Khamis, April 17, 2008

Dolah Visit A Primary School

These days we hear a coordinated effort to preserve Dolah Badawi by the Opposition and Dolah's faction in UMNO citing under his leadership that there is more press freedom and freedom of speech.

Dolah believes in such freedom that he is regularly open for questioning during press conference and UMNO briefing. Kalimullah have done a fine job to ensure the Prime Minister is presented in a balanced manner.

To show Dolah is dedicated to transparency, he made a visit to a primary school to talk about the corruption together with all his tough looking bodyguards. After his talk, he offers question time.

One little boy puts up his hand and Dolah asked, "What is your name?"

"Liong."

"And what is your question, Liong?", Dolah asked.

"I have 3 questions ... First, why did Malaysia Prime Minister open ceremony for his relatives' Nasi Kandar in Australia? Second, why many Indians wanted Samy Vellu to stepp down yet he is still their leader? Third, why corruption is obvious now in Malaysia but not so before Mahathir stepped down? What is the difference?"

Just then, the bell rings for recess. Dolah inform the kiddies that they will continue after recess.

When they resume Abdullah says, "Ok where were we? Oh, that's right... question time. Who has a question?"

A different little boy raises his hand.

Abdullah points him out and asked him, "What is your name?"

"Linkam."

"And what is your question Linkam?", Dolah asked.

"I have 5 questions ... First, why did Malaysia Prime Minister open ceremony for his relatives Nasi Kandar in Australia? Second, why many Indians wanted Samy Velu to stepped down yet he is still their leader? Third, why corruption is obvious now in Malaysia but not so before Mahathir stepped down? What is the difference?

... Fourth, why did the recess bell go 20 minutes early? Fifth, where is Liong?"

18 ulasan:

Mekar (Ranum) Sakti berkata...

"Dolah believes in such freedom that he is regularly open for questioning during press conference and UMNO briefing. Kalimullah have done a fine job to ensure the Prime Minister is presented in a balanced manner."

Apa cerita ni, TDM nak bersyarah kena tahan di 13 tempat! Dia nak jadi G14 kena rasuah tahan dia dan spray di Airport.

Tapi zaman TDM pun begitu juga. APcet tidak dapat di jalankan. Tian Chua kena pukul dan belasah. Pemuda UMNO oleh Zaihid hamidi, Saifuddin Nasution, dlll rempuh masuk mesyuarat. TDM memang gitu ...

Ehhhh ... itu bukan ke orang2 Anwar dan Keadilan? Tak apa. Anwar sekarang perjuang kebebasan bersuara dan akhbar. Kita jangan marah Anwar tapi TDM...

Tanpa Nama berkata...

Ini semuanya politik. Masa Tun dulu semangat Nasionlisme bercampuran dengan Kapitalistik. Jadinya rasuah, kronis, bankrap dan penyelewengan. Kerajaan dia, suratkhabar dia, mahkamah dan polis pun dia. Biarlah Tun tu berehat, masa dia dah lepas. Abdullah, pun produk zaman Tun dulu. Dia ingat dia boleh ikut cara macam Dr.M, letak kronis & geng dia, tapi rakyat dah tak boleh tahan. Jadi TDM pun marah la....apasal, geng geng aku ditolak....jadi...tutup mulutnya tu. Sebab tu, TDM buat bising bising banyak....jadi bergaduhlah TDM dengan AAB....merebut rebut harta and kuasa mentadbir negara. Dalam gaduh tu, mereka lupakan rakyat dah bosan dengan karenah karenah mereka tu. Kita yang kerja nak bayar minyak, tol, tepung, gula dan lain lain bil malah ahli ahli politik tunjukan kuasa dan kaya raya macam si Zakaria tu. Siapa tak marah?? Ahli ahli UMNO pula hipokrit...cakap lain,buat lain...semuanya nak dapat kontrak. Makcik jual goreng pisang yang susah. Masih diperbodohkan dengan media massa dan tv3.

Sekarang bagus, kita ada PAS, kita ada PKR dan apa susah DAP pun jadi...hahahaha. Gasak la..Bagus bagus, kita kena bela banyak penyalak dan pemerhati dalam parlimen...supaya bukan senang nak makan duit rakyat!!

Tanpa Nama berkata...

