Rabu, April 22, 2009

Bola yang mengecil



Kelazimannya dan ini ditujukan kepada keadaan yang sering berlaku, permainan popular pada masa muda dan di sekolah adalah bola sepak. Bagi budak pompuan, lazimnya bola permainan adalah bola jaring. Budak-budak Cina pula bola keranjang.

Untuk cerita ini, diguna bola sepak saja.

Bila habis dunia persekolahan, meningkat dewasa dan mula bekerja, permainan popular bertukar menjadi boling. Masa untuk bersukan sudah berkurangan. Tempat untuk bersukan tidak semudah masa di kampung dan sekolah.

Selain boling, mutakhir ini yang meningkat popular adalah futsal. Tak apalah, guna boling untuk konsep cerita.

Naik pangkat dalam pekerjaan, sudah mesti ada peningkatan taraf. Sebenarnya cuma belum sedar badan sudah tak sekuat masa muda. Ini yang kebanyakkan mula main tennis.

Bila benar-benar "cemerlang, gemilang dan terbilang" dalam kerjaya mereka, permainan riadah mereka berubah kepada yang benar-benar prestij ia-itu golf.

Secara kebetulan, lagi meningkat seseorang dalam pekerjaan, dan status kehidupan mereka, bola permainan mereka mengecil, lagi mengecil hingga betul-betul kecil.

Kenapa kebanyakkan mereka begitu?

Bola permainan yang mengecil atau bola apa yang mengecil?

Bukan setakat dalam kerjaya, lebih ketara adalah perubahan seseorang dari aktivis menjadi ahli politik, seterus meingkat jadi wakil rakyat dan Menteri. Yang begitu jelas mengecil hingga hilang.

Kalau ada orang kata, biar kecil asal ada power, kini kita boleh kata biar besar bola asal berani.

Wow! Jual orang lagi untung dari jual bola golf tepi jalan.

19 ulasan:

Si Yob berkata...

Wah nampaknya aku yang pertama.

Bola Nizar boleh besar dan kecil. Depan Ngeh bola dia jadi golf.
Depan Sultan, besar basketball Nga.

kerel bort berkata...

bola golf kecik tapi padat sin, bola sepak besar tapi angin jer dalam...

wat per bola besar.. setakat nak menunjuk jer.. sergah ngan pisau dah kluar semua angin...

Tanpa Nama berkata...

Bola anwar besar atau kecil? Nak kena kasi muat anus

Menunggu Julai 1hb

pk berkata...

semasa muda main bolasepak yg besar bolanya, perut kempis je. Dah tua main bola golf yg kecil, tp perut plak besar mcm bola. Hahahah

azlan berkata...

Bola sepak target ke pintu gol lebar. Tapi bukan mudah ada orang jaga.

Bola bowling baling bagi pekena 10 pin baru masuk lubang. Tapi kecik sikitlah dari pintu gol. Masuk, memanglah boleh masuk lubang tapi pin, kalau boleh kena 10-10 sekali.

Bola tenis setakat pukul-pukul dan smash bola. Bola tergelincir baru ada point.

Tapi bola golf kecil ditargetkan kelubang yang kecil. Takda sapa-sapa jaga. Kalau hole in one, memang kau terrorlah Sin. Baru boleh dikata cemerlang gemilang terbilang!

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Haji Bakhil berkata...

Sin

Kau punya satira ni kadang2 high class orang tak faham.

The message behind the joke here is:

The higher one go up in life, they become rish averse and more coward.Itu yang telor mengencik. Betul tak Sin?

Rita berkata...

Tapi makin kecik makin keras la beb itu bola...

Besar watper banyak angin..

M.H.A Hamzah berkata...

antara bola sepak dan bola golf,mana yg akan mendatangkan lebih mudarat bila hinggap di muka kita pd kelajuan 120km/j?

Mr Sasa berkata...

Rita

Nanti saya kenalkan dengan my standard 3 son. Kecik aja ...

I punya ahem ahem

Elizabeth Wong berkata...

Biar kecil bolanya yang penting panjang hot dognya.

I like Ustaz Nga when he is delivering his Quranic Verse.

