Selasa, Mei 19, 2009

Memujuk budak-budak makan sayur

Masa ana kecik-kecik, bapak ana ada satu cara untuk memujuk dan menggalak anak-anak makan sayur. Taulah budak-budak tak suka makan sayur.

"Kalau nak besar kuat macam Superman, kenalah makan sayur ..."
Bila kit amakan sayur, dia puji melambung. Kata kuat. Muscle dah naik. Di situ ana belajar jadi saudagar.

Tapi untuk anak-anak kecil ana, tak boleh guna Superman sebagai model contoh. Adalah superhero zaman sekarang.

Itu pun susah.

Budak-budak sekarang tak berapa makan pujuk. Dia orang cerdik dan tak mudah ditipu helah. Maka sayur-sayur itu kena disorokkan dalam makanan mereka. Samada di kisar masuk makanan atau apa helah lain. Kadang-kadang, dia boleh sedar.

Semalam ada peristiwa yang pasti memberi ide baru untuk ibu bapa nak pujuk dan helah anak makan sayur.

"Kalau nak kuat besar macam Stuntman, makan finger food mama buat ni ...



Belakang tu, digaul-gaul sayur-sayur masa nak buat fingerfood. Selit skit perasa-perasa rempah atau sos yang akan hilangkan rasa sayur.

Contoh Stuntman bagus kerana dia orangnya berani dan bersemangat. Ini ciri-ciri yang baik dibuat contoh anak-anak sekarang. Cuma kena pantau anak-anak ini. Jangan sampai bila besar, anak-anak ini gigit tangan polis pulak.

Wow! Lagi untung jual orang dari jual unta.

20 ulasan:

denaihati berkata...

ini memang kes yang tak mudah..anak aku lansung tak boleh tengok sayur dalam pinggan walau secebis..macam2 trik dah buat...masih gagal lagi..tengah cari idea baru ni

nagagua berkata...

perompak lepas ni bolehlah bawak geng pkr untuk merompak kalau ada polis suruh jer geng pkr tu gigit polis aouk aouk aouk

siti aurora berkata...

kena gigit lebih baik dari kena ludah unta.

kayumanis berkata...

Bukti manusia jenis makan buah/sayur:
1. Nabi Adam makan buah.
2. Mariam ibu Nabi Isa dihidang dengan berbagai buah-buahan oleh Allah.
3. Nabi Ibrahim mendoakan Makah makmor dengan buah.
4. Pengikut Musa yang sesat dan kelaparan dipadang pasir dikurniakan Allah tumbuhan (kulat).
5. Ada dengar Nabi Muhamad makan daging?

Generasi baru kita dah jauh tersasar.

azlan berkata...

Stuntman tak gila glamour. Mereka berlindung disebalik watak utama. Kalau nak tau, Husin Lempoyang tu kira stuntman laaa.....

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

Azlan

Tak ketawa ...

Kalau tak ada humour, jangan komen lah. Macam budak2.

Anti Bahlol

Fahmi berkata...

Eli punya banyak sayur dan herba, budak helmi tu pasti tak makan.

antidrM berkata...

sin,

bulu hidung dah cabut belum??..la..aku ingatkan bulu hidung..rupanya taik hidung ko sin....besau!!

Sin pagi tadi ada mandi junub tak?..niat tau tak?

NJ berkata...

Nak ucapkan setinggi-tinggi jutaan terimakasih kepada Tuan Rumah kerana memberi sokongan padu kepada Kempen Satu Sekolah Untuk semua (tolong sign petition di sini)

Maaf kerana terlewat mengikut seloka Tuan Rumah. Baru sedar ada kempen seloka khas untuk kempen Satu Sekolah ini di laman citra Tuan ini.

Salam Sejahtera,

"SATU BANGSA, SATU NEGARA, SATU BAHASA"

NJ

p/s : apabila jadi warga negara tulin bila belajar di sekolah kebangsaan, tak de la jadi macam anjing yang gigit tangan orang yang bagi dia makan, agaknya la...

Paul berkata...

Tian Chua can be seen in every event and moment of Pakatan Rakyat politics.

He loves to attract attention. Must have had a lonely and strange childhood.

siti ros berkata...

gelinya aku nak makan benda berupa jari ni...

bior le senonoh skit benda mankan...supaya anak kita pun jadi org yg senonoh juga.

Tanpa Nama berkata...

memujuk budak budak makan sayur tu dah la memang berat
tapi
memujuk budak budak sayur, hmmm, hanya org yang tertentu boleh buat.
Itupun kene offer budak budak sayur ni kopi.
kalau nak budak budak sayur, kene jadik budak budak kopi dulu.

syed mahmood

Mr.KETAM berkata...

CONTOH JELAS BAPAK BOREK ANAK RINTIK!!

Raja Petra’s son pleads guilty to theft


SHAH ALAM: Raja Azman Raja Petra, the 32-year-old son of Malaysia Today editor Raja Petra Raja Kamarudin, pleaded guilty at the Magistrates Court here to four counts of stealing motorbikes, house break-ins and possessing stolen goods.

Ex-Boyfriend berkata...

Bukan saja gigit polis.... banyak lagi yang digit, yang lembut, yang liat dan yang keras. Tanyalah ex-girlfriend tu.

Burung Jambul berkata...

Sin,

Brader Nuar tak suka dengan orang yang suka makan "Daun Kuchai". Pasal bila makan "Daun Kuchai", perut tak boleh nak hadam . Tak best bila ada sisa katanya .

antidrM berkata...

Sin.

Mane ko?...sihat ke? atau ko kene Hh2n1..kene kuarantinkan...

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
siti aurora berkata...

kayu manis,
"5. Ada dengar Nabi Muhamad makan daging?
Generasi baru kita dah jauh tersasar." ...

kalau macam tu, masa korban kenapa tak sembelih batang pisang aje?

galadriel berkata...

Itu finger food macam finger la Mr wrong.eww!

Dari dulu sampai skarang, I memang suka makan sayur. Sebabnya masa kecik dulu, mak I banyak masak sayur.

Ayam, ikan semuanya mahal, so tak leh laa makan hari hari.

So, kitorang adik beradik jadi kreatif la masak sayur. Sampai hari ni.

In fact, kita ni kan masing masing dah montel, jom, let's go vegetarian for one month. Tapi nasi pun kena bye bye gak laa...

Camno? Boleh?