1) Aku peduli apa Pak Lah nak resign atau tak, asalkan keluarga aku bahagia.
2) Aku nak peduli apa politician makan rasuah ker, asalkan anak bini aku cukup makan.
3) Aku peduli apa Pak Lah nak tidur atau jaga, asalkan keselamatan anak bini aku terjamin..
4) Aku peduli apa Pak Lah nak sayang KJ atau benci, asalkan harga barang tak naik
5) Ahhh,, tak kisahla harga barang naik asalkan gaji aku naik.
6) Aku peduli apa KJ jadi Pemuda Umno atau apa, asalkan KL tak kena banjir lagi.
7) Aku peduli apa Khir Toyo makan tempe atau buat botox, asalkan aku ada kerja bagus untuk tanggung family.
8) Aku peduli apa Najib nak jadi PM asalkan anak bini aku boleh tidur lena.
9) Aku peduli apa UMNO nak melangkup asalkan aku boleh beribadat dengan senang.
10) Aku peduli apa PR menang kalah, asalkan hidup aku gembira.

Tanpa Nama berkata...

Tuan,
Mana ada manusia yang sempurna,kita panggil ajelah malaikat jadi PM itupun kalau boleh dan pada pendapat saya manusia paling hampir dengan sifat malaikat tu ialah Bang Anuar Bin Ibrahim (nama timangan sendri mau ingat) dan tentang pak lah pula harap harap malam ucapan anjuran Bar Council ni jangan lah sampai dia RABA si AMBIGA tu.......

Tanpa Nama berkata...

Ha..Ha..Ha... apa leh punya celita. Saya dengar2 ada malaikat baru diturunkan dari langit. Mesti best punya malaikat ini. Mesti adil punyalah !!!

Tanpa Nama berkata...

1) Aku peduli apa Pak Lah nak resign atau tak, asalkan keluarga aku bahagia.
2) Aku nak peduli apa politician makan rasuah ker, asalkan anak bini aku cukup makan.
3) Aku peduli apa Pak Lah nak tidur atau jaga, asalkan keselamatan anak bini aku terjamin..
4) Aku peduli apa Pak Lah nak sayang KJ atau benci, asalkan harga barang tak naik
5) Ahhh,, tak kisahla harga barang naik asalkan gaji aku naik.
6) Aku peduli apa KJ jadi Pemuda Umno atau apa, asalkan KL tak kena banjir lagi.
7) Aku peduli apa Khir Toyo makan tempe atau buat botox, asalkan aku ada kerja bagus untuk tanggung family.
8) Aku peduli apa Najib nak jadi PM asalkan anak bini aku boleh tidur lena.
9) Aku peduli apa UMNO nak melangkup asalkan aku boleh beribadat dengan senang.
10) Aku peduli apa PR menang kalah, asalkan hidup aku gembira.

Bodoh....sebab kau tak kisahlah negara jadi macam ni, banyak rasuah, banyak jenayah dan banyak orang bodoh macam kau

Tanpa Nama berkata...

la..., ada yang terasa hati. brader, kawan tu cuma meluahkan pandangan nya. itu pendapat individu. jangan la emosional.

Tanpa Nama berkata...

orang yg emosional adalah orang yang rendah pendidikannya dan kurang agamanya..

bukan salah ibu mengandung...

Tanpa Nama berkata...

"Bodoh....sebab kau tak kisahlah negara jadi macam ni, banyak rasuah, banyak jenayah dan banyak orang bodoh macam kau"

Orang yg jenis memaki ni, boleh di agak tahap didikan agamanya.

p/s. Aku doakan dia selamat dunia akhirat.. amin.

Tanpa Nama berkata...

nampak sgt ko hanya penting kan diri sendiri je , tak pe la skg ni ko tak peduli semua tu kan , mungkin ko tak terasa semua ok , tapi ko tunggu anak cucu, cicit ko nanti , time tu baru nak nyesal , tak guna dah , tak pe la tu pandangan ko , bile semua dah tergadai , time tu malaysia jadi indonesia , bile anak cucu ko kene gadai maruah baru nak sedar , emmm lantak ko la

Tanpa Nama berkata...

"sebab kau tak kisahlah negara jadi macam ni, banyak rasuah, banyak jenayah dan banyak orang bodoh macam kau"

- kau nampak ker sapa yang makan rasuah? kalau kau nampak, kau report tak? kalau kau tak report, maknanya kau bersubahat..
- semua orang boleh main tuduh-tuduh, tapi kalau takde bukti.. jangan la nak merapu..
- Kalau kau kata ada bukti, sila la report kat BPR. Takkan BPR pun kau nak tuduh makan rasuah.. Kalau macam tu, semua orang salah, kau sorang aje la yang betul..

Tanpa Nama berkata...

UMNO amalkan rasuah, aku tak nafi. Tapi malaikat level Bang Anwar tu pernah duduk dalam UMNO, tak rasuah ke dia.

