Rabu, Jun 18, 2008

Tuan Penasihat! Tuan Penasihat! Apa saya nak buat??!!!!

"Tuan penasihat, tuan penasihat, apa sudah jadi?," Tuan Sadiq Sigaraga mendesak-desak setelah mengetahui SAPP mengeluarkan kenyataan tiada keyakinan.

"Sabar Tuan Sadiq, sabar Tuan Sadiq, ini semua hanya permainan saja."

"Itulah kau. Aku sudah mahu mengundur, tetapi engkau tahan-tahan. Kalau aku mengundur, bukankah aku nampak terhormat!"

"Kita tidak boleh buat kerja terburu-buru. Saya pasti kita boleh tangani ini semua. Kita telah jumpa mereka dan kasi jawatan. Sekarang kita tawarkan macam-macam lagi yang lain. Jangan lupa tuan, anak tuan dan sepupu isterinya banyak hutang," ujar Kassim Pantalon, lawyer kaki belit yang juga penasihat Sadiq Sigaraga.

"Apa kita hendak buat?"

"Itu senang sahaja. Kita jumpa semua ketua-ketua cawangan. Kita pujuk baik-baik. Suruh mereka datang Putrajaya. Kita kasi tikar sembahyang dan kain. Selokkan duit yang berjasa RM50, 100. RM150 dan RM200."


"Bagi masaalah Sabah, kita tawarkan jawatan Pengerusi Dewan, kita tawarkan jawatan Timbalan Menteri dan Ketua Bangku Belakang, dan kita tawarkan ....."

Belum habis Tuan Penasihat memberi cadangan, kerani Tuan Saddiq mengetok pintu.

"Masuk!" suruh Tuan Saddiq.

"Tuan Sadiq, kita kalah dalam keputusan mahkamah. Sanglang kena pilihanraya kecil. Kuala Kangsar dan Kulim pun dijangka pilihanraya kecil. Anwar, Saudagar Minyak Jub Jub pun dah mahu bertanding."

"Botak kepala aku, Tuan Penasihat. Dalam perjumpaan dengan ketua-ketua cawangan pun saya kena balun. Ini hendak jumpa rakyat bawah. Baru nak selesaikan satu masaalah, sudah datang menimpa lagi masaalah-masaalah lain. Macam mahu menang pilihanraya kecil? Ini semua kamu punya pasal, Kassim Pantalon!" reaksi Sadiq sudah agak marah.

"Sabar Tuan Sadiq, jangan marah nanti kita kena jual."

"Ini semua pasal Ghasidah, kahwin dengan suami tak guna!"

Dalam tidak semena-mena, timbul Abdul Wahub dari belakang pintu, "Ayahanda marah?"

Wow! Selagi tak undur si tua kerepot, lagi sial negara aku.

28 ulasan:

no2umno berkata...

5 persen .... !!!

Zubli Zainordin berkata...

Apa bising-bising sana tu Bang?

Entahlah, si Dol mengamok lah tu! Lepas satu masalah, timbul masalah lain pulak. Dia memang tak guna, menganiaya abang baru-baru ini!

Aniaya Abang? Terangkan pada Yah, Bang...

Dia arah potong elain keraian Abang sebagai Menterinya, sebanyak 10 %. Bedebah! Lepas ini lagi aniayalah kita sekeluarga. Kita ni dahlah miskin, nanti bertambah miskin pulak lagi...

Apa pasal pulak Bang?

Pasal harga minyak naik lah.

Kenapa pulak?

Dia arahkan para Menteri semua kena kentot.

Kentot, nak buat apa. Ahh busuklah!

Tak tahulah, ini siapa punya idea bagi kat dia, dia dah syok pulak, nak buat industry baru dua kilang, memproses kentot jadi bahan bakar berbau Lavendar, untuk kenderaan di Isketambola.

Alah Abang ni, apa yang disusahkan, Abang kan kuat Kentot!

Perlahan cakap daa, dengar dek si Dol, jenuh pulak abang nanti.

apis berkata...

hahahahahhaha
seronok nye....
ape jadi pasni..
aku mau tengok....
tu laaa....
lawan cakap tun mahathir lagi..
padan muka ko dollah....
woi najib....
telur ko takda tak payah tanding presiden...
muhyideen... bile nak lawan nih???
ada can la ko....

