Ahad, Februari 08, 2009

Bila besar nanti, Atan nak beli kereta power


Ditepi sebuah tasik yang indah, anak dan ayah menghabiskan masa memancing. Ayah yang sentiasa sibuk mengambil peluang dari masa keemasan untuk mendekati anak. Bagi anak, inilah masa untuk dia bermanja dengan ayahnya yang tiap-tiap hari keluar subuh dan balik tengah malam.

Atan: Ayah. Bila besar nanti, Atan nak beli kereta power.

Ayah: Baguslah. Kena belajar kuat-kuat

Atan: Ya, ya, Atan ingat. Selalu ayah cakap. Boring la ulang-ulang.

Ayah: Atan nak beli kereta apa?

Atan: Bila Atan besar, Atan dah belajar kuat-kuat, masuk Universiti, kerja baik-baik, berniaga dan jadi billionaire korporat, Atan nak beli kereta Ferrari.

Ayah: Kenapa nak beli Ferrari?

Atan: Ferrari best laju. Dia kereta sports, warna dia merah cantik. Ferrari kereta Itali yang terkenal. Banyak menang F1.

Ayah: Ferrari mahal. Kalau Atan naik dengan isteri Atan, ayah dan mumi tak boleh naik. Kalau Atan tak jadi billionaire, Atan nak pakai kereta apa?

Atan: Ohhh ... mahal ye yah?

Ayah: Berjuta dan spare part tak ada.

Atan: Kalau gitu, Atan nak kereta BMW. BMW kereta dia laju. Badan dia cantik dan sports juga. Atan nampak banyak kedai BMW. Mesti ada banyak spare part.

Ayah: Pandai Atan. Tapi BMW tak power macam Ferrari. Macam mana?

Atan: Tak apa. Atan bawak BMW. Ayah boleh duduk depan dengan Atan. Mak dengan akak duduk belakang.

Ayah: Ayah masa mula kerja dulu pergi kerja pun naik BMW, Bas Mini Wilayah. Tapi rugilah Atan pakai BMW bawak kita aja. BMW maknanya Boleh Memikat Wanita. Atan kena cari isteri kalau pakai BMW.

Atan: Ekkk ... tak suka budak pompuan. Tak best main dengan pompuan. Kalau lari tertinggal. Dia orang cepat nangis.

Ayah: Kalau begitu, Atan kena pakai kereta lain la.

Atan: Kalau tak boleh BMW, Atan nak pakai Mercedes. Semua boleh naik. Tak sports tapi cantik. Orang pakai Mercedes orang yang berpangkat. Tak mahal macam Ferrari. Dan ... Atan tak kena kahwin dengan pompuan.

Ayah: Baguslah tu. Mercedes senang nak repair. Dia pakai minyak diesel. Lagi murah. Tapi orang tua saja pakai Mercedes. Ayah dah uzur baru dapat rasa kereta power Atan.

Atan: Kenapa orang tua saja pakai Mercedes?

Ayah: Yalah. Orang yang pakai Mercedes adalah kereta rasmi untuk bos-bos korporat dan kadang-kadang kerajaan.

Atan: Kalau ayah, kereta power apa ayah nak pakai?

Ayah: Ayah pakai Toyota Camry saja.

Atan: Eiiii ... tak power. Biasa aja.

Ayah: Lagi power. Kerajaan negeri Perak jatuh pasal Camry. Siap-siap kerajaan negeri Selangor pun boleh jatuh. Khalid dah tukar kereta.

Atan: OK lah. Atan nak pakai Camry. Tapi Atan tak mahu jadi MB yang jatuh kerana lompat parti. Khalid tu yang gagap ye ayah?

Ayah: ....

Terdiam ayah mendengar. Baru dia menyedari kehebatan anaknya. Pitah dan cekap berfikir. Perkembangan politik pun diikuti.

39 ulasan:

Buah Geduak berkata...

kwang..kwang..sen pasal kereta la sebuah kerajaan boleh tumbang. tapi kau kena ingat pasal lompat katak la yang penyebabnya.
"lompat si katak lompat,
"lompat dalam kuali,
"cepat la adik cepat,
"adun Perak tiada wakil MIC.

