Jumaat, April 10, 2009

Kerenah-kerenah di sebuah pejabat daerah

Di sebuah pejabat daerah pada sata masa yang lampau adalah tempat yang ada macam-macam manusia.

Seorang bekas DO seronok cerita dengan ana mengenai kerenah-kerenah manusia dalam berurusan di pejabat DO, khususnya dalam berurus dengan orang India.

Bila cukup bulan dapat gaji, pekerja-pekerjanya terutama piun-piun, kerani-kerani dan dreber-dreber paling resah sekali di pejabat. Masa hari itulah peminjam wang suku India chettiar akan datang ke pejabat untuk menuntut bayaran balik pinjaman.

Mereka ini tidak mudah mengaku kalah. Kalau hari ini tidak dapat, hari lain dia akan datang sampai dapat bayaran. Bila mintak mereka cakap kuat-kuat, sampai malu pekerja-pekerja.

Chettiar ini pandai memujuk. "Kalau pokok tara bole bayar, bunga kasi dulu. Suppoloh satu juga."

Faedah mereka giler punya tinggi. Tapi lembut-lembut mereka, bila perlu bertegas, mereka boleh bertegas. Lama-lama terpaksa DO melarang peminjam wang chettiar dari masuk kawasan pejabat daerah.

Itu kisah chettiar, lain pula dengan India yang mahu memohon lesen todi.

DO selalu paling tak suka sekali nak keluarkan lesen todi. Peniaga todi ini hanya jual todi kepada pekerja-pekerja buruh India estet. Habis duit buruh-buruh India membeli todi. Bila pulang mabuk sering berlaku pergaduhan dalam rumahtangga.

Nak tahan tak boleh pula. Mereka bukan orang Islam dan bukan hak kita menahan. Pada orang Hindu, minum todi bukan haram. Inilah serba salahnya masyarakat berbilang kaum.

Peniaga todi ini tahu DO keberatan nak keluarkan lesen todi. Bila mereka berjumpa DO, punyalah pujuk rayu. Mereka akan merayu sampai memuja dan memanggil tuan DO macam-macam ...

...Tuan lah saya punya mak. Tuanlah saya punya bapak. Kalau mak dan bapak tak kasi sama anak, siapa yang boleh tolong. Saya ada keluarga mahu kasi makan.

Kalau begitu tak jalan, mulalah tambah filem Tamil ....

... Anak saya kecik sakit. Mak saya di hospital. Nenek rumah kena rompak. ...

Macam-macam drama dan pujuk rayu.

Mungkin dua tiga hari lepas, Dato Najib mesti macam DO melayan mereka-mereka yang melobi untuk dikekalkan dalam Kabinet dan mahu dipilih masuk Kabinet

... Tok Najib lah saya punya bapak. Datin Rosmah lah saya punya mak. ...

28 ulasan:

Zenab berkata...

Najib ada anak perempuan.

Tak ada kah teruna yang berkenan .... macam stail KJ.

DNL berkata...

apalah puteri tu kan dah kahwin dah...... apadaaahhhh... tak baik meruntuhkan umah tangga orang.

kalu kj nak buat jugak tak tau laaahh....

BUAH GEDUAK berkata...

KAH KAH KAH.......

LAWAK...LAWAK....LAWAK

TAPI AKU BENGANG HANYA SATU TIMBALAN MENTERI DARI MELAKA YANG KEKAL.

MENTANG2 TOK ALI TAK DAPAT BERTANDING.....

HANYA MELAKA LAH SATU2 SATU NEGERI YANG PAS MAHUPUN KEADILAN TAK PERNAH MENANG DARI DULU SAMPAI KINI

TAK PA LAH.. MENGALAH TAK BEERTI KALAH KAN...

HIDUP TOK NAJIB..
HIDUP TAN SRI MUHIDIN

JOM KITA KUKUHKAN UMNO

ayor lemuju berkata...

DO pun depa nak ugut? Tak payah ugut2 la. Buat kerja dulu, baru boleh letak tanda harga.

nagagua berkata...

TARAK KASI KALU SAYA HINDRAF JUGAK BIKIN.TENGUK BERAPA BESAR BATU KEPALA ADA DUDUK...

Tanpa Nama berkata...

Teringkat aku satu cerita sin

Pada masa Tun masih memerintah, kira pada pada penghujung pemerintahan nyalah, maka diadakan perbincangan tentang tahap kemajuan negara Malaysia.Dijemputlah wakil dari negara maju seperti Jepun, Amerika, Jerman dan England dan Malaysia diwakili oleh Menteri Kerja raya pada masa itu (S.Samy vellu)

Perjumpaan diadakan di meja bulat di putrajaya.bermulaha perbincangan tsb

wakil Jepun:Negara kami telah berjaya membina landasan kereta api bawah laut yang terpanjang di dunia.

Wakil amerika : Kami telah berjaya membina stesen di angkasa lepas.

