Rabu, April 16, 2008

Relakah Dudok Kawasan Ternak Brader?

Malam semalam Husin pergi dengar Brader Anwar Bin Ibrahim bersyarah di Kelab Sultan Sulaiman. Oleh kerana Brader Anwar sudah menafi dirinya bukan "Perdana Menteri Israel", bermakna Brader menafi terlibat dengan Yahudi dan Zionis.

Anak Husin petang semalam komplen kenapa suratkhabar dan TV cakap mengenai babi. Tak baik. Sudah kita ajar jangan mencarut, suratkhabar dan TV pula mencarut. Betul juga budak ni cakap.

Yahudi tidak makan menate tu. Oleh kerana itu, sesuai kita berhenti menyebut menate tu yang dianggap mencarut. Kita panggil saja menate tu yang tidak ada kaitan dengan Yahudi sebagai brader.

Cerita brader menarik komen terbanyak dalam posting Husin. Semasa kehangatan isu brader kali ini, Husin teringat ada orang berkata:

Badwi di negeri Arab jaga unta
Badawi di Malaysia jaga brader

UMNO bersekongkol dengan kafir
Sekarang macam mana pula?

Ini semua cerita lama buat sindiran. Dulu lain sekarang lain. Kita teruskan kehidupan sahaja.

Cerita brader ini baik dipendikkan saja.

Orang Islam diharam memakan brader tetapi kita perlu memikirkan hak bukan Islam untuk meneruskan budaya mereka. Mufti kata tidak salah membenarkan brader diternak kerana perlu bertimbang rasa dengan kaum lain.

Malah, ada kata tiada salah berniaga brader. Yang haram untuk orang Islam adalah memakannya. Namun, tak akan orang Islam berniaga brader. Wallahu 'alam.

Kerajaan dahulu memang sudah memberi kelulusan bersyarat di Kuala Langat untuk kawasan yang kecil. Kerajaan sekarang mahu bina tempat penternakan brader paling besar di Sepang, tapi belum buat kajian macam untuk Kuala Langat.

Orang Sepang marah kerana kawasan itu dikatakan adalah kawasan pelancongan antarabangsa, tempat projek alam sekitar Bio-Valley dan tempat tadahan air. Menteri Besar kata teruskan. Ia boleh menjadi industeri ekspot untuk Selangor Darul ....

Teringat lagi Husin ...
Dahulu UMNO dituduh membiayai kerajaan dan bina masjid dengan loteri dan judi
Sekarang bagaimana pulak yang mahu mengaut hasil industri brader?

Oleh kerana kita mahu kehadapan dalam isu ini, tidak payahlah kita cerita pasal parti UMNO, PAS, DAP, PKR, MCA, dan lain-lain. Bila dah berkuasa, baru mereka faham pertinbangan yang perlu dilakukan.

Andainya penternakan brader itu bersih dan suci "dalam debu". Kita juga terima andaian bahawa ianya tidak menimbulkan masaalah dan penguatkuasaan baik.

Baik Islam, atau Cina atau bukan Islam, dengan ikhlas beritahu kita sudikah anda penternakan brader dimajukan di kawasan berdekatan kediaman anda?

Wow! Ana berniaga unta dan manusia, tapi brader tak main.

42 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

anwar memang brader walaupun bukan perdana menteri israel.

apa cerita world bank, foundation for the future and paul wolfowitz?

bendera merah berkata...

..hihihii..brader dewataraya...nanti ade la kicap cakap..Dewa Muru dan Dewa An..War...tauke unta..la ni biar pi Prakyat ni uruskan hal babi..masa kat melaka DAP ..kat depan sekali...sampai habis demua org kena balik..la ni hampa uruskan semua sepet-sepet durjana..kasi settle ini bab..habis jugak selangor ku tanah air ku...