Burung Jambul berkata...

Sambungan disini.

Atan : Kenapa diam yah? Ayah tak suka Atan pakai Camry ke?
Ayah : Bukan...
Atan : Ayah tak selesa ke dengan Camry? Kalau macam tu Atan tukar Lexuslah yah..
Ayah : Kalau Atan pakai Lexus nanti SPRM siasat Atan.
Atan : OOOO.. Orang pakai Lexus rasuah ye yah..
Ayah : Tak... Orang rasuah pasal dia masa kecil macam Atan dulu masa cikgu ajar suruh ikut Perlembagaan Rukun Negara tetapi dia ikut Rukun Nak Cepat Kaya .
Atan : Dahlah.. Atan pening ar..
Ayah : Meh... sambung mancing..

BERANIKAN HATI berkata...

TAN HUSIN,
MOHON DIPERTIMBANGKAN BLOG SAYA DI LINK-KAN KE BLOG TUAN HUSIN LEMPOYANG. TERIMA KASIH http://braveheart-blogger.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

Sambungan sini

Ayah : Atan pakai kereta yang selesa untuk Atan.
Atan : Atan nak pakai kereta Potong boleh?? Potong Perdana...
Ayah : Boleh...kalau Atan selesa ngan kereta Potong.
Atan : Mahal tak kereta Potong?
Ayah : Tak mahal, sama harga ngan Camry, tapi makan minyak, gearbox banyak rosak dan tukar. Service dia ada mahal.Orang Jepun pandai buat kereta Camry.
Atan : Tapi Ayah pakai Lexus?
Ayah : Ayah tak suka kereta Jepun, dulu dia potong kepala Atuk Atan...dendam dan dengki.
Atan : Tak paham la Atan cerita ni...

rantong berkata...

Doa selamat agar penyatuan orang melayu tidak longgar oleh dakyah orang-orang kafir dan DAP dan orang yang besekongkol dengan DAP.

"Segala kepujian dan kesyukuran dipersembahkan ke hadhrat-Mu ya Allah di atas limpah rahmah perlindungan kepada kami sekalian dengan aman tenteram, sihat wal’afiat dan selamat sejahtera. Kami memohon kepada-Mu ya Allah semoga diperkukuhkan perpaduan, dipereratkan persaudaraan dan diperkuatkan keazaman, hasrat dan cita-cita agar sentiasa mendapat keredhaan-Mu ya Allah".

"Kami juga memohon kasih sayang-Mu ya Allah agar jiwa dan kehidupan kami berada dalam aman di dunia agar kami dapat mengimarahkan bumi sepertimana yang Engkau perintahkan, maka daripada Engkaulah sahaja ya Allah kami memohon bantuan dan pertolongan".

"Kami dengan segala rendah diri memohon agar Engkau kurniakan kami dan hamba-hamba-Mu sekalian dengan taufik dan hidayah, sentiasa di bawah pimpinan dan petunjuk-Mu ya Allah, mudah-mudahan segala usaha dan amal yang kami tunaikan akan mendapat sepenuh kejayaan dalam keredhaan dan restu-Mu di sepanjang zaman".

"Berkatilah negara Malaysia ini dan rahmatilah di bawah perlindungan-Mu sekalian yang bersangkutan dengannya semoga mendapat pertunjuk dari-Mu ke jalan yang Engkau redhai serta dengan penuh kehormatan dan kesucian, di samping meninggikan syiar-Mu dalam semua bidang".

"Peliharakanlah kami dan negara kami daripada segala bala bencana. Jauhkanlah kami sekalian daripada segala ancaman dan pengkhianatan. Bersihkanlah negara kami dari segala anasir jahat. Pandulah kami semua ke jalan yang benar, adil dan saksama dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan.".

"Kekalkanlah ya Allah kebenaran, keadilan, perpaduan, ketenteraman dan kemakmuran dalam negara bertuah ini".


View Profile: Rantong

Tanpa Nama berkata...

