Selasa, April 29, 2008

Apo Bondo eh ... si Kotam ni cakap?

Cuba dengar baik-baik Ali Rastam bercakap.



Dapat pick up apa yang mahu disampaikan?

Apa? Tak ada apa yang dikatakan? Dia meraban tanpa rumusan kan?

Yang TV3 siarkan buat apa? Sama bangang.

Inilah petition writer yang jadi Menteri Besar? Inilah Naib Presiden UMNO sekarang? Lain kali kita cari syarahannya yang sama tidak ada rumusan, hanya syok bercakap tak ada penutup.

Di bawah Pak Lah, banyak orang macam ini yang jadi Presiden, Naib Presiden dan pemimpin-pemimpin dalam UMNO. Hancur UMNO. Undurkan Pak Lah, Undurlah bangang pengampu sejenis ini.

28 ulasan:

Jamal Pak Tongkol berkata...

Kalau tak pasal Husin cakap, tak sedar Ali Rastam ni leka bila bercakap.

Ketam ketam ... suruh orang jalan tegak. Heheheh ... orang macam ni byk pulak dalam UMNO. Sedih sedih ... bila datok najib nak naik pula.

Tanpa Nama berkata...

Pak Cik Jamal,

Ambe rase kalau Tok Jib tu naik lagi haru, pasal semua orang bawah-bawah dia macam bubur cha cha.

Yang cerdik pandai dah cabut lari sokong "Opposition". Yang cerdik pandai dalam UMNO awai awai lagi kena cantas. Yang jalan lurus semua kena pedajai dengan yang jalan ketam. Haaaaa tu ler pasai UMNO kena buat refomasi (tak sesuai guna istilah ni. lagi baguih kalau kita tulih reFormat. Terus delete yang mana virus, worm, malwere dalam UMNO tu.

hantutelur berkata...

jibberish! otak dah kena pencemaran le tu

Tanpa Nama berkata...

errr... pak husin, its ntv7.

bendera merah berkata...

....ke pasal manyak mkn duit ladang bab...itu pasal melaka tak telepas..hahaaa...ni la penaung 3 calit kat dahi melaka...tu yg pak dol cakap apa pun saya sokong...haru-haru...bodoh tiang..buat minggu saham sapa mai bagi free 10 rial bukak accounts ..kedekut bagi la 100 ringgit..baru la dapat target 20,000 saham..bengong habis ke lain boleh ribu-riban..ketam melayu tak boleh pakai..

Husin Lempoyang berkata...

sama company TV3 or NTV7

suziati berkata...

suka-suki je buat comment macam tu. Cuba awak cakap depan tv reporter tanya soalan macam2 tu, tengok gagap tidak, boleh handle ke? Kalau boleh, memang awak ada hak nak buat komen macam tu.

Nak komen orang, renung lah diri dulu ye... Renungan sahaja...

Wsalam.

Ton berkata...

Suziati
Kami bukannya meenteri atau ahli politik. Kami orang biasa ini gagap pun takpa kalau diinterview TV.

Tapi, kalau dah jadi menteri, kenalah bijak berkomunikasi

Tanpa Nama berkata...

Kalau menteri gagap dan cakap tak berisi..yg jd mangsa rakyat la..
dapat informasi entah apa²
Rakyat kita berjuta,mesti la ada ramai yg berkaliber jd pemimpin..kenapa mesti ada pemimpin bongap?

phillix-starscreamer berkata...

Saya rasa tak aci kalau korang nak buat personal attack macam ini. Just because of one interview, you bash the ENTIRE Umno. Kalau korang dah kahwin, ada anak sepuluh dozen dan salah satu penagih dadah, are you going to say all the other kids of yours are screwups too? And should Pak Lah kick people right out of his cabinet JUST because they didn't perform well in ONE interview?

Last I remember, you're not perfect too.

And before you go on to say that I'm a 'bangang pengampu' UMNO, PLEASE refrain. I am a non Malay who sees all these injustice, and cannot help but to have my say.

Satu menteri besar gagap hancur UMNO?

Kalau semua macam you, hancur Malaysia.

tak gedebe @ nasa berkata...

dia ni memang tak pandai cakap, berat mulut. Patutlah nama dia jadi watak kartun dalam Gila2 satu waktu dulu

Tanpa Nama berkata...

You can't ask that BN is terrible. Just because of a few people. and plus more actions are being taken to tackle this.

I think Pak Lah is a great candidate. I don't see any others to be fit of the role now.

Do you have any?

yiemega berkata...