Merah kuning lambang kebanggaan
Selangor merancang kejayaan
Gemuruh sorakan menggegarkan
Cabaran disambut dengan kesungguhan
Kecemerlangan, kecemerlangan
Kecemerlangan jadi kenyataan
Merah kuning keberanian
Menempuh segala halangan
Sekali melangkah buktikan kemampuan
Merah kuning keberanian
Menempuh segala halangan
Sekali melangkah buktikan kemampuan

Selangor Darul Ehsan Selangor....Darul Ehsan

lebur akhir nya....

Ronin berkata...

Pak Husin... MB skang kan businessman, sure dia tau meniaga brader lebih untuk dari meniaga unta.

Pasal nak bina kandang brader kat rumah... ana conpiuslah coz ustaz & ustazah depa nanti kata tak haram buat buat rumah sebelah kandang brader... orang Islam hanya diharamkan makan brader..

Tanpa Nama berkata...

Saya makan Brader tapi kalau nak dibuat berdekatan kawasan Sepang saya tak berapa setuju. Buatlah ladang Brader kat kawasan terpencil atau jauh sedikit misalnya di Hulu Selangor atau Kuala Kubu ke. Setahu saya Brader-brader ini tidak perlukan udara nyaman laut untuk membesar.
Kalau hanya untuk keperluan domestik Selangor, saya rasa peruntukkan tersebut adalah amat besar kerana projek ini hanya melibatkan pemindahan ladang jadi benih brader sedia ada hanya dipindahkan tidak perlu dimulakan dari sifar. Jadi ia hanya melibatkan kos teknologi, tanah dan kandang serta infra.
Kerajaan dahulu dah pindahkan rumah sembelih ke kawasan Hutan jauh terpencil di Batang Berjuntai dan diusahakan oleh Top Meat Sdn Bhd dari Seksyen 15 Shah Alam. Jadi isu ladang Brader tidak timbul jika Tan Sri Khalid pindahkan ladang tersebut ke kawasan pendalaman atau terpencil serta jauh dari kawasan kediaman serta pelancongan.
Mungkin Tan Sri Khalid mempunyai idea baru untuk membangunkan industri Non Halal Hub memandangkan kawasan Halal Hub lambat berkembang di Pulau Indah. Kalau begitu bagus juga sebab Tan Sri adalah BEKAS ahli korporat Guthrie kan. Saham saya beli dulu tak pernah buat untung be.

Tanpa Nama berkata...

Bila takde kuasa, banyak cakap. Bila ada kuasa, dia lagi teruk.
Mungkin negeri lain boleh tutup ladang ternak brader dan bersihkan alam sekitarnya. Keperluan boleh lah di import dari negeri Selangor Darul Brader.

penjual unta gurun sahara berkata...

ana tak mau duduk sebelah hotel brader. masa kecik dulu dah pernah duduk kawasan brader ni, walaupun jauh 1km tapi baunya, masyAllah, buat ana fenings!

Tanpa Nama berkata...

Brader betul la, baru semalam beli
dah hilang. Brother, pinjam lighter.

Tanpa Nama berkata...

Ini Anwar kici-kici itu brader tak mau jaga,
Besar kalu brader hilang cari sini cari sana,
Jumpa itu punjabi Karpal tanya itu brader mana,
Karpal bilang itu brader Teresa jaga,
Dia bikin besar-besar sepang sana,
Mau kasi itu supply cukup punya,
For everyone known as Bangsa Malaysia.

Piggy Singh

Tanpa Nama berkata...

Tuan Hussin,

1. Projek ini adalah satu anugerah kerajaan Selangor kepada pengundi di Selangor.

2. Kerajaan PR hasil adunan PKR,DAP & PAS merupakan adunan secukup rasa macam "mi maggi", tentu mereka arif soal brader ni.

3. Sebagai negeri termaju, projek terbesar di Asia Tenggara ini menunjukkan bahawa Selangor telah melangkah setapak kehadapan berbanding negeri lain. Maka pemimpin kerajaan Selangor boleh berbangga dengan projek pertama mereka ini.

Tanpa Nama berkata...

ente bukan mau beli itu burung...
ente mau beli taik burung....