Orang Melayu nak beli kete cari cina. nak makan cari cina. nak buat apapun gantung dengan cina. tapi tanah tak nak bagi cina. Tak kenang budi betui

Cucu Tok Selampit berkata...

Saudara Tanpa Nama,

Apa pula tak kenang jasa Cina. Kat Perak tu kan Menterei Besar kan puppet Cina, Nga & Ngeh, macam Upin & Ipin. Diorang bagi tanah apa kat kampung baru - kampung cina, berkekalan selagi ada bulan dan bintang. Nak apa lagi. Bagi kereta baru Camry lagi.

anok ganu sabai2 berkata...

ayah; wah terer anak ayah, mb selangor pun atan tau.
atan; ye lah ayah kan atan selalu ikut ayah baca internet.
ayah;atan kata tak nak jadi mb apasal lak?
atan; payah lah ayah,pakai camry nanti kena buang, beri penyapu kena sapu keluar.
ayah; tak gitu semuanya atan,kalau kita baik,kerja ok orang sayang kita atan,orang tak buang kita.
atan;ah ah kan ayah cam nik aziz kan ayah, atan nak jadi nik aziz lah ayah,
ayah;atan jadi nik aziz atan tak dapat marcedez,camry pun tak dapat,
atan; tk pe lah,sok sok kita lagi kaya ayah,marcedez,ferari satu driver je,atan dapat paling kurang 4 driver.lagi ok
ayah; 4 driver???
atan ye la keranda kan 4 orang drivernya ayah.
ayah; !!!?

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

Sin,
Intifada telah bermula di Perak.

Perak: The Start of Malaysia's INTIFADA? انتفاضة http://margeemar.blogspot.com/

Dari,
Tuhan

Spin Patiance berkata...

Betul ayah atan cakap.

PR pemutarbelit rakyat kata deputy speaker lompat kerana tak dapat camry.

Bukan barisan nasional cakap, PR pemutarbelit rakyat yang cakap.

Pasal Camry jatuh kerajaan perak

Spy Malaysiakini berkata...

Laporan poaching ditulis oleh Andrew Ong budak cina dap wartawan Malaysiakini yang dibayar yayasan luar negara.

PAS boleh baik dgn ajen2 penjahanam negara dari luar negara dan pro israel. Munafik orang PAS.

Dahlah tu diikut Anwar kaki penipu dan pembelit ajen Aamerika dan penandatangan annopolis.

Adakah PAS mahu jadi macam anwar yg sanggup apa saja demi kuasa? Bansga dijual, agama dijual dan putarbelit jadiultra liberal, bontot dijolok. Asaldipuasa berkuasa.

Penganalisa Saham berkata...

Apa dia bukti Tuanku buat ini semua demi saham Gamuda. Ini adalah fitnah Anwar.

Tengku Elina anak Sultan ada saham gamuda hanya 7.5% melalui syarikat generasi setia. Adakah Tengku Elina itu Sultan Azlan Shah? Adalah langsung saham anak itu mesti kepunyaan bapa?

Ini saham anwar pemfitnah besar!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

Sin

Baca Khalid konar pasal Lexus kereta rasmi

Hebat si gagap

http://www.malaysiakini.com/news/97816

Lexus

T + 3 berkata...

Setakap share gamuda naik apa cerita.

Bila nonek pak lah naik, saham scomi pun naik

Husin Lempoyang berkata...

Aisay .... ana kena kasi peringat. No spam, No cut and paste.

Sini utk bersembang, kutuk mengutuk, ketawa diketawa. Nak kongsi artikel, tulis pendik2 atau aksi link.

Rumah ana ada undang2, respek la.

Husin Lempoyang berkata...

Tanpa Nama 3:12pm (yg dipadam kerana tak hormat undang2 rumah)

Betul apa yg kamu cakap. Cumasaya nak tanya skit.

Apa kena mengena dgn BN dan semua ini?

Bukankan Sultan yg buat pilihan?

Adakah disebab Sultan tak memehak kepada PR maka perlu dimakidan difitnahnya?

