Selasa, September 30, 2008

Selamat Hari Raya dan Sedeqah "Kerang Rebus"


Sudah konfim. Raya jatuh hari Rabu. Besok adalah hari terakhir kita berpuasa. Ana banyak suka la hari raya. Hari raya Malaysia banyak meriah.

Bagi mereka yang banyak beramal ibadat, hari raya adalah satu kejayaan. Pada satu Syawal, mereka seumpama bayi baru lahir. Mereka sudah mendekatkan diri dengan tuhan dengan merasa kenikmatan dan ketenteraman dari amalan ikhlas kepadanya.

Jatuhnya hari raya dari mula maghrib besok, ia adalah bermulanya satu perayaan kemenangan dan yang disyariatkan tuhan.

Di pasar Baghdad ini, perayaan kita lain dari orang Melayu.

Kami tidak tidur malam raya untuk melakukan ibadat takbir dan lain-lain amalan sunat. Di Malaysia, orang tidak tidur malam kerana buat kueh lauk dan pasang langsir. Ada yang main mercun untuk jadi olahragawan para olimpik.

Kami sini takbir dengan nada dan lagu irama tentera sebagai tanda kejayaan. Ini orang Melayu bertakbir mahu menangis. Kalau menangis kerana dapat merasakan kebesaran tuhan, takpe ..., mereka menangis mahu orang mati hidup balik beraya bersama. Ada sedih tak balik kampung.

Orang Arab pun makan minum dan pakai baju cantik tapi untuk satu hari. Majlis makan sesama keluarga dan rakan rapat saja. Di Malaysia, hari raya satu bulan lebih. Kena berhari raya dan ziarah semua orang. Kemudian satu tahun, tak berziarah, bersilatulrahim dan bertegur.

Bila sudah berjumpa dan bermesra dan berucapan-ucap, tidak cukup pula. Mesti balas pula balik rumahnya. Itu ziarah rumah bukan ziarah orang.

Orang Arab banyak bersedeqah semasa bulan puasa. Orang Malaysia bersedeqah bulan Syawal. Tapi ana tak kisah. Sepanjang tahun perlu bersedeqah, bukan bulan puasaa sahaja.

Asal jangan bersedeqah dan menerima sedeqah "kerang rebus". Hehehe ... apalah ahli Parti Kerang Rebus ni ...

Wow! Makanan hari raya Malaysia sangat sedap dan lawat.


Husin Lempoyang mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir dan .... batin kepada semua.

Pandu cermat jiwa selamat. Berhati-hati di jalanraya.

Amar makruf nahi mungkar.

* Disunting dan olah kembali 30/9/2008 11 pagi.

13 ulasan:

Zubli Zainordin berkata...

Itu yang ana heran daa.

Kita orang Arab, syekali Syawal saja jadi Bayi.

Namfaknya ini Tarbus Raya kena kasi tukar sarban Lah.

Biasanya Syawal, kita sadaqah daging rendang unta Lah.

Tapi, macam mana pulak di tahun ini, kita nak kena sedaqah fulak itu "kerang rebus" daa?

Harimau-Menaip berkata...

Tah kenapa ,, sotim lak den nengokkan korang robush tu..

Selamat Hari Raya Tuan Empunya Blog.

Conspiracy Theorist berkata...

Salam Bro HL, Selamat Hari Raya Aidil Fitri Al-Mubarak,..Maaf dzahir batin..

Jonhafiz

cekka berkata...

Haiya Sin.. anta minat itu kerang rebus ka?? Baguslah, anta masih normal lagi.. ada orang tadak suka itu kerang rebus, suka makan kunyit juga.
Selamat Hari Raya Sin !!

Mat Cendana berkata...

Sin & Semua Regulars kat sini:
Selamat Hari Raya

Kepada Zul Hassan:
Sebenarnya, aku MARAH ... sebab aku tak dapat! Wah, engko tersenggih dalam gambar tu; happy nampak! Kalu dapat gambar yang BPR ada tu, kan best!

BTW Sin, Thank You - Banyak Clicks yang aku dapat tu berasal dari SINI. Kira Nombor Dua di belakang "teasers" yang aku tinggal kat chedet.com :-)

Hai, mujurlah ada jugak Dr Mahathir ni; boleh jugak orang-orang "small-timers" macam aku ni cari publisiti sikit.

perfectwater75 berkata...

Salam...,

Kerang Rebus tu masak guna resepi Istana Maharaja Cina kot?

hehehe!

thx!

LensaPR berkata...

Elok ziarah rumah tu Sin. Kok mati tahu rumahnya kat mana. He he.

kluangman berkata...

ketupat lemang rendang unta
buat persiapan di hari mulia
jari kususun maaf kupinta
zahir dan batin untuk semua

balan berkata...

Bro,

Selamat Hari Raya,

Keep up your good work, we need people like you

http://balankumarpremakumaran.blogspot.com/

anakmalaysia berkata...

KERANG YANG BUAT STIM TU!


MAAF ZAHIR BATIN

Tanpa Nama berkata...

hhahahhaah kerang rebus.. hahahahha.. kerang rebus tu ada iras-iras cam bini kau punyer.. tapi bini kau nye lagi best laa...

Sulaiman Akhlakan berkata...

PKR ni betuil parti binatang .

Dulu masa PKN -- jadi Parti KeldaiaN

Siberok hitam panggil ... Parti Khinzir Rakyat

Husin Lempoyang panggil ... Parti Kerang Rebus

Apa pasal diam saja Rawna Al Jub sekarang ... tengah tolong bini di dapur gut? Tak lama lagi tak ada can merasa raya.

Semua pasal punai dia tak tahu letak tempat yg betul ... hehehe

Selamat Raya. Maaf Zahir Batin.

Tanpa Nama berkata...

Itu bukan kerang daaa. Kerang mentah lagi sedap, Sin.