Tanpa Nama berkata...

ada sesapa tahu kat mana nak cari blog yg adil dan saksama??

maksudnya, kalau BN salah, kutuk BN, kalau PR salah, kutuk PR..
kalau BN betul, puji BN, kalau PR betul, puji PR.

camtu le gayanye..

Tanpa Nama berkata...

KAH (3x) sejak bila hang beralas nih? Apa kata kita panggil Kaum Nabi Luth dan suku sakat nya settle down kat sini (kat kandang brader la).
Pepatah orang cine ada cakap
`kalau nak sembelih sekor brader takkan kicap (soya sos la) nak di catu.'
ini butul punye cite tak caya tanya pepatah ni kat depa betul tak?
KAH (3x)

Tanpa Nama berkata...

Saya rasa kerajaan baru Selangor adalah sangat berwawasan. Mungkin mereka sedang memikirkan bagaimana memajukan lagi Selangor. Jadi Sepang dan Kuala Langat dijadikan Koridor Brader supaya senang dilawati dari pelancong luar negara memandangkan KLIA dan Port Klang berdekatan. Pelancong dari Singapura bolehlah datang membuat lawatan sambil belajar melihat bagaimana Brader-brader diternak melalui udara; darat dan laut.
Tan Sri Khalid dan Anwar dijangkakan akan mengadakan majlis perasmian Koridor Brader pada pertengahan tahun 2008. Majlis dijangka meriah dengan Teresa Kok menganjurkan pertandingan Brader panggang dan Brader salai bertaraf antarabangsa. Lim KS bertanggungjawab menganjurkan pertandingan baka Brader paling baik dan berkualiti jenis CM Penang. Mr Kapal Pusing akan menganjurkan pertandingan Rodeo Brader di mana semua peserta diarahkan memakai turban untuk mengelakkan kecederaan.
Ketua pengadil bagi kesemua acara akan dipengerusikan oleh Perasan Hali yang akan mengredkan kualiti-kualiti Brader dengan playkad yang di tulis PAS. Dengan adanya PAS barulah brader-brader ini layak bertanding.

Pada hujung tahun akan diumumkan lagi Koridor Lintah meliputi Kuala Selangor; Tanjung Karang dan Sabak Bernam. Perincian koridor akan diumumkan selepas Anwar menjadi Perdana Menteri. Bersama-samalah kita mengembeling tenaga menjayakan Koridor Brader Lintah nanti.
Sekian.

Tanpa Nama berkata...

Cerita my brader is your brader...

Foto UMNO bersama brader...baguih tu

http://www.malaysiakini.com/news/81430

Dulu dapat kontrak...halalkan brader, dah tak dapat...haramkan pulak brader. Buat kecoh pulak tu!

Lokasi brader...dah jauh tu dah. Duit buat brader bukan pakai duit kerajaan, malah sendirian. Tanah pun tanah bukan Islam.

http://forum.lowyat.net/topic/649857/+340

Letting the time pass me by berkata...

Takkanla gelarkan B*&^ =brader, brader kan panggilan yang baik... kalau panggil "lembu kaki pendek", "lembu hidung songsang" "lembu samak" pun tak pe.

Nanti orang panggil kita "hello brader" tak marah ke?

Tapi kalau nak bela LKP kat sebelah rumah nie memang ana pun tak setuju... 5km dari rumah pun tak setuju... Nanti orang tanya, lu duduk kat mana brade? Oooh kat Sepang tempat ladang LPK tu....

Tanpa Nama berkata...

Babi ialah sejenis haiwan, memang haram, tetapi ia banyak lebih manfaat untuk produk kesihatan dan makanan.

Ia haram bukan kerana virus atau apa-apa tetapi kerana itu adalah ibadah, iaitu siapa yang makan adalah hukum haram, siapa yang tidak makan nescaya manusia itu dapat pahla outomatik sebab menjunjung perintah Allah tentang haramnya itu.

Tetapi yang mau makan, maka orang itu secara otomatik adalah menderhaka sebab melanggar larangan dari memakannya.