Tahun 2007 berdemonstrasi sokong daulat tuanku.

Kalau Sultan memihak kepada PR, betullah! MasaYB Nasa lompat, itu baik? masa nak lompat parlimen baik???

Tanpa Nama berkata...

Sin oh sin, apa takut dan padam padam....biar lar kebenaran tu dipaparkan dan pikirlar pakai otak sendiri. Pembaca sini bukan budak kecil lagi. Itulah masalah BN, Sin oh Sin....takut, takutkan rakyat...takutkan kebenaran. Pergi mintak kerja kat RTM1 tu....sana boleh jadi tukang padam memadam dari penjual untah.

Sekian,
Pakmaindam

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Orang yang takut, baru nak padam....betul tak logik ni??

Dari,
Labi

Awan Lahon berkata...

Atan pakai keter nasional la Tan...kekeke

Tan Kiah wah berkata...

Sultan Perak melakukan keputusan untuk melindungi kepuntinga bisnis anak anaknya. Gamuda? Adakah Gamuda akan dibantu oleh Najib untuk membalas jasa Sultan Perak.

Oghang Ghombau berkata...

Ekau semuo buto ke? Ini bukan blog bapak kau.

Dah jolas Husin tulis dalam blogroll ... Rumah Ini ada Undang2

Dah cakap jgn cut and paste artikel tapi kasi ringkasan dan link. Jgn spam. Dah cakap jgn pakai tanpa nama.

Takdo cerita takut. Kalau
Husin takut, di censure komen sebelum terbit. Lagi berani dio nunjuk punai koncing Sime Darby.

Nak buek tanpa undang2 poi lah kek jalanan. Sonang di cekup FRU dan masukkan lokap.

Tanpa Nama berkata...

botol tu orang ghembau.
buat la blog sendiri. Nak lawan konon. cuba la pegi ke Gaza tu lawan israeil Ada yg terkencit. Dgn bangsa sendiri amboi!! eksen botol!
Kalau org melayu salah macam macam tak betul. Ini masa kecik selalu kena buli. tu yang mereng sikit kepala.
Kalau bangsa bukan melayu hina, pehh!!, gembira.

Tanpa Nama berkata...

Tuan Tuan sakalian,
Tengok MB Haram Perak ni. Muka macam mamak atau India. Terang benderang bagi rasuah RM30,000 kepada babi babi MCA yang support dia tu.

http://www.youtube.com/watch?v=KMph8yciYyQ

Dari,
Penjual Babi

Tanpa Nama berkata...

sin, tadi aku tengok berita kat bernama, mb dr zambri siap cantek punya sembah vanakem kat satu hindu kalung bunga malai kat dia, pah tu siap cium anak hindu.aisey, apa semua ni husin.pas tu bagi rm100,000.000 kat kuil hindu thaipusam.apa semua ni husin? hari tu mb lama kowtow kat cina hari ini mb baru nak kowtow kat hindu dan juga cina! apa semua ini?

Tanpa Nama berkata...

sin nanti kau buat citor ni pulok...

NDON:Abg barang naik tak?
Abg AAB:Tak Ndon sakit,macam mana barang ndak naik.

Jin:abg barang naik tak?
Abg AAB : Naik..Mesti naik...

Masa tu HP AAB yg tengah sembang dengan burung tiung dari johor tak off maka naik lah harga barang ...

Tanpa Nama berkata...

ada orang ungkit pasal Hang Tuah bodoh..

Nizar Derhaka berkata...

Hang Tuah tak derhaka walau tahu Sultan tersilap..dia sanggup mati kerana Kestabilan Empayar Melaka.

Nizar mahu Karpal babi masukkan sultan ke penjara..

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Nizar ni dia minta pula nak menderhaka.Dia memang hebat.Zaman dulu-dulu kalau menderhaka mesti kena sula punya.Ataupun dia sudah kena "sula".Jadi dia pun tak kisah.Kau buatlah kisah Nizar kena sula dengan aljogo B.A.B.I.