Suatu penjelasan dan pendekatan fakta yang menarik..dan cantik sungguh, dihamburkan keribaan pelayar-pelayar blog. Terima kasih.

harap tuan punya blog sudi bertukar link dengan saya http://suaragenerasimuda.blogspot.com
saya telah letak link blog anda

Cimao berkata...

Pengalaman peribadi saya bersamanya ada dua kali. Pertama kali semasa ia Timbalan Menteri Pengangkutan.

Beliau mulakan sembang2 petang itu dengan pembangkang cakap dengan isu tertentu. Kemudian dia akan ceritakan apa semua orang lain cakap dan pandang berkenaan isu pengangkutan yang sedang syok tangani.

Rasanya tidak perlu jika hanya fokus kepada isu yang mahu diketengahkan. Penghabisan tidak ada conclusion terus. Mngkin tidak ada problem solving.

Disebabkan dia sedang sebuk nak mempropagandakan sudut pandangannya, urusan kami terpendik dan tidak tercapai.

Kali kedua, di satu conference mengenai Palestin yg khusus mengenai membuka jalan perundngan untuk memberi tekanan terhadap rejim Yahudi.

Semasa waktu rihat, saya sedang berborak dgn rakan2, dan ternampak Dato Ali RAstam seorang tak ada kawan. Lalu kami ajak dia join us.

Sampai2 saja, dia bercerita mengenai hayanya PAS. Eh ... berkerut kami semua dgn Menteri yg blur dgn perbincangan kami.

Dalam satu Majlis tertutup, dia meneritakan mengenai penglamannnya sebagai Ketua Menteri Melaka dalam menangani pelbagai demand bukan Melayu yang kuat hujah dan persistent.

Punya sedap dia bersembang, dia tak memberi kesimpulan bagaimana nak hadapi tuntutan kaum dan agama lain dan trick dalam mengelak memenuhi tuntutan yang tidak munasabah.

Kenyataan2 Ali Rastam pun, kalau dikaji betul2, selalunya kenyataan "saya sokong". Samada menghentam atau memuji ianya chorus kepada seseorang.

Sesekali dia beri pendirian berani pun, ianya pendirian bodoh. Jangan lupa dia yang berkata kepada PPP, kami tak perlu kamu. Lihat undi Cina dan India lari dari UMNO dan BN.

Dalam isu babi ini, Ali Rastam tak selesaikan masaalah ini. Perkara dan kepincangan Ali Rastam tak di highlight media kerana linkungan yang dipanggil "sahabat" Pak Lah.

Dia bertanggungjawab sebagai VP untuk latihan. Apa yang dia buat? Dia kasi Zain Isma jalankan secara swasta. Lihat sendiri Zain Isma punya angkuh hingga kalah di ADUN Kota D'sara. Apa yang di latih?

Sebenarnya Ali Rastam naik hanya menggunakan network kesetiakawanan BTN, bukan kebolehan. Kalau kita nak selamatkan UMNO, adakah orang sedemikian yg kita mahu jadi pemimpin?

Tanpa Nama berkata...

Anon 11:22 AM

You said ...

I think Pak Lah is a great candidate. I don't see any others to be fit of the role now.

You shd get your head examine with Dr R Azman ALi and Jeya.

Anyone in the top leadership, including Isa Samad, except Pak Lah and Ali Rastam, are capable.

Let the members decide by voting and anyone interested to run.

No tahan-tahan dan block block.

bendera merah berkata...

to philip..kelakor la kau ni...kata bukan malay mengeceng je la..maner ade non malay cakap aci tak aci...aci ..aci ..aci sesondol ade la..apesal korang non malay nak sibuk dgn umno..ko buat hal kau dah la..lu olang punyer persatuan kami tarak kacau baik yg legal & unlegal..kau sibuk la pulak 'knccb'lu pandai lu translate la quote gua ni..sebenar kalau semua non malay mcm kau sibuk dgn tepi kain org..lagi hancus malay - sia maa...bab dadah kalau sorang isap sorang tu je la wa antar gi pusat ke or berubat sendiri..lagi sembilan tu kiter bagi la peringatan dan langkah sewajar..tapi kalu dah menteri dungu..ape kan lagi awak-awak nyer jln pun senget la bai..duk tempat org ikut resmi wa lasa lu punyer tok nek lagi tau mau hormat sama melayu...

farzain berkata...

wah wah wah... bendera merah.... sabar, sabar. Saya jadi orang melayu pun malu baca komen yang awak tulis tu. Apa salahnya non malay nak komen pasal hal ni. Kita ni bukan semua orang MALAYSIA ke. Kerana sikap orang2 macam awak lah yang memecah belahkan lagi perpaduan negara kita ni.

