia kena tipu dgn tv3 pasal tadika kat ampang perak tu.

mana ada kunci tadika tu. cuma berantai dan berselak je magga dia. ciktu tadika tu dok tunggu mat taib dtg je. dapatkan la beriat sebenar dr org2 yg tinggal di sana. bukan org umno luar yg dok pi sana tinggu mat taib dtg.