Apakah hukum orang menderhaka? Pancung atau bunuh. Dan bagaimana pula orang menternah? secara logiknya dia adalah pembiak kepada benda-benda haram.

bagaimanakah hukum rang yang buat kerja membiak-biak ini?

Hukumnya hapus! atau delete dan jantgan display...

Tanpa Nama berkata...

sambung lai...

Akhirnya manusia yang takutkan mahathir memerintah dulu bersuara bahawa kononnya yang melemahkan bahasa melayu adalah perbuatan mahathir.

Ini disebut dalam perhipunan orang-orang melayu tua dah nak mati konon sayangkan menantu dan cucu cicitnya.

Tapi anak mati kelaparan

Tanpa Nama berkata...

Broder! (baca brother eritanya adik beradik)..

Khir toyo ni memang muka botox betul dan tak sedar diri (harap tidak gunakan element broder).

BN kalah sebab dialah iaiitu
1 - roboh kuil,
2 = bagi penyapu
3 - wajibkan 3 bulanb kursus tanpa henti (tak kasi cuti)
4 - jadikan pejabat suk/menteri besar pasar jawa
5 - cakap jawa dalam kempen

Tanpa Nama berkata...

Minda rakyat masih tidak terbuka, dan masih di kontrol oleh media massa. Bayangkanlah dah 50 tahun di cuci otaknya oleh BN. Sejarah belajar di sekolah pun tukar tukar, semuanya diperbodohkan, begitulah kalau pembelajaran agama yang tidak betul pun boleh membentuk pemikiran seseorang tu mengenai hal hal ini. Buka mata la kawan, pergi tengok kat negara lain tu...kuatkan baca. Suka quote yang pakai sini. Kalau lah rakyat Malaysia banyak belajar..makin majulah negara kita yang tercinta ini

Tony Benn: Keeping people hopeless and pessimistic - see I think there are two ways in which people are controlled - first of all frighten people and secondly demoralize them.

Tony Benn: An educated, healthy and confident nation is harder to govern.

Tanpa Nama berkata...

aku tak setuju BABI di nicknamekan BRADER!

BABI tetap BABI dan bukan nya satu perkataan boleh di anggap mencarut. BABI dalam bahasa Melayu ia lah sejenis binatang yang berkaki pendek. Dalam bahasa inggeris ia lah PIG atau SWINE. Perkataan ini selalunya mempunyai dua maana.

Brother Anwar Bin Ibrahim (BABI) ini yang terbaru aku jumpa dalam dunia bloq ni. Tiada kaitan langsung dengan diatas.

Non-Halal hub? ini industry monopoly bukan Islam:-
1) bela/jual babi
2) retaurant jual makan berasas babi
3) barangan berasas kulit/organ babi
4) jual vcd/dvd haram
5) pinjaman kewangan cara along
6) jual loteri/ekor 4d dan lain-lain
7) jual arak
8) jual betina/pelacur, industri pelacuran
9) operate kasino
10) banyak lagi..... fikirlah sendiri

industries diatas lah yang banyak sekali membawa keuntungan kewangan. tu sebab orang cina yang aktif dalam industries ini jadi kaya-raya sebab tak ada saingan daripada orang melayu dan hindia.

sorry lah, tapi aku ingat kalau projek ni jadi....BABI rules in Selangor...........jadi lah Selangor Daru.............apa? Ehsan? mana ada kalau macam ini!

PRU13 nanti undi lah lagi pejuang-pejuan naik BABI, sorry lah Husin, BABI dah mengatasi UNTA.

Tanpa Nama berkata...

Unta atau BABI perlu di beri ehsan, sebab dia juga haiwan nak hidup.

Kata nakae matan timbalan presiden PAS merangkap ketua YADIM.

Babi adalah satu cara untuk menghalau melayu.

(tambah)satu cara perniagaan monopoli yang melayu tak boleh masuk.

Tanpa Nama berkata...

sambung...

sebab itu Ehsan kena tukar jadi..