TakiAki berkata...

tunggu dan lihat..mgkn ada kejutan demi kejutan lepas ni..YONG kata SAPP tak keseorangan...

Tuan penasihaaaatt!!

20 persen!!!

azlan berkata...

Apalah bodoh Tua Sadiq, pergilah jumpa Bomoh RE (Do Re Me).

Nanti Bomoh RE kata : Tinggal kunci2 pejabat dan peti besi termasuk di tingkat 4. Boss kena lari dulu kalau tak percaya tanya dia..... beruang).

Tanpa Nama berkata...

Aduh bisanya...
Pening kepala, pening kepala,....
Lepas satu masalah, timbul dua masalah.....
Yang satu belum selesai, timbul lagi banyak masalah..

Nampaknya, tak tidur laa Pak Lah..
Orang tua-tua kata "tak tidor boleh gila ooo.." "kurang tidoq boleh mampos ooo".

Lebih baik jaga cucu, daripada jaga negara.

Piggy Singh berkata...

Harapnya nanti rakyat akan dapat jual Tuan Sadiq ngan anak dia, menantu dia, penasihat dia dan konco-konconya. Untung yang dapat boleh turunkan harga minyak.

arcadia berkata...

piggy singh, jual jer? kalo aku,tangakap semua skali bagi buat keja berat cam pecah batu ker, pikul kayu ker...

Zubli Zainordin berkata...

Eh! Abang Dol tak makan ke telor I rebus untuk you ni?

Tak...

Kenapa pulak? Kata nak kentot buat gas bahan bakar kereta. I nak pergi shopping petang ni, nanti tak ada gas pulak.

You kentotlah sendiri Jay. I dah tak ada mood ni.

Tak ada mood, itu, you makan apa pulak tu?

Ini? Yong Tau Fuu!

Sejak bila you minat Yong Tau Fuu ni, Abang Dol?

Sejak si Yong tu nak sapped I lah.

Kenapa dia nak sapped you Bang Dol?

Itu hari, pembahagian kat Negeri Bawah Bayu, I tak kasi apa kat dia, laa ni dia balas dendamlah tu. Tak padan ngan pendek! Kurang asem betul.

Pembahagian?

Ya lah, you lupa ka Jay? Satu untuk Mus, satu untuk aku, untuk si Yong tak dak.

You kena adil Bang Dol.

Adil, adil kepala hotak you. You tok sah dok cerita pasai adil! I hate keADILan!

You ni Bang Dol, perli-perli I pulak, sudahlah, malam ini you tidor kat luaq.

Eleh! Tidor kat luaq kunun, I tidor dalam banyak majlis pun I tak heran, tidor luaq kunun!

Tanpa Nama berkata...

AISEY TUAN MAULANA HUSIN, ITU PUNASIHAT BANYAK BIJAK, SEBELUM TURUN ITU 10% KOMISEN DIA SUDAH AWAL2 NAIK 20% KOMISEN SIDEK SEPAKRAGA DAN KABINETNYA, BARU UMUMKAM PEMOTONGAN DA !! DIA TAK TAKUT SAPP DIA TAKUT BULAN DISEMBER, ITU BULAN BUKAN MANUSIA TAPI JINN PUN TAK MAU PEGANG TANGAN DIA. DIAPUN TAK BOLEH MARAH NANTI AL JUB AL BAB* JUAL DIA

WOW MANA UNTUNG JUAL SIDEK AL TIDO KA JUAL UNTA. KIRIM SALAM SAMA ANTE PUNYA UNTA. SALLAM

azlan berkata...

Tauke Sin,

Saya diminta oleh Dato' Ibrahim Yahya (Dunia Tiger) untuk bukukan pengalaman MAKAN LAKSA. Bukan apa, teringatkan by election Sanglang maka teringatlah laksa Kuala Perlis.

So, sketch cerita adalah lebih kurang berikut:-

1. Saya pernah makan laksa KEDAH dalam tahun 80an, di kawasan Stadium Darul Aman.Pohhh.. memang sedap. Tak tahu sekarang masih ada jual ke tak, rasa-rasanya dah pencen kot?

