Rabu, Oktober 08, 2008

Salah Itu Obama, Salah Tu ...Ambil Anwar

Amerika sekarang sedang hadapi masaalah ekonomi dan kewangan yang sangat tenat.

Ekonomi mereka sudah tidak mengembang dengan pesat dan kenaikan minyak betul=-betul menyusahkan mereka. Krisis sub-prime dan kegagalan institusi kewangan, insurans, dan perbankan begitu besar hingga menyerupai Great Depression sebelum Perang Dunia.

Disamping itu, belanjawan ketenteraaan Amerika di Afghanistan, Iraq dan lain-lain tempat sudah diluar jangkaun kemampuan.

Dewan Senat Amerika pula melakukan kesilapan besar untuk meluluskan bailout sebanyak US$700 billion. Ini tidak akan memperbaiki keadaan.

Amerika sepatutnya mengikuti program IMF untuk membiarkan pasaran bebas memainkan peranannya. Biar yang berkebolehan, naik. Yang tidak effisen, tidak boleh dibantu dan disokong tidak henti-henti.

Untuk memulihkan ekonomi, Amerika patut berhentikan projek-projek pembangunan.

Ia patut digandingkan dengan polisi kewangan - menaikkan kadar faedah dengan mendadak, 30% dari pinjaman Bank patut disuruh bayar balik segera, bayaran minima kredit kad patut diturunkan dari 10% ke 5%, pinjaman jual beli kenderaan dikurangkan, dan lain-lain.

Husin tadi mendengar debat antara Obama melawan McCain.

Semasa disoal oleh Tom Brokaw, moderator debat, Tom Brokaw siapa mereka akan ambil sebagai Setiausaha Perbendaharaan (Secretary of Treasury) untuk menyelesaikan masaalah ekonomi.

McCain hanya jawab, "Bukan anda, Tom". Obama pula cadangkan Pengurus Dana hebat, Warren Buffet.

Salah tu Obama, salah.

Ambil Anwar Ibrahim sebagai Setiausaha Perbendaharaan.


Anwar adalah konsultan World Bank. Dan, juga pakar dalam program baik pulih ekonomi IMF. Walaupun dia hanya ijazah Malay Studies, keluar dari penjara dia jadi Adjunct Professor di Georgetown University dan hebat bercakap mengenai akauntabiliti dan Masyarakat Madani sampai ke Oxford dan Harvard.

Pendik kata, apa dia cakap, Amerika akan dengar. Mustahak tu.

Dialah Menteri Kewangan semasa Malaysia membangun dengan pesat. Minyak tak naik, ketika Anwar Menteri Kewangan.

Anwar tidak ada kroni, tidak rasuah, tidak main politik wang untuk menjatuhkan Tun Ghaffar Baba, tidak guna wang untuk bayar ADUN Sabah lompat parti dari PBS, dan tidak tolong adik beradik dia jadi Penasihat KDEB.

Nalla fitnah pasal duit RM60 juta. Azizan dan Saiful hanya fitnah.

Betul, itu yang dia cakap. Tak akan sampai nak bersumpah.

Jika Dr Mahathir tidak kacau dia, Anwar sudah pasti akan selamatkan masaalah krisis matawang tahun 1997. Malaysia lakukan bailout dan Selective Currency Control pada tahun 1997 kerana tidak mahu program IMF.

Walaupun Dr Mahathir dilihat berjaya pulih ekonomi, sejak tahun 2004 hingga sekarang, 2008, ekonomi menjadi caca marba dan teruk. Ini menunjukan program pembaikan pulih ekonomi tahun 1998/2000 gagal.

Obama, ambil Anwar.

Semasa menjadi Menteri Kewangan dulu, dalam setahun Time Magazine gelarnya sebagai Minister of Finance of the Year. Margret Thatcher siap kata, "Kalau ada pilihan, dialah Menteri Kewangan yang dia mahu."

Rugi tak ambil.

Dalam setahun, dia akan jadi Setiausaha Perbendaharaan of the Year. Selesai masalah Amerika. Percayalah guna cara IMF, tak payah bailout.

36 ulasan:

Jamal Pak Tongkol berkata...

Kah kah kah ... orite Husin. Cantik engkau

Sir Taek Boon berkata...

pandailah kau husin... aku pangkah PKR next pilihanraya kalau betul US pilih anwar jadik setiausaha perbendaharaan US utk pulihkan ekonomi dunia dan pulih balik...
ni aku cakap betol, aku tak cakap nak turun 16 kalau tak jadik PM lepas tuh tak turun2..

Zubli Zainordin berkata...

Pos serius ni Husin Lempoyang, tak berani nak melawak.

Bagus pos ini.

Tapi melawak kalau begini jadinya...

Itu Anwo, angkat butut-butut aargh, angkat olang nyia. Itu sana Batu Caves ia punyia patung tok sah angkat aargh, gua amik upah cuci ia once a week.

Apa moleh muat, juai celmin itu hali Jahid punya lumah, lugi maa...

Tanpa Nama berkata...

brilliant!

