Selasa, Oktober 27, 2009

Cerita main Korea

Siapa yang masih ingat bolasepak Malaysia zaman kegemilangan dengan striker seperti Syed Ahmad, Shahruddin Abdullah, dan kemudian Mokhtar Dahari?

Masa itu, Malaysia kira setanding dengan Korea Selatan. Semasa Malaysia pergi ke Olimpik pada tahun awal 70an, kita bolehkah kalahkan Amerika Syarikat 3-0. Jepun pun selalu kita titing. Ada qualifying round World Cup kita boleh kalahkan Saudi 3-0 di Riyadh. England B draw 1-1 dengan kita.

Tidak tahu apa sudah jadi sampai jauh sekali ketinggalan bolasepak Malaysia? Salah pemain atau pengurusan atau keadaan?

Ana masih ingat setiap kali kita lawan Korea Selatan. Masa itu kita selalu kalahkan mereka.

Cuma masa itu jangan sekali-kali kasi mereka leading. Mulalah mereka pelecehkan permainan dan main bertahan. Dalam diam-diam, mereka buat counter attack. Itu yang selalu juga mereka menang 2-0 dengan kita.

Cara mereka melecehkan permainan adalah untuk melambat-lambatkan permainan. Bila mereka pegang bola, kita sentuh sedikit saja mereka akan berlakun jatuh dan konon tercedera.

Sekarang adalah satu kesalahan untuk play acting. Masa itu pasukan bolasepak Korea Selatan paling suka play acting. Orang Malaysia akan ajuk mereka dan sesiapa yang play acting sebagai main Korea.


Besok DUN Perak bersidang. Belum sidang sudah ada macam-macam main Korea. Nizar kata ada samseng dibayar untuk pukul mereka. Dia pun main Korea konon tidak mahu datang.

Entah dia datang atau tidak besok. Kalau berlaku macam sidang DUN 7 Mei lepas, pasti masing-masing akan main Korea. Dua-dua pihak mahu kelihatan mangsa di mata rakyat.

Masaalahnya Nizar dan geng sudah banyak sangat play acting dan drama. Rakyat pun sudah meluat.

Teruskanlah dengan kehidupan dan tunaikan tanggungjawab yang ada. Pilihanraya hadapan kita ke ketemu lagi.

11 ulasan:

gotahlantun berkata...

diorang ni, gaji makan, elaun ambik tetapi kojo tak buek!
mentedarah duit apo ni?

HARAM!

Tok Pawi berkata...

Dulu Korea, sekarang Itali. Team Itali ni ada sesi latihan khas untuk "main mengelat" ni. Kalau terjatuh semasa rebut bola, buatlah menggelupur macam kena titik. Nasib baik kalau dalam petak penalti boleh dapat penalti. Taktik ni selalu dipakai bila ditangkap polis. Jatuhnya tidak, saja jatuhkan diri. Lepas tu pergi hospital, keluar hospital kaki berplaster sampai ke peha. Kalau di China, di Pakistan polis bawa kayu, itu baru betul-betul patah riuk.

Dalam bola bukan play-acting je, gamesmanship pun boleh dapat kad merah. Referee esok kena sedia banyak kad merah.

Tanpa Nama berkata...

Mana pulak datang main Korea ni.
Masa kecik-kecik bila semunyik ibu dah kena kantoi main tukar syarat kita kata "main keling".

Rasanya Nizar dengan kepala bapak S1N3 dia lebih main keling dari main korea.

Apa kata Kak Midah?

Main Dam Ular lagi seronok!

Rantai Corner Beb!

Sang Guna berkata...

main korea ke main keling ke yg nyatanya diorang memang byk 'main' dari kerja.
Rakyat jugak yg sengsara.
Main le apa pun asal jgn main belakang sudah.

Dr.Sid berkata...

ala sin..dah sedap bc psl bola malaysia masuk dun perak plak..potong stim betul!

Tanpa Nama berkata...

tak payah lantik ahli politik dalam persatuan bola kat malaysia..buat macam kelab terus.

Abang Lembut berkata...

Nuar main bontot!

mat stim berkata...

ye laaa... orang sibuk main bola... nuar jugak yang sibuk main bontot

kluangman berkata...

Selain Korea, Malaysia selalu menang besar jika bertemu pasukan bolasepak negara India pada awal 70an dahulu yang bermain bola tanpa kasut.

Oleh kerana mereka berkaki ayam dan takut cedera jika rapat dengan pemain Malaysia yang berkasut maka pemain Malaysia mudah bergerak dan menghasilkan lebih setengah dozen jaringan setiap kali bertemu.

Zaman sudah berubah, bolasepak India walaupun masih belum ternama sehingga sekarang tetapi sekurang kurangnya sudah ada kemajuan,tidak boleh dipermudahkan, mereka dah pakai kasut.

Di Malaysia, yang dahulunya gagah dan gergasi seperti FAM, UMNO juga mudah diperlekehkan oleh Hindraf dan Makkal Sakhti.

haniesyafique berkata...

syed ahmad la ni dok kt perlis....
sayang la anak2 dia pown x ikut jejak dia...

Tanpa Nama berkata...

ZAMRY KELING HITAM MARI DARI TAIPING. BMB HARAM JADAH NYE