Tolong lah, cuba lebih beretika bila reply comment.

phillix-starscreamer berkata...

bendera merah, those are the words of an INSECURE citizen. race is NOT the issue here, please. you fail to remember that whatever happens to UMNO ke, MCA ke, MIC ke, seluruh MALAYSIA will be affected. so what's wrong with me being in touch with what UMNO is doing?

don't understand? let's say MCA decides to give scholarships. then people - NON CHINESE, if you're so racially TENSED - will BENEFIT from it too. likewise, what happens within UMNO, its development, its deterioration - will affect us all too.

your hal is my hal. and similarly, mine is yours. please grow up.

bendera merah berkata...

...hihi ok ..ape nak di malukan..tarak bagi muka punyer dulu boleh skrg no..kalu kau berbudi kami melayu lagi berbahasa masalahnyer dgn korang tak leh cakap lembut..tak paham ..bagi betis nak peha..coz i grow up i know sifat-sifat korang..coz grow up and work with sepet depa yg ajar gua racist..nak citer ape org mcm kau sekuman aje yg selebihnyer bukan mcm kau..lagi dapat peluang selagi tu bantai..gomen bagi semua pada masyarakat malaysia..kena kat private yg dimiliki oleh korang..ade peluang tindas betui-betui tanpa segan silu..even klik kicap pun cakap gitu ape citer beb..jgn talk nonsense..ini hakikatnyer..i was born in balakong dan semua lorong-lorong kg.bharu di balakong wa tau..mungkin dulu budak depa tak heran wa masuk..tapi sekarang mahu tak keluar kutt...so if you all are open..kami lagi terbuka..wa suka lu punyer ayat la philips last sekali..umno goyang kami semua runsing..mcm transfomer boleh tukat-tukar punyer..hahahaaa..farzain kau gi la mt lagi syok depa taruk ...kau tak malu lak...

Tanpa Nama berkata...

inilah masalahnya apabila bukan melayu mengaku mereka melayu dan islam. Kalau dah sifat TONTO, Tuhan mereka sendiri pun mereka tipu ini kan pulak orang melayu dan islam.

Karpala Puh Singh berkata...

Ko ni main hantam jer husin. Apa plak TV3, itu channel NT7 daaaa....

Karpala Puh Singh berkata...

Sorry....NTV7...bukan NT7

Pak Cik Mud berkata...

Ramai betul askar cyber upahan 2M atau SIL. Mosu operandi: cyberwar. Obejktifnya: mencetuskan situasi kepura-puraan agar AAB kelihatan masih disokong ramai, salah satu taktiknya - penuhi komen-komen blog dengan perkara berikut: (1) puji kepimpinan AAB (2)luahan rasa seolah-olah AAB masih diingini (3) luahan kebimbangan takut UMNO berpecah sekiranya ada isu kepimpinan

Tapi kiranya adillah, sebab parti lawanpun, i.e. PKR juga telah lama mempunyai cybertroopers. Sila layari KLPOS dan M2Day, dan baca komen-komen cybertroopers mereka. Modus operandinya sama saja.

Pak Cik Mud berkata...

Kepada Phillix-starscreamer dan anonymous jam 11.22 am.

Interview is very important process, It is a determinant to many things in your life: your job, your promotion, your education, your finance etc. A media interview is a mechanism to get a clear information from someone holding one of the highest government post. Hence, I find this inability to communicate unacceptable. It will be okay if it's just limited to pronunciation of bungle of words, but definitley not severe miscommunication such as not focused and no "isi"

Tanpa Nama berkata...

bkn mmberi penerangan
tp semacam mengadu masalah kepada tv pulak...

suziati berkata...

pak cik mud. bagus betul observasi anda.

mungkin benar juga ada benda yang dipanggil "cybertroopers" ini. Tapi mungkin ada juga antara kita yang ikhlas menyokong pak lah. ikhlas atau tidak, itu antara mereka dengan tuhan. tapi kalau difikirkan, kerana taktik2 cybertroopers pembangkang ini juga lah menyebabkan keputusan tsunami politik pada PRU yang lepas? entah2 semua kena psycho kot, kononnya ramai nya orang yang sokong keadilan ek?? etc etc.

wallahualam.

Tanpa Nama berkata...

sama je suma pemimpin umno.yg bole pkai sikit sgt nk banding dgn yg xbole pakai.pak lah kn anak murid tun det,like father like son maa..

Tanpa Nama berkata...

NTV7 ka, TV3 ka, satu bumbung ler tu.
Pembaca berita cerita lain, Abg. Ketam cerita lain.
...atau memang NTV7 sengaja nak menunjukkan 'kebodohan' Abg.Ketam kot..?
Ini macam punya tahap entelek menteri pon ada ka..?