NEGERI DARUL BABI (EHSAN) atau
negeri darul khinzir (BABI)

BUKAN bRORADER aNWAR iBRAHIM arau
Bong Anwar Bin Ibrahim

Tanpa Nama berkata...

sambung,,,

BABI = bong anwar bin ibrahim
BABI = Broder Anwar Bin Ibrahim

Babi = kena bagi ehsan sebab haiwan

BN = bABI nEGERI sELANGOR

ha ha kah x 3

Wenk1290 berkata...

Husin Husin...ko ngan kengkawan ko ni sama je bodohnya...Kata pandai sangat.Analisa la fakta brader.
Khir Toyo cakap di Selangor kepadatan brader melebihi keperluan panduduk.Ni satu lagi pendapat tonyok.Dia jadi MB dulu takkan tak tahu berapa banyak babis
kat sana.Pakatan Rakyat menang je,dlm seminggu dua terus membiak gila gila jadi jumlahnya 250 000 ekor.Kelakau betul si Khir Toyo ni sejak hilang kuasa.Perangai pun dah macam brader!!Nasib baik baru pegi umrah.
Aku ada satu soalan.
Dalam bahagian/anggota babi tu...bahagian mana yg paling seronok dipandang?Jawapannya Ketua Umno Bahagian...perangai sebijik macam brader.
Jangan marah karang aku jual kat kandang Mega Brader tu jadi Pak Guard.Salam

Tanpa Nama berkata...

kalau UMNO tu baikk sangat haramkan toto,magnum,lumba kuda,tutup kasino kat pahang,tempat disko,pub dsb lepastu baru lah boleh kita nak cakap pasal haram halal bau-bauan..selagi yg tertsebut UMNO masih kekalkan..takyah lah tunjuk alim baik...

Tanpa Nama berkata...

alah sin, lu lagi besar punya BRADER!!!

Tanpa Nama berkata...

Ada mata boleh tengok, Ada telinga boleh dengar, Ada Akal boleh fikir, Ada Hati boleh rasa jadi hang semua ni suku sakat kaum nabi Luth (main bontot) ke? Diturunkan peringatan dari Al Quran

(Demikian juga) kaum Nabi Lut telah mendustakan peringatan dan amaran (yang disampaikan oleh Rasulnya). Sesungguhnya Kami telah menghantarkan kepada mereka angin ribut yang menghujani mereka dengan batu, kecuali keluarga Nabi Lut, Kami selamatkan mereka (dengan menyuruh mereka keluar dari situ) pada waktu jauh malam - Sebagai limpah kurnia dari Kami. Demikianlah kami membalas orang orang yang bersyukur. Dan demi sesungguhnya Nabi Lut telah memberi amaran kepada mereka mengenai azab seksa Kami; dalam pada itu, mereka tetap mendustakan amaran amaran itu". (Surah Al Qamar:33-36).

Tanpa Nama berkata...

Husin aaa... lu muat wa punya pulut mau picah tahan itu katawa lo... Lu olang tak tau ka, itu jual brader lebih untung dari jual unta. Itu pasal wa punya kawan suka jual itu brader, eksport lual nagara lagi oooo...

Tanpa Nama berkata...

Kepada yang komen tak tentu pasal dan yang rasa memberi pendapat untuk sama-sama kita musahabah, halal haram tu semua orang tahu.

Apa Husin nak cerita ialah mengenai pendirian, iaitu sebab apa pandangan terhadap brader hari ni berbeza dibandingkan dengan masa krisis JE (actually Nipas virus was the culprit), siap panggil mamat Badawi tu penjaga b**i.

Jangan main tuduh orang yang mempersoalkan kewibawaan PR ni hanya orang UMNO, aku sendiri tak pernah register dan kempen untuk UMNO. Dianugerahkan akal, fikir-fikirkan secara kritis dan analisis, bukan main dengar orang cakap dan telan hidup-hidup.