2. Laksa PENANG saya kurang makan kerana kat sana asyik pekena nasi kandar. Tapi dah cuba juga laksa di espalanade. Pertama kali sedap, tapi kali ke2 MUAKKKKK. Sekrang dah tobat dah tak mau maka laksa PENANG.

3. Kat Kuantan,bapa mertua abang saya buat laksa mentah, jual di pasar. Jadi laksa PAHANG belum teruji kuahnya. Bawa balik rumah pun cuma laksa mentah dan kuahnya emak masak sendiri.

4. Laksa JOHOR nampak macam sedap, lemak, ada cili padi tapi tak pernah try, so no comment. Ada orang kata boleh tahan juga.

5. Pernah dulu, tapi bukan laksa tapi daging panggang. Makan dengan air asam. Sebenarnya bukan air asam, tapi BUDU KELANTAN. Kalau saya tahu budu, memang saya tak makan. Rupa-rupanya , baru saya tahu BUDU KELANTAN pun sedap!

Kami di Selangor ni dulu ada macam-macam makanan juga; sate, tempe,nasi ayam tapi sekarang masing-masing dah TAK berniaga. Kami di rumah masak sendiri, makan sendiri.

Amacam tauke sin, boleh jadi best seller tak kisah tu??

hanis berkata...

padan muka dol....
hep... hep... horeyyyy

arbai berkata...

ADUAHAI ABANG HUSIN,
LEPAS TU NAMPAKNYA TUAN SADIQ KITA KENALAH MENGEMBALA UNTA..LAGI UNTUNG...!!

Tanpa Nama berkata...

Sin,

Sehari dua ni rasa seronok pulak duduk kat Malaysia ni..Jangan la cakap negara ni sial.

Aku baru nak seronok tengok Si Dollah ni menggelupur!

Tongkol kayu.

emmer berkata...

Apa pasal mata kau berbungkus syaitan????? Kau tak nampak negara dah nak Almarhum???? Kalau tak larat, ka tepi laaaa, jadi Hang Kebun pegang cangkul.... cangkul pun cangkul laaaaaaaaa

fiebie berkata...

hik.

fiebie berkata...

are you shahnon ahmad?

mangchikla berkata...

Ui banyak btoi script filem....

abghalim berkata...

"Tuan Penasihat! Tuan Penasihat! Apa saya nak buat??!!!!"

BUAT BODO JE

kluangman berkata...

Dalam keadaan kritikal ini, tidak ada ubat yang lebih mujarab selain dari sokongan yang Dolah harapkan.

Si Najib pula asyik keluar negara, entah apa yang dirunding dan dibincang, belum nampak darah Hang Jebatnya, yang ada hanya darah Jaafar Onn.

Elok juga ramai ramai kita membuat perutusan supaya Dolah kekalkan jawatan, Dolah tidak patut turun dalam keadaan yang belum begitu memalukan.

Onar yang Dolah cipta terlalu banyak, kita harus saksikan dia turun dalam gaya yang paling hina, sejajar dengan onarnya. Kita harus pertahankan Dolah untuk seketika lagi.

apisfires berkata...

biar betul encik keluangman...
dah cukup la negara aku macam ni...
stop....
aku tak kira mau dia turu...
najib ni bodolah...
orang dah terang2 lawan dolah dia wat bodo aje....
nyampah aku...
main playsafe aje..
sampai mampos x dapat pm....
woi muhyidin aku mau ko lawan...

Berita dari gunung berkata...

Penasihat dia kanyiak.

Tanpa Nama berkata...

Pak Lah masih releven...

Walaupun paklah telah banyak kali melatah

1. Melayan Hindraf
2. Melayan MIC dalam Pilihanraya Ijok
3. Melayan BN Sabah, menjadi Peguam Negara, Speaker Dewan, ketua Penyokong Kerajaan

Kini baru padan muka pak lah, sekali lagi dimalukan oleh parti rakan BN sendiri di Sabah.

PADAN MUKA! cAKAP KU LI TAK DENGAR!

- HANTU IMAM

Sekadar berkongsi berkata...

Islam sangat memuliakan penguasa, hal itu kerana beratnya tugas yang mereka tanggung/pikul. Tidak boleh bagi sesiapa pun untuk memperlekehkan penguasa, baik dengan celaan, ghibah (umpatan) atau yang lainnya.