Wakil Jerman: kami telah berjaya membina kapal selam yang tidak menggunakan sebarang bahan api

Wakil England : kami telah berjaya membina pesawat tanpa pemandu.

Wakil Malaysia(Samy):Kita negara Malaysia membina jalan pergi matahari

mendengar kata wakil malaysia terkejut beruk wakil-wakil dari 4 negara tersebut,

lalu wakil dari amerika bertanya : macam mana mau bina suhu matahari sangat tinggi,

wakil malaysia (samy):Tak raaa, Kita buat malam, malam tarak panas.

Washad berkata...

hahahah huahahah.. gelak senak perut la baca citer pak husin.. membe2 lain pulak tambah perisa.. memang ummpp.. keep it up..
Ada sapa2 tahu macamana itu sammy no valiu pergi auta itu tok najib ka?

pakbelalang berkata...

Itu kerenah-kerenah zaman dulu di Pejabat DO.

Cerita pasal DO zaman dulu, mereka pergi pejabat pakai seluar pendek putih dan stoken panjang putih dan hisap paip. Bila habis kerja main tenis di Kelab.Malam mereka berdansa di Kelab. Arwah Ghafar Baba jadi ball picker dapat 20 sen.Mereka bergaya macam Mat Saleh.

ayah chor berkata...

DO memang power..rayu,kutuk,kritik,puji,megah dll kan asam garam politik..

ada penjual todi..ada mabuk todi..kita kat mana tadi?

Tanpa Nama berkata...

VIRUS2 BN

Sori lah Bang Sin, saja nak lepaih geram sikit kat puak2 komponen BN ni.

Parti komopnen BN ,MCA, GERAKAN (Underworld Mafias)& MIC (Gangster Estate) ni memang fu....ng oppurtunist. Depa ni lah the real BLOOD SUCKERS & Liabilty kpd BN. Tak cup lagi bila tengok UMNO lemah dok pakat nak pijak lagi.

Tak kenang budi,puak2 yg sebenarnya benefit keatas DEB melalui kontrak2 GLCs & Kerajaan Kemudian tak puas apa yg diminta cucuk kaum depa lagi satu tu (DAP) hentam UMNO kaw kaw. Pukimak Haram jadah punya YAHUDI NO2 (sejak zaman sila lagi).

Tapi yang aku heran UMNO je yg nak kena compromise dgn diorang sampai kawasan majorti Melayu pun bagi kat depa wakilkan. Kalau kawasan depa jangan MIMPI.

Jadi aku ingat lah UMNO ni kena berani berubah, iaitu bergabunglah dgn PAS (tapi kena tapis dulu geng2 ERADOGAN dulu) bukan nak tindas atau racist tapi hanya nak membela & menaiktarfkan nasib orang Melayu. PKR tak payah ceritalah (ANWAR kentut pun depa kata wangi).

Stonehead

Parpu Kari berkata...

MUAHAHAHAHAHAHA..BRADER SIN MEMANG POWER LA BRO!

LensaPR berkata...

cerita lama bib. Kita mau cerita hantam Anwar

Tanpa Nama berkata...

OTAK KAU DAH SAMPAI LEVEL PARPUKARI PATUT LA NI PUN DIA COMMENT MUAHAHAHA.

berasiam berkata...

Kalau di Johor, nak jadi DO kena bergelar Datuk. Datuk negeri lain tak laku, kena Datuk kurniaan Sultan Johor aja. Ramailah kawan2 yang dah cukup kanan untuk naik jadi DO tapi kempunan sebab belum dapat gelar Datuk dari Sultan Johor. Kalau Usin dapat gelar Datuk Johor, bolehlah jadi DO di Batu Pahat kot. Lepas itu Usin boleh tulis pengalaman Usin sendiri sebagai DO. Mesti lagi kow2.

khadam tua berkata...

sempat lagi KJ ceraikan nori dan try ngorat anak najib nie.. budak KJ nie bukan boleh caya... asal benda haram pun dia buat semata mata nak jadi PM..

bersedialah ko nori.. babahhh dollah KJ dah tak sayang... ayah najib dan mama rosmah yang utama sekarang! hua hua hua hua!

Tanpa Nama berkata...

Aku

Tanpa Nama berkata...

Aku ni lama juga dalam estet.

Ari tu nak tergelak, apanamagerek beritahu "kami sudah kian lama menderita.. bla bla.. ditindas pihak pemerintah bla bla, ini tidak boleh lagi berlanjutan?? POODAH..

Tahu kah masa kat estet dulu, aku lihat hidup mereka lebih MEWAH dari setinggan kat Kota Kota?

Rumah kembar (batu), air, api..FREE. Pegi sekolah pun estet tanggung angkut anak pi balik dengan lori estet.. Tepi rumah, depa tanam sayur, bela kambing dan ayam.. Ikan patin fresh2, udang galah jala kat sungai dekat. Korek peparitan pokok kelapa sawit, ikan haruan berlompat2 ratusan ekor!

Keperluan perubatan FREE, yang teruk dibawa kahospital terdekat. Nak darah, satu lori puak estet tampil untuk derma.

