Jumaat, Jun 20, 2008

Apa Itu Keadilan?

Mutakhir ini, perkataan keadilan sering disebut-sebut. Satunya kerana sejak Parti Keadilan Rakyat (PKR) sudah dapat mengetuai negeri Selangor.

Selain itu, kerana Dolah ada seekor lembu baru bernama Zaid yang terlalu asyik menguak-nguak mengenai keadilan tetapi sebenarnya dilembukan Dolah untuk menghina Dr Mahathir. Apa punya saudara mara?

Seorang anak muda bertanya kepada seorang pemimpin veteran meminta penjelasan mengenai perkembangan terbaru ini dan floodgate yang terbuka luas sejak PRU12.

Pemimpin ini memberitahu walau apa loyar-loyar kata, kita perlu faham keadilan itu ada lima jenis.

Pertama, keadilan dari kacamata barat. Mengikut pemahaman mereka, ianya berdasarkan hak. Jika seorang isteri orang bertokcek dengan suami orang, ia tidak salah dari segi undang-undang dan keadilan kerana hak masing-masing.

Kedua, keadilan Islam. Ini kita ketahui adalah keadilan yang komprehensif bukan hanya berdasarkan apa yang tertulis dan semangat ia digubal tetapi kebijaksanaan dalam mengambilkira situasi dan fitrah manusia.

Ketiga, keadilan dari kacamata orang Melayu. Untuk orang Melayu, benda lain tak kisah asal mereka dapat hak keistimewaan, tanah rizab Melayu, sistem raja dikekal, Islam ugama persekutuan, dan bahasa Melayu bahasa rasmi.

Benda lain mereka kena tipu dan didominasi mereka tak kisah. Pada mereka dah adil dah hak keistimewaan yang hanya mengenai biasiswa, lesen berniaga, kerja kerajaan, dan lain-lain berkaitan.

Keempat adalah keadilan Cina dan India. Pada mereka, walau banyak mana harta, luas pernaigaan, tinggi pelajaran dan pangkat dan kekuatan lain mereka, sesuatu keadilan itu tercapai hanya setelah mereka dapat apa yang Melayu dapat. Maka mereka berjuang dan bersuara melalui parti politik dan NGO untuk menuntut apa yang Melayu dapat.

Akhir sekali adalah keadilan dari kacamata orang Pulau Pinang. Undang-undang, peraturan, dan amalan boleh dilanggar asal Dolah kekal PM, Khairy bakal PM dan Kamal billionaire. Manakala, apa saja tipuhelah itu sah dan adil asalkan Brader Anwar Bin Ibrahim dapat jadi Perdana Menteri.

Wow! Kalau tak mahu Husin kutuk lagi orang Pulau Pinang, cepat-cepat terajang dua orang ini. Mamak! Kasi dua undi tak percaya, tarik baik-baik.

19 ulasan:

apisfires berkata...

ape itu keadilan...
so, saya pun mahu mewawancar pemimpin hangit taik ayam malaysia di WAWANCARA tv300....

zaid= hakim boleh dapat extra gratia tanpa rakyat perlu tau brape kene bayar?? sebab dulu aku tak ADIL dengan hakim ni... so insaf2..

shahrir= woi rakyat, berjimat la, wat pe nak potong elaun aku, tak ADIL betul, penat2 aku cakap macam burung tiung.. last2, aku juga kene..

dollah= brani korang tak undi aku?? amik korang aku naik harga minyak.. padan muka.. baru ADIL..

anwar= undi lah aku... aku bagi ADIL kepada semua orang.. cina dapat eksport brader kene China, india dapat tok SAMY, melayu dapat kahwin sama jantina...

hadi= undi umno adalah kafir dan masuk neraka sebab dia wat kejesama dengan orang kafir.. jika pas buat macam tu xapa, sebab lim guan eng adalah contoh khalifah di muka bumi.. pas bagi hak sama ADIL, cina boleh bela brader, dan dapat pas masuk syurga skali..

khairi= penat2 aku belajau tinggi2 sampai oxford, nape orang panggil aku budak tingkat 4, tak ADIL betul, bagi la nama budak menara petronas ke.. bru la syok, paling tinggi (berkuasa) di negara ini..

apisfires berkata...

wawancara sama orang DAP..

DAP= kami mahu konsep malaysian malaysia... orang melayu jahat amik semua hak kami.. tak adil mereka dapat lebih... mana boleh kerajaan tolong2, ni era globalisasi..

orang melayu= ok2, kami akan setuju, jadi nak wat kan, bubar skola cina, tak boleh cakap cina, ada perkataan cina pun tak boleh, nama cina pun tak boleh.. tak boleh ada parti cina, persatuan cina, dan ape2 keCINAan..

boleh ke DAP wat??
sanggup???

apanama berkata...

Pelanggan: Mamak, roti Canai Yong Teck Lee duaaaaa!!

Mamak: Sold Out boss. Manyak laku ini hari... itu last 5 keping PM cucu Badawi sudah tapao'.