Ada pendapat kata Nuar learnt his lesson while in prison, itu pun aku setuju. Bila perompak or penyamun learnt their lesson, boleh jadi depa bertaubat ataupun jadi lebih expert, more elusive and slippery. Memandangkan Bung Nuar ni suka jual beli maruah perjuangan (From ABIM to UMNO to penjara to PKR), wonder jugak what kind of lesson did Anwar learn?

Lepas tu betul ke PAS di Kelantan tak terlibat langsung dengan rasuah and salah guna kuasa? Orang sibuk dok cerita pasal Wilayah Iskandariah, tapi tanah tinggi lojing dalam lama dilapah oleh tauke sayur singapore.

jangan mare, aku hanya rakyat yang bencikan retorik politik UMNO or PAS or whatever.

Tanpa Nama berkata...

Budak mentah tak reti aper2...berckp kosong..retorik konon..huhu..hang tak lebam mata..cuba hang lebam mata..anak, adik , kakak hang tak penah kene r*g*l..sbb tue hang tak kesah..Hang tak penah menangis sbb anak2 hang tak dapat sesuap nasi..hang tak penah kene penjara ..anak, adik ,kakak dan isteri hang tak makan..Sbb nafkah terputus..hang hidup gembira..sbb hang tak lalui..Hang tak kene batang hidung sendiri..Hang tak rasa..

Tanpa Nama berkata...

Maulana Husin, don't mind if I continue:

Abdullah points him out and asked him, "What is your name?"

"Linkam."

"And what is your question Linkam?", Dolah asked.

"I have 5 questions ... First, why did Malaysia Prime Minister open ceremony for his relatives Nasi Kandar in Australia? Second, why many Indians wanted Samy Velu to stepped down yet he is still their leader? Third, why corruption is obvious now in Malaysia but not so before Mahathir stepped down? What is the difference?

... Fourth, why did the recess bell go 20 minutes early? Fifth, where is Liong?"

without any hesitation, Dolah answers:

"For the first question, who says it was my relative's nasi kandar, the 4th floor boys adviced me to claim that I've got nothing to do with my family business".

"For the second question, who says Samy was pressured to step down, the 4th floor boys who WORK WITH ME informed that Samy was sabotaged".

"For the third question, I am not aware of any corrupt practices at all, perhaps the corruptions occur during my sleeping hour".

"For the fourth question, it was my idea because I am the Prime Minister".

"And for the last question, you friend Ling is having a chat with Tan Sri Musa".

Tanpa Nama berkata...

Anon at 10.09am,
Memang aku budak mentah, tapi aku pun nak tanya dah berapa banyak garam enko dah telan, dah berapa banyak benua enko dah berjalan, lain kali nak meyampuk bagi salam.

Sape yang cakap kosong, atau enko memang tak boleh terima kenyataan bahawa parti enko sokong sebenarnya banyak cacat cela.

Aku bercakap pada fakta, bukan main meroyan tak tentu pasal. Kalau aku salah tolong bagi hujah yang masuk akal.

Chaow!

Tanpa Nama berkata...

Paklah should resign now. Why? If Tun M leaving Paklah with Silver plater to run the country also he spoiled all of them then do you still believe he can rectify the mess.
Paklah Malaysian has decided but they just don't want the oppositions to rules. Without Anwar PAS and DAP will start fighting again. They are actually acting only now. Like Anwar, who accused Tun M of poisoning him with Arsenic to kill him slowly but now he is very healthy without back pain. He is truly a good Director.

Tanpa Nama berkata...

Kenapa aku undi pembangkang pada 8 March lalu. (Jujur datang dari hati).

1) Pak Lah kata nak ambik serius perihal rasuah, tapi bila isu MP Jasin suruh Kastam "tutup sebelah mata", Pak Lah diam ajer.
2) Pak Lah kata nak ambik serius perihal rasuah, tapi bila isu Dato Z buat istana kat kawasan setinggan, Pak Lah diam ajer.
3) Aku tak tahan banyak sangat jalan bertol naik, macam cendawan tumbuh lepas hujan.
4) Pak Lah umum pasal WPI, koridor sana, koridor sini, berbilion habis disana, berbilion habis disini, tapi kemudian kata kerajaan dah tak mampu nak tanggung subsidi minyak (so aku optimis harga minyak naik + harga barang naik nanti). Mati la aku nanti, harga barang naik.
5) Jenayah makin bertambah-tambah di dada akhbar, tapi Pak Lah tak cakap camner dia nak atasi masalah ni.

Itu saja alasan mudah aku. Bukan kerana aku suka si Anwar tu. Si Anwar tu berjuang hanya untuk diri sendiri. Dia kemaruk nak jadi perdana menteri. Sayangnya rakyat tutup mata tentang objektif dia.

teja berkata...

ROFLMAO!!! hehehe you are beladi funny! Great one :)