Tanpa Nama berkata...

salam,

nauzubillah.jangan kita samakan manusia dengan babi.saudara ingin mendapat dosakah?pada pendapat saya yang hina ni(kita semua(orang islam) hina selagi tak bertaubat nasuha kepada-NYA),kita hendaklah bersikap adil kepada semua bangsa.jangan pandang satu bangsa sahaja. memang babi itu haram bagi orang islam,tapi bagi orang bukan islam,bagaimana?jika itu makanan mereka,kenapa kita perlu halang? saya juga tidak setuju dengan pembinaan ladang babi yang besar di sepang.bagi saya banyak lagi tempat lain.tapi jika sebelum inipun kerajaan khir toyo hendaklah meluluskan pembinaannya,kenapa kita hendak menemplak sebelah pihak yang menguar2 kan nya?kenapa dari dulu lagi kerajaan khir toyo tidak umumkan?kan MB Selangor kata nk teruskan projek2 khir yang lepas?
ingat,nnti kita akan ditanya kenapa kenapa kita tidak berlaku adil kepada sesama manusia...

sarjantulang

Abas berkata...

Nak cerita sikit pasal susurgalur projek brader ni. Ini kisah benar macam siri 999: Khir toyo dan exconya mintak jawatankuasa teknikal kaji projek ini. Dia juga arah syarikat yang nak majukan projek ini buat kajian dan report padanya. Pemaju inipun pegilah ke Jerman.Projek itu tak besar manapun tapi cukup untuk himpunkan semua Brader itu dalam satu bumbung..taklah Brader2 ini lepak kat kg Melayu.Belum sempat kataputus dibuat, Parlimenpun dibubarkan.Maknanya projek itu tak diluluskanlah. Top-top bila geng Brader Anwar bin Ibrahim alias BABI perintah Selangor diaorangpun luluskannya tapi berskala besar.Belanjanya RM100 juta..tapi dengar cerita nak sampai RM350 juta.!!!Peliknya PAS sokong. Dulu dia tuduh UMNO kafir sebab kawan dengan orang yang makan brader dan makan biawak.Dia tolak fatwanya kerana nak dapat undi orang yang makan brader dan biawak itu.Takut nanti hilang kuasa.Si PKR pula dia luluskannya kerana telur pemimpinnya sudah dipicit ...bukan diramas..oleh si anak dara tua DAP tu.Tolak campur yang untuk sudah pasti DAP+ PAP...Parti simbol Petir Singapura..Yang menang sorak ialah Melayu+si luncai+si kitol.PP DAP kuat, Perak Melayu perintah tapi macam PKR di Selangor juga telurnya dipekop oleh Parti Sosialis DAP.Akhirnya baju Melayu hilang, KTM hilang,Utusan Melayu hilang..yang ada hanya buah dan batang Melaka saja...sekian, jumpa lagi.

Abas berkata...

Nak cerita sikit pasal susurgalur projek brader ni. Ini kisah benar macam siri 999: Khir toyo dan exconya mintak jawatankuasa teknikal kaji projek ini. Dia juga arah syarikat yang nak majukan projek ini buat kajian dan report padanya. Pemaju inipun pegilah ke Jerman.Projek itu tak besar manapun tapi cukup untuk himpunkan semua Brader itu dalam satu bumbung..taklah Brader2 ini lepak kat kg Melayu.Belum sempat kataputus dibuat, Parlimenpun dibubarkan.Maknanya projek itu tak diluluskanlah. Top-top bila geng Brader Anwar bin Ibrahim alias BABI perintah Selangor diaorangpun luluskannya tapi berskala besar.Belanjanya RM100 juta..tapi dengar cerita nak sampai RM350 juta.!!!Peliknya PAS sokong. Dulu dia tuduh UMNO kafir sebab kawan dengan orang yang makan brader dan makan biawak.Dia tolak fatwanya kerana nak dapat undi orang yang makan brader dan biawak itu.Takut nanti hilang kuasa.Si PKR pula dia luluskannya kerana telur pemimpinnya sudah dipicit ...bukan diramas..oleh si anak dara tua DAP tu.Tolak campur yang untuk sudah pasti DAP+ PAP...Parti simbol Petir Singapura..Yang menang sorak ialah Melayu+si luncai+si kitol.PP DAP kuat, Perak Melayu perintah tapi macam PKR di Selangor juga telurnya dipekop oleh Parti Sosialis DAP.Akhirnya baju Melayu hilang, KTM hilang,Utusan Melayu hilang..yang ada hanya buah dan batang Melaka saja...sekian, jumpa lagi.