Setahun sekali dalam estet diadakan pesta syarikat besar besaran dengan tawaran hadiah percuma, peti sejuk, TV dan macam lagi.

Malangnya duit depa dapat, habis kat TODI..

Kalo si Mandur tu Cina atau India, lagi hebat.. lebih hebat dari Tuan John Smith..

Itu pasal Mat Salleh kata kalau jumpa ular atau .....

Dan ini mereka kata mereka tertindas? Kalau tindas sesama Kasta mereka, ITU MEMANG SEKALI..

LidahUlar

Walk D Talk 09 berkata...

MAHATHIR PERLU SEORANG MUSUH DALAM SATU MUSIM UNTUK KEKAL SIHAT Baca disini

Tanpa Nama berkata...

hentam la anwar banyak2....lagi bnyk ko hantam...lagi banyak bn kalah prk...hahaha...lagi cepat la umno RIP...kah..kah..kah..

Keylee Daud berkata...

hehehee..ini macam kasi gunung lipat la kkekeke

bibir tebal & merah berkata...

kalau KJ tak nak..aku nak..hahaha

MAn cencaluk berkata...

Sin,

ada orang opis AR bagitau KJ jumpa AR petang masa Najib umum kabinet.

Apa orang usin kat Melaka tak dapat info ke.

Tanpa Nama berkata...

Sin,
Aku rasa hang banyak sangat depa kot. Cakap sebiji tak miss punya.

Alkisah hendak mengenang bekas-bekas pemimpin negara maka pos Malaysia pun mengeluarkan setem kenang-kenangan. Tetapi Pos Malaysia menerima banyak aduan setem tak melekat daripada ramai pembeli. Maka satu pasukan penyiasat ditubuhkan untuk menyiasat aduan berkenaan. Didapati bahawa semua setem tiada masalah kecuali satu bekas pemimpin parti iaitu SV dan BABI. Aduan mengatakan bahawa tidak kira berapa banyak air ludah di petuiiii kat setem ia masih tak letak. Siasatan mendapati bahawa pembeli setemlah yang silap. Sebab meludah betul-betul kat muka SV dan BABI bukannya di belakang.

Cheers...

TooLBoX berkata...

Sin

Kau macam2 tau2 ajer. Tengok2 MIC (baca SV) dah bising pasal kabinet baru & ugut. Sepatutnya DSMNAR bagi dia jadi Menteri MITI. Teringat aku joke SV ttg MITI:

Dalam sidang parlimen yg lepas Datuk Seri S. Samy Vellu yg juga Presiden MIC telah berjaya menyelesaikan kemelut isu AP antara bekas PM Tun Dr. Mahathir dengan Menteri MITI Datuk Seri Rafidah Aziz. Idea beliau sangat bernas dengan memasukkan fakta persaudaraan dan persefahaman. Berikut adalah kenyataan beliau yang telah diringkaskan.

"Tuan yg Dipertua, Selaku menteri kabinet, ali Barisan Nasyenel dan Presiden YemMAiSi... saya teylah berbincangkan wissyu AP ini dalam mesyuarat YemMAiSi yang lipas dingan sepanjang lebarnya. Akhirnya YemMAiSi dengan sebulat-bulatnya suara tilah mencadangkan kepada Yangamaberomat Pedanamentri supayye wisyu wini disilisaikan dingan simangat pesefaman dan persodaran yang kekal antara Rafidah sama TuMahadey. Ini idea tilahpun lama diterimapakey woleh suummmmmmmmmma ali-ali YemMAiSi termaso ali kuluarga saya sindirri. Maka dingan ini YemMAiSi dengan amat paling bangganya kasi wumumkan yang kami dari YemAisi mencadangkan supaya dengan tanpa silu-segannya Menteri MITI misti mau kasi guna ini nama mula dari sekarang... RAFIDAH A/P MAHATHIR."

spotthebloggers@gmail.com berkata...

Laman blog anda telah disenaraikan di dlm:

http://spotthebloggers.blogspot.com

Sila emailkan bantahan sekiranya tidak mendapat izin/perkenan dari anda. Komen/cadangan dialu-alukan. T.k.

husimpeneram berkata...

kahak

blog ni dah tak dak modal sebab Menantu dan Bapak mertua dah belah.

pasaipa tak ceghita bab rakyat Genghiz Khan yang masuk tanpa rekod imigresen kemudian dibunuh oleh 2 kambing hitam dengan bom

blog ni tak dak telog takut bik mama!

chekamala berkata...

KJ, kalo kawen dgn anak Najib, kire hebat sbb leh kumpul anak PM dalam satu keluarga...

Tanpa Nama berkata...

no problem brother, kalau nak deal dengan orang melayu islam senang aje, RASUAH, inilah masalah utama bukan kita tak tahu HARAM MENERIMA RASUAH KALAU ISLAM, tapi apa nak buat, inilah masalah duduk dalam masyarakat berbilang kaum.

Paling Tak Suka Hipokrit