Namun amat mendukacitakan ajaran yang mulia ini (yang berlandaskan Qur’an & Sunnah) sudah banyak dilupakan oleh sebahagian kaum muslimin, Jangan hairan andainya ada penguasa dijatuhkan kehormatannya, dicela dan direndahkan.

Ketahuilah wahai saudaraku, Rasulullah melarang keras sikap merendah-rendahkan penguasa, Baginda s.a.w. bersabda;

Para penguasa adalah naungan Allah di muka bumi. Barangsiapa yang memuliakan penguasa, Allah akan memuliakannya. Barangsiapa yang menghina penguasa, Allah akan menghinakan dia. (Hadis Riwayat Baihaqi 17/6, as-Sunnah, Ibnu Abi Ashim, 2/698. Lihat as-Sahihah 5/376)

Imam Ibnu Abi Ashim dalam kitabnya as-Sunnah (2/727) dari Muawiyah bin Abi Sufyan dia berkata: “Ketika Abu Dzar keluar menuju Robadzah dia bertemu dengan sekelompok penduduk dari Iraq.

Mereka berkata: ‘Wahai Abu Dzar kami sudah tahu apa yang dilakukan penguasa ke atas-mu, duduklah dan pasangkanlah bendera pemberontakan, maka orang-orang akan berhimpun bersamamu.’

Abu Dzar berkata: ‘Tenang.. tenang wahai saudara se-islam, sesungguhnya aku mendengar Rasulullah bersabda: ‘Akan ada sepeninggalanku para penguasa. Hormatilah mereka, barangsiapa yang mencari-cari keburukannya, sungguh dia telah meruntuhkan dinding Islam.

Tidak akan diterima taubutnya sehingga dia mengembalikan dinding yang dirosakkannya itu sebagaimana awalnya.”

Baron Strawberrymunchen berkata...

hahaha! Damn kelakar posting ni, siap dengan gambar dia!

By the way, kelakar saya baca tadi Timbalan Presiden MIC balas balik kat Dr. Mahathir...

Malaysiakini
http://www.malaysiakini.com/news/84786

Palanivel: Dr M should remember his roots

MIC deputy president G Palanivel today slammed former premier Dr Mahathir Mohamad for accusing the party's long term chief S Samy Vellu of being a racist and warned such statements could fan deeper racial sentiments.

In a statement released today, Palanivel also said that the former prime minister's comments on Hindraf were short in accuracy and insensitive to the sentiment of Indians in the country.

"It is sad to note that Mahathir is not aware of the fact that Hindraf is not only made of Tamil people but includes many non-Tamil and even non-Hindus.

"He (Mahathir) is wrong when he said Hindraf leaders only represent Tamil racists," said Palanivel in defence to Samy Vellu who has recently joined in the bandwagon in advocating for the release of five Hindraf leaders detained under the Internal Security Act (ISA).

G. Palanivel also said Mahathir should look into "his own roots" before manifesting such statements. Mahathir's forefathers are from South India.

apisfires berkata...

"He (Mahathir) is wrong when he said Hindraf leaders only represent Tamil racists," said Palanivel in defence to Samy Vellu who has recently joined in the bandwagon in advocating for the release of five Hindraf leaders detained under the Internal Security Act (ISA).

G. Palanivel also said Mahathir should look into "his own roots" before manifesting such statements. Mahathir's forefathers are from South India.

nampaknye org india ni kata org dia lebih....
hahahahahaah
nak minta itu ini??
woii tgk asal ko dari mana dulu...
hahahahah
nampaknye samy punye parti ini dua wajah ye??
mic bela dolah
hindraf lwn dolah..
jadi nak minta ape2 tu...
ingat la palanivel...
mana asal usul ko???

berdosa mengata berkata...

Wo! Banyak si AAB dapat pahala kat blog ni je..belum lagi tempat2 lain..hehe..

Piggy Singh berkata...

Mr Strawberry, nice to hear from you again.
If it were true (and I do believe so) that Mahathir's roots are of Indian origin, I should be more thankful to him as he thus far fought for the agenda of the Malays.
There is a saying, as the grass dances to the blowing breeze, so do Samy and his companies.