Ahad, Mei 31, 2009

Lembu mengawan 5 kali sehari


Kononnya Malaysia telah membuka Pusat Pembiakan Lembu (Cattle Stud Farm) di Australia untuk membekalkan baka lembu untuk Industri Penternakan Lembu Malaysia. Lembu-lembu dari pusat ini di ekspot ke Malaysia untuk digemukkan sebelum di sembelah.

Dato Noh Omar, Menteri Pertanian baru dan isteri di jemput untuk acara pembukaan rasmi. Pusat ini beroperasi selama setahun, tetapi Tok Pa tak sempat nak datang melawat.

Selepas acara perasmian, Noh Omar dan isteri dibawa melawat keliling kompleks tersebut. Seorang pekerja pusat berbangsa Australia telah ditugaskan mengiringi Noh Omar untuk memberikan penerangan. Pekerja omputih ini merasakan satu penghormatan dan menjalankan tugas dengan semangat.

Dia menunjukkan ke arah satu reban dan menerangkan dalam bahasa Inggeris loghat Australia, "Dato dan Datin. Di sini adalah tempat untuk lembu-lembu mengawan. Di pusat ini, lembu-lembu jantan pembiak mampu mengawan sebanyak lima kali sehari ..."

Datin cuit-cuit Dato Noh dan bisik ke telinga, "Awak dengar tu? Lembu mampu sampai lima kali sehari.

"Bukan macam abang ... Tak henti-henti ada program dan balik lewat malam."

Masam muka Noh Omar mendengar isterinya mencabar kejantanannya. Masa macam ini pula dia nak mengomel. Tengah dalam pandangan orang ramai, tak boleh nak marah.

"... Kami aturkan lembu jantam pembiak untuk mengawan dengan lima lembu betina berlainan ...," sambung petugas.

Lantas Noh Omar bisik balik ke telinga isterinya, "Awak dengar pulak, tak? Lima kali sehari dengan lima lembu berlainan. Bukan dengan satu saja."

Suka Noh Omar dapat kenakan balik isterinya. Muka Datin pulak muram.

Walaupun Menteri Pertanian, jangan pulak ikut rasmi lembu. Tak fofesyenal bagi orang Islam mengawan dengan lima orang. Rosolusi bab munakahat benarkan empat saja.

Psttt ... berapa lagi nak cukup empat, Tok?

14 ulasan:

mie berkata...

hahahah~

jangan ikut tuh... salah di sisi agama.. :)

Tanpa Nama berkata...

Imam berkata ..........

SATU

Burung Jambul berkata...

Sin ,

Lembu - lembu jantan di Hadyai lagi kuat mengawan , pasal lembu betina ramai dan cun melecun .

Zainal A. Kasim berkata...

Husin,

Ini ada kena mengena dengan RPK berhijrah ke Australia ke? Dia bertugas part yang mana?

- Jaga lembu?
- Jadi lembu?

amirhamzah64 berkata...

SALAM bro,

Ini bro nak bagi tahu kita orang yang Noh Omar ada lebih dari satu bini.

Kat Johor dulu ada seorang mamat kawin sampai 10 bini sekali gus. Tapi kena tangkap. Anak-anak dia pun dibela oleh Pak Syed di Janda baik.

Mamat tu lagi handal daripada lembu bro.....hehehe

Chairman Kaga berkata...

SPECIS SPECIS PARPU
(1) PARPUKARI - species ameno cap kimia yang suka mencarut di blog
(2) PARPUSAMY - species suka pakai kunyit. Kelihatan berlegar legar di Wisma Tun Sambantahan
(3) PARPEK - sejenis Ah Pek yang kadang kadang sokong komunis, kadang kadang sokong perasuah. Suka main belakang
(4) PARPUTHAMBI - adik kepada PARPUSAMY. Sejenis hindraf
(5) NALLAPARPU - parpu yang baik, kurang hindraf berbanding Parputhambi
(6) PARPATUN - parpu kembar, asal dari dunia arab. Tetapi satu putih, satu pula hitam. Orang tengok mcm zebra

antijk berkata...

Kisah seekor lagi al juburi di http://jamilismail.blogspot.com dan di http://jamilkucingpondan.blogspot.com

kluangman berkata...

Sin, sekarang lembu dah pergi sekolah, dah tutup aurat, dah bertanding Timbalan Presiden PAS !

Tanpa Nama berkata...

Sin,

Pala Bana mu Sin. Mu mari lah kat klinik aku di Kg Wakaf Mek Jah. Aku dah berhneti jadi CEO GLC "tu lah", sekarang buat bisness urut nate tu, keras macam besi Sin.

Awe Dichu
X-Wharton

Amran berkata...

Walaupun dia bukan Menteri yang impressive, Noh Omar bukanlah lembu atau ikut rasmi lembu.

Noh Omar tak salah langsung.

Pengundi Tg Karang, UMNO Tg Karang, Najib dan delegate UMNO yang pilih jadi wakil rakyat, Ketua Bahagian, Menteri dan antara top MKT.

Kira orang Tg Karang dan UMNO lah yang lembu ...

antidrM berkata...

Sin,

Cite mcm ni o.k la...kelakar la..

Tapi Sin...setahu aku dalam 5 ekor lembu tu...ko la salah sekornya kan?..eh bukan?...tapi muko mcm ko je...

Sin..manusia..bukan heywaan...sin pandai ngaji...Aliff..baa..jinnn

Orang TK berkata...

NO memang ada bini dua, tak ada hal.

Katanya dia sudah kahwin yang ke tiga, pun tak ada hal.

Cuma pak mertua tiri kepada isteri ke tiga ialah orang PKR. Bagi pemenang MKT antara yg tertinggi, ni ada hal.

Zakaria Yahaya berkata...

Hussin Lempoyang,
Ko ni pun satulah.. kalau Noh Omar tu kahwin lebih dari satu pun ko nak mengutuk ni apahal. Kalau dia dah mampu biarkanlah. Aku heran gak bila hal peribadi kehidupan dia ko boleh tahu ni.. Lain macam je ko ni sin.. Dah siap nak samakan dengan lembu ni kenapa? Ko bengang kat dia ke? Ataupun dia tak layan ke ko sin dan tak sponsor ko ni... Gaya ko ni ada macam kecewa jer ni... Carilah orang lain untuk sponsor ko sin, yang lebih kaya dan hebat lagi.. Takut nanti makanan yang disuapkan kemulut anak2 tak halal lak sebab nak kira sponsor jer...

Zakaria Yahaya berkata...

Husin Lempoyang,
Kekadang kita lupa yang kita pun banyak masalah ye... Tetapi kenalah tahu saiz baju yang patut kita pakai.. Kalau asyik kain linen je tapi tak mampu nak bayar pun tak gunakan? Dan bila nak minum petang, minum kat Old Town WhiteCoffe tapi harapkan orang lain bayar pun lagi tak gunakan sin...hehehehe..