Isnin, Jun 22, 2009

KPI Tsu Koon?


Ketua Menteri yang hilang kerusi dan negeri merangka dan memantau KPI.

Hmmm ... KPI sendiri kasi tak? Entah, sendiri ada tak KPI. Kalau ada, taklah kalah.

11 ulasan:

tok pawi berkata...

Semua menteri dah serah laporan, tapi menteri KPI tak dapat umumkan. Ai... menteri KPI la yg tak berprestation

kluangman berkata...

KPI diujudkan atas idea Najib atau mangkuk hayun mana tak taulah, untuk nilaian kabinetnya, untuk apa?

Katakanlah, Menteri dan Kementerian Kerajaan Tempatan dapat 10/10 markah, tertinggi, terbaik - apakah rakyat bersetuju atas nilaian tersebut.

Dan paling penting apakah KPI itu akan menyebabkan rakyat akan menyokong dan mengundi BN semula - sampah betul idea ni.

Lantaklah kerajaan nak buat apa cara, itu soal dalaman mereka tetapi majoriti rakyat akan memilih BN semula berdasrkan KPI rakyat dan bukannya atas KPI suk hun.

PKMPL berkata...

KPI yang penting adalah PBT. Rakyat banyak marah pada PBT sebab kontraktor lembap kutip sampah dan bersihkan longkang.

Itu KPI Menteri KPI memang terukkk.. Gerakan kalah semua seat!

Umno ajer yang menang ....

Minta Menteri KPI bagi tumpuan pada PBT

Tanpa Nama berkata...

Dari - http://writtenbyhim.wordpress.com/2009/06/23/tipah-tertipu-bangtipah-tertipu-versi-bn/

Cerita org nak kahwin semula lepas cerai .... pedas tu

Nani Cheras

Amran berkata...

Tak lojik orang kalah nak pantau prestasi orang menang.

Nanti yang menang jadi kalah.

Tanpa Nama berkata...

Lagi tak logik bila orang yang akan kalah KPIkan orang yang mungkin menang. Orang cina p.pinang akan terus undi DAP. Kalau bagi peluang kat MCA, mungkin ada chance. BN patut humban Gerakan dan PPP kat pulau jerjak aje. Parti nyamuk, bising lebih.

Akudahmuak

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Sdra Kluangman, hang tak tau kut apa itu KPI. Ni bukan soal nak bagi markah. KPI ni nak ukur sama ada sasaran kerja yang ditetapkan dapat dicapai atau tidak... baca bagi byk sikit baru komen bro...

Kelawarman

Mula bosan tunggu berkata...

KPI nak tunggu dua tahun.

Kalau menurun dan tak capai, adakah koh tsu koon akan beritau yg sebenar.

Mestilah tak. Nak dekat pru.

Majib kata nak review ahli kebinet every 6 month, macam mana?

Nak dekat 100 hari pun tak clear mana dia sendiri mahu bawak negara ini pi?

Nak bawak omar ong dan syed hamid pilak.

Mana perasuah yg nak dihukum? Tak ada pun.KJ pun takut nak terajang atas sebab politik wang?

Yang Peng San berkata...

dengan adanya kpi untuk semua menteri dan kementerian...ini adalah salah satu kayu ukur yang kerajaan boleh guna untuk memastikan setiap menteri dan kementerian melakukan sesuatu kerja yang boleh mendatangkan faedah yang baik dan berpanjangan kepada rakyat seperti apa yang apa rakyat inginkan dan kerajaan sasarkan.

bila ini dapat dilakukan dengan baik rakyat tentu suka dan gembira, jadi adalah mustahil pula rakyat akan menolak kerajaan yang mendatangkan kebaikan kepada mereka. itulah yang dihasratkan kerajaan meujudkan kpi.Bagitu mudah tapi masih ada yg tak faham...hairan aku!!

pakbelalang berkata...

It is rather interesting to note that Ministers' performance are being assessed through KPI.

In my case, practically every year I had to face my boss to assess my work performance for the purpose to determine my salary increment and bonus for the year.

I was given a set of KPI form to assess my own performance and my boss had the same KPI form to assess my performance. So we discussed openly about my performance. Every question is performance related and the grading is from 1 to 10.

As usual normally, I would always put my grading higher than my boss grading of my performance and I had to argue my case why I put my grading higher. Finally, we settled at certain figure and both of us have to sign my KPI form to be submitted to HR Dept.

So I think the system that is going to be applied to Ministers should be more or less the same as in the corporate sector, which I think if properly executed would be very transparent and effective.

Secondly, I would like to suggest that the KPI blank form for Ministers should be posted on line through internet and let the rakyat to participate in assessing the Ministers performance. That would be very "lively" and the rakyat would feel that they also have their role to assess the performance of the Ministers.

Tanpa Nama berkata...

Inilah kecerdikan Najib... melantik orang kalah memantau orang yang menang.Ada juga ciri ciri Pak Lah si-Najib ni.

nasi kangkang pekan