Tanpa Nama berkata...

usin o usin..
Secara terangnye, BN mengunakan duit utk apa saje. Beli kavadi thaipusam, beli orchestra Chin Hua, ..
usin o usin
napa nak kecoh pasal camry? Diorang beli kat UMW toyota (one of the GLC)..napa tak kecoh pasal beli C Class tapi rakyat ramai menderita..
napa tak kecoh beli bentley/lamborgini/porcshe - semuanya menggunakan duit rakyat..
aku bukan tak sayang sultan, tapi kite setiap hari jumaat mendoakan kesejahteraan diorang pada khutbah, adakah diaorang ni selayaknye dianggap "untouchable"..

usin o usin
PR tu baru je nak bernafas, belum setahun lagi..beri la diorang peluang utk buktika diorang ok.
kekadang, manusia bila berada di atas lama sangat akan menjadi tak kenteteruan...

salam sayang

Mr Pills

Watdono berkata...

Sin..
Ni ada cerita pasal seorg budak, org tua dan seekor unta tua. Dia org ni dari Perak nak g Selangor.
Tiba di Tapah org Tapah melihat dan berkata :-
"Kenapalah org tua dan budak ni tak naik unta tu? Bukankah unta untuk tunggangan".
Lalu apabila org tua dan budak itu dengar mereka pun berpikir..Ye tak ye jugak sepatutnya begitulah, jauh lagi perjalanan ini.Lalu mereka pun turut kata org Taiping dan tungganglah unta tu berdua..
Apabila tiba di Sungkai, org Sungkai pun berkata:-
"Kenapalah sampai 2 orang yang tunggang unta tu, dah ar unta tu tua.. Kan elok kalau seorg je yang tunggang".
Apabila org tua mendengar.. Ye tak ye jugak aku ni dahlah berat . Jadi baik aku bagi budak ni saje tunggang unta ni dan biar aku saja yang jalan kaki.Apabila tiba di Tanjung Malim..Orang tanjung Malim pun berkata:-
"Apalah budak tu,ada ke patut dia biarkan orang tua tu jalan dan dia pulak yang tunggang unta tu..Sepatutnya biar budak yang jalan dan bagi orang tua tu yang tunggang unta tu.Kan orang tua lemah dan tidak berdaya". Apabila budak tu dengar dia pun bagilah orang tua tu tunggang unta tu .. Sampai di Rawang,orang Rawang pun berkata:-
"Eh!! Tengok tu, ada lagi orang nak tunggang unta kat Rawang.Sekarang ni org sibuk nak pakai Camry .Siapakan gerangan orang tua yang menunggang unta ini.. Apabila orang tua tu dengar.. Dia pun berkata :- "Analah Husin Lempoyang..penjual unta dari Perak dalam perjalanan masuk ke Negeri Selangor".
Hahahaha...

Sori sin ana bikin ente jadi bahan cerita..

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Bank Negara pinjam duit dari Bank China.....nak beli unta.

Bank Negara, Bank of China establish currency swap

KUALA LUMPUR, Feb 8 – Bank Negara Malaysia (BNM) and Bank of China (BOC) have established a bilateral currency swap arrangement designed to promote bilateral trade and investment for economic development of the two countries.

The central bank said the arrangement would provide 80 billion renminbi or RM40 billion, the BNM said in a statement.

The effective period of the arrangement would be for three years and could be extended by agreement between the two sides, it added. – Bernama

Dari,
Penjual Babi

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Ingat lagi Perang Larut? Perak dijualkan kepada British oleh Sultan Perak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Larut_War

http://en.wikipedia.org/wiki/Pangkor_Treaty_of_1874

Dari,
Kapitan Yap Ah Loy

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Lion of Jelutong sudah mengamok!

http://www.youtube.com/watch?v=cqxI14ZwIVU

Dari,
Harimau Belang

kluangman berkata...

Sin, camry tu binatang ape!

Tanpa Nama berkata...

gagap2 pun,dpt gak jd mb..lempoyang dpt apa?ngeh ngeh ngeh..

.:are_race:. berkata...

miinta kebenaran..saya copy cerita atan..dalam blog husin...saya letak nama husin dalm blog saya