Abas berkata...

Nak cerita sikit pasal susurgalur projek brader ni. Ini kisah benar macam siri 999: Khir toyo dan exconya mintak jawatankuasa teknikal kaji projek ini. Dia juga arah syarikat yang nak majukan projek ini buat kajian dan report padanya. Pemaju inipun pegilah ke Jerman.Projek itu tak besar manapun tapi cukup untuk himpunkan semua Brader itu dalam satu bumbung..taklah Brader2 ini lepak kat kg Melayu.Belum sempat kataputus dibuat, Parlimenpun dibubarkan.Maknanya projek itu tak diluluskanlah. Top-top bila geng Brader Anwar bin Ibrahim alias BABI perintah Selangor diaorangpun luluskannya tapi berskala besar.Belanjanya RM100 juta..tapi dengar cerita nak sampai RM350 juta.!!!Peliknya PAS sokong. Dulu dia tuduh UMNO kafir sebab kawan dengan orang yang makan brader dan makan biawak.Dia tolak fatwanya kerana nak dapat undi orang yang makan brader dan biawak itu.Takut nanti hilang kuasa.Si PKR pula dia luluskannya kerana telur pemimpinnya sudah dipicit ...bukan diramas..oleh si anak dara tua DAP tu.Tolak campur yang untuk sudah pasti DAP+ PAP...Parti simbol Petir Singapura..Yang menang sorak ialah Melayu+si luncai+si kitol.PP DAP kuat, Perak Melayu perintah tapi macam PKR di Selangor juga telurnya dipekop oleh Parti Sosialis DAP.Akhirnya baju Melayu hilang, KTM hilang,Utusan Melayu hilang..yang ada hanya buah dan batang Melaka saja...sekian, jumpa lagi.

Abas berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Abas berkata...

Nak cerita sikit pasal susurgalur projek brader ni. Ini kisah benar macam siri 999: Khir toyo dan exconya mintak jawatankuasa teknikal kaji projek ini. Dia juga arah syarikat yang nak majukan projek ini buat kajian dan report padanya. Pemaju inipun pegilah ke Jerman.Projek itu tak besar manapun tapi cukup untuk himpunkan semua Brader itu dalam satu bumbung..taklah Brader2 ini lepak kat kg Melayu.Belum sempat kataputus dibuat, Parlimenpun dibubarkan.Maknanya projek itu tak diluluskanlah. Top-top bila geng Brader Anwar bin Ibrahim alias BABI perintah Selangor diaorangpun luluskannya tapi berskala besar.Belanjanya RM100 juta..tapi dengar cerita nak sampai RM350 juta.!!!Peliknya PAS sokong. Dulu dia tuduh UMNO kafir sebab kawan dengan orang yang makan brader dan makan biawak.Dia tolak fatwanya kerana nak dapat undi orang yang makan brader dan biawak itu.Takut nanti hilang kuasa.Si PKR pula dia luluskannya kerana telur pemimpinnya sudah dipicit ...bukan diramas..oleh si anak dara tua DAP tu.Tolak campur yang untuk sudah pasti DAP+ PAP...Parti simbol Petir Singapura..Yang menang sorak ialah Melayu+si luncai+si kitol.PP DAP kuat, Perak Melayu perintah tapi macam PKR di Selangor juga telurnya dipekop oleh Parti Sosialis DAP.Akhirnya baju Melayu hilang, KTM hilang,Utusan Melayu hilang..yang ada hanya buah dan batang Melaka saja...sekian, jumpa lagi.

