Ahad, Oktober 18, 2009

Bilo kecek Melayu, mulo dema problem


Ana semale dapak jempute open house sahabat ana di Bukit Jalil, Lukme Gani. Lukme keja denge Ku Li.

Sampa-sampa ado pertunjukke dikir barat yang dibawo khas oleh Kelab Anak Gua Musang. Sedak dema dikir. Semangat anak-anak mudo buak persembahe. Hebak anak mudo pertahe kebudayae kito.

Tukang karhuk ada duo. Sorhe tu nyanyi lagu Kelate. Hok sorhe lagi tu sedak suaro. Paka spek hite. Bule lagi nasyid. Jugo lagu Hinduste.

Nasyid guno bahaso Arab. Sebute serupo mace Arab. Pasti panda ngaji Quran. Orhe Kelante memang panda ngaji. Mace orhe Joho jugo.

Lepah tu, budok tu nyanyi lagu yang ada skit Hinduste. Mere mehe boo ... alunan suara yang mengalun merdu. Kalu muko dio ada skit Salman Khan skit, Rosmah maghi kasi kiss.

Otak ana naka. Tertanyo tanyo pulo.

Orhe Kelate ni. Mengaji dan Nasyid beto-beto mace Arab. Nyanyi beto-beto mace Hinduste. Tapi ... bilo kecek Melayu, mulo dema problem.

Ambo pulo teringak Lukme sebuk Totenham Court Road (sebutan di London sebagai Tot-nem Kot Road) .

Dio sebuk Toknem Kok Rhing. Burhuk bena. Sekure-kure orhe Kelate lain sebuk Tokne Kok Rhot.

Wow! Sajo nok jua. Guano dema nok beli?

21 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sin
maso ambo dok lunde 30 tahun dulu, puok2 klate pangge jale tu tottene kok ghouk. carnaby street & fleet street jadi kanabi sterik & felik sterik, strand jadi sterre.. :)

Kama TTDI

Tanpa Nama berkata...

Tune Korok Kring..

Arethenone berkata...

Ambo dulu maso ngaji kat US dikir baghat kot oghe putih. Ambo jadi tok jogho ambo nyanyi lagu..."Anok Tok Guru".
Maso dulu-dulu ttiko ado tok laki...
Once upon a time, while she was still married...

he he he

Terus dapat sijil penghargaan daripada mayor Ames, Iowa.

gotahlantun berkata...

tok kotuo hok jua laku sokmo...
baghu buko mulog oghe mari beli...
haha..

SuperStarRajinikanth berkata...

tak pahe kawe, guano nok beli dehh..

MuHaMMaD86 berkata...

husin lempoyang?

rasa macam pernah dgr nama ni tp dimana ek?

adakah dia yg selalu mengharu harakan keadaan di halaqah

sowry....terjumpa blog ni...salam ukhuwah

satD berkata...

come stamp demo husin..ambik mano?

Singh Is Kinng berkata...

Salam Sin,

Sapa hati demo tok ajok kawe sekali mugo kawe pung anok Kelate ni.

Kawe sebut totenhen korok mung, sebab kawe kelate campur punjabi campur siam.

jamaliah berkata...

haha.....macam2 hal orang malaysia ni......tapi disebabkan 1 Malaysia lah.....satu dunia dah tahu....pasal Dikir Barat nie.....chayok....chayok..teruskan al berdikir....kalau ada dikir 1Malaysia pun bagus....

kluangman berkata...

Pernahkah Nik Aziz speaking omputih..

Pada pejuang bahasa tentunya mereka berbangga jika nik aziz kecek kelante jika bertemu pemimpin dunia seperti obama.

Tanpa Nama berkata...

Salam Sin,
Amba tak kisah apo oghe lain nak kata yang kawe oghe klate ini tak leh ke'cek luar dan ke'cek oghe putih pun orghe putih sendiri tak pehe.fasal kawe ini belaja di sekolah arab hanya selepas 4 senawi baru ambil spm dan dapat gi belajar Englad.Tapi kawe bangga kawe bolih berbahasa Arab dan bolih tulih dan mengare baso orghe putih dgn baik.Masa belajar di England hampir 30 tahun dulu dalam terkial2 dan sering diejek kawan2 yang pandai ke'cek oghe putih,kawe dapat juga Ijazah (1st Class) dalam bidang Kejuruteraan disalah sebuah universiti terkemuka di sana sedangkan yang pandai ke'cek tu ada yang kandas dan kena tukar krusus dan universiti.
Amba pun Saing 'Lukman Ghani' jugak semasa belajar Mechanical engineering di UK dulu.

Tanpa Nama berkata...

Orang Kelantan otak jalan kerana ada ilmu 'spelek' dari zat budu.

Rascal

ali berkata...

Rascal,

tak timbok budu pong jadi kijo jugok. sek ni ngaji for survival, nak harap ko PAS, mapuh kerah, nak harak ko UMNO, guling bating. Pah tu lagu mano? harap ko diri sendiri jah laaaaa.

Ngaji jah laaa, hok jalan barang gerenti

Hungga pah ko PhD, bodo bodo pung bulih nipu budok pah tu ;)

ex-ROTU

sahm berkata...

teringat my preng masa dkt uni dulu buat presentation dkt whole class(which I still remember till now):

I would lak to divad this speech into 3 park

Tanpa Nama berkata...

Tuan Rumah En Husin,

Lokman tu kawan lama saya dari PMS 46 lagi and related to me -> tapi lost contact.

Semoga dia berbahagia makan gaji dgn Ku Li ( pun related to me )

Tg Kjg

kluangman berkata...

Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

kluangman berkata...

Suatu Jumaat Pak Mat Pergi ke masjid untuk mengerjakan sembahyang Jumaat. Oleh kerana die memakai kain, die hanya membawa RM1 untuk tambang bas pergi dan balik dari masjid. Selepas menerime baki wang dari konduktor bas, Pak Mat memasukannya iaitu sekeping wang 50 sen kedalam saku baju melayunya.

Apabila tiba waktu sembahyang dia pun sama-sama berdiri mengikut jemaah lain..

Ketika hendak rukuk, duit 50 sennya tadih terjatuh dan tergolek di saf depan memikirkan itu aje wang yang dia ada. Die pun menegur orang disaf depan,

Pak Mat : Jange Ambik Pitih aku tuh
Jemaah 1 : Eh, aku tok sey limo puluh sen tuh gak
Jemaah 2 : Weh ore semaye mane buleh kecek
Jemaah 3 : Hok mung kecek tuh..
Jemaah 4 : Mujo Aku tok kecek deh

Tanpa Nama berkata...

sian abg man..

-along

DNL berkata...

silap demo.........

saing kawe sebuk sokmo "TOK TAHAE KOK GHOK" macae hok demo tak tahae doh laaa bunyi dio...

ahahahaha


oooo.... alah

washad berkata...

weiii.. ramai nyer dok tulih ikut ejaan ore kelate..
terima kasih tok husin, tulo promote loghat kelate nih.. sebab bahasa ore kelate ni kaya..
kayo nyo bahaso kito...

hok ambo tak pehe.. tokne korok kring, tokne korok...
ada so lagi.. korok chek mu...

washad berkata...

ambo tak pahe.. tok ne mana?