Pelanggan: Apaaaa ! Dollah Flip-Flop sudah beli roti YTL ka?
Apahal Dolah nie..buang tabiat ka?

mamak : Tada' Boss! Badawi punya drebar cakap...dia punya boss tak'dak teloq, itu pasai la dia mau beli sama itu Yong punya teloq.
Aiiiiiiiiii dunia! dunia!

Pelanggan : Apa dia mau bikin sama itu roti canai YTL ?

Mamak : Drebar dia kata, bukan saya kata ah boss ...depa kata, itu cucu Badawi takut dia punya menteri makan itu roti.
Dia takut nanti tiba2 dia org ada teloq mau suruh dia pencen.

Pelanggan : Mmmmmmmmmm cakap pun tidak guna la mamak!

Mamak : Ya lah boss! Saya dengaq dia memang pekak dan buta la Boss. Kasian dia.

Zubli Zainordin berkata...

Husin Lempoyang, tambahan lagi, yakni Keadilan Ringan-ringan, bahawa seseorang itu tidak boleh, tetapi seorang sahaja pemimpin dibolehkan dan dibenarkan pegang atau genggam tangan isteri orang tanpa niat bertokcek, pada HAD dan HARI tertentu.

Hukumannya ringan sahaja, yakni, meramas tahi unta Husin Lempoyang dengan niat samak dot com.

mantoya03 berkata...

Keadilan tu mesti bertempat.Banyak dah kita bagi chance lagi mau adil ka.Dapat pemimpin melayu bodoh.Dapat pembangkang pun melayu bodoh.Maka rakyat melayu pun dah jadi bodoh.Begitulah nasib melayu ditanah air sendiri.Akhir sekali yang untung bangsa cina,india dan indon.

abangpekidaselangor berkata...

Anda fikir anda BIJAK! Tetapi kebijakkan anda hanya MEMALUKAN Bangsa sendiri sahaja.

"Apa itu LAWAK BODOH?"
Tengok saja pada diri empunya BLOG ini.

Setakat membuat lawak anak2 kecil pun boleh dibelakang rumah. Cuba lah jadi sperti bloggers2 lain yang membawa tajuk yang membina dan banyak menerima komen2 membina dan realistik walau pedas dan keras.

Orang macam ANDA ini tak lebih dari PAK LAWAK yang tumbuh banyak dalam UMNO selepas PRU12.

Orang seperti ANDA Husin Lempoyang, tak payah minta izin, HARUS saja dibelasah aje...

Tanpa Nama berkata...

Layarilah laman web ini untuk mengetahui lebih lanjut sejauh mana `Keadilan' yang diwar-warkan oleh Anwar.

http://www.anwaribrahimdotcom.blogspot.com/


Anwar perlu jawab sebab semua tokmahan disertakan dengan bahan bukti.

Mampus ANWAR

Tanpa Nama berkata...

Jaga lah anak bini kat rumah Husin oii!

Asyik bergaduh je siang malam, jiran2 pin komplen oii!

yiemega berkata...

ana bersetuju dengan tulisan anta...walaupun nampak macam lawak...tetapi perjuangan ada pelbagai cara...lawak juga satu perjuangan...teruskan perjuangan anta...ana restui perjuangan anta...

http://www.suaragenerasimuda.com

Piggy Singh berkata...

Keadilan untuk Anwar, guilty to prove innocent.

Justice for PKR, apa yang tak elok about brader Anwar, buat tak nampak je, TUTUP SEBELAH MATA.

Keadilan untuk Karpal, you pay me you got justice laa.

Justice for Dollah, one for all and all for one, while the rest is mine.

Justice for Zaid, you will find justice in beer, Jack Daniel and Johnie Walker.

zainal mokhtar berkata...

Keadilan adalah pelaksanaan yang meletakkan keselesaan individu tanpa menjejaskan keselesaan masyarakat. Ia dengan jelas bukan hak PKR, samalah Islam bukan hak PAS atau Melayu bukan hak UMNO, walaupun semua mereka ini menawarkan memperjuangkannya dalam manifesto masin-masing.Olih itu adalah wajar bagi kita yang terperangkap didalam Malaysia, kerana tak bolih cabut lari kenegeri lain, menyuarakan penolakan kepada "status quo", dan menuntut perubahan kepada keadaan yang lebih baik daripada apa yang dihidangkan hari ini - kepada kepimpinan yang lebih tegas pendiriannya, lebih tepat dan cepat tindakannya, lebih tulus dan bersih urusanya, lebih bijak dan alim pemikirannya,dan lebih bermaruah dan lunak pertuturan ahli-ahli Kerajaannya.

azlan berkata...

abangpekidaselangor,

Hakikatnya blog husin ini ialah blog satira. Saya rasa dan mungkin kebanyakan bloggers, singgah di blog husin sekadar untuk 'melepaskan kepenatan otak' masing-masing. Pada saya (mungkin kami)blog badut seperti husin perlu ada sekadar untuk berseronok seketika.

Cuba abangpekidaselangor semak profile blogger yang meninggalkan komen di sini, kebanyakan mereka adalah blogger yang serious dan cuba-cubalah jengok blog mereka tu.