Tanpa Nama berkata...

Aku cadang bubuh ROSMAH sibini Najib sebagai penasihat World Bank!! Nanti dia boleh belanja berbilion untuk beli jam dan tas tangan.

LensaPR berkata...

Inilah posting terbaik kau yang terbaik 2008 oh Lempoyang. Penarik Beca wajib suka tuuuu.

Jlascanteen berkata...

nuar beraim pakar ekonomi? then madonna is a virgin.

nuar jadi brahman kat batu caves boleh kot?

gurau2 org2 nuar beraim jgn marah ya...

Sulaiman Akhlakan berkata...

sin

Tahun 2004-2008 tu dolah punya kerja. Anwar juga ... hehehe.

ANwar dan DOlah serupa, Orang Penang, makan nasi kandaq pagi ke malam.

Kan Tian Chua the Stuntman dah kata Anwar sudah berjumpa dgn org2 Abdullah.

Tanpa Nama berkata...

Anwar bukan pakar membantu negara miskin. Dia pakar memiskinkan negara.

Selain itu, Anwar pakar main wayang keling. Tok pun keling ...

bzz berkata...

lawak kambing..
hahahaha... alah bush ngan anwar pun sama lawak. tu pasal anwar sokong pak lawak us tuh...

Ronn berkata...

Adjunct Professor di Georgetown University?? Georgetown tu kan kat Penang! univeriti tu kat belakang Ceruk Tok Kun la kot!.

Ya Pak Husin, aku tak pernah 'miss' jenguk blog Pak Husin, mana tau kot-kot ada unta harga murah untuk raya korban ni.

kluangman berkata...

Betul..keadaan ekonomi amerika yang meruncing memerlukan orang luar untuk membetulkannya kerana amerika tidak akan nampak masalah emerika, hanya orang luar boleh melihatnya...

Samada pakar atau tidak, anwar memang berkemampuan untuk melakukannya, walaupun belum pernah dibuktikan dengan jelas tetapi penyokong anwar tetap percaya anwar boleh melakukannya, dia telah melakukan berkali kali...

Anwar telah lakukan ketika krisis ekonomi malaysia yang lalu tetapi mahathir menghalang dan menyumbatnya ke dalam penjara, cubaan seterusnya untuk memakmurkan negara juga terkini dihalang oleh Dolah dan cubaan untuk menyumbatnya semula ke penjara mungkin berlaku..

Anwar tidak diberi kebebasan sepenuhnya, kerajaan tidak 'menghalalkan' cara anwar untuk menerajui negara dengan gaya dan cara baru, bebas dan adil.

Dengan kegawatan ekonomi amerika sekarang, anwar mungkin boleh lakukan sesuatu di sana dengan lebih bebas, pemulihan secara pendekatan 'pintu belakang' walaupun bukanlah kepakaran anwar tetapi ia mampu menyelesakan amerika.

Selamat berjaya.

15 juta pound sterling berkata...

anwar mmg bijak sin.. dia pakar segala-galanya.. kepakaran yang paling hebat adalah pakar gebang.. aku gelak juga tgk penyokong yang percaya pak sheikh nie dari golongan terpelajar macam doktor dan engineer.. cikgu lagilah ramai..

aku pikir laa.. kalau nuar jadi presiden amerika... maunya semua negara islam dia lancarkan perang sebab dia pernah cakap negara islam nie adalah negara paling korup dalam BBC Hardtalk...

nuar nuar... lantak ko lah... jadi bahan dah ko ni...

Tanpa Nama berkata...

nuar beraim pakar ekonomi? then madonna is a virgin.
nuar beraim pakar ekonomi? then madonna is a virgin.
nuar beraim pakar ekonomi? then madonna is a virgin.

That comment made my day....

P/s IF nuar beraim pakar ekonomi?, madonna is a virgin..... then I am Einstein!

MRSM KB 66/73

al-juburi berkata...

oh anwarku...u're so genius. clap clap!!

princess jiji berkata...

idea yg hebat!husin pun boleh jadi penasihat bank dunia jugak sbb husin lg bijak drpd anwar!

Akar umbi UMNO Damansara Utama berkata...

Salam,

Setujulah sangat ambil Anwar ke US.

Aman damai kot Malaysia sebab ada harta karun lagi besar nak belasah.

UMNO D'sara Utama
www.suaradu.com

Zubli Zainordin berkata...

Husin Lempoyang, itu Anwo gua talak belapa kenai.

Ia punyia Leplika, gua ada kenai.

Itu World Bank ada lespek sama dia oo. Gua mau angkat loan, moleh kah?

Itu sapa cakap, sini komen, Madonna is a virgin?

Dia saya punyia classmate masa sekolah dulu jam. Nama ia butut butut punyia, saya sulah lupa. Saya pun mulah lupa maa...

Dia budak satu kampung dengan sayia.

So,if madonna is a virgin, I am a virgin too.

Tanpa Nama berkata...