Abas berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Abas berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

Saya rasa isu babi ini sebenarnya bukanlah gunakan duit siapa. Jika dilihat kepada kos pembianaan kandang seekor babi adalah RM360j bahagi 250K maka RM1,440/seekor. Nilai babi adalah RM500 seekor. 250,000 ekor babi merujuk kepada kepala iaitu babi betina yang mampu melahirkan 3-6 ekor anak yang akan dibela selama 4 bulan sebelum dijual. Mengikut kitarannya akan terdapat diantara 750,000 - 1,500,000 juta babi dapat dijual dalam masa 4 bulan iaitu sekitar 190,000 - 375,000 ekor babi sebulan. YB Yaakob Sapari mengatakan keperluan di negeri Selangor adalah 3000 ekor babi sehari atau 90000 sebulan. Jadi persoalannya ke mana babi selebihnya dihantar. Jadi isu babi ini bukanlah hanya politik semata-mata ianya adalah ekonomi. Pihak pentadbiran baru juga sebenarnya perlu mengumumkan nama syarikat terbabit sama ada syarikat yang sama atau telah ditukar kepada syarikat yang baru. Jangan salahkan kerajaan dahulu semata-mata terdapat bangkangan awam.
Saya rasa bukan UMNO yang dah dapat RM50 seekor babi itu lagi tapi dah pergi kat geng PASAP dan PKR kot. MB Selangor perlu umumkan nama syarikat yang berkongsi dengan syarikat German tersebut secara telus. Kita sebenarnya perlulah rasional bila meneliti sesuatu isu oleh ahli politik dan berhak mendapat maklumat sebenar. Tanah seluas 337 ekar sudah layak diberi gelaran bandar baru. Adakah nanti kawasan ternakan tersebut akan dinamakan Bandar Baru Babi UMNO (BBBU) atau Bandar Baru Babi PAS (BBBP) atau Bandar Baru Babi PKR (BBBP) ataupun Bandar Baru Babi DAP (BBBD). Paling bagus dinamakan Koridor Babi PR baru sedap

Tanpa Nama berkata...

Sin,

Pasal nama bandar baru tu, aku nak cadang la kalau boleh bagi la nama Bandar Anwar Bin Ibrahim (BABI).. sempena kejayaan dia menjatuhkan bn di negeri selangor..kesian dia sin, kasi la nama tu kat dia

wenk1290 tu aku rasa dia tu budak bangang la, sebab dia kelihatan spt bangang..aku rasa la

wak din

wenk1290 berkata...

Wak Din.
Wak ni kalau ditoreh badannya aku rasa yang keluar tu darah UMNO yang berkarat.
Tapi...seronok juga dapat respon.
Wak tak ikut ke rombongan ADUN ngan ketua kampung pergi Jerman hari tu.Kesian tak ikut.Dengar cerita best sangat.Siap Thumb up lagi ADUN tu.
Jangan marah kang aku jual hang kat ladang babi Jerman tu.Assalamualaikum.

Abas berkata...

Wak Din:-

Aku sokong kamu. Si wenk 1290 itu bukan saja kelihatan bangang tapi sah BANGANG!Sebenarnya ekor babilah bahagian yang seronok dipandang. 1290 itu bukankah nombor ekor.

Tanpa Nama berkata...

Ana bukan bantah cina bela babi. Dia orang nak makan babi ke, nak cium babi ke itu dia punya pasal. Tapi kalu dah ternak banyak-banyak boleh menjahanamkan iman orang Islam. Camna? Daging babi dimakan dan dieksport untuk orang bukan Islam. Orang Islam tentulah tak makan. Ye tak? Tapi kulitnya, bulunya, darahnya, lemaknya, perutnya, nak dibuangkan ke je? Takkan nak ditanam je.... Yang mana boleh menjana duit tentulah dijadikan duit. hah....kemana lagi nak dihantar benda-benda tu? Tentulah ke kilang-kilang makanan, kasut, kain, berus dan lain-lain yang digunakan umat Islam di M'sia tercinta ni. Bila ternakan dah terlalu banyak....bahan buangan ni tadi tentulah murah jadinya....alternatif kepada lemak halal. Camna? nak sokong lagi ke?
Ana tak mahu anak cucu cicit ana nanti jadi Islam hanya pada kulitnya je...Nauzubillah.