Bercakap hal 'memalukan bangsa' sebenarnya satu perkara yang subjektif. Saya, husin malah abangpekidaselangor juga terdedah kepada perkara ini. Bagi husin mungkin telah memalukan bangsanya seperti yang abangpekidaselangor tulis di atas dan saya juga mungkin secara sengaja atau tak sengaja telah memalukan bangsa saya.

Hukuman belasah keatas husin tidak membawa kepada penyelesaian (memalukan bangsa) kerana husin bukan punca masalah, sebalikya mereka yang berada di puncak2 sana setakat hari ini telah gagal menyelesaikan masalah bangsanya. Kalau keadaan sempurna, saya pasti husin tak meracau, husin tak gila malah husin takkan sanggup jadi badut kerana husin selesa pada masa itu.

Kalau rationya 10 blog lawak bodoh dan 2 blog yang membina, sebelum abangpekidaselangor belasah husin, saya dulu akan belasah dia.

Special Branch berkata...

abangpekidaselangor

Kalau semua orang hendak tulis serius, berapa orang yang baca?

Alah Pekida ... martabat Melayu yang paling hina hari ini.

Panggil pertubuhan sebagai dakwah islamiah? Apa islam jika taat setia membabi buta kepada pak lah?
Dia dah buat tak betul dan menghancurkan hak dan kepentingan orang Melayu. Kau orang perjuangkannya.

Orang pekida adalah manusia yang paling tak layak untuk memperjuangkan melayu dan berdakwah. Mereka ini serupa Nazi Boys zaman Hitler yang kerjanya adalah menjadi enforcer dan gangster untuk belasah orang.

Poodah gangster Melayu. Kalau datang ramai2 cuma nak belasah sorang dua, itu pengecut dan tak ada telor.

Tgh2 majlis ilmu, mereka dilihat tak ada adab sopan dan komen2 macam bagus suruh orang dan arah orang macam merek aini bagus.

Sebenarntya orang ramai lihat mereka macam org bodoh! Budak2 kalau tak tahu apa, tlg dudok diam2 dgr bijka pandai bercakap! KOmen kamu itu adalah contoh pemikiran budak2 yang flop dalam pelajaran tapi nak ngajar dan tegur orang.

Kalau terer, suruh ayahanda kau yang bodoh bahalul dan dicucuk hidung turun. Tolong carikan kambing untuk dia jaga dan hantar balik kepala batas jadi cikgu ngajar ngaji mukadam. Itu saja standard dia pun.

Pekida ini hanya budak2 rosak yg selalu hadapi masaalah dgn polis. Apa pekerjaan budak2 pekida? Jaga nite club dan ada yang kerja dgn pimp mengiring pelacur2 mahal ke taukeh2 besar utk melakukan zina!!!!

Pekida ini ada banyak puak2, Dalam website pekida, kelihatan mereka menyambut KJ, pembelot dan penjahanam bangsa dalam satu majlis!!!

Pekida original adalah orang2 berisi ilmu dan semangat yang bermula di kedah. Mereka bergerak diam2 dan menjadi.

Yang ada dan buat persatuan ini palsu dan celup!!!! Ia dimulakan oleh org pembodek pak lah dan dia buat duit tetapi budak2 pekida melepek2.

Mereka ini kalau nak buat apa kerja mintak duit dan letak harga. Pejuang taik kucing!!!

apisfires berkata...

who is pekida??
boleh blah la woi pekida,...

apisfires berkata...

who is pekida??
boleh blah la woi pekida,...

ujangmuiz berkata...

Salam

Saya juga sebenarnya menyampah sangat tengok bebudak pekida ni. Apa lagi yang diaorang buat selain dari jadi gangster. Tak boleh diharap langsung. Tanya le tiap melayu sebut je 3 line dah terbayang dah betapa berlagaknya, gangsternya dan bodohnya mereka mereka ini.

DollahPandir berkata...

MAMPUSSS UMNO...!!!

Kepala toya hangpa la...!!!

Tanpa Nama berkata...

hahahaha mengamuk pulak mamat geng pukida bila tuhan hadhari kena kutuk

tahniah husin.jangan layan geng2 gila puki macam monyet2 pukida tu

Husin Lempoyang berkata...

Terpaksa buang satu komen yang berbunyi perkauman.

Kita perjuang hak kita tetapi jangan sampai hendak membunuh seperti 13 mei.Itu Husin tak setuju.

Komen pasal pekida itu, macam Special Branch kata, pekida ada berpuak2. Ada puak yg sudah lari dari perjuangan pekida dan ada tidak.

Mereka kena perbetulkan diri kerana Husin faham kebencian orang ramai terhadap Pekida.

Bos Pekida hidup mewah di rumah banglo besar Jalan Gurney dan dapat projek dari Pak Lah, budak2 pekida melepek.

Kan baik Pekida dibawa masuk rakan muda untuk digembeling tenaga dan semangat mereka untuk benda2 manafaat?