Betul Sin; sebab tu Brader Anwar diam sekarang sebab sibuk nak memulihkan ekonomi US. Maklumlah dengar cerita itu pentumbang utama dana kot. Nanti miss pulak soruuuuu kang.

Tanpa Nama berkata...

Betul Sin; sebab tu Brader Anwar diam sekarang sebab sibuk nak memulihkan ekonomi US. Maklumlah dengar cerita itu pentumbang utama dana kot. Nanti miss pulak soruuuuu kang.

Faizal Zakaria's Blog berkata...

INFO TERKINI:

FAIZAL ZAKARIA TANDING KETUA PEMUDA UMNO - MUKTAMAD

RUJUK >> http://TeamPemudaUMNO.blogspot.com

Ronn berkata...

wah.. ramai sudah test sama itu madonna ka? tak pa la den tak beghapo selegho kek dio..

Tanpa Nama berkata...

nuar beraim pakar ekonomi? then madonna is a virgin.
kehkehkeh yang termampu aku buat ketika ini ..

WaShad berkata...

hahaha hebat betul anwar, sekaya2 amerika pun dia boleh mufliskan, berapa byk dia dah songlap kat sana ya suadagar? hahaha.. hebat, itu strategi Anwar tu, dia hancurkan kekuatan Amerika, kena ucap terima kasih dan tahniah kat Anwar Ibrahim sebab tolong balas demdam org islam dan negara2 yg terainaya dek amerika... Tahniah.. jadi lepas ni jgn salahkan Anwar dia baik dgn amerika tu baik ada makna tu..
Opppp....nak lencungkan sikit pak cik hussin..
Itu crisis ekonomi kat us tu tak de ke sapa2 nak kata diorang kena bala sbb sokong anwar, bagi dana kat anwar?

Dr. RBAONG berkata...

Itu hali, saya ada jumpa itu Madonna, dia kasi saya check.

betuilah, memang Virgin. Saya tanya sama dia, apa rahsia, boleh repair kah?.

Mahu tahu rahsiakah??

" MAIN BELAKANG"

Tanpa Nama berkata...

Lancaulah ANWAR !!!! Kalau kaki jubur nilah kau orang percaya temberang dia ...berentilah jadi orang ..orang ada general degree manalah tau manage finance ...pandirlah kau orang ni semua ...Anwar ni akan mati dalam keadaan aib yang amat ni bro ...orang main2kan ugama dan ayat-ayat QURAN ni tu saje balasan dia ...good posting bro nonetheless

zek berkata...

salam

Nak tumpang gelak boleh? kakakakakaka

Tanpa Nama berkata...

Rakan-rakan,
Hari ini adalah hari paling bahagia bagi pak usin, sbb dah sah pak lah resign mac nanti..

tahniah pak usin..he..hee..

PENGUMUMAN:
esok pak usin akan adakan jualan murah unta-unta..mari mari pak usin kasi harga spesel


Pakcik Din

lebih percaya ular berkata...

psst! psst! psst!

Gambar Bang Nuar dengan rambut keriting tu hensem la.

psst! psst! psst!

kalau bang nuar nak budak kopi i`m still available......

Tanpa Nama berkata...

Berdasarkan hasil perisikan yg dijalankan, faktor utama Pak tuLAH mengumumkan untuk resign Mac depan adalah disebabkan tekanan yg diberikan oleh seorang saudagar unta. Walaupun berkelulusan dari Universiti Oldfolks UK, beliau sebenarnya 15% lebih genius drpd yg bergelar doktor, cikgu atopun eginair. Masalahnya cuma satu, kenyataan Pak tuLAH mungkin boleh berflip flop. Tunggu dan lihat.

Tanpa Nama berkata...

Engkorang semua nie... Sin tu memberi pandangan yg serius, fakta yg dikemukakan juga berasas. Kenapa engkorang semua memperlekehkan pandangan seorang saudagar ? Pernah dikhabarkan Donald Trump pun kagum dengan saudagar camel tsbt.

Tanpa Nama berkata...

Pakcik Din

Husin buat apa nak buat jualan murah unta. Dia akan jual Sadiq SIgaraga.

BodohGile berkata...

Gile 'power' Bang Nuar ni, sampai US pun nak mintak kepakaran dia.
Nak mengatasi masalah kewangan.
Hahahaha...
Jangan nak melawak.
Masa zaman masalah kewangan Malaysia dulu pun,dia dah hampir nak jual Malaysia dengan US.
Banyak la kepakaran.

Tanpa Nama berkata...

Memang dia pakar apa....pakar jual obat!!!

WaShad berkata...

Anonymous 10.51

Itu ayat enginair macam biasa dgr, kita kawan kot? Biasa dkt HCJ?
Nanti boleh promote enginair, Pak Husin boleh tolong lelong..
Itu hari rasa dia pernah lelong sorang doctor kat selangor.. ampat ribu paund... wow..

Tanpa Nama berkata...

Bro Husin,

Aku pinjam artikel ni untuk dishare ngan kengkawan lain.. Sori sbb melanggar arahan tuan rumah..

Jangan marah nanti kena juai.. Teruskan bersaskastik..