Turn Me on. Arr.. horny little bitch I am.

WakCool berkata...

Dalam buku ada cerita. Dalam cerita itu tersembunyi sesuatu yang kadangkala sukar untuk ditafsir olih mereka yang kurang faham dengan jalan cerita. Begitulah dengan setiap catatan Sdr.Husin. Kadang2 tu dua tiga kali baca baru faham maksud yang tersirat. Tahniah. Moga lebih ramai yang akan faham setiap satira Sdr.Husin.Bagi yang tidak faham....cuba2lah fahami maksud setiap catatan Sdr.Husin.

Dr. RBAONG berkata...

Sin,

Bolasepak:
22 batang rebut satu bola walaupun batang masing-masing dah ada 2 bola. Sarankan bolasepak hanya untuk wanita sebab memang mereka tak ada bola dan ada sebab nak rebut bola

Bola boling:
Kerasss. Satu bola boleh jatuhkan 10 batang serentak dan boleh banyak round.

Bola tenis:
Bulu pendek tapi lembut.Bola ni tak suka bila game involve laki, pemain semasa servis suka letak bola ni dekat dengan "bola" mereka.Tapi kalau pemain wanita, best, sebab dekat dengan ehem-ehem, lagi dalam poket lagi bagus.

Bola golf:
Masing-masing ada bola, tapi berebut satu lubang.

Bola mana pilihan Husin?

Pilihan husin aku tak tahu, tapi aku rasa bola boling sesuai untuk B.A.B.I dan bola golf untuk Eli. Bolasepak sesuai untuk geng-geng B.A.B.I.

Aku pilih bola tenis kalau yang main tu Maria Sarapova.

Hidup bola untuk semua.

Rita berkata...

laaa...meloucah plak dia..

Asal perempuan jawap, mesti ke lain peginya..This is unfair..

Rita berkata...

Problem dengan lelaki ni, mereka tak boleh treat perempuan sama taraf dengan lelaki. Mesti nak menjatuhkan.

Perempuan pun punya pendapat yg bernas.

Selagi tak boleh adil kepada perempuan, selagi itulah dunia ni tak akan aman.

Burung Jambul berkata...

Sin,

Satira ko memang kelas kali ni..
Aku nampak mantan Che Det makin kecil bola tapi masih power...

A.B.I makin kecil bola tapi masih kosong....

Tanpa Nama berkata...

Bola Sepak: Stadium semakin hari semakin lengang..
Bola Golf: Tiger Wood sudah tidak menyengat macam dulu.. (mungkin akibat kahwin atau kematian bapa)
Bola Tennis: Amerika bukan lagi kuasa besar dalam sukan ini..

Nampaknya Amerika kena cari sukan lain untuk menunjukkan 'kejagohan' mereka seperti mana ekonomi & politik dikuasai mereka secara mutlak! dan surat kabar punn..
Orang politik di sini pun akan terhegeh-hegeh ikut trend tersebut.

Selingan!
Sportsman of the Year '08 (nominees)
Usain Bolt(JAM)- athletics
Lewis Hamilton(UK)- Formula One
Rafael Nadal(ESP)- tennis
Michael Phelps(USA)- swimming
Cristiano Ronaldo(POR)- soccer
Valentino Rossi(ITA)- motorcycling

Sportswoman of the Year (nominees)
Tirunesh Dibaba(ETH)- athletics
Yelena Isinbayeva(RUS)- athletics
Lorena Ochoa(MEX)- golf
Stephanie Rice(AUS)- swimming
Lindsey Vonn(USA)- skiing
Venus Williams(USA)- tennis

Berita terkini : Laureus Sport Awards ceremony cancelled bcos of economic climate.. kwang kwangg..

-azienmat-

kluangman berkata...

Rita..betul tu

Orang lelaki ni memang kaki bola, tapi kalau dapat bijik, bola dilupakannya..

Itulah kekuatan wanita.

GOMO berkata...

ANWAR LELEH KAT SAIFUL http://gomo-no1.blogspot.com/2009/04/anwar-meleleh-bila-saiful-bukhari-cubit.html