Ahad, Julai 05, 2009

Cara Malaysian berbahasa atau ...

Sahabat ana kata cara Malaysian berbahasa Inggeris agak terlalu mudah, pendik, tepat, dsb. tetapi efektif. Dia bandingkan dengan cara orang Briton berbahasa seperti dalam contoh-contoh yang diberi melalui e-mel berikut:

WHEN GIVING A CUSTOMER BAD NEWS
Britons:
I'm sorry, Sir, but we don't seem to have the sweater you want in your size, but if you give me a moment, I can call the other outlets for you.
Malaysians: No Stock.

RETURNING A CALL
Britons:
Hello, this is John Smith. Did anyone page for me a few moments ago
Malaysians: Hello, who page?

ASKING SOMEONE TO MAKE WAY
Britons:
Excuse me, I'd like to get by. Would you please make way?
Malaysians: S-kew me

WHEN SOMEONE OFFERS TO PAY
Britons:
Hey, put your wallet away, this drink is on me.
Malaysians: No-need, lah.

WHEN ASKING FOR PERMISSION
Britons:
Excuse me, but do you think it would be possible for me to enter
through this door?
Malaysians: (pointing the door) Can ah?

WHEN ENTERTAINING
Britons:
Please make yourself right at home.
Malaysians: Don't be shy, lah!

WHEN DOUBTING SOMEONE
Britons:
I don't recall you giving me the money.
Malaysians: Where got?

WHEN DECLINING AN OFFER
Britons:
I'd prefer not to do that, if you don't mind.
Malaysians: Don't want la ...

IN DISAGREEING ON A TOPIC OF DISCUSSION
Britons:
Err. Tom, I have to stop you there. I understand where you're coming from, but I really have to disagree with what you said about the issue.
Malaysians: You mad, ah?

WHEN ASKING SOMEONE TO LOWER THEIR VOICE.
Britons:
Excuse me, but could you please ! lower your voice, I'm trying to concentrate over here.
Malaysians: Shut up lah!

WHEN ASKING SOMEONE IF HE/SHE KNOWS YOU.
Britons:
Excuse me, but I noticed you staring at me for some time. Do I know you?
Malaysians: See what, see what?

WHEN ASSESSING A TIGHT SITUATION.
Britons:
We seem to be in a bit of a predicament at the moment.
Malaysians: Die-lah!!

WHEN TRYING TO FIND OUT WHAT HAD HAPPENED
Britons:
Will someone tell me what has just happened?
Malaysians: Wat happen Why like that ...?

WHEN SOME ONE DID SOMETHING WRONG
Britons:
This isn't the way to do it here let me show you,
Malaysians: like that also don't know how to do!!!!

WHEN ONE IS ANGRY
Britons:
Would you mind not disturbing me
Malaysians: Celaka u

Pandai saja rakan ana mengaku Malaysian.

Malaysian sebenar berbudaya ketimuran yang tinggi. Malaysian sebenar berbudi bahasa dan tinggi nilai kesopanan. Malaysian sebenar tahu hidup bertolak ansur, berkompromi, dan bertoleransi. Malaysian sebenar sentiasa jaga hati orang lain. Malaysian sebenar tahu menghargai budi orang.

Bahasa macam begini bukan Malaysian tapi bahasa Malaysian Malaysia. Satu kerusi pun act semacam, kita ada *29 kerusi situ!

* Pembetulan: Maaf, bukan 30. Butir sini.

14 ulasan:

Hiriyati berkata...

Jinjang Jo je yang cakap mcm tu!

-cik gu Bahasa Inggeris-

Pendedah Xenofobia berkata...

Cina yang datang Malaya adalah Cina dari Dinasti Last Emperor.

Itu zaman kaki candu dan moral rosak. Yang datang2, Cina pinggiran pantai.

Memang Cina low class dan pariah. Itu yang tak ada budi Bahasa dan perangai pariah.

Cina Baba di Melaka dan Penang adalah Cina DInasti Ming zaman keagungan Cina yang mana ada Maharaja dia orang Islam.

Itu yang dia orang tahu erti peribahasa. Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu menguak.

pakbelalang berkata...

Menang satu kerusi dah jadi "bodoh sombong". Apa tah lagi kalau menang 30 kerusi dia akan kata "aiya, lu boloh stupid punya olang"

musli oli berkata...

Sin, ada juga bahasa Inggeris cincai. kalau mereka minum beer ramai-ramai, kalau masing-masing bayar, mereka kata 'Dutch' orang Sabah kata 'American style'. Tapi bahasa Inggeris yg paling simple bila org Scots yang cakap. eg 'wanna pint mate?' ajak minum dan mabuklah tu...

Dal berkata...

Menang satu kerusi dia bertempik, "Ini cina mali, babut puniya."

Kalau menang 30 kerusi dia memperlembagakan, "Ini nigili cina. Lu mana mali?"

Tanpa Nama berkata...

"bile marah yang amat dan benggang"

-Cibai lah (melayu - india - cine)

ada kesepakatan di sana

-reda

entahler berkata...

Gempar!

Najib menggunakan tentera untuk mengugut Abdullah sehingga berhenti.

Klu fitnah sila lapor polis.

baLdi MeraH berkata...

ni lim guan eng je ckp mcmtu.. x pun lim kit siang, Lim ah Peng, Kong Ket Khuat, Yap Bhar Bie, Yip KLen Tong

Tanpa Nama berkata...

RTM2 ada siar rancangan pada jam 12 hinga 12.30 tengah hari kalau tak silap panorama ,bahase mandarin.
Di mana wartawan telah menemubual beberapa orang tuan punye kopitiam.
Di siaran itu ade menujuk gamabar dan rakaman cara car kopi di goreng dan cara kopi o di hidang.
Suara latar belakang dari wartawan dan tuan punye kedai mencerita semua tuan punye kedai kopitiam adalah dari keturunan puak kaumdari Pulau Hainan.
Perihal sejarah tuanpunye itu sebut bahawa ketika puak kaumhainan sampai ke Tanah Melayu, baru mereka sedar bahawa Kaum pulau Hainan ade lah yang akhir sekali sampai ke Tanah Melayu.
Akibat nya mereka tidak dapat masuk sektor dan cabang dan fungsi ekonomi yang sudah di kuasai olih kaum puak Cantonis,Hokkien,Hakka, TeoChew,Khek dan Hock Chew.
Maka mengikut pencerita ,puak Hainan terpaksa masuk khidmat dengan bekerja orang Inggeris penjajah dan jadi orang gaji dan tukang masak.
Pendek cerita puak Hainan mahir dan pelupori bidang Restuarant,kopitiam dan masakkan cookie cara ala inggeris dan terus kehingga hari ini.....
Jadi kalu tengok pendatang ni tengok lah jurusan nya kita bolih agak sama ade mereka dari pantai atau pendalaman atau pulau...
Atau sebagai satu daripada ratusan sebab orang melayu hanya control 12 hingga 17 % ekonomi atau aset(GLC kut) Malaysia.
Sipi Liberalisasi.
changkat lobak
arjuna waspada.

kluangman berkata...

WHEN SOME ONE DID SOMETHING WRONG
Britons: This isn't the way to do it here let me show you,
Malaysians: you go back tongsan better ma..

DNL berkata...

memang tepat dan asli lah kau ni bro sin ..... hahaha best best

kassim pantalon berkata...

yong tau fu atau char kuew tuew
what you want?

Tanpa Nama berkata...

Macam Phua Chu Kang bercakap aje?

Dr Labu berkata...

Kah3... lawak giler. Serious best giler. You never fail to amuse. Nak lagi.